Connect with us

ACTUALITATE

E.ON DONEAZĂ 250.000 de euro către Crucea Roșie pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Publicat


Credem în puterea solidarității și încercăm să ne oferim și noi ajutorul pentru oamenii alungați de război. Companiile grupului E.ON din România donează 250.000 de euro către Crucea Roșie Română pentru a contribui la achiziționarea a diverse bunuri și materiale necesare ajutorării refugiaților din Ucraina.

Banii vor fi folosiți de Crucea Roșie pentru achiziționarea de paturi, saltele, pături, alimente neperisabile, apă, medicamente, stații de încărcare electrice pentru telefoane și alte lucruri necesare pentru a acoperi nevoile imediate.

Această donație este un prim ajutor, însă companiile E.ON vor continua eforturile pentru a identifica spații pretabile pentru cazarea refu-giaților și vor oferi sprijin pentru transportul acestora, de la graniță până la adăposturi. De asemenea, suntem în colaborare directă cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.) pentru a ajuta cât mai mulți oameni care trec granița în aceste momente dificile. Potrivit informațiilor oficiale, până în prezent au intrat în România peste 100.000 de ucraineni, majoritatea femei și copii, iar estimările arată că numărul refugiaților va crește în următoarea perioadă la câteva zeci de mii pe zi.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,3 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Prefectura Cluj: Mirosul pestilențial provine din Tureni. Primar Tureni: Poate am devenit prea SENSIBILI unii dintre noi

Publicat

La Cluj-Napoca, odată cu primăvara s-a reîntors și mirosul pestilențial. Mai mulți clujeni s-au plâns, marți, de mirosul care se simte în mai multe cartiere din oraș. Prefectura Cluj a precizat într-un comunicat că mirosul ar proveni de la Tureni, unde se desfășoară acțiuni de fertilizare.

„Urmare a sesizărilor primite de la cetățeni și a discuțiilor avute cu reprezentanții autorităților locale, privind posibile situații de disconfort olfactiv, au fost verificate zonele Aiton – Tureni – Feleacu, și venim cu următoarele precizări:

Pe raza comunei Tureni, în perioada 25.03.2024 – 12.04.2024, au fost anunțate activități de fertilizare organică a terenurilor.

Prefectura Cluj: Mirosul pestilențial provine din Tureni. Primar Tureni: Poate am devenit prea SENSIBILI unii dintre noi

Activitatea este reglementată potrivit Ghidului de bune practici agricole, iar în această perioadă se utilizează îngrășăminte de natură organică, de origine animală sau îngrășăminte chimice, iar fermierii / utilizatorii au obligația de a anunța unitatea administrativ teritorială, unde se desfășoară operațiunea de fertilizare, cu privire la începutul și durata campaniei de utilizare.

Această activitate a fost anunțată primăriei Tureni, informația fiind diseminată în comunitate, conform prevederilor legale, întrucât poate fie generatoare de disconfort olfactiv”, a transmis Prefectura Cluj.

Contactată de Cluj24, Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, ne-a declarat: „Cei de la Transavia au anunțat, ca în fiecare an, că vor demara procesul de fertilizare cu găinaț. În Tureni nu se simte acum niciun miros. Am fost în Elveția într-o primăvară. Vă invit să vedeți cum miroase acolo. Și e Elveția… Dar acesta e un procedeu care se practică de ani de zile. Ne place să mâncăm bio dar nu ne convine mirosul de îngrășământ natural. Poate am devenit prea sensibili unii dintre noi…”

Citește mai departe

EVENIMENT

Anunț IMPORTANT pentru pensionari. Daniel Baciu: Am SEMNAT contractul

Publicat

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că luni a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată, anunță Antena3

„Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii.

Anunț IMPORTANT pentru pensionari. Daniel Baciu: Am SEMNAT contractul

Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu, luni seara, pe Facebook.

„Vor crește în special pensiile mici”

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

”Vor crește în special pensiile mici care, unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009, unde au o contributivitate superioară celor 25 de ani care reprezintă stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor.

Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economi”, a spus Baciu.

Foto: Facebook Daniel Baciu

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Locuințe pentru persoane cu dizabilități, construite la Sălicea. Investiția de 19 milioane de lei, asigurată de CJ Cluj

Publicat

De

Locuințe persoane cu dizabilitați Cluj

La Sălicea vor fi construite pentru locuințe pentru persoane cu dizabilități, anunță Consiliul Județean Cluj.

De acestea locuințe, special concepute, vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

Locuințe pentru persoane cu dizabilități, construite la Sălicea. Investiția de 19 milioane de lei, asigurată de CJ Cluj

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este inițiatorul proiectului de hotărâre care vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea construirii a patru locuințe protejate în comuna Ciurila.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj „Ceea ce ne propunem este ca, prin intermediul unor locuințe special concepute, să creștem calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate, prin integrarea acestora în cadrul comunității, promovarea inițiativei proprii și a auto-gospodăririi”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Case de tip familial

Proiectul vizează construirea, pe o suprafață de un hectar din Sălicea, comuna Ciurila, a patru case de tip familial, cu o capacitate de cazare de 10 persoane fiecare.

Locuințele vor fi compartimentate, utilate și mobilate modern, scopul urmărit fiind îmbunătățirea substanțială a nivelului de îngrijire și asistență.

În cadrul acestora, beneficiarii vor avea posibilitatea să realizeze activități de bază ale vieții zilnice și să dobândească competențe, abilități și deprinderi menite să faciliteze integrarea sau, după caz, reintegrarea din punct de vedere socio-profesional.

Finanțare fin fonduri rambursabile

Valoarea totală a investiției este de puțin peste 19 milioane de lei, din care peste 13,1 milioane de lei reprezintă valoarea construcțiilor.

Finanțarea va fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean pe anul 2024, sumele fiind rambursabile prin Programul de Interes Național (PIN) și din alte surse constituite potrivit legii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

Publicat

De

Cluj-Napoca miros pestilential

Mirosul pestilențial de gunoi a revenit, marți, la Cluj-Napoca, spre stupefacția clujenilor, care nu înțeleg de unde provine.

Mai mulți cititori Cluj24 ne-am semnalat că mirosul pestilențial a fost simțit, în special, în zona centrală a municipiului, dar și în zona cartierelor Mărăști, Gheorgheni, Zorilor și Grigorescu.

Mirosul pestilențial de gunoi revine la Cluj-Napoca. Garda de Mediu Cluj caută sursa

”Am ieșit din magazinul Sora și m-a izbit mirosul de gunoi. Nu credeam că o să mai simțim așa ceva după problemele de anul trecut”, a spus un clujean.

Comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a confirmat pentru Cluj24 că la nivelul instituției pe care o conduce au fost transmise mai multe sesizări privind apariția mirosului pestilențial.

”Am demarat verificări pentru a stabili sursa mirosului. Am vorbit și cu cei de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) care au spus că în zona lor nu se simte nimic și că nu poate proveni mirosul de la ei”, a spus Pleșa.

Anul trecut mirosul greu a dat bătăi de cap autorităților și locuitorilor Clujului.

Contactați de Cluj24, reprezentanții RADP, care gestionează rampa temporară de deșeuri de la Pata Rât și cei de la SC Supercom, care administrează CMID, au declarat că mirosul nu provine de la ei.

Update:

Din informațiile Cluj24, mirosul ar proveni de la lucrări de fertilizare a unor terenuri de lângă Cluj-Napoca, efectuate în zona Tureni – Mărtinești. Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax