Connect with us

EVENIMENT

Elevi din 17 clase de la școlile din Cluj trec în online din cauza Covid-19. Au fost depistate cazuri și în grădinițe și creșe

Publicat


Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, în prima săptămână de școală au apărut și primele cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19 atât în rândul elevilor și preșcolarilor, cât și în rândul cadrelor didactice.

VEZI ŞI:

COVID-19 într-o mare ŞCOLĂ din Cluj. Elevii vor face CURSURI online, probabil

Potrivit DSP Cluj, vineri, doi copii erau internați la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, cu diagnosticul Covid-19.

În ceea ce privește cazurile de Covid-19 depistate în prima săptămână de la debutul anului școlar, directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, a precizat pentru Cluj24.ro că din cauza acestora elevii din 17 clase de la școli și licee vor trece la învățământul online de luni.

De asemenea, copiii din cinci grupe de la grădinițele din județ vor trece la activități online, iar 2 grupe de creșă s-au închis din cauza unor cazuri de Covid-19.

21 de copii și 14 angajați din învățământ infectați cu SARS-Cov-2

Potrivit DSP, în săptămâna 13-17 septembrie au fost depistați cu Covid-19

  • 4 preșcolari
  • 11 persoane adulte care lucrează în creșe și gradinițe, respectiv educatoare,
    îngrijitoare și bucatarese,
  • 17 elevi din școli și licee,
  • 3 profesori din școli și licee.

Toți elevii din Ploscoș și Cătina trec la școala online cel puțin o săptămână

Elevii din Ploscoș și Cătina vor fi nevoiți să treacă la cursuri online, după doar câteva zile de școală în format clasic, din cauza ratei incidenței cazurilor de Covid-19 din cele două comune.

Astfel, vineri, rata incidneței era la Ploscoș de 9,65, iar la Cătina de 7,78 de cazuri de Covid-19 la mia de locuitori.

Elevii din comunitățile unde rata incidenței este de 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori sau mai mare nu mai pot participa la cursuri în format clasic.

Vinerra viitoare, daca rata îmbolnăvirilor scade sub 6, elevii se vor întoarce la școală.

Câte paturi erau disponibile vineri la ATI

Potrivit DSP Cluj, vineri la amiază în spitalele clujene erau disponibile 9 paturi la secțiile ATI.

5 sunt în secțiile de aduți, iar 4 sunt pentru copii.

În secțiile de ATI, tot vineri, erau internate 29 de persoane cu Covid-19.

În ultimele 24 de ore, 186 de persoane din județul Cluj au fost diagnosticate cu Covid-19.

Reprezentanții DSP Cluj au mai precizat pentru Cluj24.ro că, începând din data de 2 septembrie și până vineri, au fost depistate 51 de focare familiale de Covid-19, dar și 5 focare la agenții economici.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

RESTRICȚII de circulație în Florești, pe strada Cetății

Publicat

Primăria Florești anunță restricții de circulație pe strada Cetății, pe tronsonul afectat de lucrările de introducere în subteran a țevii de gaz, pentru efectuarea unor săpături de urgență.

lucrari 1

„Începând din această după amiază traficul greu este restricționat în totalitate până vineri 19 august a.c. pentru remedierea unor lucrări pe tronsonul Str Cetății de la nr. 62, până spre Atelierul de Pizza.

Restricția se aplică și cursei CTP M21 (care va fi deviată pe str Eroilor-Avram Iancu, iar călătorii vor putea folosi statiile cursei M26.

Traficul autoturismelor se va desfășura dirijat, iar variante de ocolire, pe străzile Florilor sau zona din spatele halelor.

Primăria a autorizat derularea lucrărilor de urgență cu caracter excepțional pe parcursul acestei nopți, pentru ca circulația să poată reveni la normal în cursul dimineții de mâine.

lucrari 2

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat. Deciziile de intensificare a ritmului lucrărilor au fost luate pentru a asigura condițiile optime de finalizare a proiectelor de anvergură demarate, înainte de începerea noului an școlar și creșterea valorilor de trafic”, a postat primăria pe pagina de Facebook.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

73 de copii ucraineni REFUGIAȚI înregistrați până în prezent în județul Cluj

Publicat

refugiati2

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Cluj, entitate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, a înregistrat până în acest moment un număr de 73 de copii ucraineni refugiați din cauza războiului.

„Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: „Pe lângă activitățile specifice de identificare și înregistrare a copiilor ucraineni refugiați în Cluj, D.G.A.S.P.C. oferă și servicii primare de protecție a copilului. Scopul nostru e să-i ajutăm pe acești copii, alături de familiile din care provin, să treacă cât mai ușor peste această experiență traumatizantă”.

Monitorizarea copiilor veniți din Ucraina la Cluj se realizează prin intermediul unei platforme internaționale destinate gestionării cazurilor de protecție a copilului – „Primero”. Prin intermediul ei, un număr de șapte lucrători sociali din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj, cu sprijinul Fundației Sera România, au reușit să identifice și să înregistreze un număr de 73 de copii ucraineni. Toți aceștia au fost îndrumați către serviciile specializate de protecție, în vederea identificării timpurie a unor situații de pericol (neglijare, trafic, abuz, etc.) și protejarea drepturilor de care beneficiază.

Amintim în acest context faptul că platforma „Primero” a fost lansată în data de 1 august 2022, ea fiind gestionată de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, prin direcțiile județene de protecție a copilului și funcționează la nivel național cu sprijinul UNICEF Romania”, se arată în comunicatul CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Camion cuprins de FLĂCĂRI la Moriști. Intervenția pompierilor a durat două ore

Publicat

accident

Un camion încărcat cu furaje a luat foc, joi, pe raza localității Moriști din comuna Cojocna, jud. Cluj. Intervenția pompierilor a durat două ore. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit cu o autospecială pentru a stinge flăcările care au cuprins un autocamion încărcat cu furaje pe raza localității Moriști, comuna Cojocna.

În momentul sosirii la fața locului, echipajul a găsit cabina autocamionului și încărcătura acestuia cuprinse în totalitate de flăcări.

Au fost începute operațiunile de stingere a incendiului imediat, fiind desfășurate pe o durată de mai bine de două ore. Autocamionul era dotat cu un braț de macara acționat hidraulic, iar rezervorul de ulei a crescut amploarea incendiului.

A fost salvat un utilaj montat pe partea din spate a autocamionului, care era folosit pentru tocarea furajelor.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cercetările preliminare au stabilit ca și cauză probabilă o defecțiune a motorului autocamionului”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Clujenii, pe locul 2 la salarii după București

Publicat

De

plic bani

Direcția Județeană de Statistică (DJS) Cluj transmite că, în județul Cluj, câștigul salarial mediu brut în luna iunie 2022 a fost 7.563 lei, în scădere cu 266 lei față luna precedentă și mai mare cu 790 lei față de luna iunie a anului 2021.

Câștigul salarial mediu net în luna iunie 2022, în județul Cluj a fost de 4.712 lei, mai mică cu 152 lei comparativ cu luna anterioară și cu 535 lei mai mare față aceeași lună a anului 2021.

Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Cluj, realizat în luna iunie 2022, a fost mai mare cu 11,8 %, ceea ce clasează județul Cluj pe locul 2 după municipiul București.

answear.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate