ACTUALITATE
Drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 ÎNTÂRZIAT un an. Agenția de Mediu Cluj face studiu pentru faună
Asociația Pro Infrastructură acuză Agenția pentru Protecția Mediului Cluj că pregătește un studiu de impact pentru observarea faunei care va duce la întârzierea cu un an a realizării unui drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 în județul Cluj.
”Ce-i un an de întârziere pe lângă alți zece? Ăsta poate fi motto-ul mult așteptatului drum de legătură dintre Autostrada A3 și DN1 în județul Cluj.
Necesitatea lui a apărut în 2009 când Bechtel a dat în trafic o parte din Autostrada Transilvania fără acces între capetele situate la 40 km depărtare. Eforturi nereușite de a face un studiu de fezabilitate au existat și în 2014-2016.
În ultimul an s-a refăcut de la zero proiectul drumului și ar putea fi lansată licitația de execuție în 2021. Însă Ministerul Mediului – România, prin Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, arată Pro Infrastructură.
Asociația a susținut în trecut această procedură de mediu acolo unde infrastructura traversează păduri sau arii protejate însă în acest caz își exprimă dezacordul față de ”excesul de zel care întârzie un proiect cu o reală valoare pentru sănătatea oamenilor!”
Proiecte mici cu impact mare
Reprezentanții asociației susțin că, în urma realizării drumului, Turda nu va mai respira noxele vehiculelor în tranzit, Clujul și Turda primesc acces mai bun la rețeaua de autostrăzi, iar satele comunei Tureni câștigă pe toate planurile.
”Uneori proiectele mai mici de infrastructură au un efect la fel de mare precum loturile de autostradă. Cerem Ministerului Mediului să dea dovadă de rațiune când decide asupra studierii impactului asupra faunei în terenuri exclusiv agricole, deci puternic antropizate”, au conchis reprezentanții Pro Infrastructură.
APM Cluj: CNAIR a transmis documentații greșite
APM Cluj a transmis pentru Cluj24 că CNAIR a depus documentația pentru solicitarea acordului de mediu aferent proiectului ”Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni)”, în data de 04.03.2021 (nr. APM 5906/04.03.2021) care nu era completă, lipsind o serie de coordonate geografice.
Documentația a fost completată ulterior în data de 11.03.2021 dar fișierul depus nu putea fi deschis astfel că în data de 23.03.2021 titularul a transmis un fișier care conținea coordonatele geografice în formatul corect.
Ca urmare, completarea documentației inițiale astfel încât să poată fi utilizată pentru realizarea evaluării inițiale a fost finalizată de CNAIR după 19 zile de la depunerea notificării inițiale.
”APM Cluj a emis ulterior Decizia etapei de evaluare inițială nr. 63/26.03.2021 (după 3 zile de la completarea documentației de către titular) iar în urma emiterii Deciziei de evaluare inițială, CNAIR a depus Memoriul de prezentare în data de 24.05.2021, adică după 2 luni de la solicitarea acestuia”, au explicat reprezentanții agenției de mediu.
APM Cluj a transmis documentația membrilor CAT în vederea exprimării unui punct de vedere în termen de 20 de zile de la primirea documentației (până în 17.06.2021), dar având în vedere că ședințele CAT se organizează săptămânal, APM Cluj a programat analiza proiectului în data de 23.06.2021 (adică în prima ședință după expirarea termenului de 17.06.2021).
”În aceeași zi cu ședința CAT, APM Cluj a solicitat CNAIR publicarea unui anunț în ziar asupra deciziei etapei de încadrare dar până în prezent nu ne-a fost comunicată de către CNAIR publicarea acestui anunț deși au trecut 12 zile de la solicitarea acestuia”, au explicat cei de la APM Cluj.
Studiul de impact este legal
Referitor la criticile conform cărora „Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, agenția a menționat că proiectul se încadrează în Legea 292, Anexa 1 Lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului, pct. 7. lit. b) Construirea de autostrăzi și de drumuri expres.
”Ca urmare, din punctul de vedere al solicitării de realizare a evaluării impactului, APM Cluj s-a conformat prevederilor legale, nefiind necesară încadrarea din acest punct de vedere (încadrarea fiind făcută direct de lege, ca proiect care se supune evaluării impactului asupra mediului)”, au precizat reprezentanții APM.
Potrivit acestora, acest studiu se solicită în cazul în care un proiect este susceptibil să aibă impact semnificativ asupra oricărei specii protejate sau habitat protejat la nivel european, chiar dacă proiectul analizat nu este inclus în arii naturale protejate.
Fondurile cinegetice și animale rănite
Pe teritoriul județului Cluj cel mai mare rezervor de carnivore mari (urs, lup și râs –toate fiind specii protejate la nivel european) este reprezentat de Fondul Cinegetic 41 Valea Ierii unde la evaluarea realizată în anul 2021 au fost evaluați 50 de urși, 42 de lupi și 11 râși. De asemenea, pe Fondul Cinegetic 40 Băișoara au fost evaluați 17 urși și 26 lupi. Menționăm că zonele Valea Ierii și Băișoara sunt incluse în arii naturale protejate de importanță comunitară.
Ca urmare a dispersiei acestor specii în cazul în care există populații semnificative într-o anumită zonă, de-a lungul ultimilor ani incidențele în care au fost implicate aceste specii au crescut semnificativ astfel: dacă în 23.10.2017 a fost ucis de mașină un râs în localitatea Tureni (în zona proiectului analizat), pe parcursul anului 2021 au fost deja înregistrate până la această dată 7 incidente/pagube produse de ursi și 7 incidente/pagube produse de lupi pe teritoriul județului Cluj, dintre care o parte sunt limitrofe zonei în care se propune realizarea proiectului.
Culoarele de deplasare ale animalelor
Având în vedere aceste date, APM Cluj a solicitat realizarea unui studiu de evaluare adecvat care să analizeze dacă proiectul propus este posibil să ducă la întreruperea conectivității zonei prin fragmentarea unor culoare de deplasare a acestor specii, ceea ce ar duce la o creștere și mai accentuată a incidentelor om/carnivore mari.
Un astfel de studiu nu presupune analiza florei și faunei de pe amplasamentul proiectului timp de un an ci presupune evaluarea modului în care, după implementarea proiectului, culoarele de deplasare ale faunei terestre mari sunt afectate. Acest lucru, inclusiv faptul că nu solicităm date din teren aferente unui întreg sezon de vegetație, i-a fost comunicat titularului încă din timpul ședinței CAT din data de 23.06.2021.
Menționăm faptul că, acest studiu poate fi realizat de către titular în paralel cu studiul de evaluare a impactului asupra mediului (acesta fiind obligatoriu conform legii așa cum am menționat anterior), neimplicând astfel timp în plus față de durata aferentă acestuia.
Ca urmare, APM Cluj nu a solicitat un studiu de un an de zile pe terenuri arabile, ci a solicitat un studiu care să prezinte o imagine generală asupra zonei și a modului în care aceasta poate fi afectată în contextul existenței în zonele învecinate a unor populații semnificative de specii protejate la nivel european.
S-a acordat maximă atenție proiectului de drum
”APM Cluj a analizat cu maximă atenție solicitarea referitoare la proiectul Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni) înainte de a lua orice decizie în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu.
Totodată, așa cum rezultă din cele prezentate anterior, APM Cluj a analizat documentele depuse de titular în cel mai scurt timp posibil, toate răspunsurile APM Cluj fiind remise titularului în maxim câteva zile, sau chiar în aceeași zi.
Pentru corecta informare a publicului îi rugăm pe toți care exprimă puncte de vedere critice la adresa activității APM Cluj, să solicite punctul de vedere al instituției, astfel încât, să-și poată forma o imagine corectă, bazată pe informațiile oficiale existente în dosarele depuse la APM Cluj”, au conchis reprezentanții agenției.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.
Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.
Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate
Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu. “Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.
Foto: Facebook
Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.
Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare
În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.
În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei
La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.
EVENIMENT
EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză
Potrivit exit poll-ulului prezentate la ora 21.oo de CURS, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.
Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.
Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.
George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.
Nicolae Ciucă – PNL, are 14% din voturi, iar Mircea Geoană, care a candidat independent, are 5% din voturi.
Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019
La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .
În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.
S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.
În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.
În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.
Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.
EVENIMENT
Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude
PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.
Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.
”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.
Urnă mobilă cu dosar penal
De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal
”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.
Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.