ACTUALITATE
E.ON susține alături de Asociația Zi de Bine construirea primului pumptruck din Capitală, în cartierul Brâncuși
În această lună, E.ON susține proiectul #Joyride inițiat de Asociația Zi de Bine care urmărește construirea în cartierul Brâncuși a primului pumptruck din Capitală. Este vorba despre un spațiu interactiv pentru copii și adulți, cu aproximativ 42 de metri de pistă în forme și curbe pe înălțimi diferite, special amenajate pentru biciclete, skateboard-uri, role și trotinete, spațiu de care se vor bucura cei peste 3.700 de locuitori ai cartierului.
Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 40.000 euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.
„#Joyride este un proiect de care locuitorii cartierului Brâncuși aveau o mare nevoie. Deși cartierul este foarte bine îngrijit, lipsesc spațiile verzi și locurile de joacă pentru copii. Pumptruck-ul pe care îl vom construi luna aceasta va putea fi folosit atât de către cei mici cât și de adulți și va aduce cu siguranță bucurie și un super start în vacanța de vară“, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Cartier mare de locuințe
Cartierul Brâncuși, aflat în sectorul 6 din Capitală, este unul dintre cele mai mari cartiere de locuințe sociale din țară, care se întinde pe 115.000 metri pătraţi, cu zeci de blocuri de locuințe și mii de unități locative.
E.ON România continuă și în acest an parteneriatul strategic cu Asociația Zi de Bine, implicată în cauze destinate comunității, susținând lunar câte un proiect al acesteia.
În luna mai, E.ON România a susținut organizarea primei tabăre pentru bolnavii de Alzheimer și aparținători, „ȚINE(mă)MINTE!”, fiind un proiect menit să ofere o gură de oxigen aparținătorilor și momente de relaxare pacienților cu forme incipiente ale bolii.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi.
De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
În urmă cu câteva zile, avionul unei companii aeriene private, înregistrată și certificată în România, a fost sechestrat timp de câteva ore la sol de către Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca.
Potrivit informațiilor BoardingPass, motivul ar fi fost reprezentat de neplata facturilor restante față de aeroport, informația fiind confirmată oficial și de compania aeriană.
Aeronavă SECHESTRATĂ pe Aeroportul din Cluj. Compania avea DATORII către aeroport
„Compania aeriană afirmă că plata ar fi fost efectuată înainte de eveniment, însă ar fi fost blocată de bancă pentru verificări suplimentare.
Valoarea datoriei este de câteva zeci de mii de euro, iar pe rolul instanțelor judecătorești nu există înregistrată vreo dispută legală între cele două entități.
După verificarea plății, pasagerii au efectuat din nou procedurile de checkin și control de securitate, iar apoi au fost îmbarcați în avion pentru a zbura spre Egipt”, scrie pe Facebook BoardingPass.
„Compania aeriană de stat are datorii imense”
Mai multe surse ale BoardingPass afirmă că față de aeroportul din Cluj Napoca ar avea datorii și compania aeriană de stat, însă aceasta nu are parte de același tratament.
„De asemenea, compania aeriană de stat are datorii imense față de entitatea care administrează cel mai mare aeroport din țară, dar și către alte aeroporturi din România.
Potrivit celor mai recente informații oficiale ale Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), cu excepția unor companii aeriene private aflate în insolvență sau faliment, nicio companie aeriană privată nu are datorii vechi și cu valoare semnificativă față de aceasta.
Din nou, cu excepția disputei dintre aceasta și aeroportul din Iași, (…) se pare că alte aeroporturi îi oferă tratament preferențial și permit companiei aeriene de stat să adune, cumulat, datorii de sute de milioane de lei, în defavoarea altor companii aeriene private din România.
Desigur, companiile trebuie să își plătească restanțele față de aeroport, nu să le fie permis să adune datorii. Astfel de situații au impact negativ asupra concurenței și creează distorsiuni în piață.
Din acest motiv, în urmă cu câteva luni, BoardingPass a solicitat detalii de la Consiliul Concurenței privind acest comportament din piață, însă răspunsurile primite au fost neconcludente”, scrie pe aceeași pagină de socializare.
Directorul aeroportului, David Ciceo, nu a putut fi contactat.
EVENIMENT
Accident cu o mașină și o motocicletă, pe str. Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca. Motociclistul primește îngrijiri medicale
Un accident rutier a avut loc marți după-amiază, pe strada Alexandru Vaida Voievod din Cluj-Napoca. Au fost implicat o mașină și o motocicletă, conducătoul acesteia fiind rănit ușor.
O mașină și o motocicletă au fost implicate într-un accident, marți după-amiază. Motociclistul a fost rănit ușr și primește îngrijiri la fața locului.
„Este vorba despre un accident petrecut între o mașină și o motocicletă, pe strada Alexandru Vaida Voevod din Cluj-Napoca. Conducătorul motocicletei primește îngrijiri medicale la fața locului și va fi, ce mai probabil, transportat la spital pentru investigații suplimentare. Nu a fost rănit grav”, a transmis Paul Olar, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj.
Update
„A fost o tamponare foarte ușoară. Pentru investigații, motociclistul a fost transportat la spital”, a completat ISU Cluj.
EVENIMENT
Szijjarto Peter: Aderarea României la Schengen terestru cât mai curând posibil, în interesul naţional al Ungariei
Aderarea României (cu frontierele terestre) la spaţiul Schengen cât mai curând posibil este în interesul naţional al Ungariei, a declarat luni şeful diplomaţiei de la Budapesta, Szijjarto Peter, în faţa comisiei pentru coeziune naţională a parlamentului, adăugând că guvernul din care face parte speră că aceasta se va putea întâmpla înainte de finalul preşedinţiei ungare a Consiliului UE (31 decembrie), transmite MTI, citat de Agerpres.
El a evidenţiat dificultăţile ce decurg din faptul că România nu face parte (deplin) din regimul Schengen, Szijjarto afirmând că ”România a luat toate măsurile pregătitoare necesare” pentru a fi cooptată, aşa după cum arată evaluările experţilor de la Bruxelles şi sprijinul aproape unanim al membrilor UE.
Referindu-se la refuzul Austriei de a sprijini intrarea României în Schengen, ministrul ungar a spus că acesta este un exemplu de aplicare de duble standarde.
”De obicei, atunci când noi refuzăm să sprijinim ceva, aceasta este imediat văzută ca o încălcare a idealurilor părinţilor fondatori şi o disidenţă şocantă faţă de unitatea europeană (…) însă, când o ţară vest-europeană face acelaşi lucru, este considerată o aplicare legitimă a drepturilor ce decurg din tratatele UE”, a declarat Peter Szijjarto.
Consultări cu Austria
El a precizat că guvernul ungar se află în consultări permanente cu Austria, însă ”situaţia internă din Austria a devenit instabilă după recentele alegeri care nu au fost câştigate de forţele care au guvernat până acum”. ”Cu toate acestea, învingătorului nu i se acordă şansa de a forma un guvern”, a adăugat el.
Szijjarto a mai afirmat că Ungaria se numără printre susţinătorii sprijinului european pentru ca România şi Bulgaria să adere deplin la spaţiul Schengen cât mai curând posibil. Aderarea României ar fi, de asemenea, ”în deplină concordanţă” cu interesele comunităţii etnice maghiare din România, a adăugat ministrul ungar
EDUCATIE
MATRIX a la Cluj. O companie a vândut un mall către o universitate din Mureș. VALOAREA tranzacției, aproximativ 10 milioane euro
Matrix Investments, o companie clujeană, a finalizat recent vânzarea unui mall către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș. Este vorba de Mureș Mall, unul dintre cele mai cunoscute centre comerciale din oraș.
Mureș Mall, cu o suprafață totală de 8.317 metri pătrați, a fost inaugurat în 2007. Investițiile se ridică la aproximativ 15 milioane de euro. Construcția a fost realizată de Matrix Investments SRL din Cluj-Napoca.
MATRIX reloaded. O companie clujeană a vândut un mall către o universitate. VALOAREA tranzacției, aproximativ 10 milioane euro
Firma a fost înființată în 2002. Acționari sunt Ghite Sorin-Voicu, care deține 50%, Nicola Felicia Victoria cu 28,31%, Nicola Patricia Lavinia cu 13,2% și Tomoiagă-Nicola Raluca Andreea cu 8,49%.
Ghite a făcut parte, printre altele, din acționariatul BT sucursala Arad, TV Cablu și Storm TV.
Compania are ca obiect de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate și un număr de 8 angajați. În 2023 a avut o cifră de afaceri de 3.487.033 lei și un profit de 25.750.780, o creștere de peste 500% față de anul precedent.
Mall-ul are 5 niveluri:
– Demisol: 1.593,15 mp
– Parter: 1.721,07 mp
– Etaj 1: 1.890,71 mp
– Etaj 2: 1.862,02 mp
– Etaj 3: 1.286,08 mp
Pe lângă acestea, există și o parcare cu peste 150 de locuri.
UMFST Târgu Mureș nu se află la prima tranzacție imobiliară importantă. Instituția a realizat și alte achiziții notabile pe piața locală, consolidându-și astfel prezența și impactul în zonă.
Achiziţia mallului, evaluată la aproximativ 10 milioane de euro, face parte dintr-o strategie mai largă de extindere a infrastructurii universitare.
Clădirea va găzdui Facultatea de Economie şi Drept, precum şi Facultatea de Ştiinţe şi Litere.
„Cererea pentru educaţie de calitate este în creştere, iar pentru a menţine standardele şi a oferi condiţii adecvate studenţilor, a fost necesară această extindere a infrastructurii,“ a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul universităţii.
„Mall-ul oferea spaţii deja compartimentate şi potrivite pentru a răspunde cerinţelor noastre de extindere, iar achiziţia a fost justificată economic,“ a subliniat el, conform Ziarului Financiar.
Sursă informații: Termene.ro
Foto: Centrul Turistic