ANUNȚURI PUBLICE
E.ON de 15 ani în România: Investiții de 1,7 miliarde euro pentru modernizarea rețelelor de distribuție și dezvoltarea de soluții energetice

Anul acesta se împlinesc 15 ani de când E.ON şi-a luat angajamentul de a fi investitor strategic pe termen lung pe piaţa energetică din România, prin preluarea fostelor distri-buţii de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice, Distrigaz Nord și Elec-trica Moldova. Reabilitarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie în vederea creşterii siguranţei şi a calităţii serviciilor și dezvoltarea de noi soluții și produse pentru clienți au fost priorităţile E.ON în decursul acestor ani.
· 8.290 km de conducte de gaze naturale modernizate;
· 90% din stațiile electrice integrate în SCADA;
· 2,3 miliarde euro contribuție la buget sub formă de impozite şi taxe.
Modernizare și extindere rețele
Din 2005, de la intrarea pe piața din România, au fost modernizați peste 8.290 km de rețea de gaze naturale (circa 50% din lungimea totală a rețelei preluată la privatizare) și circa 6.450 km de rețea de energie electrică. Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a fost extinsă pe o lungime de 1.795 km, iar cea de distribuţie a energiei electrice a fost extinsă pe o lungime de circa 2.350 km, facilitând racordarea de noi consumatori.
”În toți acești ani am făcut față multor provocări și am devenit mai puternici. Am transformat societățile preluate în companii moderne orientate spre client și am dublat valoarea afacerilor, astfel că în 2019 cifra de afaceri consolidată a atins aproape 1,3 miliarde de euro”, a declarat Manfred Paasch, Directorul General al E.ON România.
În prezent, compania asigură electricitate şi gaze pentru peste 3,2 milioane de clienți, cu aprox. 650.000 mai mulţi decât avea în portofoliu în anul 2005. E.ON este primul furnizor integrat, dar şi primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate și asigură energie și gaze naturale în peste 3.600 de localităţi.
Rețele inteligente
118 staţii de transformare a energiei electrice din Moldova, din totalul de 133, au fost deja (total sau parţial) integrate în SCADA. Anul acesta va fi finalizat un program care urmăreşte modernizarea și integrarea totală a 13 staţii. În ultimii ani au fost instalate la consumatori, prin programe de investiţii succesive în valoare de aprox. 130 de milioane de lei, circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ţinta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 126 milioane de lei.
Investițiile continuă
E.ON a investit 1,1 miliarde de euro doar în modernizarea rețelelor de gaze naturale și electricitate din 2005 până în 2019, alți circa 375 milioane euro fiind alocați pentru perioada 2020-2023.
În rețelele de energie electrică vor fi investiți 210 milioane euro pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare și racordarea de noi consumatori. Totodată, pe partea de gaz sunt prevăzute investiţii de 165 milioane euro, în principal pentru înlocuirea conductelor si branșamentelor, extinderea rețelei și contorizare.
Soluții și produse sustenabile
Provocarea majoră a acestor ani a fost trecerea de la statutul de furnizor tradițional de energie electrică și gaze naturale la cel de companie de soluții energetice orientată spre inovare și digitalizare.
Portofoliul de produse şi servicii pentru companii și municipalități include, de exemplu, soluţii de producere a energiei electrice descentralizată de înaltă eficienţă, precum cogenerare, trigenerare sau sisteme fotovoltaice, soluţii de eficienţă energetică prin iluminat inteligent, bazat pe tehnologia LED. Pentru clienții rezidențiali am dezvoltat soluții integrate pentru încălzirea locuinței, de aer condiționat, de asistență tehnică și mobilitate electrică.
E-Mobility
E.ON a intrat pe piața de e-mobility și este acum și în România un furnizor de soluții de mobilitate pentru toate categoriile de clienți. În cadrul proiectului NEXT-E, finanțat din fonduri europene, avem 16 staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice funcţionale dintre cele 19 care ne revin. Suntem implicați, totodată, în dezvoltarea infrastructurii de mobilitate electrică din România prin programul nostru, E.ON Drive, pe care l-am lansat încă de acum doi ani. În total, 48 de stații sunt deja operaționale.
Proiecte destinate comunităţii
Începând cu anul 2005, E.ON România a susţinut cu peste 14,5 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor iniţiative ridicându-se la aproximativ 316.000.
Pregătire angajați
Pregătirea și dezvoltarea profesională a angajaților este esențială pentru E.ON, compania investind în propriile centre de pregătire profesională de la Suceava și Mediaș, unde au fost implementate sisteme moderne cum este, de exemplu, cel de învățare prin realitate virtuală. Cei peste 6.400 de de angajați depun eforturi continue pentru a răsplăti încrederea milioanelor de clienți din România, iar angajamentul de care dau dovadă ne motivează să privim cu încredere către un viitor care stă sub semnul transformării digitale și al serviciilor inovatoare.
Contribuția E.ON la economia României
Activitățile economice, inclusiv relațiile cu furnizorii din diversele sectoare ale economiei, aduc plus valoare pe multe paliere, de la contribuția la buget, la creșterea economică și susținerea de locuri de muncă în industria orizontală. E.ON a contribuit la bugetul de stat și bugetele locale cu 2,3 miliarde de euro prin taxele şi impozitele plătite în 15 ani și este un partener important pentru mai mult de 1.700 de furnizori din România, dintre care 94% sunt cu capital autohton.
Numai anul trecut valoarea achizițiilor companiilor din grup, fără să luăm în calcul gazele naturale și energia electrică achiziționată, au avut o valoare de peste 1,5 miliarde lei, din care 96% au fost achiziții de bunuri și servicii de la furnizori români.
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 15 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, aces-tea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,2 milioane de clienţi.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO. Diana Șoșoacă, cu harta României Mari în mână, la Cluj: Aici sunt adevărații naționaliști. Mesaj pentru maghiari

Diana Șoșoacă, lidera partidului SOS, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Conferința Regională a partidului.
Întâmpinată cu flori și tort, Diana Șoșoacă a spus, la Cluj, că ea a învins sistemul, chiar în ziua în care BEC i-a anulat din nou candidatura la alegerile prezidențiale și a transmis un mesaj și maghiarilor.
Diana Șoșoacă, cu harta României Mari în mână, la Cluj
Diana Șoșoacă a intrat în sala de conferințe triumfal, îmbrăcată în port tradițional. Ea a fost întâmpinată înainte de a intra la Grand Hotel Italia, unde are loc conferința regională, cu flori și cu un tort cu chipul ei, pe care a spus că îl va da copiilor.
Lidera SOS a venit la Cluj chiar în 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, și i-a chemat pe maghiari alături de ea, după ce le-a urat “La mulți ani!”.
“Mă bucur pentru că pentru prima dată când românii naționaliști se întâlnesc în Ardeal și mă bucur că azi, 15 martie, când frații noștri maghiari sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, putem să le spunem ‘La mulți ani’. Să îngropăm pentru totdeauna securea războilului, să terminăm cu dezbinarea și cu ura”, a spus Diana Șoșoacă, care a avut în timpul discursurilor harta României Mari în mână.
”Diana Șoșoacă nu e a sistemului”
Diana Șoșoacă a mai spus la Cluj că “sistemul” trebuie să știe că România nu doarme, că e mai trezită ca oricând.
“Astăzi, sistemul a demonstrat încă o dată că Diana Șoșoacă nu este a sistemului”, a spus lidera SOS, cu privire la faprul că BEC a respins, tot sâmbătă, pentru a doua oară, candidatura ei la alegerile prezidențiale.
Sutele de oameni aflați în sală au cântat alături de Diana Șoșoacă “Noi suntem români”.
La final toți s-au prins în horă și au dansat, chiar dacă au fost nevoiți să o facă printre scaunele din sală.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, celebrată la Cluj cu cântec și tradiționalul marș în centrul orașului

Peste 1.500 de persoane participă sâmbătă, la Cluj-Napoca, la tradiționalul marș cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Cu steaguri, cântec și voie bună, maghiarii din Cluj aniversează Revoluția din 1848-1849.
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, celebrată la Cluj
Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat și președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, dat și viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Olah Emese.
Oamenii s-au adunat la în centrul orașului, la Institutul Teologic Protestant, de unde au plecat în marș spre Piața Unirii, cântând și fluturând steaguri ale Ungariei. De la ora 14.00, aceștia vor asista la o slujbă religioasă în Biserica Romano Catolică Sf. Mihail, iar de la 15 vor fi discursuri în Piața Unirii și un concert folcloric.
“Ne amintim astăzi de acei eroi care și-au dat viața pentru libertate. Eu cred că și acum, în multe cazuri, trebuie să luptăm pentru libertate, dar har Domnului, cu alte mijloace, nu cu cele din 1848 sau din 1956, căci sunt multe similitudini între cele două evenimente istorice. Și acum sunt unii oameni care ar dori să ne îngrădească libertatea. Ei folosesc manipularea și frustrarea socială pentru a induce în eroare oamenii, dar îi cunoaștem, știm ce intenții au, și cred că suntem raționali și avem puterea să ne păstrăm libertatea”, a declarat președintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.
Pe 15 martie, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849, dar este și data la care s-a consfințit apariția Parlamentului modern al Ungariei.
Maghiarii din Cluj au ascultat apoi discursuri în Piața Unirii, iar alături de ei a fost și prefectul Clujului, Maria Forna.
Foto și video: Cluj24.ro
EVENIMENT
TRAGIC. Femeia lovită de o mașină pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca a murit. Traversa strada prin loc nepermis

Femeia de 59 de ani, care a fost lovită, vineri, de o mașină condusă de un tânăr de 19 ani pe Bulevardul Muncii, a murit la spital.
Aceasta traversa strada prin loc nepermis când a avut loc accidentul.
Femeia lovită de o mașină pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca a murit
“Referitor la accidentul rutier înregistrat pe Bulevardul Muncii din Cluj-Napoca, în data de 14 martie, în jurul orei 13:55, polițiștii Biroului Rutier au fost informați de unitatea medicală că pietonul implicat a decedat”, a transmis IPJ Cluj.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii accidentului. Vineri, polițiștii au transmis că un tânăr de 19 de ani, din Cluj-Napoca, în timp ce conducea un autoturism ar fi accidentat un pieton aflat în traversarea drumului public prin loc nepermis.

ANM a transmis un mesaj RO-Alert de avertizare pentru zona de munte a județului Cluj, la altitudine de peste 1800 de metri.
Este preconizat vânt puternic în intervalul orar 12.00-15.00, fiind emis și un Cod Portocaliu în acest sens.
Potrivit meteorologilor, se vor semnala intensificări puternice ale vântului cu viteze la rafală de 120-140 km/h.
Un Cod Galben este în vigoare la Cluj
De altfe, un Cod Galben este în vigoare la Cluj, până duminică, 16 martie, la ora 2.00, privind intensificări ale vântului. La munte, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1.700 m, rafalele vor fi de 80…100 km/h.