ACTUALITATE
E.ON a depășit 200 de proiecte în valoare de peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea de sisteme fotovoltaice

E.ON Energie România a încheiat, din 2018 și până în prezent, la nivel național parteneriate pentru realizarea și predarea la cheie a mai mult de 200 de centrale electrice fotovoltaice, pentru tot atâtea companii, valoarea totală a proiectelor însumând peste 40 de milioane de euro.
· 110.000 de panouri solare vor fi instalate în cadrul acestor proiecte;
· Centralele vor genera în total 40.000 MWh pe an;
· Emisiile de CO2 vor fi reduse cu circa 10.000 tone pe an;
Construcția sistemelelor electrice fotovoltaice presupune instalarea în locațiile partenerilor, situate în 35 de județe, a 110.000 de module fotovoltaice pe o suprafață de 165.000 mp, echivalentul a 23 de stadioane de mărimea Arenei Naționale.
Odată ce vor fi finalizate, capacitatea totală de generare a centralelor va ajunge la 40.000 MWh pe an. Pentru exemplu, această cantitate ar fi suficientă pentru a asigura energie electrică pentru circa 22.000 de locuințe. Totodată, emisiile de CO2 vor fi reduse cu circa 10.000 de tone pe an.
“Ne-am asumat rolul de a fi o companie lider în tranziția energetică, cu obiectivul de a-i sprijini pe clienții noștri să devină sustenabili și astfel de a contribui împreună la protejarea mediului și la un viitor mai verde. Oferim soluții la cheie, bazate pe tehnologii de ultimă generație și adaptate special nevoilor specifice ale fiecărui client. Beneficiile pentru partenerii noștri sunt certe: creșterea eficienței economice prin reducerea costurilor cu energia electrică, un control mai bun al acestor costuri prin obținerea unui anumit grad de independență energetică și îndeplinirea propriilor obiective de mediu”, declară Claudia Griech, Director General al E.ON Energie România.
Dintre cele peste 200 de proiecte, 55 au fost finalizate și au însemnat montarea a 40.000 de panouri fotovoltaice pentru 41 de companii. Puterea nominală a centralelor fotovoltaice este între 60 – 1.600 kWp și asigură partenerilor E.ON, printre care TeraPlast (BN), Dedeman (BC), Agricola Internațional (BC), Wetterbest (PH), Sitemani (SB), Don Pedro (VL), Moara Cibin (SB), o reducere a consumului din rețea între 10-30%.
„Durata de viață a unei centrale fotovoltaice este de 25 de ani”
În prezent, E.ON Energie România are în desfășurare peste 150 de proiecte similare care includ montarea a 70.000 de panouri solare pe o suprafață de peste 100.000 de metri pătrați pentru noi companii partenere printre care Agroterm (IF), Complexul Hotelier Ialomița (IL), Parc Tehnologic și Industrial Giurgiu Nord (GR) Cramele Recaș (TM), Samus Tec (CJ), Metalcos (HD), Esentze (AR), Mineral Quantum (HR), Silvania International (BN).
Soluțiile oferite de E.ON companiilor pentru generarea de energie fotovoltaică au ca parte integrantă serviciul de audit energetic, care reprezintă primul pas pentru adoptarea unei soluții personalizate de eficientizare a consumului energetic și serviciul de management energetic care oferă clienților posibilitatea monitorizării în timp real a valorilor tuturor consumatorilor de energie existenți în rețea și reprezintă baza pentru elaborarea Programului de îmbunătățire a eficienței energetice.
Durata de viață a unei centrale fotovoltaice este de 25 de ani, iar perioada de recuperare a investiției este de 4-7 ani. Construcția unei centrale fotovoltaice durează între 7-9 luni, în funcție de complexitatea proiectului, iar echipamentele și tehnologiile utilizate de E.ON sunt printre cele mai performante din industria de profil.
Despre E.ON Energie România
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,3 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 16 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,5 miliarde de euro.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, în curtea interioară la Iulius Mall, în Cluj-Napoca. Din primele informații se pare c-ar fi vorba de niște paleți care s-au aprins. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente cu trei autospeciale de stins incendii pentru a lichida flăcările care au cuprins mai multe materiale depozitate în curtea interioară (unde se preia marfa) a unui complex comercial de pe strada Alexandru Vaida Voievod.
VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI
Până acum nu au fost persoane care să solicite consult medical și nu au fost necesare măsuri pentru evacuarea clienților din complexul comercial”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Flăcările au fost localizate, nu mai există pericol de extindere se lucrează pentru stingerea focarelor ascunse.
Clienții din cadrul spațiului comercial unde funcționează un supermarket au fost evacuați ca măsură de siguranță. Forțele de intervenție au mai fost suplimentate cu încă o autospecială de stingere a incendiilor din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca.
La fața locului au fost alocate un echipaj SMURD și două SAJ, precum și o autoscară.
Până acum nu sunt persoane care au solicitat consult medical.
Iulius Mall a dispus oprirea sistemului de ventilație în întreg mall-ul să nu se inunde cu fum.
Având în vedere că mai există infiltrări de fum în parcajele și spațiile complexului comercial, a fost transmisă recomandarea clienților de a părăsi în ordine obiectivul.
Foto: Facebook Info Trafic Cluj-Napoca
CULTURA
„Bună sara lui Crăciun”. Spectacol extraordinar de colinde și cântece de stea la Cluj-Napoca. Intrarea este liberă

Iubitorii tradițiilor și obiceiurilor de iarnă sunt așteptați la un spectacolul extraordinar de colinde și cântece de stea.
Cete de colindători din mai multe zone ale județului vor oferi celor prezenți momente speciale, pe care rar mai au ocazia de a le trăi astăzi de sărbători. Vor aduce în scenă colinde tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești, dar și obiceiuri de iarnă.
„Bună sara lui Crăciun”. Spectacol extraordinar de colinde și cântece de stea la Cluj-Napoca. Intrarea este liberă
Pe scenă vor urca Grupul de copii și tineri „Arheo” din Cluj-Napoca, Grupul de colindători din cadrul Ansamblurilor „Junii Vlădesei” și „Cununa Vlădesei” ale Casei de Cultură Huedin, Grupul de colindători din cadrul Ansamblului „Șoimii Carpaților” și Florești, Grupul de colindători din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date” din Cluj-Napoca.
De asemenea, îi veți putea asculta pe cei Grupul de colindători „Tradiții Ormănene” din Orman, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, „Ceata junilor” de la Măguri-Răcătău și Grupul de colindători „Mărișana” și „Ceata junilor” de la Mărișel și Grupul de colindători de la Ansamblul ,,Tradiții” Someșul Napoca din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Totodată, iubitorii de folclor se vor putea bucura și de colindele grupului de interpreți clujeni „Corindătorii Clujului”: Iosif Rusu, Raul Oltean, Adrian Socaciu, Alexandru Potra, Daniel Rusu și Grigore Sâmboan.
Cei prezenți vor fi colindați și copiii din cadrul Așezământului pentru Copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești, dar și de la Mănăstirea Dumbrava, județul Alba.
Spectacolul va avea loc joi, 14 decembrie, de la ora 17.00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști, lângă clădirea Consiliului Județean.
Aflată la a treia ediție, manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Târg de Crăciun cu obiecte hand-made create de copiii instituționalizați din Cluj. Unde are loc și ce puteți cumpăra

Un târg de Crăciun, cu lucrări create de copii instituționalizați, va fi organizat la Cluj-Napoca.
Târgul de lucrări hand-made va fi un bun prilej pentru beneficiarii din unitățile rezidențiale de a se simți apreciați și integrați de către comunitatea clujeană, arată organizatorul, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului DGASPC Cluj.
Târg de Crăciun cu obiecte hand-made create de copiii instituționalizați din Cluj. Unde are loc și ce puteți cumpăra
Târgul este organizat cu ocazia Sărbătorilor de iarnă și va avea loc luni, 11 decembrie, în incinta Iulius Mall, în zona Auchan.
Expoziția conține obiecte create de copiii din unitățile direcției clujene, iar cei interesați pot cumpăra icoane, tablouri, obiecte decorative, obiecte de pirogravură, dar și ornamente de Crăciun.
Alături de beneficiarii DGASPC, la târg vor fi prezenți și beneficiarii furnizorilor de servicii sociale private cu care Direcția de Asistență are colaborare, precum fundația Bethesda & Floricica Beclean, fundația Estuar și fundația FEBE.
„Îndemn toți clujenii să treacă pragul acestui târg cu o semnificație aparte. Vor avea, astfel, șansa de a cumpăra un cadou de suflet, cu adevărat special, pentru cei dragi și de a fi, în același timp, solidari cu semenii noștri cu care soarta nu a fost mai puțin generoasă”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean, instituție care are în subordine DGASPC Cluj.
Clujenii sunt încurajați să susțină și să aprecieze efortul și talentul acestor persoane aflate în nevoie.
Foto: CJ Cluj

Sporturile de iarnă rămân principala opțiune pentru distracție în acest sezon. La aproximativ o oră distanță de Cluj-Napoca se află locul perfect pentru o scurtă escapadă din oraș în mijlocul naturii. Buscat Ski Resort își așteaptă turiștii cu șase pârtii pregătite de distracție, sistem babylift și telescaun la capacitate dublă.
Vârful Buscat are o înălțime de 1.676 m și este situat la 60 de km de Cluj-Napoca, aproximativ 100 km de Alba Iulia, Târgu Mureș și Zalău și la 3 km de stațiunea Băișoara.
În stațiune există și o parcare de 850 de locuri, posibilitate de închiriere echipamente și monitori de schi.
VIDEO FOTO. Toate pârtiile de la Buscat sunt OPERAȚIONALE în acest weekend
Cele 6 pârtii, pentru începători, albastră, roșie, neagră, verde și de sanie sunt deschise. Filmarea de mai sus a fost postată pe pagina de Facebook a stațiunii sâmbătă, 8 decembrie.
Iată, în continuare, și lista de prețuri:
Două restaurante vă stau la dispoziție cu meniuri variate. Cei care apreciază o plimbare în natură mai mult decât schiatul, au la dispoziție o sanie trasă de cai.