Connect with us

EDUCATIE

Elevii clujeni s-au plimbat prin casă cu autobuzul. Primăria a plătit sute de mii de lei pentru „transportul” lor în timpul stării de urgență

Publicat


Primăria Cluj-Napoca, de la începutul stării de urgență și până în prezent, a plătit Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca  aproximativ 4 milioane de lei. Cheltuiala era justificată de abonamentele elevilor și ale studenților, deși elevii nu au putut ieși din casă pe perioada stării de urgență. Mai mult, suma plătită pentru abonamentele elevilor a crescut cu aproape 50% în martie față de lunile precedente.

Ce s-a plătit, cum s-a plătit și de ce s-a plătit

Indirect, primăria a plătit atât abonamentele elevilor cât și abonamentele studenților pe perioada stării de urgență, dar și pe perioada stării de alertă. Doar valoarea totală pentru elevi se ridică la mai mult de un milion de lei. Dacă luăm în discuție și abonamentele studenților, acelei sume i se mai adaugă aproximativ 4 milioane de lei.

Primăria, în urma întrebărilor presante ale redacției, a răspuns ambiguu referitor la decontarea abonamentelor elevilor. Totuși informațiile oferite de surse din interiorul sistemului de învățământ confirmă faptul că Primăria Cluj-Napoca a virat în mod constant bani în conturile instituțiilor preuniversitare.

Cheltuiala de 51.000 de lei din februarie s-a transformat în 74.000 de lei în martie,…

Procesul prin care CTP adună banii de la primărie în vederea furnizării este unul relativ complicat. Compania de Transport Public emite facturi fiecărui liceu în parte, pretinzând o anumită sumă pentru abonamentele și serviciile oferite. La toate liceele din Cluj-Napoca, cheltuiala a crescut cu aproape 50% în luna martie față de februarie. Această creștere este datorată modificării tipului de abonamente pe care elevii le primesc.

Până în martie elevii beneficiau de gratuitate pe două lunii, iar din martie aceștia beneficiau de 120 de călătorii gratuite lunar. Conform datelor obținute de la CTP, un abonament pe două linii costa aproximativ 27 de lei, iar abonamentul actual, cu 120 de călătorii costă 51 de lei.

…iar cheltuiala de 32.500 de lei din februarie s-a transformat în 70.000 de lei tot în martie

Procesul decizional din primării ar trebui să fie unul foarte transparent. Într-o oarecare măsură, așa a fost cazul și în Primăria Cluj-Napoca. Hotărârile Consiliului Local (HCL) din cadrul primăriei clujene oferă publicului informațiile (în mare) referitoare la ceea ce s-a întâmplat referitor la transportului elevilor pe anul acesta.

Pentru început, HCL 20/2020 oferă o soluție pentru două luni (ianuarie și februarie) în cazul transportului elevilor din Colonia Sopor, Pata Rât şi Valea Fânaţelor spre școli și licee. Suma alocată este de 65.000 de lei, adică 32,500 pe lună.

Suma aferentă fiecărei luni se mărește de mai mult de două ori la următoarea HCL. Hotărârea cu numărul 94/2020 alocă exorbitanta sumă de 485.000 de lei transportului din cele trei locații îndepărtate. Din textul hotărârii aflăm că acești bani nu sunt alocați și pentru vacanță. Așadar, prețul lunar al transportului crește la aproximativ 70.000 de lei pe lună

Atât Primăria Cluj-Napoca, cât și CTP au confirmat faptul că acest serviciu nu a fost facturat în urma efectelor pandemiei.

Cum știm câți bani, din bugetul local, erau destinați autobuzelor speciale

Pe scurt, nu știm. Unii directori de școli și licee s-au plâns de faptul că aceste cheltuieli sunt nejustificate în vreme de stare de urgență. S-au întrebat de ce facturile se eliberează în mod normal de către CTP în condiția în care firma nu prestează servicii pentru elevi.

Cluj24, după ce a primit confirmarea existențelor facturilor de la directori, a cerut unităților de învățământ și facturile întrucât cheltuiala banului public trebuie justificată, iar legea spune că acestea trebuie furnizate la cerere. Deși termenul legal a fost depășit, actele nu au fost furnizate de instituții.

Ce declară directorul Companiei de Transport Public Cluj-Napoca

Liviu Neag, într-un interviu oferit pentru Cluj24 în data de 27 mai, declara că banii destinați autobuzelor speciale „nu reprezintă nicio problemă” pentru că erau incluși în cifra pe care o cheltuia compania pentru transportul elevilor. „Este inclus pentru că acești copilași beneficiau și ei de acel card de gratuitate pentru transportul public”, declară directorul general al CTP. Întrebat punctual despre transportul public al elevilor, directorul Liviu Neag a evitat întrebarea.

Reporter: În perioada martie, aprilie și mai ați avut în vedere că nu ați prestat un serviciu atunci când ați facturat?

Liviu Neag:  „Noi în perioada asta am procedat ca orice agent economic. Am redus costurile și am gestionat situația. Am avut periodic în luna mai și aprilie un număr de personal prin rotație. Dacă au fost în primele 15 zile niște persoane, în următoarele 15 zile ale lunii au venit alte persoane. Am încercat să facem un echilibru cât mai bun în ce privește această rotație a unui număr de personal în șomaj tehnic.”

Reporter: Cum s-a reflectat asta în facturile pentru licee?

Liviu Neag: „În costuri mai mici și care, în final, se va trece la finalizare a tuturor sumelor care se vor aloca CTP-ului, se va face. Acum e prematur să vă spun eu rezultatul final. Vă repet, în luna aprilie pe care o avem închisă, avem peste 400 de persoane în șomaj tehnic. Prin asta am încercat să contribuim la reducerea costurilor per total în ceea ce privește cheltuiala cu Transportul Public.

Conform informațiilor oferite de CTP, autobuzele destinate elevilor au fost folosite pe alte trasee.

Ce spune Primăria Cluj-Napoca

Cluj24 a depus o cerere în baza legii 544/2001 în care a cerut explicații referitoare la diferența dintre sumele lunare alocate pentru transportul elevilor. Redacția a mai cerut informații referitoare la măsurile dispuse de primărie pentru a stopa cheltuirea unor bani ce ar fi putut fi redistribuiți pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei. Deși cererea a fost depusă în data 27 mai, iar termenul legal în care instituția era obligată să răspundă este de 10 zile, răspunsul nu a apărut decât în urma recontactării.

Din păcate, detaliile furnizate nu au fost concludente, iar din respectivele cifre nu s-au putut trage multe concluzii. Din datele furnizate, aflăm că banii destinați transportului elevilor dinspre Pata Rât, Valea Fânațelor și Colonia Sopor s-au păstrat la bugetul local. CTP confirmă acest lucru spunând că nu a mai emis facturi referitoare la acest serviciu.

Ștefan Chețan

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Publicat

parinti cu copii

Condiții noi pentru asistenții maternali. Se majorează vârsta persoanelor care pot să preia copii în îngrijire. 

Condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali se „înăspresc”, astfel încât tinerii care pot să preia copii în îngrijire, începând de la câteva zile, să aibă vârsta de 21 de ani şi nu 18 ani, ca până acum, scrie Alba24.ro.

Se MAJOREAZĂ vârsta persoanelor care pot să preia copii în ÎNGRIJIRE, anunță Ministrul Familiei

Declarația îi aparține ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, potrivit Agerpres.

„Pe partea de legislaţie, am făcut demersurile şi săptămâna aceasta, săptămâna viitoare, va intra în şedinţa de Guvern Ordonanţa de urgenţă prin care sunt schimbate condiţiile pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali.

„Am pus ca vârstă 21”

În urma controalelor neanunţate, efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, dar şi de noi, de conducerea ministerului, am constatat necesar înăsprirea condiţiilor pentru cei care doresc să fie asistenţi maternali, prioritatea noastră fiind copiii.

Şi din acest punct de vedere a trebuit ca această legislaţie să fie Ordonanţă de urgenţă, având în vedere că nu mai permitem ca tinerii de 18 ani să poată să preia copii în grijă, începând de la câteva zile.

Am pus ca vârstă 21”, a precizat Intotero, la o conferinţă de presă susţinută la încheierea unui an de activitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un biciclist pedalează 432 de km de la Cluj-Napoca la Iași. Strânge bani pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Publicat

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași se desfășoară anul acesta între 27 și 29 iulie. Acțiunea are ca scop strângerea de fonduri pentru clujeanca Maria, o fetiță de 10 ani care are nevoie de proteze la ambele picioare.

„Anul acesta, la cea de-a 5-a ediție, „432 km of DREAMs” revine cu o nouă provocare și o misiune specială: străbaterea celor 432 de kilometri de la Cluj-Napoca la Iași pentru a contribui la strângerea de fonduri necesare protezării picioarelor Mariei, o fetiță de 10 ani care visează să poată alerga și dansa.

pentru maria

„432 km of DREAMs”, o aventură anuală pe bicicletă de la Cluj-Napoca la Iași. Pentru ca Maria să poată DANSA din nou

Maria, elevă la o școală din Cluj-Napoca, s-a născut cu grave probleme locomotorii care îi îngreunează mersul. În ciuda acestor dificultăți, ea nu a încetat să zâmbească și să iubească dansul. Visul ei este să poată alerga și să se bucure de o viață activă. Singura ei șansă pentru o viață aproape normală constă în amputarea ambelor picioare și purtarea unor proteze speciale.

pentru maria

Prin această inițiativă, ne propunem să strângem fondurile necesare pentru a-i oferi Mariei o viață plină de bucurii și normalitate. Fiecare kilometru parcurs în cadrul „432 km of DREAMs” reprezintă un pas înainte către realizarea visului Mariei.

„Susțineți cauza Mariei printr-o donație”

„Între timp, 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢𝐚 𝐝𝐢𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐩𝐢𝐜𝐢𝐨𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐝𝐞𝐜𝐮𝐫𝐬 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐥. Medicii au fost mulțumiți de rezultat, iar Maria 𝐬𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐩𝐞𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐛𝐢𝐧𝐞. Urmează acum cea 𝐝𝐞-𝐚 𝐝𝐨𝐮𝐚 𝐚𝐦𝐩𝐮𝐭𝐚𝐫𝐞, un pas necesar înainte de a începe procesul de recuperare și protezare a ambelor picioare. Fiecare kilometru parcurs este un pas mai aproape de visul ei de a alerga și de a dansa”, a declarat unul dintre organizatori.

pentru maria

Vă invităm să ne fiți alături în această călătorie și să susțineți cauza Mariei printr-o donație, AICI.  Orice contribuție este esențială și poate face o diferență semnificativă în viața Mariei”, au transmis cei de la Dream By Dream.

pentru maria

Cel care va pedala este Andrei Gubaș, Vicepreședintele Asociației Dream By Dream și nu se află la prima acțiune de acest gen. Contactat de Cluj24, acesta ne-a spus: „Voi porni sâmbătă dimineața probabil la ora 3 și în prima zi voi merge până la Vatra Dornei. Pe 29 iulie îmi propun să ajung la Iași. Nu e prima dată când fac asta. De această dată voi încerca să strâng cât mai mulți bani pentru Maria, o fetiță de 10 ani din Cluj-Napoca. I-a fost amputat un picior și urmează și al doilea iar protezele necesare vor trebui schimbate an de an timp de 10 ani, având în vedere că ea este în creștere. Suma anuală necesară se ridică undeva la 16-18.000 de euro.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Publicat

u olimpia cluj

Universitatea Olimpia Cluj are un nou antrenor. Călin Sălăgean este multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea.

„Universitatea Olimpia Cluj anunță numirea domnului Sălăgean Călin în funcția de antrenor principal al primei echipe de fotbal feminin.

calin salagean

Universitatea Olimpia Cluj are un nou ANTRENOR. Este multiplu CAMPION Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea

Domnul Sălăgean, antrenor cu licență UEFA A, are o bogată experiență în cadrul clubului FC Universitatea, fiind jucător al clubului, coordonator al centrului de copii și juniori, dar și antrenor la grupele U19 și U17.

Multiplu Campion Național cu grupele de juniori de la FC Universitatea, dl Sălăgean a activat în ultima perioadă și ca antenor în cadrul loturilor de juniori U19 și U15 ale Naționalelor României.

Despre această numire, dl. Alin Cioban, Președintele Executiv al clubului a declarat:
„Mă bucur că domnul Sălăgean a acceptat provocarea de a lucra cu sportivele noastre și sunt convins că este exact ceea ce acest club avea nevoie. Mă refer la seriozitate, profesionalism și efort colectiv spre un singur obiectiv, acela de a reda clubului titlul de Campioană a Romaniei.

Vreau să îi mulțumesc și domnului Liviu Ivasuc care ne-a ajutat într-un moment mai dificil și care a ales să rămână alături de familie la Satu Mare.

Începând de azi, ne apucăm din nou de treabă cu un lot tânăr, un antrenor perfecționist și sper să demonstrăm în teren că am ales cea mai bună opțiune.

Bine ai venit domnule Sălăgean și mult succes îți dorim alături de Universitatea Olimpia Cluj”, scrie pe pagina de Facebook U Olimpia Cluj.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

Publicat

marius lulea

Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor.

Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind că Guvernul dovedește că ține tot cu băncile, nu cu fermierii.

Marius Lulea (AUR) către guvernul PSD-PNL: Nu mai UMILIȚI fermierii

„Incredibil, sunt revoltat. Soluția guvernului la secetă este ca băncile să amâne plata ratelor fermierilor, adică să le crească datoria, astfel încât să nu mai iasă niciodată din ea. Dar ce, la anul vor obține de două ori mai mulți bani? Eu nu cred.

Soluția este una singură: ajutor de stat care să acopere pierderile și care să acopere toate costurile, inclusiv cele de creditare și forța de muncă.

Nu mai umiliți fermierii! Voi ați distrus sistemele de irigații și acum veniți cu propuneri în bătaie de joc? Deci tot cu băncile ține guvernul, nu cu fermierii”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax