CULTURA
”Dumnezeu schimbă viața romilor”. Rugăciune la Cluj de Ziua Internațională a Romilor – 8 aprilie, cu 400 de persoane.

Partida Romilor” Pro-Europa” Cluj împreună cu Bisericile Rugul Aprins și Maranata Cluj organizează în 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, o acțiune de evanghelizare creștină.
Evenimentul are loc de la ora 17 la Univers T din Cluj-Napoca, fiind așteptate peste 400 de persoane din întreg județul Cluj.
”Dumnezeu schimbă viața romilor. Ne vom ruga în Postul Pastelui și de ziua noastră. Va fi o adunare a tuturor bisericilor rome neoprotestante din județul Cluj, iar în prima parte a zilei va fi o slujba religioasa ortodoxa la Facultatea de Teologie oficiată de episcopul Benedict Bistriteanul”, a spus liderul organizației de tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa” Cluj, Dragoș Roșianu.
Ziua Internațională a Romilor este recunoscută în România prin Legea nr. 66/2006 la initiativa fostului deputat Nicolae Păun.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Clujeanul Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a fost ales, la Oslo , în funcția Vicepreședinte EPRA / Platforma Europeană a Autorităților de Reglementare în Audiovizual.
Acesta a precizat că este prima dată când autoritatea pe care o reprezintă obține o poziție la nivel european.
”Votul a fost organizat într-o reuniune plenară a EPRA la care au participat peste 160 de delegați din toate țările europene și partenere. Mandatul de 2 ani pe care l-am primit se va concentra pe doua teme fundamentale: educația media și contracararea dezinformării. De altfel, aceeași agendă o am și în cadrul CNA – Consiliul Național al Audiovizualului”, a precizat Jucan.
Noul board executiv este format dintr-un președinte EPRA din Norvegia și patru vicepreședinți din Irlanda, Marea Britanie, România și Slovacia.

ANM a emis, vineri, o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică pentru Cluj și alte 28 de județe din țară, conform Mediafax.
Potrivit ANM, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și vijelii în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, cea mai mare parte a Moldovei, vestul Olteniei, precum și la munte.
În intervale scurte de timp (1 – 3 ore) cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, îndeosebi la deal și la munte.
Astfel de fenomene se vor semnala astăzi, izolat, și în restul țării. În zilele următoare, vremea va fi instabilă în majoritatea regiunilor.
Avertizarea este valabilă până la ora 23.00 și vizează județele: Satu Mare, Bihor, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Mureș, Arad, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Iași.

Un incendiu a izbucnit, vineri, la o casă din Topa Mică, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu două autospeciale și o ambulanță. O femeie a suferit un atac de panică.
„Pompierii de la Detașamentele 1 Cluj-Napoca și Huedin au fost solicitați să intervină la un incendiu de casă în localitatea Topa Mică. La fața locului s-a deplasat echipajul de la Garda de Intervenție Aghireșu. Imediat au fost trimise în sprijin două autospeciale de mare capacitate și o ambulanță SMURD de la Cluj-Napoca.
Din fericire, incendiul s-a manifestat doar la horn și a fost lichidat în mare parte de către locatari, casa aflându-se într-o zonă greu accesibilă. Paramedicii SMURD evaluează în aceste momente o femeie, care foarte probabil a suferit un atac de panică”, a transmis ISU Cluj.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Solidaritate clujeană. Emil Boc sare în AJUTORUL deputatului PSD Patriciu Achimaș-Cadariu: Rafila are un ego care OMOARĂ

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit la Ziua Live despre conflictul creat între ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și deputatul de Cluj, chirurgul Patriciu Achimaș-Cadariu, colegul său de partid și inițiatorul Planului Naţional de Combatere şi Control a Cancerului. Edilul îi ia apărarea profesorului de la Institutul Oncologic din Cluj și îl acuză pe Rafila de inconștiență.
Citește și: SCANDAL în PSD. Deputatul de Cluj Patriciu Achimaș Cadariu îl atacă pe ministrul Sănătății. Modifică Planul Național de Cancer
„Nu înțeleg încăpățânarea domnului ministru Rafila când vine vorba de Planul Naţional de Combatere şi Control a Cancerului inițiat de colegul dânsului de partid. Atunci când un lucru e bine făcut și ar putea salva vieți, vii tu și spui că nu-i bun, deși inițial ai fost cosemnatar, asta numai pentru că n-ai avut tu ideea.
Asta ține deja de o exacerbare inutilă și dăunătoare a orgoliului propriu, dar și de inconștiență. Ne pierdem în detalii și oamenii mor. Ego-ul domnului ministru Rafila omoară oameni”, a spus Emil Boc.
Citește și: Planul de combatere a cancerului, lovit de cancerul orgoliilor politice. Patriciu Achimaş: Rafila vrea să-şi însuşească planul