Connect with us

ACTUALITATE

Drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 ÎNTÂRZIAT un an. Agenția de Mediu Cluj face studiu pentru faună

Publicat


Asociația Pro Infrastructură acuză Agenția pentru Protecția Mediului Cluj că pregătește un studiu de impact pentru observarea faunei care va duce la întârzierea cu un an a realizării unui drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 în județul Cluj.

”Ce-i un an de întârziere pe lângă alți zece? Ăsta poate fi motto-ul mult așteptatului drum de legătură dintre Autostrada A3 și DN1 în județul Cluj.

Necesitatea lui a apărut în 2009 când Bechtel a dat în trafic o parte din Autostrada Transilvania fără acces între capetele situate la 40 km depărtare. Eforturi nereușite de a face un studiu de fezabilitate au existat și în 2014-2016.

În ultimul an s-a refăcut de la zero proiectul drumului și ar putea fi lansată licitația de execuție în 2021. Însă Ministerul Mediului – România, prin Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, arată Pro Infrastructură.

Asociația a susținut în trecut această procedură de mediu acolo unde infrastructura traversează păduri sau arii protejate însă în acest caz își exprimă dezacordul față de ”excesul de zel care întârzie un proiect cu o reală valoare pentru sănătatea oamenilor!”

Proiecte mici cu impact mare

Reprezentanții asociației susțin că, în urma realizării drumului, Turda nu va mai respira noxele vehiculelor în tranzit, Clujul și Turda primesc acces mai bun la rețeaua de autostrăzi, iar satele comunei Tureni câștigă pe toate planurile.

”Uneori proiectele mai mici de infrastructură au un efect la fel de mare precum loturile de autostradă. Cerem Ministerului Mediului să dea dovadă de rațiune când decide asupra studierii impactului asupra faunei în terenuri exclusiv agricole, deci puternic antropizate”, au conchis reprezentanții Pro Infrastructură.

APM Cluj: CNAIR a transmis documentații greșite

APM Cluj a transmis pentru Cluj24 că CNAIR a depus documentația pentru solicitarea acordului de mediu aferent proiectului ”Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni)”, în data de 04.03.2021 (nr. APM 5906/04.03.2021) care nu era completă, lipsind o serie de coordonate geografice.

Documentația a fost completată ulterior în data de 11.03.2021 dar fișierul depus nu putea fi deschis astfel că în data de 23.03.2021 titularul a transmis un fișier care conținea coordonatele geografice în formatul corect.

Ca urmare, completarea documentației inițiale astfel încât să poată fi utilizată pentru realizarea evaluării inițiale a fost finalizată de CNAIR după 19 zile de la depunerea notificării inițiale.

”APM Cluj a emis ulterior Decizia etapei de evaluare inițială nr. 63/26.03.2021 (după 3 zile de la completarea documentației de către titular) iar în urma emiterii Deciziei de evaluare inițială, CNAIR a depus Memoriul de prezentare în data de 24.05.2021, adică după 2 luni de la solicitarea acestuia”, au explicat reprezentanții agenției de mediu.

APM Cluj a transmis documentația membrilor CAT în vederea exprimării unui punct de vedere în termen de 20 de zile de la primirea documentației (până în 17.06.2021), dar având în vedere că ședințele CAT se organizează săptămânal, APM Cluj a programat analiza proiectului în data de 23.06.2021 (adică în prima ședință după expirarea termenului de 17.06.2021).

”În aceeași zi cu ședința CAT, APM Cluj a solicitat CNAIR  publicarea unui anunț în ziar asupra deciziei etapei de încadrare dar până în prezent nu ne-a fost comunicată de către CNAIR publicarea acestui anunț deși au trecut 12 zile de la solicitarea acestuia”, au explicat cei de la APM Cluj.

Studiul de impact este legal

Referitor la criticile conform cărora „Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, agenția a menționat că proiectul se încadrează în Legea 292, Anexa 1 Lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului, pct. 7. lit. b) Construirea de autostrăzi și de drumuri expres.

”Ca urmare, din punctul de vedere al solicitării de realizare a evaluării impactului, APM Cluj s-a conformat prevederilor legale, nefiind necesară încadrarea din acest punct de vedere (încadrarea fiind făcută direct de lege, ca proiect care se supune evaluării impactului asupra mediului)”, au precizat reprezentanții APM.

Potrivit acestora, acest studiu se solicită în cazul în care un proiect este susceptibil să aibă impact semnificativ asupra oricărei specii protejate sau habitat protejat la nivel european, chiar dacă proiectul analizat nu este inclus în arii naturale protejate.

Fondurile cinegetice și animale rănite

Pe teritoriul județului Cluj cel mai mare rezervor de carnivore mari (urs, lup și râs –toate fiind specii protejate la nivel european) este reprezentat de Fondul Cinegetic 41 Valea Ierii unde la evaluarea realizată în anul 2021 au fost evaluați 50 de urși, 42 de lupi și 11 râși. De asemenea, pe Fondul Cinegetic 40 Băișoara au fost evaluați 17 urși și 26 lupi. Menționăm că zonele Valea Ierii și Băișoara sunt incluse în arii naturale protejate de importanță comunitară.

Ca urmare a dispersiei acestor specii în cazul în care există populații semnificative într-o anumită zonă, de-a lungul ultimilor ani incidențele în care au fost implicate aceste specii au crescut semnificativ astfel: dacă în 23.10.2017 a fost ucis de mașină un râs în localitatea Tureni (în zona proiectului analizat), pe parcursul anului 2021 au fost deja înregistrate până la această dată 7 incidente/pagube produse de ursi și 7 incidente/pagube produse de lupi pe teritoriul județului Cluj, dintre care o parte sunt limitrofe zonei în care se propune realizarea proiectului.

Culoarele de deplasare ale animalelor

Având în vedere aceste date, APM Cluj a solicitat realizarea unui studiu de evaluare adecvat care să analizeze dacă proiectul propus este posibil să ducă la întreruperea conectivității zonei prin fragmentarea unor culoare de deplasare a acestor specii, ceea ce ar duce la o creștere și mai accentuată a incidentelor om/carnivore mari.

Un astfel de studiu nu presupune analiza florei și faunei de pe amplasamentul proiectului timp de un an ci presupune evaluarea modului în care, după implementarea proiectului, culoarele de deplasare ale faunei terestre mari sunt afectate. Acest lucru, inclusiv faptul că nu solicităm date din teren aferente unui întreg sezon de vegetație, i-a fost comunicat titularului încă din timpul ședinței CAT din data de 23.06.2021.

Menționăm faptul că, acest studiu poate fi realizat de către titular în paralel cu studiul de evaluare a impactului asupra mediului (acesta fiind obligatoriu conform legii așa cum am menționat anterior), neimplicând astfel timp în plus față de durata aferentă acestuia.

Ca urmare, APM Cluj nu a solicitat un studiu de un an de zile pe terenuri arabile, ci a solicitat un studiu care să prezinte o imagine generală asupra zonei și a modului în care aceasta poate fi afectată în contextul existenței în zonele învecinate a unor populații semnificative de specii protejate la nivel european.

S-a acordat maximă atenție proiectului de drum

”APM Cluj a analizat cu maximă atenție solicitarea referitoare la proiectul Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni) înainte de a lua orice decizie în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu.

Totodată, așa cum rezultă din cele prezentate anterior, APM Cluj a analizat documentele depuse de titular în cel mai scurt timp posibil, toate răspunsurile APM Cluj fiind remise titularului în maxim câteva zile, sau chiar în aceeași zi.

Pentru corecta informare a publicului îi rugăm pe toți care exprimă puncte de vedere critice la adresa activității APM Cluj, să solicite punctul de vedere al instituției, astfel încât, să-și poată forma o imagine corectă, bazată pe informațiile oficiale existente în dosarele depuse la APM Cluj”, au conchis reprezentanții agenției.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: „Veste bună, dragi clujeni. Am semnat contractul”

Publicat

De

Emil Boc

Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat, luni, semnarea contractului pentru achiziția a 22 de noi autobuze electrice.

Acestea, spune Boc, vor ajunge la Cluj-Napoca la finalul anului și începutul anului viitor.

Emil Boc: Facem pași pentru un transport verde, nepoluant

Primarul Clujului spune că cele 22 de autobuze sunt articulate și au 18 metri lungime. Acest lucru va permite crearea benzii dedicate pentru transport în comun între Cluj-Napoca și Florești și scăderea nivelului de noxe din oraș, a mai spus edilul.

„Cu alte cuvinte, facem pași tot mai direcți pentru a ajunge la un transport public total verde, nepoluant în orașul nostru. Nu ne oprim”, a spus Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Raliu cu mașini clasice la Cluj-Napoca. Va conta precizia conducerii și navigația, nu viteza

Publicat

raliu

Raliul Carpathian Classic 2025 de la Cluj-Napoca este un raliu de regularitate unde accentul este pus pe precizia conducerii și navigației, nu pe viteză, ceea ce-l face accesibil atât pentru mașini clasice, cât și moderne.

Evenimentul se va desfășura în perioada 19-21 iunie, parcul tehnic urmând va fi localizat pe esplanada estica a stadionului Cluj Arena.

Clasele de competitie

Classic – masini mai vechi de 30 de ani (atestate istoric)
YoungTimer – masini fabricate intre anii 1995 si 2005
Modern Heritage – masini moderne care au un pedigree sportiv
Electric – autoturisme full electrice
Programul Carpathian Classic
19 Iunie 2025 – Inscrierea echipajelor si City Demo
20 Iunie 2025 – START ziua 1 – Lunch Break – FINISH ziua 1
21 Iunie 2025 – START ziua 2 – Lunch Break – FINISH ziua 2 – PREMIERE

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează a treia carte – ”Cezarul, Dumnezeu, Iubirea”

Publicat

carte

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, își lansează joi, de la ora 17.00 la Grand Hotel Italia , a treia carte, care vine să întregească căile străbătute de autor prin intermediul cărților anterioare. De aceasta dată este vorba despre o fericită reunire a unor idei dedicate sentimentelor, credinței și puterii.

Prinse în capitole distincte, așa cum o sugerează de altfel și titlul cărții: Cezarul, Dumnezeu, Iubirea – Regatul Puterii * Regatul Credinței * Regatul Iubirii, sub forma unui jurnal de idei, cum îl definește Alin Tișe, textele componente se întregesc într-un tot în care se reflectă imaginea autorului.

Care consideră fundamentale cele trei aspecte ale vieții.

O lectură care dezvăluie atât sentimente și emoții, cât și principii care clădesc realități solide.

O invitație de a pătrunde într-o lume altfel, văzută prin ochii cuiva care a cunoscut realitățile despre care vorbește!

Prima carte a lui Tișe, ”Poveste pentru tata”, a fost lansată în 5 septembrie 2024, urmată de cea de-a doua, intitulată ”Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, prezentată public în 19 decembrie 2024.

carte

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Consilierul local George Trif, ales președintele USR Cluj-Napoca

Publicat

De

George Trif

Filiala Cluj-Napoca a găzduit în acest weekend alegeri pentru noua conducere a organizației locale. În urma voturilor membrilor a fost ales ca președinte George Trif, în prezent lider de grup al consilierilor locali USR în Consiliul Local Cluj-Napoca. Acesta are 36 de ani și este consultant software.

Din Biroul Local fac parte:

STURZA Dan-Mihai, antreprenor și inginer mecanic, 54 de ani – vicepreședinte
HELMER Robert-Paul, inginer software și consilier local, 27 de ani – vicepreședinte
CORLEA Mădălina, juristă, 29 de ani – vicepreședinte
MIHĂIESCU Bogdan-Gabriel, economist, 37 de ani – vicepreședinte
IONESCU Dinu, manager de proiect, 52 de ani
MUREȘAN Ioan-Vlad, programator, 38 de ani
ARAMĂ Denisa-Cristiana, studentă la Facultatea de Drept, 22 de ani
MERCEAN Bogdan-Tudor, student la Facultatea de Drept, 20 de ani
PUSKAS Andrei-Teodor, tehnician în turism, 24 de ani
VASIAN Mircea-Bogdan, geomatician, 37 de ani
MARIN Călin, antreprenor și inginer software, 23 de ani
MIHU Cosmin, programator, 32 de ani

Cine este și ce vrea George Trif

George Trif este membru al comisiei de urbanism din Consiliul Local Cluj-Napoca și un pasionat de dezvoltare urbană. Este membru fondator al filialei locale și ferm susținător al politicilor de transparență și eficiență administrativă promovate de către USR.

„În acest mandat filiala noastră va continua să fie o voce care se aude nu doar în campanii, ci în fiecare zi. O filială care stabilește agenda publică, care oferă soluții reale și care este cu adevărat acasă pentru fiecare clujean care își dorește o administrație corectă și un oraș în care să trăiască cu bucurie. Noua conducere are prioritatea de a construi și va face acest lucru pe patru piloni de activitate:

1.    Vom fi prezenți în inima fiecărui cartier al Clujului,

2.    Vom menține partidul deschis către comunitate,

3.    Vom atrage alături de noi cei mai buni oameni,

4.    Și, cel mai important, vom face ca vocea noastră să fie auzită”, a transmis George Trif.

Filiala USR Cluj-Napoca va fi condusă de o echipă cu o vârstă medie de 33 ani, cu experiență foarte diversă, învestiți cu un mandat care include pregătirea următoarelor alegeri, din 2028.

George Trif îl înlocuiește în funcție pe Viorel Băltărețu, care a demisionat după rezultatele proaste ale alegerilor locale de anul trecut.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate