ANUNȚURI PUBLICE
E.ON se alătură asociațiilor Zi de Bine și Marinuș Gălbenuș într-un proiect dedicat copiilor cu afecțiuni oncologice
E.ON România se alătură Asociației Zi de Bine care împreună cu Asociația Marinuș Gălbenuș demarează proiectul BINEintensiv, în cadrul căruia vor achiziționa cinci unități de terapie intensivă pentru acasă, pentru copii cu afecțiuni oncologice și alte boli grave. În aceste situații, copiii prezintă un anumit nivel de dependență, au o capacitate limitată de deplasare și au nevoie de îngrijire specială la domiciliu, după și între spitalizări.
· Vor fi achiziționate cinci unități de terapie intensivă pentru îngrijirea la domiciliu a copiilor bolnavi;
· Copiii care nu pot merge la școală vor primi sprijin medical, educațional și psihologic;
· În luna noiembrie, E.ON alături de Asociația Zi de Bine și alți parteneri au amenajat două clase la Școala Primară Concordia din Ploiești, de care beneficiază copii proveniți din medii vulnerabile;
Proiectul BINEintensiv are două componente majore, achiziționarea echipamentelor și a aparaturii medicale necesare pentru îngrijirea la domiciliu a unui copil grav bolnav, respectiv partea de asistență medicală, sprijin educațional pentru copiii care nu mai pot merge la școală, oferind inclusiv sprijin psihologic pentru copii, dar și pentru părinți.
Asociația Marinuș Gălbenuș a fost înființată de un tată îndurerat după ce fiul său, Marinuș, a pierdut lupta grea cu cancerul. Mirel Dolofan încearcă, prin asociația pe care a înființat-o, să dea Binele mai departe și să lupte în continuare alături de copiii grav bolnavi și de familiile lor.
„Marinuș era un băiețel vesel, năzdrăvan, un prieten al oamenilor de tot felul, un puști zâmbitor, curajos și generos. Timpul alături de Marinuș m-a învățat cum să trăiesc cu durerea, cum să o înțeleg, cum să îi înțeleg pe cei care trec prin aceeași luptă ca noi, m-a învățat să fiu blând și mai atent la nevoile celor din jur, dar mai ales m-a învățat să ajut, atât cât pot.”, a mărturisit Mirel Dolofan.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului BINEintensiv este de 35.000 euro și este oferit de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România și UniCredit Bank.
„Nu ne putem imagina durerea și șocul la aflarea unui astfel de diagnostic, însă putem înțelege cât de mare este nevoia de a fi sprijinit în aceste momente. Cele cinci kituri reprezintă un ajutor într-un moment crunt, atât pentru ca un copil care suferă să poată dormi mai bine, să poată respira mai bine, cât și pentru părinții săi, care se asigură astfel că îi oferă celui mic cea mai bună îngrijire de care poate avea parte acasă. Îi invităm pe toți cei care vor să ne fie alături, să doneze pentru această cauză”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
Kit-ul de terapie intensivă pentru acasă include un pat de terapie, scaun rulant pliabil, saltea antiescară, concentrator de oxigen portabil, saltea antidecubit, monitor funcții vitale, aparat aspirare căi respiratorii superioare, aparat aerosoli, precum și un kit de îmbăiere la pat. Costul pentru un kit complet este de aproximativ 6.500 de euro. Fiecare unitate de terapie intensivă pentru acasă va rămâne la domiciliul familiei atât cât va fi nevoie, urmând ca apoi să ajungă la un alt copil.
Tot în luna decembrie, Asociația Zi de BINE mai lansează un proiect inedit. Deși de obicei implicarea oamenilor în proiectele asociației se realiza prin donarea zilei de naștere, de această dată fondatoarele Asociației Zi de Bine, Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, îi invită pe cei care doresc să facă o faptă bună, să se implice chiar dacă nu este ziua lor. Pe parcursul lunii decembrie vor propune 31 de cazuri sociale care au nevoie de susținere, iar oamenii sunt invitați să doneze pentru acel caz cu care rezonează.
Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici.
E.ON România susține câte o cauză, inițiată de Asociația Zi de Bine, în fiecare lună a anului. În luna noiembrie, E.ON alături de ceilalți parteneri strategici ai asociației au amenajat două Clase de Poveste, o clasă primitoare pentru elevii care încep școala în clasa pregătitoare și o clasă multifuncțională pentru diverse activități interactive.
De noile spații amenajate în cadrul Școlii Primare Concordia din Ploiești vor beneficia copii proveniți din medii vulnerabile. Clasa pregătitoare a fost concepută ca un spațiu prietenos, care să facă mai ușoară tranziția copiilor de la grădiniță la școală, facilitând totodată comunicarea cu cei mici și oferind confort emoțional.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 16 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Vineri nu toată lumea a sărbătorit Mica Unire, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Profitând de vremea de iarnă și de zăpada căzută, sute de clujeni au luat cu asalt pârtiile de schi din județ, mulți dintre ei fiind întâlniți la Mărișel, comună aflată la 50 de km de Cluj-Napoca.
Aici au dat Hora Unirii pe coborâri cu schiurile, săniile sau cu plăcile.
La Mărișel se schiază din luna decembrie 2024, fiind puse la dispoziție sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, o pârtie de sanie, precum și o stație de încărcare mașini electrice.
”A meritat fiecare oră petrecută pe munte la Mărișel de Mica Unire. Nu am stat în Cluj să ne prindem în Hora Unirii, am preferat coborâri pe schiuri. Lăsăm festivismele altora”, a spus un clujean.
EVENIMENT
Sabău, după egalul ”U” Cluj cu Dinamo: Rezultat echitabil. Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm
Antrenorul echipei de fotbal ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, consideră că meciul de vineri cu Dinamo, disputat la București, a fost unul frumos pentru nivelul Ligii 1, dinamic, chiar dacă nu s-a marcat niciun gol, scorul final fiind egal, 0-0.
”Ambele echipe au încercat să joace fotbal chiar dacă terenul a fost destul de greu. Sunt două echipe cărora le place să controleze jocul, cu jucători bine pregătiți.
Cred că a fost un bun spectacol, păcat că nu am reușit să câștigăm. Per total, rezultatul a fost echitabil, ar trebui să fim mulțumiți și cu acest egal. Îmi place cum a arătat echipa într-un joc greu cu Dinamo”, a spus Sabău la final.
Acesta a precizat că echipa sa și-a propus de la începutul campionatului să joace de la egal la egal cu orice formație.
”Anul acesta putem să facem ceva deosebit, în primul rând o calificare în play-off, după care ne gândim la alte obiective realiste”, a subliniat antrenorul ”U” Cluj.
EVENIMENT
Cinci suporteri ”U” Cluj s-au bătut între ei pe stadion la meciul cu Dinamo de la București. Au fost amendați de Jandarmerie
Cinci suporteri ai ”U” Cluj au fost scoși, vineri seara, de pe stadion la meciul de fotbal de la București cu Dinamo și duși la autospeciala Jandameriei Capitalei unde au fost amendați în urma unui conflict.
Potrivit jandarmilor, la începutul partidei de fotbal dintre Dinamo București și ”U” Cluj, în Peluza Sud a stadionului s-a iscat un conflict între un grup de suporteri clujeni.
Jandarmii au intervin imediat, iar trei suporteri ai echipei oaspete, apoi încă doi, au fost extrași și duși la autospeciala Jandarmeriei pentru identificare și luarea măsurilor legale împotriva lor.
”Au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.500 de lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, cu modificările și completările ulterioare.
De asemenea, acestora le-a fost aplicată și măsura complementară de interzicere a accesului la competițiile sportive pe o perioadă de un an”, arată Jandarmeria Capitalei.
Dinamo București și ”U” Cluj au remizat vineri, scorul final fiind 0-0.
Vineri seara, pe Arcul de Triumf din București, a avut loc meciul pentru primul loc în Superliga de fotbal dintre Dinamo și „U” Cluj. Meciul, dominat de clujeni, s-a terminat egal, 0-0, cele două echipe împărțindu-și punctele frățește.
Echipe de start:
DINAMO (4-3-3): Al. Roșca – Sivis, Patriche (cpt.), Mărginean, Luna – Olsen, Gnahore, Cîrjan – Milanov, Selmani, Al. Pop
Rezerve: Golubovic, Al. Stoian – Abdallah, Bordușanu, P. Neagu, Soare, Caragea, Rotund, A. Cristea, Ilincaș, Cr. Costin
Absenți: Opruț, Boateng (suspendați), Homawoo (în afara lotului), Politic (accidentat)
Antrenor Zeljko Kopic
Dinamo – „U” Cluj, 0-0. Și-au împărțit punctele FRĂȚEȘTE
„U” CLUJ (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Van der Werff, I. Cristea, Chipciu (cpt.) – Bic, Artean, Simion – Nistor – Blănuță, Thiam
Rezerve: Lefter – Oancea, Masoero, B. Mitrea, Briz, Ov. Popescu, D. Codrea, Rață, Oaidă, Bota, Silaghi, Bettaieb
Absenți: –
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău
Stadion „Arcul de Triumf”
Arbitru Florin Andrei (Târgu Mureș). Asistenți Sebastian Gheorghe (Suceava), Alexandru Vodă (Alba Iulia)
Arbitru VAR Sebastian Colțescu (București). Asistent VAR Daniel Mitruți (Craiova)
Prima repriză s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Cele două echipe au jucat pe contre, cu un plus la ocazii pentru „U”. În min.11, Blînuță are o bună ocazie, dar mingea lui trece de puțin pe lângă poartă. Un minut mai târziu, Cîrjan șutează din poziție bună pe lângă poarta lui Gertmonas.
În min.15, Thiam primește o psaă excelentă de la Blănuță dar alunecă și nu poate relua pe poartă. În min.45, Artean are o dublă ocazie.
Deși sunt echipe „prietene”, jucătorii nu s-au menajat deloc. Cristea îl faultează de două ori pe Milanov și vede galben, apoi Chipciu, mult prea nervos, vede și el galben pentru un fault asupra aceluiași bulgar.
În repriza a doua, clujenii sunt mai incisivi, având două mari ocazii, prin Blănuță în min.56 și Bic, în min.58. La rândul lor, pe final de meci, Dinamo are două mari ocazii, prin Mărginean, a cărui minge e scoasă de pe linia porții de Cristea și prin Bordușanu, al cărui șut e respins in extremis de Gertmonas.
Meciul se termină egal, 0-0, puncte împărțite frățește între echipele cu galerii înfrățite.
Notele Cluj24:
Gertmonas 8, – Boboc 6, Van der Werff 6, I. Cristea 7, Chipciu (cpt.) 5, – Bic 6, Artean 6, Simion 6 – Nistor 6 – Blănuță 6, Thiam 7, Oancea 6, Codrea, Rață, Bettaieb 5