Connect with us

EVENIMENT

Emil Boc a stat până la 2 dimineața la Untold

Publicat


Primarul Emil Boc a stat până la 2 dimineața la prima zi de festival Untold. Acesta s-a declarat impresionat de rigoarea cu care erau verificați festivalierii.

„Am fost şi eu în prima seară, am văzut că au fost cam 30.000 de oameni în festival, ceea ce este mult pentru prima zi şi ce m-a impresionat a fost rigoarea cu care s-a intrat în festival. S-a stat cam 1 oră, 2 ore la coadă şi eu nu am intat până nu mi-a verificat certificatul european de vaccinare şi asta m-a bucurat enorm. Pe la 2 jumătate am plecat şi încă era atmosferă echilibrată, te bucuri de bucuria tinerilor”, a declarat edilul Emil Boc, invitat la ZiuaLive.

Zilnic sunt așteptați să participe la evenimet până la 75.000 de persoane.

Vineri, în cea de-a doua zi a festivalului, vor urca pe scenă Martin Garrix, Fedde le Grand și Paul Van Dyk.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

EXCLUSIV Cardurile de parcări gratuite pentru cei cu dizabilități au crescut cu 400% la Cluj-Napoca în ultimii 10 ani

Publicat

masina card

Le întâlnești în centrul Clujului sau pe străzile adiacente, la supermarketuri sau în parcările mall-urilor. Au afișate pe bord, la vedere, cardul albastru – legitimație de parcare gratuită destinat unei persoane cu dizabilități sau însoțitorului său. Sunt autoturismele care, în mod normal, ar trebui să transporte aceste persoane cu probleme.

Dar la Cluj-Napoca, situația din acest punct de vedere este neverosimilă. Șoferi sprinteni și vioi coboară de la volanul unor mașini care-și etalează pe bord cardul albastru de parcare gratuită pentru persoanele cu handicap. „O fi însoțitorul?”, te întrebi. Nu toți sunt sprinteni, e adevărat, dar de ce din bolizii ăștia coboară atâția șoferi care, după primele aparențe, n-au niciun handicap? Toți sunt însoțitori?

Întrebările puse de cluj24.ro

Plecând de la aceste întrebări, cluj24.ro s-a adresat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM) din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, instituția care emite așa numitele „carduri albastre” de parcare gratuită pentru persoanele cu dizabilități.

Cluj24.ro a pus următoarele întrebări:

 • Câte carduri tip legitimație destinate persoanelor cu dizabilități a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?
 • Câte astfel de carduri a eliberat Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010?

Răspunsul a venit după mai bine de două săptămâni și este neverosimil! În nici 10 ani, numărul clujenilor care au cerut carduri de parcări gratuite pentru persoanele cu dizabilități a crescut cu 400%!

Iată statistica oferită de Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj-Napoca:

 • în 2010, au fost eliberate 396 carduri
 • în 2011, au fost eliberate 616
 • în 2019, au fost eliberate 1.595
 • în 2020, au fost eliberate 1.351
 • în cursul acestui an, până acum au fost eliberate 1.040

Observăm că numărul cardurilor emise de către DASM Cluj-Napoca a crescut din 2010 (396) cu un procent de 400% în 2019 (1.595)!

La întrebările care vizau câte carduri au fost eliberate însoțitorilor și asistenților persoanelor cu dizabilități în cursul acestui an, în 2020, în 2019, în 2011 și în 2010, DASM Cluj-Napoca a răspuns sec: zero pentru fiecare an.

card

Cluj24.ro l-a contactat pe directorul DASM Cluj-Napoca și l-a întrebat despre acest subiect.

„Legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta”

„Legitimația o primește persoana cu dizabilități, dar în situația în care aceasta nu dispune de un autoturism, poate apela la oricare altă persoană să o transporte unde are nevoi: la spital, la un centru de recuperate, la cumpărături etc.

Iar pentru perioada cât e în serviciul persoanei cu dizabilități, parchează pe locurile special amenajate pentru această categorie de persoane cu cardul-legitimație la vedere. Ei, că legea e atât de permisivă și oamenii speculează chestia asta, e un adevăr.

Legea nu face o distincție între persoanele care beneficiază de aceste drepturi. În mod normal și firesc, parcările special amenajate ar trebui destinate pentru persoanelor cu handicap neuromotor, celor aflate într-un fotoliu rulant, și nu la toate tipurile de persoane.

Că-i cu un handicap mic, ușor sau mediu, că-i cu un handicap accentuat sau grav, toată lumea poate beneficia de acest card. Până nu se reglementează zona asta și să fie oarecum restricționată în sensul în care să beneficieze doar cei care sunt cu adevărat în nevoie, tot așa se va merge”, a declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce categorii de persoane pot beneficia de cardul de parcare gratuită

handi 1

La insistențele reporterului cluj24.ro, care a vrut să afle ce categorii de persoane pot beneficia de „cardul albastru” de parcare gratuită, directorul DASM Cluj-Napoca a spus:

„Sunt persoanele care au trecut printr-o evaluare, prin fața unei comisii care le emite certificatul de încadrare în grad de handicap. Comisia stabilește gradul în care este încadrată persoana respectivă: grav, accentuat, mediu și ușor.

Cine beneficiază? Pot fi persoane cu probleme de mobilitate, cu o formă de cancer, de vedere etc. Și în funcție de perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap, e valabil și cardul-legitimație de parcare gratuită.

Dacă certificatul e valabil 2 ani, i se eliberează cardul pentru această perioadă de timp. Pentru cei cu termenul permanent pe certificat, li se emite un card valabil zece ani”, a mai declarat Aurel Mocanu, directorul executiv al DASM Cluj-Napoca.

Ce spune legea 

Legea nr. 193/201 pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:

Art. 28:

(1) Persoanele cu handicap, precum și însoțitorii sau, după caz, asistenții personali ai acestora, deținători de autoturisme, beneficiază de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale, prevăzut în Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Scutirea prevăzută la alin. (1) se aplică pentru un singur autoturism deținut de fiecare din persoanele îndreptățite potrivit prevederilor alin. (1).”

Reglementarea se aplica si insotitorilor persoanelor cu handicap sau asistentilor personali ai acestora, dupa caz. Vechea legislatie nu impunea nicio limitare in acest sens, astfel incat persoanele cu handicap aveau dreptul sa conduca pe drumurile nationale din Romania, fara plata rovinietei, una sau mai multe masini.

Si cei care au in ingrijire persoane cu dizabilitati pot beneficia de aceasta scutire, prezentand cererea, documentul de ingrijitor, declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte numele asistatului, incadrarea in grad a acestuia, copie a actului de identitate al ingrijitorului si certificatul de inmatriculare al masinii.

O alta facilitate de care beneficiaza persoanele cu probleme speciale sunt locurile de parcare fara taxa.

Pentru aceasta primariile vor elibera carduri-legitimatii. Solicitantii depun cererile la Primarie, care in timp de o luna elibereaza cardurile-legitimatii, care vor fi valabile pe tot teritoriul tarii.

Astfel, in spatiile de parcare de pe langa cladirile de utilitate publica vor fi adaptate, rezervate si semnalizate prin semn international cel putin 4% din numarul total al locurilor de parcare, dar nu mai putin de doua locuri, pentru parcarea gratuita a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

Persoanele cu dizabilitati sau reprezentantii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimatie pentru locurile gratuite de parcare.

Eliberarea cardului-legitimație pentru locuri gratuite de parcare se face de catre autoritatile administratiei publice locale in termen de 30 de zile de la cererea persoanei cu dizabilitate.

handi 2

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/ Accident grav la Cluj. Un camion a ajuns pe calea ferată în urma impactului

Publicat

De

accident bologa2

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că un camion și o autoutilitară au fost implicate într-un accident, produs pe DN 1 Huedin – Bucea, în zona localității Bologa, județul Cluj.

În urma impactului, trei persoane au fost rănite.

Traficul ete întrerupt pentru desfășurarea intervenției de acordare de îngrijiri medicale victimelor.

1 accident bologa

1 accident bologa

2 accident bologa

2 accident bologa

accident bologa1

accident bologa1

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO Rechizite pentru copiii din Poieni în campania ”Îmi asum identitatea, Mândru că sunt rom”

Publicat

De

poieni rom 2
Partida Romilor Pro-Europa Cluj a continuat în comuna Poieni campania ”Îmi asum identitatea, Mândru că sunt rom”.
”Prin intermediul acestei actiunii am încercat sa stimulam asumarea identității participanților prezenți. Am fost plăcut surprinși de număr copiilor care au participat la spectacolul interactiv de animație și jocuri interactive.
În urma concursului de dans și poezi au fost acordate premii constând în rechizite și dulciuri tuturor copiilor prezenți”, a spus Dragoș Roșianu, liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Pro-Europa Cluj.

poieni rom 4

poieni rom 3

Întâlnire politică

Cu ocazia deplasării în Poieni, echipa Partidei Romilor Pro-Europa Cluj a avut o întâlnire cu Consiliul Director local și cu membrii comunitații rome din comună.
”În vederea identificării resurselor necesare rezolvării problemelor a fost nevoie și de reorganizarea sucursalei locale.
În acesta ordine de idei a fost reconfirmat ca presedinte local Adrian Banciu”, au arătat reprezentanții partidului.
Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Restricții de circulație în Făget. Anunțul Primăriei Cluj-Napoca

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia desfășurării unei  manifestări publice sportive sub egida Făget Tour Fortech 2021” și ,,Mountain Bike Făget Ride” duminică, 17 octombrie 2021.

Acestea au loc în imediata vecinătate a Restaurantului Roata Făget din Valea Gârbăului.

Circulația rutieră va fi închisă secvențial și parţial pe drumul spre vechiul Poligon din Valea Gârbăului între orele 08.30 – 10.40, cu accesul riveranilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate