Connect with us

Clujul de altădată

EDITORIAL/ Marius Aciu – Bulgaria dincoace de râu. Amintirile unui cartier al Clujului

Publicat


M-am născut în Bulgaria. Nu, nu în cea cu Cadrilaterul și Durustorul, nu în cea care ne-a bumbăcit la Turtucaia de ne-au usturat bucile ani de zile, nu în cea cu ceafa lată și miros de trandafiri. Deși trandafiri avea și Bulgaria mea, din cei cărnoși, roșu închis, care miroseau, tati, nu ca plasticăraiele olandeze. M-am născut în Bulgaria Clujului, unul dintre cele mai vechi cartiere ale cetății.

 

Se întindea de la calea ferată la Someș și de la Clujana la Someșeni. Unii ziceau că tot de Bulgaria ținea și zona de dincolo de Podul Hingherilor, până la Broasca Verde, dar până la război, după care s-a format cartierul Iris acolo…

Case, grădini, ștrec și Oser

Mi-am permis să-l citez pe istoricul clujean Gheorghe Bodea, cu care am avut onoarea să fiu coleg un an de zile, pe vremea când era și domnia sa la Radio Cluj:

„În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, turcii i-au măcelărit pe bulgarii care se răsculaseră împotriva stăpînirii otomane. Mulţi s-au refugiat în Imperiul austro-ungar, la Viena, la Budapesta. Unii au ajuns şi la Cluj, au cumpărat pămînturi în zona Canalului Morii, s-au aşezat lîngă Someş, lîngă apă. N-au venit mulţi, vreo 15-20 de familii. Oraşul nu era dezvoltat, ei s-au stabilit undeva pe lîngă periferie. S-au ocupat cu agricultura, au cultivat intensiv legume, zarzavaturi. Aşa a apărut cartierul «Bulgaria». Au avut şi o moară, era cunoscută ca moara lui Petcu. De fapt, era Petcov, tot un bulgar.”

Case, grădini, ștrec și Oser. Acesta era universul copilăriei mele. Mai ales ștrecul… Știți ce-i ștrecul? Zona verde și plină de bălării de pe ambele margini ale căii ferate, poligon de testat ascunsa pentru cei mai tinerei, ori zonă de pupat pentru adolescenți.

Bulgari? Or fi fost, dar eu nu cunoșteam decât unul singur, pe cel mai zgârcit om după Uriah Heep: Iordan. Era vecinul meu de peste drum. De fapt nu el, ci grădina lui. Grădina cu tentații… Pere, mere, strugurei, suficiente cât să ne facă să sărim gardul, unul din lețuri mâncate de vreme, că v-am zis că Iordan era zgârcit, șchiop și al dracului. Nu ne-ar fi dat niciodată nimic. Noroc că nu locuia acolo, venea doar din când în când să lucreze grădina. Zice-se că la recensământul din 2002 ar mai fi fost 19 bulgari în Cluj. Posibil… S-au căsătorit cu români, unguri, s-au diluat ca etnie… Tradiția în grădinărit însă a rămas, a fost preluată încă din sec. XIX de către unguri, hoștezanii Clujului, denumire provenită din germană, Hochstadt, orașul de sus, unde-și aveau grădinile.

„Vara, coroanele copacilor se uneau peste stradă și alcătuiau un tunel verde, îmbătător cu mirosul teilor în floare”

Hoștezanii s-au grupat mulți în zona străzilor Bulgarilor, Griviței, Aradului și Mărgăritarilor, plus Bobâlna, cea de Oser purtătoare. Mai erau și în partea de dincolo de râu, dar pe-acolo mergeam mai rar ca să nu luăm bătaie. În Iris era nucleul dur al golănimii tradiționale și ți-o luai pe coajă dacă nu erai cel puțin la fel de iute ca Usain Bolt. Erau grădini și pe partea de sud a ștrecului, până la școala generală nr.5 și serele orașului. Dar partea aia ținea de Mărăști.

Străzile de care ziceam mai sus porneau paralele din Bobâlnei și se terminau la ștrec. Erau pline de castani, salcâmi și tei. Vara, coroanele copacilor se uneau peste stradă și alcătuiau un tunel verde, îmbătător cu mirosul teilor în floare.

O parcelă de pământ în Bulgaria avea cam 480 mp. Hoștezanii aveau de obicei dublu sau chiar triplu, de multe ori cu front mic la stradă (10-12 m) și adâncime mare. Pe vremea aia, casele aveau o mică grădiniță în față, cu tufe de dalii, crini, regina nopții și trandafiri, o curte pe lângă casă unde erau plantate panseluțe la zidul casei și trandafiri cățărători ori vie. Apoi urmau acareturile, bucătăria de vară, buda din fundul curții și zona animalelor de casă, găini, curci, rațe, porci sau cai, aceștia în special la hoștezani. După care se întindea grădina de legume și zarzavaturi, iar dacă mai era loc, o mică livadă.

„Viața avea ritmul ei în Bulgaria, molcom, așezat, poate puțin monoton dar niciodată plictisitor”

Nu era om să n-aibă el de unde-și culege o roșie din aia mare, zemoasă și dulce, o ceapă verde, un morcov sau o păstaie de fasole. Mi-aduc aminte și azi de Killin bacsi sau de Orosz neni, oameni politicoși, gospodari și harnici. Îmbrăcați în straiele lor tradiționale, femeile cu șurț și năframe legate sub bărbie, bărbații cu cizme cu tureac înalt și rigid, laibăr și clop, în fiecare dimineață umpleau coșurile cu legume proaspete și mergeau la piața mare, acum Mihai Viteazul. Viața avea ritmul ei în Bulgaria, molcom, așezat, poate puțin monoton dar niciodată plictisitor.

Ce mai țin eu minte legat de „organizarea” cartierului? La intersecția dintre Bobâlnei și Fabricii era „mall-ul” de cartier, o alimentară, un magazin de pâine și o măcelărie. Acolo mă trimitea mama să cumpăr pâine semialbă, din aia mare, de 4 kile. Îmi tăia câte o felie de abia o țineam cu două mâini, o ungea cu untură  și punea ceapă verde pe ea, sau cu vinete și roșii. Să te ții chiolhan! Tata mă-ntreba dac-am semnat protecția muncii în caz că-mi cădea pe picior. Peste drum era o tutungerie, de unde, cu 25 de bani, cumpăram programul TV. Mai mult pentru hârtie, că era bună la buda din fundul curții, că de program nici nu putea fi vorba…

În spatele celor trei magazine era biserica, într-o curte în care a copilărit și celebrul fotbalist de la „U”, Remus Cîmpeanu. Era prieten cu tata. Eu am devenit prieten cu următoarea generație, dar deja se mutaseră din Bulgaria.

Iată ce povestea căpitanul „Șepcilor Roșii” într-un articol scris de Alin Fornade, căruia îi mulțumesc că-mi permite să-l citez: „Eram prieten cu băiatul lui Iordan, unul dintre cei mai înstăriţi bulgari. Erau foarte pricepuţi la agricultură. Îşi irigau terenurile. Îmi amintesc că aveau un sistem cu roţi cu palete, pe care le învîrteau şi alimentau jgheaburile de lemn care ajungeau din Someş sau din Canalul Morii pînă la grădinile lor. Aveau angajaţi români şi hoștezeni. Cînd a venit comunismul cu naţionalizarea, le-au fost luate terenurile, le-au fost distruse afacerile”.

„Înainte era o barieră și un canton, românesc, nu elvețian”

Podul Hingherilor, botezat așa după „meseriașii” care țineau câinii în niște țarcuri la piciorul sudic al lui, era un pod din lemn, cu bârne groase și lețuri ce le uneau. Țin minte că la inundațiile din 1970, stăteam pe pod și mă uitam fascinat la apa care ajunsese la două palme de scânduri.

Prin stânga podului scurtam drumul spre ștrandul Clujana, prin brusturii care creșteau pe malurile unui canal derivat din cel al Morii. Mamă ce mai puțea! Mișunau șobolanii, mari cât pisicile, ca-n New York…

Acolo unde acum este Pasajul Fabricii, pe sub calea ferată, era derdelușul. Înainte era o barieră și un canton, românesc, nu elvețian. Parcă-l văd și acum pe cantonier cum se ștergea pe mâini de unsoarea de la slănină, lua steagul galben și poziția de drepți când trecea câte-un tren. Apropo de trenuri, știam pe de rost orarul internaționalelor, când vine CSD-ul, MAV-ul, PKP-ul sau Mitropa, adică cehii, ungurii, polonezii și nemții. Ne aliniam frumos la ștrec și le făceam cu mâna, în așteptarea răsplatei, un pumn de bomboane sau gumă aruncate de călători. Iar când rugile ne erau ascultate, adică se mai punea roșu la semafor în dreptul nostru, era raiul pe pământ…

Vara, când căldura vălurea aerul deasupra șinelor, ne luam de dimineață și porneam pe calea ferată, într-o zi spre Someșeni, în alta spre gara mare, la cules de capace de bere. Apoi, însetați, intram la „Vișinul Bătrân”, o crâșmă aproape de barieră, și furam Lămâița, un fel de Sprite din ziua de azi, la doar 25 de bani. Mă rog, furat e mult spus, totul cu acordul lui tanti Vali, barmanița.

Am lăsat special la urmă Oserul, cel care există și azi, culmea, pe vechea locație, în capătul de est al străzii Bobâlna, unde-și aveau sediul și gunoierii. Sâmbătă de sâmbătă eram prezent, la început după machetuțe „Matchbox”, apoi după blugi, tricouri, adidași și viniluri. Economia de piață funcționa acolo foarte bine. Și mai erau micii ăia, de lângă nenea cu motocicleta care se dădea peste cap într-o sferă… Pfuai ce buni erau! Dar numai acolo, în aglomerație, în fum și gălăgie…

Apoi au fost zvonurile: se demolează, se strămută, se construiesc blocuri… Hoștezanii s-au panicat. Grădinile noastre! Gospodăriile! Ce ne facem? Unii s-au îmbolnăvit de inimă rea. Alții s-au sinucis. Au fost și câțiva care s-au obișnuit cu ideea că viața lor nu va mai fi la fel. Iată însă că excavatoarele n-au mai apărut! Preconizatele demolări n-au mai avut loc. Blocurile nu s-au grăbit să apară. Cel puțin nu atunci, în anii 80. Au apărut însă acum. Urâte, aruncate ca din avion, semn al degradării urbanistice care caracterizează cetatea de trei decenii încoace. Beton care sufocă tradițiile. Armături care omoară răsadurile. Așa zisul progres și modernism care anulează farmecul unei cetăți medievale. Și sufocă o breaslă…

Bulgaria va rămâne Bulgaria, locul în care apariția CUG-ului a fost ignorată cu atitudinea imperială a unei culturi care nu poate fi anihilată de năvala forțată a unei strămutări rurale în urbe. Sau poate doar mă fac că nu văd asta. Pentru că am rămas înțepenit mental în cartierul copilăriei mele…

Marius Aciu

Foto: Feleki Karoly, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, GSP, FacebookDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
4 Comentarii

1 Comentariu

 1. Miron Remus

  februarie 1, 2021 la 9:04 am

  Frumos scris MARIUS! FRUMOASĂ COPILĂRIE A FOST! COLEGUL TĂU DE PE STRADA MARGARITARILOR 30…NU AI SCRIS CUM NE JUCAM CU MAȘINILE… 😀

 2. Szabó György

  februarie 1, 2021 la 11:51 am

  Acesta a fost Clujul de care mi-e dor, cel de azi se sufoca, nu mai e la moda frumusetea si omenia de adinioara.
  Multumim de articol, macar sa ne amintim, daca nu mai putem avea parte de ea.

 3. Ilona B

  februarie 3, 2021 la 1:11 pm

  Foarte interesant, locuiesc in Cluj din 1975, in Manastur insa nu am stiut mai nimic despre acest cartier. Multumesc!

 4. Dan

  ianuarie 30, 2022 la 7:38 pm

  fain textul, mestere! nu stiam ca poti fi si nostalgic, nu doar ironic 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A murit fostul director al fabricii de porțelan Iris Cluj-Napoca, Mircea Moga

Publicat

lumanare doliu moga

Luni a decedat o mare personalitate a Clujului, unul din marii manageri din industria porțelanului, fost director al fabricii Iris și apoi al firmei Porcelain Manufactures, Mircea Moga (82 de ani).

Acesta a condus Iris în perioada de dinainte de 1989, iar după Revoluție, în 1990, a înființat Porcelain Manufactures, care a fost prima companie privată, producătoare de porțelan din România.

Patru ani mai târziu, Mircea Moga a achiziționat societatea Artfil Sighișoara, producătoare de porțelan fosfatic, iar cele două firme ale sale au fuzionat în anul 2011 sub același brand, Porcelain Manufactures Moga.

Compania a realizat exporturi de porțelan de cea mai înaltă calitate în numeroase țări, din SUA până în Japonia.

Citește mai departe

EDUCATIE

UBB Cluj lansează platforma INSPIRE, una dintre cele mai avansate structuri de cercetare în sănătate la nivel internațional

Publicat

De

Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj lansează platforma INSPIRE InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging, una dintre cele mai avansate structuri acamedice și de cercetare din domeniul sănătății la nivel internațional.

UBB Cluj lansează, luni, în cadrul evenimentului INSPIRE Week, Platforma INSPIRE, probabil cea mai avansată platformă de cercetare în InfoBioNano4Health&Biomedical Imaging din spațiul cuprins între Vestul Europei și China. Este vorba despre una dintre cele mai avansate structuri academice și de cercetare la nivel internațional în domeniul sănătății.

În deschiderea evenimentului, ce va avea loc până la finalul săptămânii, Daniel David, rector UBB Cluj-Napoca, a vorbit despre avantajul competititv pe care componentele din cadrul platformei INSPIRE le aduc universității.

„Vreau să vă spun bun venit la UBB și pe platforma INSPIRE. Mă bucur că sunteți aici. Practic, ați văzut programul, după o scurtă prezentare a programului INSPIRE. După ce invitații noștri vă vor spune câteva cuvinte de bun venit, vom avea o vizită în laboratoarele noastre. După cum vedeți în jurul vostru, clădirea nu este finalizată încă, dar componentele academice cele mai importante pot fi văzute aici, componente care ne oferă un avantaj competitiv”, a declarat Daniel David.

YouTube video

„Oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el”

Rectorul UBB a arătat că platforma va contribui semnificativ la cercetarea creierului, studii care vor contribui la diagnosticarea și tratarea tultubărilor mintale și neurodegenerative.

„Programul pare să fie deja din ce în ce mai complicat, într-un sens bun al cuvântului, deoarece am adăugat granturi importante platformei, infrastructură VR, asociată cu aparatele RMN. Sunt convins că în viitor, această platformă va avea o infrastructură de cercetare de top.

Dar ce e important, pe lângă infrastructura avansată de cercetare, este o echipă de cercetare foarte bună. Fără această componentă, nu poți face nimic, oricine poate cumpăra un aparat, important este ce faci cu el. Ce vrem să facem este să studiem mecanismele creierului, ca să tratăm tulburările mintale, inclusiv tulburări neurodegenerative și să pregătim calea pentru neuro-implanturi.

Suntem foarte bucuroși că în Cluj avem o rețea importantă de cercetători în domeniul medical și o rețea clinică puternică”, a mai arătat Daniel David.

„România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor”

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a fost de asemenea prezent la deschiderea evenimentului, unde a vorbit despre resursa umană a României în domeniul cercetării, dezvoltării și IT.

„Cred că este un record pentru România finalizarea centrului în doi ani în loc de trei. Sunt mândru de această performanță a Universității Babeș-Bolyai, mai ales că și eu am absolvit această universitate.

România are o oportunitate unică datorită minților strălucite ale tinerilor și a specialiștilor. În România avem peste 200.000 de specialiști în domeniile cercetării, dezvoltării și IT.

Nu îi știm prețui pe specialiștii noștri așa cum o fac reprezentanții companiilor din alte țări, care văd potențialul resursei umane din România. Nu e vorba doar de bani, e vorba de a profita la maxim de potențialul acestor specialiști, de a-i aduce împreună la locul potrivit”, a decalarat ministrul, la Cluj-Napoca.

UBB Cluj, avantaje competitive esențiale la nivel național și internațional

Rezultat al colaborării între două institute de referință ale UBB: Institutul de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată (Institutul de Sănătate Mintală) și Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano-Științe (Institutul de Bio-Nano-Științe), alături de Centrul Național de Rezonanță Magnetică al UBB, Platforma INSPIRE reflectă avantajele competitive esențiale ale UBB la nivel național și internațional și susține programul strategic UBBMed dezvoltat de Universitatea Babeș-Bolyai în cadrul UBB School of Health.

Trei centre de cercetare

Platforma INSPIRE cuprinde în prezent, în cadrul celor două institute, trei centre de cercetare-dezvoltare-inovare, fiecare cu o serie de laboratoare dotate cu aparatură de vârf, care vor susține cercetarea avansată, educația de calitate și serviciile inovative:

 • Platforma BrainQ (Centrul MRI Clinic), cu dotări de excepție (ex. 3 și 7 Tesla) pentru imagistică biomedicală clinică, incluzând și sisteme EEG, dublate de sisteme complementare de realitate virtuală și un laborator avansat de inteligență artificială și analiza datelor (parte din Institutul de Sănătate Mintală);
 • Centrul RMN Preclinc, la rândul său cu dotări de excepție (7 și 11.6 Tesla) (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe);
 • Centrul pentru Agenți de Contrast și Terapeutici (parte din Institutul de Bio-Nano-Științe).

Lansarea publică a Platformei INSPIRE a avut loc în cadrul The INSPIRE Week (20-25 mai 2024), pe str. Nuferilor nr. 11, cu participarea reprezentanților UBB, dar și ai Comisiei Europene, ai Guvernului României, ai Academiei Române și ai unor centre academice și de cercetare  de cel mai înalt nivel de la nivel internațional și național.

Citește mai departe

ECONOMIE

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Publicat

benzinarie carburanti pixabay

De la 1 iulie se scumpesc benzina și motorina. Suma cu care va crește acciza la carburanți, a doua oară în acest an, variază în funcție de carburant.

Astfel, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 de bani pe litru, iar motorina se va scumpi și ea cu 40 de bani, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se SCUMPESC benzina și motorina. Este pentru a doua oară în acest an. Cu ce sumă va CREȘTE acciza la carburanți

Acest lucru înseamnă că plinul unui șofer care alimentează cu motorină se va scumpi cu aproximativ  20 de lei, iar cei care au mașinile pe benzină vor scoate în plus din buzunar aproape 21 de lei.

Este a doua scumpire a carburanților din acest an, după majorarea de acciză din ianuarie.

În total, scumpirea carburanților cauzată de majorarea fiscalității de anul viitor va fi de 72 de bani/l la benzină și de 66 bani/l la diesel.

Guvernul a etapizat majorarea accizei pentru a diminua impactul, cel puțin psihologic, asupra cetățenilor.

Evident, creșterea prețurilor la carburanți va antrena creșterea și altor categorii de prețuri.

Acciza la carburanți este o formă de impozit indirect care se aplică la carburanți în majoritatea țărilor.

Este o componentă semnificativă a prețului final al carburanților și reprezintă o sursă importantă de venit pentru guverne.

Citește mai departe

EVENIMENT

PRIMA tehnologie românească utilizată pe Lună. Companie clujeană din clusterul Space Tech, a SEMNAT un acord cu ispace Europe

Publicat

cds

O companie clujeană din clusterul Space Tech, Control Data Systems SRL – CDS, a semnat un acord cu ispace Europe. Acordul vizeaza trimiterea pe Lună a tehnologiei inovatoare de măsurare precisă a locației  produsă de CDS.

Acest acord  urmărește să valorifice serviciile de transport lunar ale ispace și tehnologiile avansate de localizare și telecomunicații CDS, pentru explorarea suprafeței lunare, cât și în dezvoltarea și susținerea de infrastructuri umane pe termen lung pe Lună.

Companie clujeană din clusterul Space Tech, a SEMNAT un acord cu ispace Europe. PRIMA tehnologie românească utilizată pe Lună

Viitoarea misiune ar putea marca prima tehnologie românească utilizată și livrată pe Lună.

Tehnologia CDS, care combină localizarea de precizie cu telecomunicațiile, folosește Ultra-Wideband pentru determinarea pozițiilor precise și a fost dezvoltată special pentru aplicații spațiale cu sprijinul Agenției Spațiale Europene. Lipsa unui sistem asemănător GPS pe Lună face ca tehnologia să fie revoluționară pentru aplicațiile viitoare legate de explorarea lunară.

„Un rover lunar va transporta echipamentul CDS la suprafață”

Acordul dintre cele două companii marchează primul pas comun către contribuții semnificative la înțelegerea științifică a Lunii în potențiale viitoare scopuri comerciale. De asemenea, reprezintă prima încărcătură utilă românească livrată pe suprafața lunii. Tehnologia va fi integrată în aterizatorul lunar APEX 1.0 ca parte a misiunii 3 a tehnologiilor ispace S.U.A. (ispace-U.S.), programată în prezent pentru 2026. Un rover lunar va transporta echipamentul CDS la suprafață pentru a testa tehnologia de localizare folosind o antenă care va rămâne pe landerul APEX 1.0.

„ispace oferă acces la suprafața lunară companiilor din Europa și din întreaga lume, permițându-le să-și demonstreze și să-și demonstreze tehnologia”, a declarat Julien Lamamy, CEO al ispace-EUROPE. „Suntem mândri să oferim transport și servicii către CDS, astfel încât să poată realiza prima misiune comercială a României pe Lună.”

„CDS dezvoltă tehnologii de comunicații și poziționare care sunt esențiale pentru viitorul explorării Lunii. Lucrul cu ispace ne va oferi oportunitatea de a demonstra blocuri tehnologice critice în mediul lunar în beneficiul misiunilor viitoare”, a declarat Ovidiu Ratiu, Fondator si CEO CDS.

Acest acord de servicii paylod este rezultatul colaborării bazate pe un memorandum de înțelegere semnat de ispace și CDS și anunțat la 1 martie 2024.

Despre CDS

Înființată în 1994, Control Data Systems SRL (CDS) este o companie de tehnologie cu capital privat, cu sediul în Cluj-Napoca, România. CDS este un dezvoltator de produse și tehnologii wireless pentru aplicații industriale în domenii precum aerospațial, petrol și gaze și monitorizarea mediului și a executat cu succes multiple proiecte de cercetare în domeniul spațial după ce România a aderat la ESA în 2011, inclusiv aplicații wireless pentru operațiunile AIT prin satelit. și dezvoltarea unei magistrale de comunicații fără fir pentru aplicații prin satelit.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax