Connect with us

ACTUALITATE

Drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 ÎNTÂRZIAT un an. Agenția de Mediu Cluj face studiu pentru faună

Publicat


Asociația Pro Infrastructură acuză Agenția pentru Protecția Mediului Cluj că pregătește un studiu de impact pentru observarea faunei care va duce la întârzierea cu un an a realizării unui drum de legătură între Autostrada Transilvania și DN1 în județul Cluj.

”Ce-i un an de întârziere pe lângă alți zece? Ăsta poate fi motto-ul mult așteptatului drum de legătură dintre Autostrada A3 și DN1 în județul Cluj.

Necesitatea lui a apărut în 2009 când Bechtel a dat în trafic o parte din Autostrada Transilvania fără acces între capetele situate la 40 km depărtare. Eforturi nereușite de a face un studiu de fezabilitate au existat și în 2014-2016.

În ultimul an s-a refăcut de la zero proiectul drumului și ar putea fi lansată licitația de execuție în 2021. Însă Ministerul Mediului – România, prin Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, arată Pro Infrastructură.

Asociația a susținut în trecut această procedură de mediu acolo unde infrastructura traversează păduri sau arii protejate însă în acest caz își exprimă dezacordul față de ”excesul de zel care întârzie un proiect cu o reală valoare pentru sănătatea oamenilor!”

Proiecte mici cu impact mare

Reprezentanții asociației susțin că, în urma realizării drumului, Turda nu va mai respira noxele vehiculelor în tranzit, Clujul și Turda primesc acces mai bun la rețeaua de autostrăzi, iar satele comunei Tureni câștigă pe toate planurile.

”Uneori proiectele mai mici de infrastructură au un efect la fel de mare precum loturile de autostradă. Cerem Ministerului Mediului să dea dovadă de rațiune când decide asupra studierii impactului asupra faunei în terenuri exclusiv agricole, deci puternic antropizate”, au conchis reprezentanții Pro Infrastructură.

APM Cluj: CNAIR a transmis documentații greșite

APM Cluj a transmis pentru Cluj24 că CNAIR a depus documentația pentru solicitarea acordului de mediu aferent proiectului ”Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni)”, în data de 04.03.2021 (nr. APM 5906/04.03.2021) care nu era completă, lipsind o serie de coordonate geografice.

Documentația a fost completată ulterior în data de 11.03.2021 dar fișierul depus nu putea fi deschis astfel că în data de 23.03.2021 titularul a transmis un fișier care conținea coordonatele geografice în formatul corect.

Ca urmare, completarea documentației inițiale astfel încât să poată fi utilizată pentru realizarea evaluării inițiale a fost finalizată de CNAIR după 19 zile de la depunerea notificării inițiale.

”APM Cluj a emis ulterior Decizia etapei de evaluare inițială nr. 63/26.03.2021 (după 3 zile de la completarea documentației de către titular) iar în urma emiterii Deciziei de evaluare inițială, CNAIR a depus Memoriul de prezentare în data de 24.05.2021, adică după 2 luni de la solicitarea acestuia”, au explicat reprezentanții agenției de mediu.

APM Cluj a transmis documentația membrilor CAT în vederea exprimării unui punct de vedere în termen de 20 de zile de la primirea documentației (până în 17.06.2021), dar având în vedere că ședințele CAT se organizează săptămânal, APM Cluj a programat analiza proiectului în data de 23.06.2021 (adică în prima ședință după expirarea termenului de 17.06.2021).

”În aceeași zi cu ședința CAT, APM Cluj a solicitat CNAIR  publicarea unui anunț în ziar asupra deciziei etapei de încadrare dar până în prezent nu ne-a fost comunicată de către CNAIR publicarea acestui anunț deși au trecut 12 zile de la solicitarea acestuia”, au explicat cei de la APM Cluj.

Studiul de impact este legal

Referitor la criticile conform cărora „Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, se pregătește sa ceară un studiu de un an de zile de observare a faunei pe terenurile arabile”, agenția a menționat că proiectul se încadrează în Legea 292, Anexa 1 Lista proiectelor supuse evaluării impactului asupra mediului, pct. 7. lit. b) Construirea de autostrăzi și de drumuri expres.

”Ca urmare, din punctul de vedere al solicitării de realizare a evaluării impactului, APM Cluj s-a conformat prevederilor legale, nefiind necesară încadrarea din acest punct de vedere (încadrarea fiind făcută direct de lege, ca proiect care se supune evaluării impactului asupra mediului)”, au precizat reprezentanții APM.

Potrivit acestora, acest studiu se solicită în cazul în care un proiect este susceptibil să aibă impact semnificativ asupra oricărei specii protejate sau habitat protejat la nivel european, chiar dacă proiectul analizat nu este inclus în arii naturale protejate.

Fondurile cinegetice și animale rănite

Pe teritoriul județului Cluj cel mai mare rezervor de carnivore mari (urs, lup și râs –toate fiind specii protejate la nivel european) este reprezentat de Fondul Cinegetic 41 Valea Ierii unde la evaluarea realizată în anul 2021 au fost evaluați 50 de urși, 42 de lupi și 11 râși. De asemenea, pe Fondul Cinegetic 40 Băișoara au fost evaluați 17 urși și 26 lupi. Menționăm că zonele Valea Ierii și Băișoara sunt incluse în arii naturale protejate de importanță comunitară.

Ca urmare a dispersiei acestor specii în cazul în care există populații semnificative într-o anumită zonă, de-a lungul ultimilor ani incidențele în care au fost implicate aceste specii au crescut semnificativ astfel: dacă în 23.10.2017 a fost ucis de mașină un râs în localitatea Tureni (în zona proiectului analizat), pe parcursul anului 2021 au fost deja înregistrate până la această dată 7 incidente/pagube produse de ursi și 7 incidente/pagube produse de lupi pe teritoriul județului Cluj, dintre care o parte sunt limitrofe zonei în care se propune realizarea proiectului.

Culoarele de deplasare ale animalelor

Având în vedere aceste date, APM Cluj a solicitat realizarea unui studiu de evaluare adecvat care să analizeze dacă proiectul propus este posibil să ducă la întreruperea conectivității zonei prin fragmentarea unor culoare de deplasare a acestor specii, ceea ce ar duce la o creștere și mai accentuată a incidentelor om/carnivore mari.

Un astfel de studiu nu presupune analiza florei și faunei de pe amplasamentul proiectului timp de un an ci presupune evaluarea modului în care, după implementarea proiectului, culoarele de deplasare ale faunei terestre mari sunt afectate. Acest lucru, inclusiv faptul că nu solicităm date din teren aferente unui întreg sezon de vegetație, i-a fost comunicat titularului încă din timpul ședinței CAT din data de 23.06.2021.

Menționăm faptul că, acest studiu poate fi realizat de către titular în paralel cu studiul de evaluare a impactului asupra mediului (acesta fiind obligatoriu conform legii așa cum am menționat anterior), neimplicând astfel timp în plus față de durata aferentă acestuia.

Ca urmare, APM Cluj nu a solicitat un studiu de un an de zile pe terenuri arabile, ci a solicitat un studiu care să prezinte o imagine generală asupra zonei și a modului în care aceasta poate fi afectată în contextul existenței în zonele învecinate a unor populații semnificative de specii protejate la nivel european.

S-a acordat maximă atenție proiectului de drum

”APM Cluj a analizat cu maximă atenție solicitarea referitoare la proiectul Drum expres pentru realizarea conexiunii dintre Autostrada A3 (Zona Turda) și Drumul Național DN1 (Zona Tureni) înainte de a lua orice decizie în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu.

Totodată, așa cum rezultă din cele prezentate anterior, APM Cluj a analizat documentele depuse de titular în cel mai scurt timp posibil, toate răspunsurile APM Cluj fiind remise titularului în maxim câteva zile, sau chiar în aceeași zi.

Pentru corecta informare a publicului îi rugăm pe toți care exprimă puncte de vedere critice la adresa activității APM Cluj, să solicite punctul de vedere al instituției, astfel încât, să-și poată forma o imagine corectă, bazată pe informațiile oficiale existente în dosarele depuse la APM Cluj”, au conchis reprezentanții agenției.

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

Publicat

control rovinieta

Miercuri, 24 iulie, emiterea rovinietelor și a peajelor ar putea fi întreruptă, anunță CNAIR, din cauza unor operațiuni de actualizare a echipamentelor de comunicații din centrul de date.

”Miercuri, 24.07.2024, în intervalul orar 00.00 – 2.00, în urma unor lucrări de update ale echipamentelor de comunicații din centrul de date, emiterea rovinietelor și a peajelor prin SIEGMCR poate fi îngreunată/ întreruptă.

Atenție, ȘOFERI! Emiterea rovinietei și a peajelor ar putea fi ÎNTRERUPTĂ în 24 iulie, anunță CNAIR

În aceste condiții, traficul vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei în acest interval de timp poate fi îngreunat.

Reamintim utilizatorilor că rovinieta poate fi achiziționată în avans, cu până la 30 de zile înainte de data de început a valabilității, iar peajul poate fi achitat până cel târziu la ora 24: 00 a următoarei zile în care a fost efectuată trecerea”, a anunțat CNAIR.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Publicat

De

Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca

Dacă aveți drum prin Hoia nu-l ocoliți pe Robi, cel mai bătrân stejar din Cluj-Napoca.

Mai ales acum când Robi s-a umplut de ghinde “uriașe” și ține umbră în zilele atât de toride.

Robi, stejarul care face umbră la Cluj-Napoca de 250 de ani. Poate “preda” o mare lecție de istorie. Cine l-a botezat

Robi nu doar că este este cel mai bătrân și cel mai gros stejar din Cluj-Napoca, dar este și “sănătos tun”. O spun specialiștii.

“Este cel mai gros stejar din Cluj-Napoca. Are o circumferință de 5,40 – 5,50 metri și în jur de 250 de ani. Este ‘ultimul Mohican’ al generației lui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, conferențiar universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului din cadrul UBB.

Acesta spune că Robi este și “sănătos tun”, pentru că a făcut ghinde foarte mari.

“Mai mult, sub stejar nu sunt ghinde căzute, cu toate variațiile climatice externe, ca seceta și căldura foarte mare.

Ca să ‘navigheze’ prin aceste variați climatice, arborii produc niște hormoni ca să grăbească coacerea ghindelor și astfel cade doar surplusul. Dar Robi ține toată ghinda pe el, nu suferă de stresul hidric ca alții”, a explicat Tibor Hartel.

Robi va trăi încă mulți ani. În teorie

Conferențiarul clujean spune că trebuie o confirmare științifică, dar din observații se poate spune că stejarii bătrâni sunt mai rezilienți.

Dar având în vedere schimbările climatice din ultimii ani chiar și Robi, la venerabila lui vârstă, este vulnerabil.

“Torectic, Robi va trăi mult și bine. Nu arată semne că ar fi stresat. Este și el vulnerabil.

Dacă se compactează solul și nu mai este apă, nu mai sunt ciuperci. Mor ciupercile, moare și coronamentul arborelui”, a precizat pentru Cluj24.ro Tibor Hartel, explicând astfel legătura vitală între arbore și ciuperci.

Un arbore-moștenire

Tibor Hartel săpune că Robi este un arbore prețios, prin “informațiile” pe care le poate oferi.

“Când merg să îl vadă, clujenii să se gândească că atunci când Robi era ‘adolescent’, totul se măsura în câți porci poate să hrănească un stejar cu ghinda.

Pe vremea aceea, porcii erau duști printre stejari câteva luni, la îngrășat, la jir.

Robi ne poate povesti despre niște vremuri apuse”, a mai spus Tibor Hartel.

Un time-lapse ar putea fi realizat pe baza informațiilor istorice, în jurul lui Robi.

Sunt 250 de ani de schimbări dramatice, conform conferențiarului clujean, care spune că Robi este un “arbore-moștenire” și că trebuie făcute pepiniere din ghindele lui.

În ultimii ani tot mai multe articole știițifice vorbesc despre importanța arborilor bătrâni.

“Noi nu cunoaștem multe despre lume. Și ‘tăiem’ șansa să descoperim valoarea stejarilor bătrâni. Iar aceștia sunt câștigătorii loteriilor genetice”, a mai spus Tibor Hartel, referindu-se la faptul că arborii dispar sub topoare.

Cum a ajuns stejarul să fie numit Robi

Totul a început cu o idee a Danei Peca, biolog și activist de mediu.

“I-am propus învățătoarei de la clasa fiului meu să adopte stejarul. Era pandemie, îmi amintesc că copiii aveau măști”, a precizat Dana Peca pentru Cluj24.ro, care mergea și atunci cu grupuri de copii în natură.

Învățătoarei Bianca Sabou de la Colegiul Național George Coșbuc i s-a părut o idee bună și așa s-a ajuns ca elevii să îl adopte la 11 decembrie 2020.

Profesoara a propus și ca elevii să construiască o hrănitoare pentru păsări.

“Tuturor li s-a părut o idee bună. Părinții au pus la dispoziție lemnul pentru hrănitoaarea de păsări, iar acum ne dorim ca până în toamnă să punem și o bancă”, a mai spus Dana Peca.

Cum numele speciei de stejarul este Quercus robur, arborele a fost numit „Robur”, și a fost pusă și o plăcuță. Dar rapid a început să fie alintat Robi. Și așa i-a rămas numele.

Foto: Tibor Hartel

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Căianu Mic, în Cluj. Mașină răsturnată. Un bărbat a MURIT

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, marți, la Căianu Mic, în Cluj. O mașină s-a răsturnat. Un bărbat a fost descarcerat și i se aplică manevre de resuscitare. Din păcate, acesta a decedat.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu și al Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un grav accident rutier petrecut pe raza Căianu Mic, comuna Căianu.

ACCIDENT la Căianu Mic, în Cluj. Mașină răsturnată. Un bărbat a MURIT

La fața locului au ajuns trei autospeciale cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, un echipaj SAJ și elicopterul SMURD, din cadrul Punctului Aromedical Jibou.

Pompierii au asigurat accesul către o persoană încarcerată într-unul dintre autoturismele avariate, acesta din urmă fiind răsturnat în afara părții carosabile. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, nu prezenta semnale vitale, astfel încât s-a impus extragerea de urgență și aplicarea imediată a manevrelor de resuscitare.

În acest moment manevrele de resuscitare sunt continuate sub coordonarea echipajului medical al elicopterului SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Update:

Din păcate bărbatul nu a răspuns manevrelor de resuscitare. De asemenea, la locul accidentului un al doilea bărbat a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. George Simion (AUR) semnează la Cluj contractul cu clujenii pentru planul său de dezvoltare a României

Publicat

aur

Președintele AUR, George Simion, este prezent, marți, la Cluj-Napoca, unde va semna contracte cu românii care vor să se înscrie în Planul SIMION.

Evenimentul are loc la sediul AUR Cluj din Piața Cipariu.

aur

aur

George Simion este primul candidat la funcția de președinte care și-a prezentat public programul pentru țară. Planul SIMION cuprinde 200 de măsuri concrete pentru dezvoltarea României.

aur

Sute de clujeni au stat la coadă ca să semneze contractul din planul Simion pentru a primi locuințe de 35.000 de euro.

aur

aur

aur

aur

aur

aur

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax