Connect with us

Editorial Opinii

EDITORIAL. În timp ce noi dormim

Publicat


În timp ce UE, SUA și lumea occidentală își văd de diverse întâlniri diplomatico-militare, cu discuții sterile despre războiul provocat de Rusia și negocieri care, parcă, nu se mai sfârșesc, în Ucraina mor oameni, civili nevinovați.

În timp ce mai multe țări se prefac că impun sancțiuni Rusiei dar, în schimb, vor să plătească gazul rusesc în ruble, în Ucraina femeile și fetele sunt violate, au loc execuții în masă, bărbații sunt împușcați în ceafă cu mâinile legate la spate, iar cadavrele sunt aruncate în gropi comune.

În timp ce Pământul se învârte mai departe în jurul Soarelui, în timp ce restul lumii doarme și își vede de viață, în timp ce spectatorii umplu stadioanele de fotbal și iar unii se pregătesc de concerte și festivaluri, în Ucraina rușii au bombardat și bombardează orașe și sate, distrugându-le aproape în totalitate, iar soldații ruși jefuiesc tot ce le iese în cale și torturează prizonierii.

În timp ce putiniștii din România și de peste tot produc fake-news-uri pe bandă rulantă și dezinformează făcând jocul propagandei Kremlinului, se întâmplă atrocitățile de la Bucha, Irpin, Mariupol, pe care mulți, încă, nu le cred sau când află de ele, întorc capul în cealaltă parte, făcându-se că nu văd dramele milioanelor de refugiați din Ucraina.

Omenirea se află la răscruce și nu își dă seama de consecințe

Sancțiunile economice impuse Rusiei au afectat economia țării într-o măsură mult mai mică decât se aștepta, companii străine grele au rămas, în continuare, să facă afaceri în Rusia pentru care morții și distrugerile din Ucraina nu înseamnă mare lucru, gazul din Siberia trece mai departe nestigherit prin conducte, în timp ce unii lideri europeni încă mai cred că soarele răsare de la Moscova.

Războiul din Ucraina devine, pe zi ce trece, ceva banal, la știri nu mai face headline-uri, morții nu au nume, orașele bombardate nu au fost niciodată destinații turistice să însemne ceva harta lumii și să aprindă beculețele telespectatorilor oripilați, iar Rusia se pregătește să sărbătorească pe 9 mai victoria indiferent de consecințele umane și materiale.

Relațiile diplomatice cu Rusia nu au fost întrerupte la nivelul UE și SUA, embargo comercial nici atâta, sancțiunile economice par de suprafață și cu efecte minore, iar genocidul și crimele de război din Ucraina sunt tratate cu superficialitate de organismele internaționale.

Asta e natura umană, ce nu îl afectează pe un om direct și personal nu prea îl interesează

Nimeni nu pare dispus, nici țările UE, nici SUA, nici ONU să rupă coada pisicii, să izoleze total și iremediabil Rusia pe plan internațional, să se decidă o blocadă economică totală – nicio marfă nu intră, niciuna nu iese.

În timp ce noi dormim, în Ucraina mor oameni, civili nevinovați, sunt violate femei și fete, au loc execuții în masă, bărbații sunt împușcați în ceafă cu mâinile legate la spate, iar cadavrele sunt aruncate în gropi comune, armata rusă a bombardat și bombardează orașe și sate, distrugându-le aproape în totalitate, iar soldații ruși jefuiesc tot ce le iese în cale și torturează prizonierii de război.

Iar acest comportament barbar al rușilor este tolerat în secolul al XXI-lea.

Pentru acest război nedrept Vladimir Putin nu ar trebui să ia o porție zdravănă de novichok la cină, nici ca vreun agent FSB să îi tragă un glonț în cap.

Ar plăti prea ușor.

Ar trebui adus în zeghe, cu cătușe și lanțuri, în fața unui tribunal penal internațional, judecat și condamnat la muncă silnică pe viață, să curețe de moloz, cu brațele goale, clădirile distruse din Mariupol, să doarmă în beciuri întunecate direct pe beton și să primească o bucată de pâine mucegăită și apă dintr-o baltă, adunată de la ploaie.

Să ajungă să își blesteme zilele când se credea țarul lumii și putea face orice, iar toată lumea să stea cu brațele încrucișate fără să riposteze.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cum se fac BANII: Primiți cu INFLUENCERITUL? Mircea Bravo, peste 10 milioane de lei profit NET

Publicat

mircea bravo

Influencer, blogger, vlogger, creator de conținut… Sunt meserii care nu apar în nomenclator. Dacă acum câteva zeci de ani copiii voiau să se facă medici, contabili, ingineri, avocați, acum toți vor să devină influenceri, vloggeri ori creatori de conținut. Până și aglomerația de la facultățile de comunicare și publicitate de după 2000 s-a mai diluat. Tinerii și-au dat seama că diploma te ajută să-ți găsești cel mult un loc bun ca vânzător la un fast food, în timp ce, fără prea multă carte, oricine poate deveni creator de conținut.

Creator de conținut e și lelea Lucreție care-și expune pe social media găina de vânzare, dar și pițipoanca botoxată care umple Facebookul de poze cu ea sau cu pisica ei. Termenul e vag și bine acoperitor. Fiecare dintre noi e un creator de conținut.

Că nu chiar toți ajungem și influenceri ori bloggeri sau vloggeri, asta e altceva. Ca să devii influencer sau formator de opinie, trebuie să ai o coadă lunguță de urmăritori pe segmentele social media, Facebook, Youtube, Instagram ori TikTok. Nu contează că ești analfabet funcțional, ai postat o ciudățenie la care marea majoritate a puștimii rezonează, ți-ai primit like-urile care te propulsează pe „lista cu bani”.

Dacă ceva mai devreme, persoanele publice se transformau în influenceri, acum e invers. Iluștrii necunoscuți care se ocupă cu „influenceritul” devin persoane publice. Persoanele care și-au câștigat notorietatea prin postări inteligente sunt puține și alese.

Atunci când celebra expresie „Show me the money” aparținând lui Cuba Gooding jr. din filmul Jerry Maguire,  devine crezul în viață pentru foarte mulți tineri, tentativele de a accede în acel Hall of Fame al postacilor devin din ce în ce mai multe.

„Easy money”, cum ar spune celebra trupă „UK”. Cine influențează pe cine? Sau, mai corect, cine manipulează pe cine? Companiile manipulează creatorii de conținut care, la rândul lor, influențează publicul țintă.

Fee-ul, câștigul, manipulatorului intermediar, adică al influencerului, depinde de numărul celor care s-au lăsat manipulați. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine.

În fond și la urma urmei, este un business. Cu cât îți torni mai multă apă cu gheață în cap sau mănânci mai multe râme, filmându-te, cu atât crește șansa ta de a-ți adăuga mai multe zerouri (și la propriu și la figurat) la numărul followerșilor. Ca și la venituri, de altfel.

Clujul se laudă cu aproximativ 1.500 de influenceri care au cel puțin 500 de urmăritori. Peste 600 de branduri utilizează influencerii locali pentru a se promova. Cel mai folosit canal este Instagram.

Se vede cu ochiul liber că piața entertainment-ului a crescut exponențial în ultima vreme, inclusiv la Cluj-Napoca.

Are Clujul influenceri? Are. Dar vloggeri are? Are. Youtuberi, tiktokeri, feisbuciști, instagramabili, are? D-apoi cum… Pornind de la primul influencer al urbei, primarul Emil Boc și terminând cu puștanul din Mănăștur care se filmează chinuind o mâță. Se poate trăi din activitățile astea? Se poate, și încă bine.

Cine e Mircea Bravo?

O să deschidem lista cu cineva care a pornit „de jos” în domeniu, care a muncit mult pentru a ajunge unde este acum și care, spre deosebire de mulți neaveniți în segment, are și talent și capacitatea intelectuală de a și-l valorifica. Îl cheamă Mircea Popa și este o „vinitură” din Beclean. Lumea îl știe ca Mircea Bravo, nume de scenă care a însemnat 50% din succesul lui.

Mircea are 34 de ani. A terminat Dreptul, fapt care l-a ajutat să „judece” bine ce are de gând să facă de atunci încoace. Acum 10 ani a început cu glumițe și prank-uri (farse – na.), ulterior dezvoltându-le în scheciuri umoristice care implicau și actori profesioniști. L-a ajutat și tanti Lenuța din Chinteni, Bunica, devenită între timp una dintre cele mai bine cotate influencerițe din Cluj.

Pe an ce trecea, creștea și notorietatea brandului Mircea Bravo, ca urmare și fee-ul pe care-l încasa pentru modul său original de a face publicitate. De la 1.000-2.000 de euro pentru un filmuleț a ajuns la 10.000, apoi la 20.000 de euro. Când a ajuns la 1,17 milioane de urmăritori pe Youtube, 3,4 milioane pe Facebook și 572.000 pe Instagram, a decis că e momentul să treacă la alt nivel.

Așa că s-a apucat de producție de film, alături de regizorul Cristian Ilișuan, cel care i-a fost alături de la început.

Cât de profitabilă e afacerea asta pentru Mircea Bravo?

Mircea Popa este acționar, alături de Cristian Ilișuan, în mai multe firme.

BRAVO FILMS SRL, înființată în 2021, are ca obiect principal de activitate Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 2.605.169 lei, din care 2.130.070 lei profit.

BRAVO PRODUCTIONS SRL a fost înființată în 2015, având același obiect de activitate. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 3.676.868 lei, din care 2.540.626 lei profit.

BRAVO CREATIVE SRL, a fost înființată în 2023 și nu are încă raportată cifra de afaceri.

Locurile 2 și 3 ca cifră de afaceri în Cluj-Napoca în 2022 pe codul CAEN declarat este ocupat de BRAVO PRODUCTIONS și BRAVO FILMS.

Per total, profitul cumulat pe 2022 al firmelor în care este acționar Mircea Bravo se ridică la suma de 4.670.696 lei, adică undeva la 938.000 de euro.

De la intrarea în activitate a firmelor și până la finele anului 2022, profitul net a depășit 10 milioane de lei, mai exact 10.412.275.

Ca urmare a succesului cu filmul „Mirciulică”, BRAVO FILMS mai are o premieră în această toamnă. Este vorba de filmul ”Nuntă pe bani”.

Iată cum activitatea de vlogger și influencer poate susține și alte pasiuni, mai mult sau mai puțin costisitoare, care, la rândul lor, ca într-un perpetuum mobile, alimentează din punct de vedere financiar o activitate profitabilă în continuă creștere.

Sursa date: Termene.ro

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Lemn şi maşini confiscate, în valoare de sute de mii de euro

Publicat

De

huedin lemne

În scopul protejării resurselor forestiere, prevenirii și combaterii activităților economice de exploatare a masei lemnoase, respectiv tăiere de arbori, transport de material lemnos sau depozitare și comercializare de material lemnos în mod ilegal, polițiștii clujeni, împreună cu celelalte autorități abilitate în acest domeniu, efectuează constat acțiuni de supraveghere și control.

„În ceea ce privește raza de competență a Poliției orașului Huedin și a Secției 8 Poliție Rurală Huedin, în primele 9 luni ale anului 2023, în cadrul acțiunilor au fost întocmite 111 procese verbale de constatare a contravențiilor silvice prin care s-au aplicat 125 de sancțiuni contravenționale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 252.005 de lei.

În acest context a fost dispusă confiscarea unui volum de 613,99 m3 material lemnos, din care cherestea 164,38 m3, lemn rotund de lucru 313,16 m3 și lemn de foc în cantitate de 136,16 m3.

Totodată, în perioada de referință au fost întocmite 6 dosare penale privind infracțiunea de transport materiale lemnoase în volum de peste 10 m3 neînsoțite de documente specifice de transport, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 46/2008 (Codul Silvic). În cadrul acestor dosare penale au fost dispuse măsuri de indisponibilizare și ridicare, pe bază de ordonanță, a 6 mijloace de transport în valoare de peste 200.000 de euro”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe

ECONOMIE

Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când

Publicat

De

Guvernul vrea să limiteze plățile cash în cazul persoanelor fizice care desfășoară activități în mod independent, persoanele fizice autorizate și firme.

Această măsură este inclusă în pachetului de măsuri fiscal-bugetare, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, potrivit Alba24.ro.

Plățile în numerar, LIMITATE pentru persoane fizice autorizate și firme. Care e suma pe care o pot plăti zilnic și de când

Astfel, operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între persoanele juridice, persoane fizice autorizate, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 de lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 şi 2.500 lei, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit unui document citat de Antena3.

De asemenea, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice și, respectiv, neprestării de servicii către persoanele fizice, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată în numerar în limita a 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025, iar sumele care depășesc acest plafon putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.

Nerespectarea acestor prevederi ar urma să fie sancționată cu amendă, respectiv „25% din suma încasată sau plătită, care depășește plafonul stabilit, dar nu mai puțin de 500 de lei”, se arată în document.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat lovit mortal de tren. ISU Cluj n-a mai putut să-l ajute

Publicat

De

cfr sine de tren

Un bărbat a fost lovit mortal de un tren, vineri seară, în Cluj-Napoca.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în urmă cu puține momente să intervină în apropiere de strada Fabricii de Zahăr, lângă trecerea la nivel cu calea ferată, unde un bărbat a fost lovit de tren.

Din nefericire, victima prezintă leziuni incompatibile cu viața. Am intervenit cu o autospecială cu modul de descarcerare”, informează ISU Cluj.

Poliția Cluj cercetează

UPDATE. ”La data de 29 septembrie a.c., în jurul orei 22.30, polițiștii Secției Regionale Poliție Transporturi Cluj au fost fost sesizați despre faptul că la ieșire din stația C.F.R. Cluj-Napoca, zona străzii Răsăritului, un bărbat ar fi fost accidentat de un tren.

O echipa operativă de polițiști s-a deplasat la fața locului pentru efectuarea cercetărilor, stabilind faptul că cele sesizate se confirmă, identificând un bărbat, de 40 de ani, din Cluj-Napoca, din nefericire decedat.

În cauză, cercetările sunt continuate de polițiști pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul.

Din cauza evenimentului, circulația feroviară pe firul 1 a fost restricționată pe durata efectuării cercetării la fața locului”, au transmis polițiștii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax