ADMINISTRAȚIE
Emil Boc a trimis o scrisoare de ”moralitate” către BTArena, după scandalul achizițiilor controversate ale directorului

Primarul Emil Boc a trimis o scrisoare de așteptări către conducerea Sălii Polivalente BTArena din Cluj, în urma scandalului achizițiilor „neoportune” ale directorului Ionuț Rusu.
Potrivit documentului, Primăria Cluj-Napoca se așteaptă de la conducerea Sălii Polivalente ca în perioada 2022-2026 totul să se facă aici pe baza unor criterii de etică, integritate și guvernanță corporativă.
Printre altele, aici scrie că activitatea trebuie să se desfășoare fără interes politic, însă președintele Consiliului de Administrație este Petru Călian, fost deputat PDL (actualmente PNL), iar directorul Ionuț Rusu este tot membru PNL, cum de altfel este și primarul Emil Boc.
Ce scrie în document:
”Așteptările autorității publice tutelare în domeniul eticii, integrității și guvernanței corporative au drept fundament câteva valori și principii care trebuie să guverneze comportamentul etic și profesional al administratorilor: așteptări privitoare la organizarea de comitete, colaborarea dintre consiliu și auditorii interni sau externi, cooperarea dintre consiliu și directori, supravegherea funcției de control managerial și altele.
Aceste valori şi principii iau în considerare următoarele elemente componente:
1. Profesionalismul
Toate atribuțiile care revin consiliului de administrație trebuie îndeplinite cu maxim de eficiență, conform competențelor deținute și în cunoștință de cauză în ceea ce privește reglementările legale.
2. Imparțialitatea și nediscriminarea
Membrii consiliului de administrație trebuie să aibă o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură, în exercitarea atribuțiilor funcției.
3. Integritate morală
Membrilor consiliului de administrație le este interzis să solicite sau să accepte, direct ori indirect, pentru el sau pentru altul, vreun avantaj ori beneficiu moral sau material, sau să abuzeze de funcția pe care o au.
4. Libertate de gândire și de exprimare
Membrii consiliului de administrație pot să-și exprime și să-și fundamenteze opiniile, cu respectarea ordinii de drept și a bunelor moravuri.
5. Onestitate, cinste și corectitudine
Membrii consiliului de administrație, în exercitarea mandatului lor, trebuie să respecte, în relaţie cu mediul intern şi extern al societăţii, legislația în vigoare şi să dovedească un comportament adecvat.
6. Deschidere și transparență
Având în vedere că mare parte din activitățile exercitate de către membrii consiliului de administrație în exercitarea funcției lui sunt publice, acestea sunt supuse monitorizării cetățenilor şi a celor interesaţi.
7. Confidențialitate şi bună comunicare
Membrii consiliului de administrație trebuie să garanteze confidențialitatea informațiilor care se află în posesia lor.
Fiecare membru al consiliului de administrație trebuie să-și exercite responsabilitățile cu onestitate, integritate și obiectivitate și să aibă un comportament integru, onest și transparent în relațiile cu ceilalți și cu întreprinderea. Autoritatea publică tutelară va urmări în îndeplinirea mandatului ca administratorii să respecte Codul de etică al întreprinderii publice; să denunțe orice conflict de interese, definit conform legislației în vigoare și conform reglementărilor interne ale întreprinderilor publice; să trateze informațiile confidențiale și sensibile cu discreția cuvenită și în conformitate cu mențiunile din contractul de mandat, dar și de deținerea și menținerea unei reputații profesionale excelente”.
Citește și:
Ionuț Rusu a primit doar 10% din salariu sancțiune pentru achizițiile „extravagante” din banii BT Arena. Emil Boc vorbea de 30%
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.
Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.
Au intervenit pompierii din Dej
Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.
Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.
EDUCATIE
Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.
Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:
- „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
- „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
- „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
- „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
- „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
- „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.
Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.
EVENIMENT
Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.
Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.
”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.
Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.
”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.
Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.
EVENIMENT
FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.
Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.
Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.
A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.
Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.
Andreea Ungur