Connect with us

Clujul de altădată

EDITORIAL/ Marius Aciu – Bulgaria dincoace de râu. Amintirile unui cartier al Clujului

Publicat


M-am născut în Bulgaria. Nu, nu în cea cu Cadrilaterul și Durustorul, nu în cea care ne-a bumbăcit la Turtucaia de ne-au usturat bucile ani de zile, nu în cea cu ceafa lată și miros de trandafiri. Deși trandafiri avea și Bulgaria mea, din cei cărnoși, roșu închis, care miroseau, tati, nu ca plasticăraiele olandeze. M-am născut în Bulgaria Clujului, unul dintre cele mai vechi cartiere ale cetății.

 

Se întindea de la calea ferată la Someș și de la Clujana la Someșeni. Unii ziceau că tot de Bulgaria ținea și zona de dincolo de Podul Hingherilor, până la Broasca Verde, dar până la război, după care s-a format cartierul Iris acolo…

Case, grădini, ștrec și Oser

Mi-am permis să-l citez pe istoricul clujean Gheorghe Bodea, cu care am avut onoarea să fiu coleg un an de zile, pe vremea când era și domnia sa la Radio Cluj:

„În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, turcii i-au măcelărit pe bulgarii care se răsculaseră împotriva stăpînirii otomane. Mulţi s-au refugiat în Imperiul austro-ungar, la Viena, la Budapesta. Unii au ajuns şi la Cluj, au cumpărat pămînturi în zona Canalului Morii, s-au aşezat lîngă Someş, lîngă apă. N-au venit mulţi, vreo 15-20 de familii. Oraşul nu era dezvoltat, ei s-au stabilit undeva pe lîngă periferie. S-au ocupat cu agricultura, au cultivat intensiv legume, zarzavaturi. Aşa a apărut cartierul «Bulgaria». Au avut şi o moară, era cunoscută ca moara lui Petcu. De fapt, era Petcov, tot un bulgar.”

Case, grădini, ștrec și Oser. Acesta era universul copilăriei mele. Mai ales ștrecul… Știți ce-i ștrecul? Zona verde și plină de bălării de pe ambele margini ale căii ferate, poligon de testat ascunsa pentru cei mai tinerei, ori zonă de pupat pentru adolescenți.

Bulgari? Or fi fost, dar eu nu cunoșteam decât unul singur, pe cel mai zgârcit om după Uriah Heep: Iordan. Era vecinul meu de peste drum. De fapt nu el, ci grădina lui. Grădina cu tentații… Pere, mere, strugurei, suficiente cât să ne facă să sărim gardul, unul din lețuri mâncate de vreme, că v-am zis că Iordan era zgârcit, șchiop și al dracului. Nu ne-ar fi dat niciodată nimic. Noroc că nu locuia acolo, venea doar din când în când să lucreze grădina. Zice-se că la recensământul din 2002 ar mai fi fost 19 bulgari în Cluj. Posibil… S-au căsătorit cu români, unguri, s-au diluat ca etnie… Tradiția în grădinărit însă a rămas, a fost preluată încă din sec. XIX de către unguri, hoștezanii Clujului, denumire provenită din germană, Hochstadt, orașul de sus, unde-și aveau grădinile.

„Vara, coroanele copacilor se uneau peste stradă și alcătuiau un tunel verde, îmbătător cu mirosul teilor în floare”

Hoștezanii s-au grupat mulți în zona străzilor Bulgarilor, Griviței, Aradului și Mărgăritarilor, plus Bobâlna, cea de Oser purtătoare. Mai erau și în partea de dincolo de râu, dar pe-acolo mergeam mai rar ca să nu luăm bătaie. În Iris era nucleul dur al golănimii tradiționale și ți-o luai pe coajă dacă nu erai cel puțin la fel de iute ca Usain Bolt. Erau grădini și pe partea de sud a ștrecului, până la școala generală nr.5 și serele orașului. Dar partea aia ținea de Mărăști.

Străzile de care ziceam mai sus porneau paralele din Bobâlnei și se terminau la ștrec. Erau pline de castani, salcâmi și tei. Vara, coroanele copacilor se uneau peste stradă și alcătuiau un tunel verde, îmbătător cu mirosul teilor în floare.

O parcelă de pământ în Bulgaria avea cam 480 mp. Hoștezanii aveau de obicei dublu sau chiar triplu, de multe ori cu front mic la stradă (10-12 m) și adâncime mare. Pe vremea aia, casele aveau o mică grădiniță în față, cu tufe de dalii, crini, regina nopții și trandafiri, o curte pe lângă casă unde erau plantate panseluțe la zidul casei și trandafiri cățărători ori vie. Apoi urmau acareturile, bucătăria de vară, buda din fundul curții și zona animalelor de casă, găini, curci, rațe, porci sau cai, aceștia în special la hoștezani. După care se întindea grădina de legume și zarzavaturi, iar dacă mai era loc, o mică livadă.

„Viața avea ritmul ei în Bulgaria, molcom, așezat, poate puțin monoton dar niciodată plictisitor”

Nu era om să n-aibă el de unde-și culege o roșie din aia mare, zemoasă și dulce, o ceapă verde, un morcov sau o păstaie de fasole. Mi-aduc aminte și azi de Killin bacsi sau de Orosz neni, oameni politicoși, gospodari și harnici. Îmbrăcați în straiele lor tradiționale, femeile cu șurț și năframe legate sub bărbie, bărbații cu cizme cu tureac înalt și rigid, laibăr și clop, în fiecare dimineață umpleau coșurile cu legume proaspete și mergeau la piața mare, acum Mihai Viteazul. Viața avea ritmul ei în Bulgaria, molcom, așezat, poate puțin monoton dar niciodată plictisitor.

Ce mai țin eu minte legat de „organizarea” cartierului? La intersecția dintre Bobâlnei și Fabricii era „mall-ul” de cartier, o alimentară, un magazin de pâine și o măcelărie. Acolo mă trimitea mama să cumpăr pâine semialbă, din aia mare, de 4 kile. Îmi tăia câte o felie de abia o țineam cu două mâini, o ungea cu untură  și punea ceapă verde pe ea, sau cu vinete și roșii. Să te ții chiolhan! Tata mă-ntreba dac-am semnat protecția muncii în caz că-mi cădea pe picior. Peste drum era o tutungerie, de unde, cu 25 de bani, cumpăram programul TV. Mai mult pentru hârtie, că era bună la buda din fundul curții, că de program nici nu putea fi vorba…

În spatele celor trei magazine era biserica, într-o curte în care a copilărit și celebrul fotbalist de la „U”, Remus Cîmpeanu. Era prieten cu tata. Eu am devenit prieten cu următoarea generație, dar deja se mutaseră din Bulgaria.

Iată ce povestea căpitanul „Șepcilor Roșii” într-un articol scris de Alin Fornade, căruia îi mulțumesc că-mi permite să-l citez: „Eram prieten cu băiatul lui Iordan, unul dintre cei mai înstăriţi bulgari. Erau foarte pricepuţi la agricultură. Îşi irigau terenurile. Îmi amintesc că aveau un sistem cu roţi cu palete, pe care le învîrteau şi alimentau jgheaburile de lemn care ajungeau din Someş sau din Canalul Morii pînă la grădinile lor. Aveau angajaţi români şi hoștezeni. Cînd a venit comunismul cu naţionalizarea, le-au fost luate terenurile, le-au fost distruse afacerile”.

„Înainte era o barieră și un canton, românesc, nu elvețian”

Podul Hingherilor, botezat așa după „meseriașii” care țineau câinii în niște țarcuri la piciorul sudic al lui, era un pod din lemn, cu bârne groase și lețuri ce le uneau. Țin minte că la inundațiile din 1970, stăteam pe pod și mă uitam fascinat la apa care ajunsese la două palme de scânduri.

Prin stânga podului scurtam drumul spre ștrandul Clujana, prin brusturii care creșteau pe malurile unui canal derivat din cel al Morii. Mamă ce mai puțea! Mișunau șobolanii, mari cât pisicile, ca-n New York…

Acolo unde acum este Pasajul Fabricii, pe sub calea ferată, era derdelușul. Înainte era o barieră și un canton, românesc, nu elvețian. Parcă-l văd și acum pe cantonier cum se ștergea pe mâini de unsoarea de la slănină, lua steagul galben și poziția de drepți când trecea câte-un tren. Apropo de trenuri, știam pe de rost orarul internaționalelor, când vine CSD-ul, MAV-ul, PKP-ul sau Mitropa, adică cehii, ungurii, polonezii și nemții. Ne aliniam frumos la ștrec și le făceam cu mâna, în așteptarea răsplatei, un pumn de bomboane sau gumă aruncate de călători. Iar când rugile ne erau ascultate, adică se mai punea roșu la semafor în dreptul nostru, era raiul pe pământ…

Vara, când căldura vălurea aerul deasupra șinelor, ne luam de dimineață și porneam pe calea ferată, într-o zi spre Someșeni, în alta spre gara mare, la cules de capace de bere. Apoi, însetați, intram la „Vișinul Bătrân”, o crâșmă aproape de barieră, și furam Lămâița, un fel de Sprite din ziua de azi, la doar 25 de bani. Mă rog, furat e mult spus, totul cu acordul lui tanti Vali, barmanița.

Am lăsat special la urmă Oserul, cel care există și azi, culmea, pe vechea locație, în capătul de est al străzii Bobâlna, unde-și aveau sediul și gunoierii. Sâmbătă de sâmbătă eram prezent, la început după machetuțe „Matchbox”, apoi după blugi, tricouri, adidași și viniluri. Economia de piață funcționa acolo foarte bine. Și mai erau micii ăia, de lângă nenea cu motocicleta care se dădea peste cap într-o sferă… Pfuai ce buni erau! Dar numai acolo, în aglomerație, în fum și gălăgie…

Apoi au fost zvonurile: se demolează, se strămută, se construiesc blocuri… Hoștezanii s-au panicat. Grădinile noastre! Gospodăriile! Ce ne facem? Unii s-au îmbolnăvit de inimă rea. Alții s-au sinucis. Au fost și câțiva care s-au obișnuit cu ideea că viața lor nu va mai fi la fel. Iată însă că excavatoarele n-au mai apărut! Preconizatele demolări n-au mai avut loc. Blocurile nu s-au grăbit să apară. Cel puțin nu atunci, în anii 80. Au apărut însă acum. Urâte, aruncate ca din avion, semn al degradării urbanistice care caracterizează cetatea de trei decenii încoace. Beton care sufocă tradițiile. Armături care omoară răsadurile. Așa zisul progres și modernism care anulează farmecul unei cetăți medievale. Și sufocă o breaslă…

Bulgaria va rămâne Bulgaria, locul în care apariția CUG-ului a fost ignorată cu atitudinea imperială a unei culturi care nu poate fi anihilată de năvala forțată a unei strămutări rurale în urbe. Sau poate doar mă fac că nu văd asta. Pentru că am rămas înțepenit mental în cartierul copilăriei mele…

Marius Aciu

Foto: Feleki Karoly, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, GSP, Facebook



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




4 Comentarii

1 Comentariu

  1. Miron Remus

    februarie 1, 2021 la 9:04 am

    Frumos scris MARIUS! FRUMOASĂ COPILĂRIE A FOST! COLEGUL TĂU DE PE STRADA MARGARITARILOR 30…NU AI SCRIS CUM NE JUCAM CU MAȘINILE… 😀

  2. Szabó György

    februarie 1, 2021 la 11:51 am

    Acesta a fost Clujul de care mi-e dor, cel de azi se sufoca, nu mai e la moda frumusetea si omenia de adinioara.
    Multumim de articol, macar sa ne amintim, daca nu mai putem avea parte de ea.

  3. Ilona B

    februarie 3, 2021 la 1:11 pm

    Foarte interesant, locuiesc in Cluj din 1975, in Manastur insa nu am stiut mai nimic despre acest cartier. Multumesc!

  4. Dan

    ianuarie 30, 2022 la 7:38 pm

    fain textul, mestere! nu stiam ca poti fi si nostalgic, nu doar ironic 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. 500 locuri noi de parcare pentru biciclete, în 10 noi spații securizate, la Cluj-Napoca

Publicat

Clujenii au la dispoziție 10 noi spații securizate de parcare a bicicletelor, cu o capacitate totală de 500 de locuri. În prezent, municipalitatea oferă 1.427 de locuri de parcare pentru biciclete în toate cartierele Clujului.

Parcările moderne sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iluminat inteligent și acces controlat prin carduri de proximitate.

10 noi parcări securizate la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a recepționat în acest an 10 noi parcări securizate pentru biciclete amplasate în următoarele locuri din oraș:

  • str. Bihorului 19 (cartier Grigorescu);
  • str. Ștefan Mora 8 (cartier Grigorescu);
  • str. Donath 3 (cartier Grigorescu);
  • str. A. Vlahuță 28 (cartier Grigorescu);
  • str.Trotușului 4 (cartier Mărăști);
  • str. Godeanu 2 (cartier Mănăștur);
  • str. Vidraru 3 (cartier Mănăștur);
  • Aleea Moldoveanu 4 (cartier Mănăștur);
  • str. Mehedinți 41 (cartier Mănăștur);
  • str. Aurel Suciu 20 (cartier Gheorgheni).

Fiecare container pentru biciclete are o capacitate de aproximativ 50 locuri. Acestea sunt independente din punct de vedere energetic, fiind dotate cu panouri fotovoltaice, regulatoare de încărcare, invertoare și acumulatori. Accesul se face cu carduri de proximitate.

Dotări pentru siguranța bicicletelor:

  • camere de supraveghere video;
  • echipamente de stocare a imaginilor video;
  • corpuri de iluminat LED cu senzori crepusculari;
  • yale electromagnetice;
  • cititor carduri de proximitate.

Cererea pentru obținerea unui loc de parcare pentru bicicletă poate fi depusă online, pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca.

„Parcări sigure pentru biciclete” este un proiect propus, votat și implementat în cadrul procesului de bugetare participativă.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Aeroportul Cluj ar putea atrage finanțare prin emisiuni de obligațiuni. Alin Tișe: „Nu mai stăm cu mâna întinsă la Guvern”

Publicat

De

Aeroportul Cluj

Aeroportul Internațional Cluj ar putea deveni primul din România care atrage finanțare prin Bursa de Valori București. Această strategie ar permite obținerea a până la 300 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportului.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, intenția de a atrage finanțare privată pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj, printr-o emisiune de obligațiuni pe Bursa de Valori București (BVB). Această inițiativă este inspirată de succesul obligațiunilor județene emise anul trecut.

„Noi, anul trecut, am făcut o operațiune de emitere de obligațiuni județene, care au dus la un real succes. În două sau trei zile, s-au cumpărat obligațiuni pe piață de aproape 70 de milioane de euro. A fost unul dintre cele mai mari succese ale Bursei de Valori din București. Din acei bani, cu o parte am cofinanțat creditele pe care le avea Consiliul Județean și le-am închis, iar cu o parte am continuat cu drumurile.

Am avut o discuție cu directorul Aeroportului, care a avut o discuție cu directorul Bursei de Valori București, domnul Hanga. S-au întâlnit, m-am întâlnit și eu cu ei, am făcut schimb de documente contabile, pentru a se verifica capacitatea financiară a Aeroportului. Dorința mea ar fi ca, pe Bursa de Valori București, într-o formulă transparentă, să atragem finanțare din mediul privat, prin bursă, pentru Aeroport”, a declarat Alin Tișe.

„E clar că banii de la Guvern nu vor mai veni”

Fondurile atrase ar permite dezvoltarea infrastructurii necesare pentru creșterea capacității până la 20 de milioane de pasageri, inclusiv devierea Someșului și prelungirea pistei de decolare-aterizare, fără a mai aștepta fonduri de la Guvern.

„Să nu apară din nou că Tișe vrea să vândă Aeroportul. Nu. Este cea mai modernă și transparentă formă de finanțare și ar fi primul aeroport din România care ar apela la această finanțare pe Bursa de Valori București. Aeroportul ar emite un număr de obligațiuni pe care Bursa să le tranzacționeze, prin care s-ar împrumuta de pe piață, iar acești bani ar putea fi folosiți fără să mai stăm cu mâna întinsă la Guvern.

E clar că banii nu vor mai veni pentru prelungirea pistei, nici măcar cei pentru terminarea Someșului, iată, nu vin. E nevoie de bani pentru terminarea Someșului, de mutarea podului și a conexiunii cu centura actuală, un nou pod mare, prelungirea pistei actuale, un terminal cargo, un nou terminal pentru zborurile spre New York, până la 20 de milioane de pasageri. Trebuie să continuăm să extindem terminalul actual de pasageri, care nu e suficient pentru ce ne dorim”, a mai arătat președintele Consiliului Județean Cluj.

Aeroportul ar putea obține sute de milioane de euro

O emisiune de obligațiuni ar putea aduce între 200 și 300 de milioane de euro, este de părere președintele Alin Tișe, fără a afecta proprietatea Aeroportului.

„Nu ne trebuie mâine, ce avem acum merge până la 5 sau 7 milioane de pasageri, dar dacă am reuși să atragem capital privat printr-o emisiune de obligațiuni pe care Aeroportul ar putea să o facă și în mod transparent, pe Bursă, să poată fi tranzacționate aceste obligațiuni, vă pot garanta că aeroportul ar putea lua de pe piață până la 200-300 de milioane de euro numai din emisiuni de obligațiuni, pentru că astăzi el este profitabil, după mulți ani. De când s-au finalizat terminalele, am intrat într-o variantă în care Aeroportul e pe profit”, a explicat Tișe.

„Aeroportul nu mai poate rămâne la faza de regie”

Consiliul Județean, în calitate de proprietar al Aeroportului, va garanta acest proces, iar potrivit oficialului, această metodă de finanțare ar permite Aeroportului să la o nouă etapă de dezvoltare, fără a depinde de fonduri guvernamentale.

„Dorința mea ar fi, după modelul de succes al Consiliului Județean, să putem intra cu Aeroportul într-o nouă etapă de dezvoltare, în care să atragem bani de pe bursă fără să afectăm proprietatea acestuia. Aeroportul nu mai poate rămâne la faza de regie, forma de organizare este nepotrivită și legea cere transformarea.

Prin această atragere de bani de pe bursă, în mod transparent, aeroportul ar putea intra într-o etapă incredibilă de dezvoltare și ar putea atinge ținta de cel puțin 20 de milioane de pasageri. Consiliul Județean trebuie să fie garantul, fiind proprietarul aeroportului. Am toată deschiderea pentru ca acesta să intre într-o nouă etapă”, a conchis președintele CJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

Patru MEDALII pentru studenții UBB Cluj la Balcaniada de Matematică 2025 din Albania

Publicat

medaliati

Studenții Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) au obținut patru medalii de argint și de bronz la Balcaniada Studențească de Matematică SEEMOUS 2025 desfășurată în perioada 4-9 martie 2025 la Universitatea “Fan S. Noli.” din Korçë (Albania).

„Cele două medalii de argint au fost obținute de Andrei Nicoară (anul II la specializarea Matematică informatică) și Marian Dumitriu (anul II la specializarea Informatică), în timp ce bronzul le-a revenit studenților Márton Benedek (anul I la specializarea Matematică informatică, linia maghiară) și Alex-Petru Săveanu (anul I la specializarea Inteligență artificială).

medaliati

Patru MEDALII pentru studenții UBB Cluj la Balcaniada de Matematică 2025 din Albania

„Îi felicit pe toți membrii lotului care a reprezentat UBB la Balcaniada de Matematică din Albania. E un efort de echipă care ne face cinste, dar ne și obligă pentru viitor. Colegii și studenții noștri au reușit în fiecare an să demonstreze calitatea foarte ridicată pe care o are Facultatea de Matematică și Informatică a UBB și sperăm ca aceasta să continue să crească în anii care urmează”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

medaliati

Lotul studenților de la Facultatea de Matematică şi Informatică a UBB, ȋnsoțit și coordonat la competiție de Robert Pop, a fost format din Andrei Nicoară – specializarea Matematică informatică, anul II de studiu, Marian Dumitriu – specializarea Informatică, anul II de studiu, Márton Benedek – specializarea Matematică informatică (linia maghiară), anul I de studiu, Alex-Petru Săveanu – specializarea Inteligență artificală, anul I de studiu, Luca Tăşădan – specializarea Informatică, anul I de studiu. Studenții olimpici ai UBB sunt coordonați de dr. Lukács Andor, dr. András Szilárd, drd. Tőtős György, drd. Baja Zsolt, Claudiu-Gabriel Pop – student în anul III și Robert Pop – student masterand”, se arată în comunicatul UBB Cluj.

medaliati

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Rețea de traficanți de droguri, destructurată la Cluj. Vindeau CRISTAL și 2MMC cu sume între 70 și 100 de lei gramul

Publicat

De

Traficanâi droguri prinși la Cluj

9 persoane, 6 bărbați și 3 femei, cu vârste între 19 și 34 de ani sunt cercetate la Cluj pentru trafic de droguri de risc și mare risc.

6 traficanți au ajuns 30 de zile după gratii, iar alți 3 sunt arestați la domiciliu.

Rețea de traficanți de droguri, destructurată la Cluj

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj – Napoca, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a 9 persoane (6 bărbați și 3 femei) cu vârste cuprinse între 19 și 34 de ani, cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc.

Din probatoriul administrat a rezultat că, la începutul anului 2024, patru dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii unor sume importante de bani din comercializarea de droguri și substanțe psihoactive.

Vindeau droguri cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei gramul

Astfel, una dintre persoanele cercetate, de 31 de ani, lider al grupării de criminalitate organizată ar fi avut rolul de a procura și depozita substanțele interzise, precum și de a coordona membri angrenați în vânzarea și încasarea sumelor de bani aferente. Ulterior, la grupul infracțional organizat ar fi aderat alți membri care ar fi acționat pe palierul de execuție, ocupându-se de comercializarea substanțelor interzise.

Cercetările au reliefat că, în perioada 2024 – martie 2025, persoanele cercetate ar fi deținut, manipulat și vândut cristal (3-CMC, drog de mare risc) și 2MMC (substanță psihoactivă) cu sume cuprinse între 70 și 100 de lei pentru un gram.

O parte importantă a cantităților deținute a fost indisponibilizată pe parcursul investigațiilor.

Percheziții la Cluj-Napoca, Jucu, Bonțida și Cojocna

În urma a 6 percheziții efectuate, la data de 17 martie 2025, la locuințele persoanelor cercetate, în municipiul Cluj-Napoca și comunele Jucu, Bonțida și Cojocna, au fost descoperite și ridicate cantități de 3-CMC (drog de mare risc) și 2MMC (substanță psihoactivă), obiecte purtând urme de substanță, sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.

La data de 17 martie 2025, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor 9 persoane cercetate, pentru 24 de ore.

Au ajuns în arest

La data de 18 martie 2025, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a 6 dintre persoanele cercetate și măsura arestului la domiciliu pentru alte trei persoane, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Gherla, Secției de Poliție Apahida, Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj, jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile ”Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și lucrătorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate