Connect with us

EVENIMENT

DRAMATIC! CFR Cluj se califică în turul II preliminar al Ligii Campionilor după un meci în care a suferit până la final

Publicat


Campioana României, CFR Cluj, s-a calificat dramatic în turul al doilea preliminar al Ligii Campionilor la fotbal, după ce a fost învinsă cu 2-0 (0-0, 2-0) de formația bosniacă Borac Banja Luka, într-un meci care a avut nevoie de prelungiri, marți seara, pe Gradski Stadion din localitatea bosniacă.

Bosniacii au început bine meciul, dar „feroviarii” au fost cei care au  marcat, doar că reușita lui Costache a fost anulată din cauza unui off-side evident în minutul 13.

Jocul s-a echilibrat, dar cu un plus pentru Borac Banja Luka. De cealaltă parte, campioana României a preferat cartea contraatacului.

În minutul 41, Păun a executat bine o lovitură liberă din marginea careului, însă Cetkovic a respins, scorul la pauză fiind 0-0.

Partea a doua a meciului a fost un coșmar pentru echipa românească. În minutul 60, Cosic a centrat în careu, iar Vranjes l-a depășit în duelul aerian pe căpitanul CFR, Mario Camora, și a reușit să îl învingă pe Arlauskis cu o lovitură excelentă de cap.

Coșmarul a continuat: în minutul 64, la o centrare de pe partea dreaptă, bosniacul Vusurovic a recentrat, balonul l-a depășit în aer pe Arlauskis, iar Moraitis a înscris lejer cu capul de pe linia porții.

Gazdele au continuat să atace, iar Camora & co. să se apere. Totuși, cu trei minute înainte de finalul celor două reprize, CFR putea închide partida: Bouhenna a primit o minge la 22-25 de metri, dar fără să se concentreze, a trimis peste dintr-o poziție excelentă.

La finalul celor 90 de minute, Borac Banja Luka avea 2-0, golurile fiind marcate în a doua repriză de Stojan Vranes (minutul 60) și de Panagiotis Moraitis (minutul 64).

În acest context, s-a intrat în prelungiri – două reprize de câte 15 minute fiecare.

Prima repriză de prelungiri s-a încheiat fără gol, deși în minutul 91 Debeljuh a trimis mingea puțin pe lângă poarta gazdelor, în minutul 94 Deac a șutat excepțional de la 20 de metri, dar portarul a deviat ușor în bară, iar în minutul 96, Rodriguez a șutat puternic, însă balonul a ajuns în brațele portarului gazdelor.

În repriza a doua de prelungiri, în minutul 111, Camora a șutat de la aproximativ 25 de metri, portarul bosniac era bătut, dar mingea a întâlnit bara din dreapta goalkeaper-ului Cetkovic.

În minutul 114, bosniacii au avut o ocazie excelentă de a marca și de a evita loviturile de la 11 metri, dar atacantul bosniac a șutat în Arlauskis.

Și minunea a venit în minutul  118, cu puțin înainte de încheierea celor două reprize de prelungiri. Alex Chipciu primește de la Deac o minge la 25 – 28 de metri de poarta lui Cetkovic și cu un șut în cross cu stângul îl învinge pe goalkeaper-ul bosniac.

Echipele care au evoluat:

Borac Banja Luka: Cetkovic – Dujakovic, Milojevic, Jovanovic, Cosic – Vojinovic, Begic – Coric, Vranjes (cap.), Zakaric – Moraitis;
Antrenor: Marko Maksimovic.

CFR Cluj: Arlauskis – Cestor, Bouhenna, Camora (cap.)- Manea, Deac, Rodriguez, Sigurjonsson, Costache – Omrani, Păun;
Antrenor: Marius Șumudică.

Stadion: Gradski Stadion, Banja Luka
Arbitru: Urs Schnyder (Elveția)

La Cluj, în meciul tur, CFR Cluj a reușit să puncteze de trei ori, prin Billel Omrani, Ciprian Deac, din pasa atacantului francez, și Runar Sigurjonsson, în timp ce campioana Bosniei a punctat la 2-0 prin Panagiotis Moraitis.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca: „Pare că domnul Istvan Szakats a făcut o obsesie pentru metrou!”

Publicat

Tarcea

Prezent la podcastul „Contraste” de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, viceprimarul Dan Tarcea, care este și presedinte al PNL Cluj-Napoca, a ținut să dea o replică activistului civic Istvan Szakats în legătura cu opiniile acestuia legate de derularea proiectului metroului. Aveți mai jos parte din afirmatiile lui Dan Tarcea.

„Acum câțiva ani am avut o părere foarte bună despre acest distins domn, care era implicat și în activități sociale și a făcut, într-o anumită perioadă a vieții dumnealui, a făcut o treabă bună în zona asta. Dar, din păcate, astăzi, urmărindu-i activitatea din ultima perioadă, nu mai pun mare bază pe ce spune.

Dacă vă uitați la activitatea dumnealui de-a lungul anilor, pare ca a făcut o obsesie pentru metrou. Este treaba dumnealui, are libertatea să se exprime! Dar deja în momentul în care faci asemenea afirmatii, deja cred că a devenit o obsesie pentru tine și cred că există o altă modalitate de a rezolva această problemă.”

„Orice se întâmplă în lumea asta, zic că s-au găsit soluții, adică au identificat oamenii soluții de a face autostrăzi și tuneluri pe sub mare, și noi nu suntem în stare să facem, nu știu, un tunel pe sub Cluj dacă identificăm 20, 30, 50, 100 de piloți forați? Care ar fi problemele? La bazinul de înot din Borhanci am pus 675 de piloți forați.

Și noi discutăm de 50 de piloți forați care ar trebui relocați la un proiect de 2 miliarde de euro!? Adică haideti puțin ca să vedem amploarea discuției și până unde merge această discuție.”

Pseudo-specialiști vehemenți

„Din păcate, în ultima perioadă apar tot mai mulți pseudo-specialiști care sunt foarte vehemenți, e treaba lor, pot să fac această treabă pentru că de-a ce au murit oamenii în 1989, ca toți din țara asta să ne putem exprima liber.”

„Estimarea mea este că la sfârșitul anului 2025, adică a anului acesta, vom putea să circulăm pe acest tronson, pe primul tronson al centurii metropolitane.”

„Era mai bine să facem acolo blocuri cu sute de apartamente sau să facem acest parc? Terenurile în Cluj sunt scumpe. Având în vedere că sunt scumpe, trebuie să mergem mai departe și să luăm aceste decizii. Noi ne-am asumat aceste lucruri. Nu cred că mai există primărie în țara asta care să fi făcut expropieri pentru spații verzi.”

Crin Antonescu, cel mai bun candidat la prezidențiale

„Am ajuns la această concluzie împreună cu coaliția că cel mai potrivit candidat pentru România este domnul Crin Antonescu și Partidul Național Liberal îl va susține. Vom și avea un Consiliu Național la sfârșitul acestei luni ca să și putem să validăm această decizie. Urmează să fie și la celelalte partide din coalitie să se facă aceasta validare.”

„La fel cum colegii mei pot să-și spună punctul de vedere (referitor la demiterea presedintelui Iohannis, n.a.) eu cred că în acest moment actiunea nu mai are nicio relevanță.

Dacă acești colegii ar fi fost așa de activi în trecut, ar fi fost foarte bine să fie ieșit public acum 2, 3, 4, 5 ani când au fost luate niște decizii pentru PNL care nu au fost cele mai bune! Și au tăcut atunci.”

 

Citește mai departe

CULTURA

Mihai Eminescu și ale sale “Irmoase cântece de lume”

Publicat

mihai eminescu (4)

“Ea e pudică, timidă în acest punct, şi cu toate acestea dacă aş fi putut-o satisface… Ea mi-a spus că a fost satisfăcută de trei ori… O, de-aş şti aceasta numai!”

Când, la inceputul anilor ‘90, revista “Plai cu boi” editată de Mircea Dinescu publica primele poeme din ciclul “Infernala comedie” avându-l ca autor pe Emil Brumaru, a fost un șoc pentru noi, tinerii crescuți în pudibonderia comunistă!

Citeam poemele lui Brumaru cu fascinatia si uluirea satisfacuta cu care ascultam Radio Europa Libera pe vremea lui Ceausescu. Aveam sentimentul elibararii si revelatia ca pornografia se putea transforma in arta.

E drept, mai vazusem prin ‘87 sau ‘88, la cinemateca de la Casa de Cultura a Studentilor filmul lui Pier Paolo Pasolini, “Salo sau cele 120 de zile ale Sodomei”. Atunci, intr-o scurta prezentare de dinainte de proiectie, ni s-a spus ceva despre cum pornografia, sodomia si abuzul pot fi transformate in arta.

Cam la fel de socanta a fost reeditarea, dupa 45 de ani de comunism, a nuvelei lui Ion Creanga, “Povestea povestilor sau povestea pulii”.

Nedumerirea lui Eminescu

A aparut chiar si un audiobook in lectura marelui actor, Dorel Visan. Marele prieten al lui Creangă, Mihai Eminescu nu s-a lăsat mai prejos. Iata un text din manuscrisele eminesciene intitulat “Nedumerire”:

“N-am vrut să pun pe paginile sfinte îndoielele mele. Fost-a ea mulţămită de mine? Avut-a ea acea culme pe care trebuie s-o aibă cineva în cea mai intimă-mbrăţişare copila mea cea sperioasă? Să am această siguranță numai – atunci aş fi fericit… Sigur este însă că ea nu e din acele naturi voluptoase cari sug plăcerea din ochii iubitului şi din măduva lui… Ea e pudică, timidă în acest punct, şi cu toate acestea daca aş fi putut-o satisface… Ea mi-a spus că a fost satisfăcură de trei ori… O, de-aş şti aceasta numai!”

Poeme mai puțin cunoscute

Sau aceste poeme pe care Eminescu le pune sub titlul generic: “Irmoase cântece de lume”. Irmos, cuvânt de origine greacă are, conform DEX, un singur sens in limba romana si anume acela de prim vers dintr-o cântare bisericească!!!

Vin la neica ca să-ţi prindă

Roza ta pe-un fir de ghindă

Şi să-ţi gâdile-ncet negul

Când ţi l-a băga pe-ntregul,

Şi *** ta icoană *

Drept în contra o-mpreună *

Tu ridică, joacă, saltă

Toată *** ta naltă.

Și trăgându-ți veriguța

Îţi mănâncă focul p..a,

Cât simţind că *** dragă

Şi mai zice: Bagă, bagă,

Mai adânc destul nu-i sunt

Multe noduri până-n fund.

Bagă-l pân’ la rădăcină,

Să fiu floare pe tulpină

Simt căldură-n măruntaie,

Când îţi pun mâna la c…e.

Pune-ți drăguțele buze

Pe a ţâţei bumburuze

Şi le strânge-n dinţi mai iute

Că e ca şi când m-ai f..e.

Zgândăreşte – vezi cum creşte

Țâța mea si se mărește.

Ah drăguţă fără preţ

Să m-aşez mai bine-n jeţ

Tu mai dă-i, mai dă-i o leacă

Ţine ţuga * freacă, freacă,

Ha, ha, ha, ș-a doua oară

Chiar din creştet mă-nfioară.

Să scârnez mă lasă dragă

Că-i pe moarte, nu-i de şagă.

 

(Tipărită în volum în Opere XV. Fragmentarium, p. 1013. 2259, 243. Databilă 1873-1874.)

Sau:

Șezi călare drept în dop

Şi să mergem în galop

Ohohoi, cum salt [cu] gust

Şi te zvârl din p..ă-n sus

Şi te prind în p..ă iar,

Dulce fată ca un dar.

Stai, drăguță, iar mă salt!

C-acu vine celălalt

Moment dulce când de rod

Tu mă sugi, eu mă slobod

O, apără-te, cum nu pot

S-intru-n tine, dragă, tot,

Să mă bag în p..dă-adânc,

Dinăuntru să te mânc.

(Tipărită în volum în Opere XV. Fragmentarium, p. 1014. 2260, 30r. Perioada bucureșteană 1880-1882.)

 

[,,MĂI JUPÂN FANARAGIU…”]

 

Măi jupân fanaragiu

Na-ţi p„dă şi dă-mi rachiu,

Dă-mi rachiu de-l prefăcut

Să stau bine la f..t.

…………………………………………………………

Mai slăbește-mă din p..ă

Că-mi dă rachiul pe gură.

Ba măcar să-ţi dea pe nas

Că din p..ă nu te las.

*

Fata mare stă călare

Pe o p..ă lată-n spinare

Şi se vaită şi se plânge

Vai de ea că nu-i ajunge

Şi se plânge şi se vaită

Vai de ea că nu-i mai lată

 

(Tipărită în volum în Opere XV. Fragmentarium, p. 1018.

2290, 60v. Două irmoase. Transcriere databilă 1871-1872.)

 

[,,AH, CUM NU-I AICEA NIME”]

 

Ah, cum nu-i aicea nime

Să mă scap de mâncărime

Să storc botul între craci,

Să-i sug măduva din saci.

(Tipărită în volum în Opere XV. Fragmentarium, p. 1017. 2286, 15v. Databilă 1871-1872.)

Om supus ispitelor

Autorul de mai sus este, de buna seama, tot Mihai Eminescu, primul “scriitor profesionist” al literaturii romane, cel care “trăia scriind” cum spunea marele eminescolog Petru Creția.

Desigur ca versurile exotice si erotice de mai sus nu sunt decat o infima parte dintre cele 14 mii de manuscrise eminesciene, dar am ales sa le publicăm azi, de ziua Poetului, pentru a arata că a fost si el un om supus ispitelor si patimilor care ne incearca si ne bucura viata fiecaruia dintre noi.

A fost omul căruia Ion Creangă îi scria disperat de la Iați: “Vino bădie Mihai, vino, căci fără tine sunt străin!”

Florin Danciu

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Bărbat mort la Mintiu Gherlii. O dubiță a fost lovită de tren

Publicat

tren

Un grav accident a avut loc, miercuri dimineață, iar un bărbat a murit după ce dubița în care se afla a fost lovită de tren in Mintiu Gherlii. 

”Pompierii din cadrul Detașamentului Dej intervin  la un grav accident feroviar, petrecut în apropierea comunei Mintiu Gherlii. Echipajele operative au găsit la fața locului o autoutilitară lovită de tren.

În interiorul autoturismului s-a aflat o persoană care prezenta, din păcate, leziuni incompatibile cu viața. Mai exact, este vorba despre un bărbat de aproximativ 35 de ani. La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ”, arată ISU Cluj.

tren

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT între o autoutilitară și un autocamion la ieșirea din Dej. Bărbat în stare de inconștiență, dus la spital

Publicat

De

Accident la Dej

Un grav accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la ieșirea din Dej.

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej sunt cei care au intervenit la accidentul de pe strada Vâlcele.

FOTO. ACCIDENT între o autoutilitară și un autocamion la ieșirea din Dej. Bărbat în stare de inconștiență, dus la spital

În accident au fost implicate o autoutilitară și un autocamion.

În interiorul autoutilitarei, forțele ISU au găsit un bărbat de aproximativ 35 de ani inconștient. Acesta a fost extras de către pompieri și predat echipajului medical.

Ulterior, bărbatul a fost transportat în stare gravă la spital.

La misiune au luat parte două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SAJ.

Foto: ISU Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate