Connect with us

ACTUALITATE

Edi Iordănescu, favorit pentru postul de selecționer al naționalei României

Publicat


Edi Iordănescu a avut o întâlnire, sâmbătă, cu reprezentanții FRF, în cadrul căreia s-a discutat despre preluarea funcției de antrenor al echipei naționale a României.

Acesta este cotat ca favorit, însă doar marți va fi anunțată persoana selectată.

Discuții s-au purtat și cu Boloni, Hagi și Lucescu.

Obiectivul noului tehnician va fi calificarea la Campionatul European.

Contractul cu Mirel Rădoi nu a mai fost prelungit mai ales având în vedere faptul că România a ratat calificarea la Campionatul Mondial.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Festival Internațional de Șah la Târgu Mureș

Publicat

De

șah bun

Cu un fond de premiere de 97.000 lei (19.000 Euro), 2 turnee și 40 premii în total, Festivalul Internațional de Șah de la Târgu Mureș (4-11 iunie 2022) este o opțiune foarte interesantă pentru toți șahiștii.

Turneul A face parte din circuitul Grand Prix România și este organizat sub umbrela Federației Române de Șah, oferă premii de 15.000 euro cu 5.000 euro pentru primul loc și premii speciale pentru femei.

Până la acest moment și-au anunțat participarea marii maeștrii români Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Vladislav Nedevnichy, Marius Manolache, echipierele lotului național feminin (Irina Bulmaga, Luminița Cosma și Mihaela Sandu), precum și șahiști valoroși din India, Republica Moldova, Italia, Bulgaria, Turcia, Ungaria.

Înscrierile la festivalul de șah se pot face electronic

Turneul B este destinat jucătorilor cu Elo sub 2200, are un fond de premiere de 22.000 lei distribuit pe 8 categorii și un total de 29 premii pentru toate categoriile.

Detaliile și înscrierile pe site-ul competiției www.opentgmures.ro

Înscrierea și plata se pot face electronic.

Pentru alte detalii, puteți contacta organizatorii, Clubul Juvenes din Târgu Mureș la email șah@csjuvenes.ro .

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la o casă pe strada Lutoasă. Doi oameni s-au apucat să gătească afară și s-a aprins acopeișul

Publicat

De

pompieri incendiu bun

Un incendiu a izbucnit la o casă de locuit de pe starada Lutoasă. Doi oameni au fost găsiți de pompieri afară.

Casa este una cu condiții improprii, spun pompierii clujeni. Incendiul ar fi izbucnit de la scânteile unui foc făzut în aer liber.

Incendiu la o casă pe strada Lutoasă: Oamenii gătea pe o improvizație din cărămizi

Cei care locuiesc acolo s-au apucat să gătească pe o improvizație din cărămizi amplasate lângă un perete al casei.

La incendiu au inervenit pompieri de la Detașamentul 1 Cluj cu 3 autospeciale și 12 subofițeri.

Au ars 5 metri pătrați din acoperiș, dar pompierii au reușit să stingă incendiul.

Citește mai departe

ECONOMIE

Miliarde de lei pentru calea ferată a Clujului. Firmele se ÎNGHESUIE la caşcaval

Publicat

CFR SA a primit 19 oferte pentru electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km).

„Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că 19 operatori economici au depus oferte la procedurile de licitaţie deschisă pentru achiziţia serviciilor de proiectare şi execuţie lucrări de electrificare şi reabilitare a liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km), pentru creşterea vitezei de circulaţie la 160 km/h pentru trenurile de călători şi 120 km/h pentru trenurile de marfă.

În cadrul procedurilor de licitaţie publică, împărţite în patru loturi, au fost depuse următoarele oferte pentru fiecare lot, astfel:

Lot 1 Cluj-Napoca – Aghireş – 5 operatori economici

1. Asocierea FCC CONSTRUCCION S.A., CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE INŞAAT ANONIM ŞIRKETI ANKARA SUCURSALA BUCURESTI, GULERMAK AGIR SANAYI INŞAAT VE TAAHHUT A.Ş.

2. PORR CONSTRUCT

3. Asocierea S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. ARCADA COMPANY

4. Asocierea WEBUILD SPA – MILANO, SALCEF, IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA ITALIA S.P.A.

5. YAPI MERKEZI INŞAAT VE SANAYI A.Ş., MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S

Valoarea financiară estimată: 1.505.138.213,54 RON, fără TVA

Lotul 2 Aghireş – Poieni – 4 operatori economici

1. Asocierea ARCADA COMPANY, S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A

2. Asocierea FCC CONSTRUCCION S.A, CCN ALTYAPI YATIRIMLARI VE INŞAAT ANONIM ŞIRKETI ANKARA SUCURSALA BUCURESTI, GULERMAK AGIR SANAYI INŞAAT VE TAAHHUT A.Ş.

3. Asocierea WEBUILD SPA – MILANO, SALCEF SPA, IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA ITALIA S.P.A.

4. Asocierea YAPI MERKEZI INŞAAT VE SANAYI A.Ş., MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.
Valoarea financiară estimată: 1.472.917.742,19 RON, fără TVA

Lotul 3 Poieni – Aleşd – 4 operatori economici

1. Asocierea Railworks: ALSTOM TRANSPORT SA – ARCADA Company S.A. (lider de asociere)

2. Asociere FCC CONSTRUCCION S.A. – GULERMAK – CCN

3. Asocierea WEBUILD SPA – IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA- SALCEF SPA

4. Asocierea YAPI MERKEZI INSAAT VE SANAYI A.S. – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.

Valoarea financiară estimată: 2.168.599.348,22 Lei, fără TVA

Lotul 4 Aleşd – Frontieră Ungaria – 6 operatori economici

1. PORR Construct SRL – ofertant unic

2. Asocierea Railworks: ALSTOM TRANSPORT SA (lider de asociere) – ARCADA Company S.A.

3. Asociere FCC CONSTRUCCION S.A. – GULERMAK – CCN

4. Asocierea DRUM ASFALT SRL şi ZUE SPOLKA AKCYJNA

5. Asocierea WEBUILD SPA – IMPRESA PIZZAROTTI& C SPA- SALCEF SPA

6. Asocierea YAPI MERKEZI INSAAT VE SANAYI A.S. – MAKYOL INSAAT SANAYI TURIZM VE TICARET A.S.

Valoarea financiară estimată: 2.418.935.784,51 Lei fără TVA

Obiectivul general al contractelor este electrificarea şi reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km) pentru creşterea numărului de pasageri şi a volumului de mărfuri transportate, precum şi îndeplinirea următoarelor obiectivelor specifice:

– creşterea vitezei de circulaţie la valori cuprinse între 120 km/h şi 160 km/h pe întregul tronson;
– modernizarea staţiilor (inclusiv haltele de mişcare)
– modernizarea clădirilor staţiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;
– modernizare poduri, podeţe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătăţirea terasamentelor;
– facilităţile pentru persoanele cu dizabilităţi;
– montarea de panouri fonoabsorbante şi/sau soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot;
– construcţia drumurilor de întreţinere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);
– modernizarea instalaţiilor de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului;
– maximizarea capacităţii de tranzit;
– asigurarea interoperabilităţii prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din staţii si haltele de miscare
– instalaţii de centralizare electronică noi, în staţii, şi introducerea sistemului de siguranţă ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);
– modernizarea echipamentului de telecomunicaţii.

„Durata de implementare este de 102 luni pentru fiecare contract”

Prin modernizarea infrastructurii şi suprastructurii feroviare pe cele patru loturi, aferente liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km), se vor asigura condiţii tehnice pentru circulaţia cu viteza de 160 km/h pentru trenurile de călători şi de 120 km/h pentru trenurile de marfă, creşterea gradului de confort şi de siguranţă a traficului feroviar.

Durata de implementare este de 102 luni pentru fiecare contract, astfel: 6 luni pentru proiectare, 36 luni pentru execuţia lucrărilor, iar perioada de garanţie este de minimum 60 de luni, sursa de finanţare fiind asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare şi managementul traficului feroviar.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA – companie care administrează infrastructura feroviară publică – desfăşoară o activitate de interes public şi contribuie la libera circulaţie a persoanelor, mărfurilor şi a bunurilor în interiorul ţării şi peste graniţă, în condiţii ecologice, eficiente şi de siguranţă”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Trafic de COȘMAR în Zorilor. Coloană de mașini de pe Frunzișului până la Spitalul de Recuperare

Publicat

De

trafic obs 1

Traficul rutier a ajuns un coșmar pentru clujenii care locuiesc în cartierul Zorilor, dar și pentru șoferii care, după-amiază, își conduc mașinile spre Mănăștur și, mai departe, spre Florești. 

Marți, de exemplu, după ora 16, coloana de mașini a ajuns de pe strada Frunzișului, unde se efectuează încă de anul trecut lucrările la sensul giratoriu de la Lidl / blocurile Wings, până la Spitalul de Recuperare.

”E groaznic ce se întâmplă, în fiecare zi e la fel. E un coșmar, bară la bară. Coloana se mișcă cu viteza melcului”, a spus un cititor al Cluj24.

Un altul se întreabă dacă și primarul Emil Boc vine acasă cu mașina pe strada Observatorului sau stă în Primărie până seara, să nu prindă ora de vârf.

”Stau călătorii în autobuze până uită de ei. Dacă ia un clujean busul 43B, care are un anumit program, și vrea să ajungă în Grigorescu la o anumită oră, nu are nicio șansă. Noroc că traficul e așa pe sensul spre Mănăștur, că altfel cei care ar lua autobuzul 35 să ajungă la Gară sigur ar pierde trenul”, a spus acesta.

Lucrările la sensul giratoriu de pe Frunzișului ar trebui să fie gata în luna iunie, deși, inițial, trebuiau finalizate în toamna anului trecut.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate