ECONOMIE
Dragoş Damian îi face program preşedintelui Iohannis: să vă întâlniţi cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly Tweet

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, îl roagă pe preşedintele Klaus Iohannis ca, în cursul vizitei sale la New York, să se întâlnească cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly Tweet, pentru ai-i convinge să investească în România.
„Stimate Domnule Presedinte Klaus Iohannis, daca programul de la New York va permite, va rog sa va intalniti cu Elon Musk si cu sefii de la Eli Lilly Tweet. Imi cer scuze ca va abordez in felul acesta, ma numesc Dragos Damian si lucrez la o fabrica de medicamente din Cluj-Napoca. Nu este o fabrica mare, dar suntem mandri ca ne platim toate taxele, impozitele si contributiile la noi in tara. (…) Am aflat ca Presedintele Turciei s-a intalnit tete-a-tete la New York cu Elon Musk, seful Tesla, SpaceX, Neurolink, Twitter, un om cu o avere estimata la aproape cat PIB-ul Romaniei. Recep Tayyip Erdogan l-a invitat sa construiasca o fabrica Tesla in Turcia, dandu-i o serie de garantii si asigurari despre potentialul de investitii din tara vecina.
Astfel incat, daca timpul va permite, poate reusiti si Dumneavoastra sa va intalniti cu Elon Musk si sa-l convingeti sa faca o investitie industriala la noi in tara. Romania nu este Turcia ca si forta de munca calificata industrial, nu este Germania (unde Tesla a deschis recent o fabrica) ca si tehnologie si nu e India (unde Tesla este tentata sa deschida o fabrica) ca si costuri de productie si populatie. Dar merita incercat, macar atrasa atentia asupra potentialului nostru si asupra faptului ca putem fi un hub de reconstructie al Ucrainei pentru una dintre cele patru companii ale lui Elon Musk dar si pentru alti parteneri strategici din SUA”, susţine Dragoş Damian, într-o opine publicată de zf.ro.
De asemenea, „ar fi utila poate, daca timpul va permite, si o vizita la Indianapolis, sediul gigantului Eli Lilly, descoperitorul unei molecule noi impotriva obezitatii, pentru a le atrage atentie asupra unei investitii in Romania. Mounjaro nu numai ca este o speranta in lupta contra obezitatii ci si un cec in alb pentru economia tarilor care vor avea facilitati de productie ale medicamentului”.
„Refuz sa cred ca exista un fondator, proprietar sau CEO al unui colos industrial american care intentioneaza sa investeasca in Europa sa nu fie deschis macar pentru o intalnire cu Presedintele sau Premierul Romaniei, daca acestia o cer. In noua lume de dupa conflictul din Ucraina diplomatia economica va fi oricand mai importanta decat orice alt tip de diplomatie.
Sigur ca prioritatea numarul unu pentru Romania este siguranta nationala si este important ca va focusati pe acest subiect la New York. Totusi, in masura in care timpul va permite, poate reusiti sa aveti si cateva intalniri tete-a-tete cu sefii corporatiilor americane pentru a le deschide apetitul pentru o investitie industriala la noi.
Imi cer scuze ca v-am abordat pe aceasta cale si va asigur de intreaga mea consideratie”, mai arată Dragoş Damian.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj a aprobat construirea instalației de tratare prin dezintegrare a gunoaielor. Capacitatea e de 25.000 de tone pe an

Indicatorii tehnico-economici pentru construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară a deșeurilor municipale din județul Cluj a fost aprobată, anunță reprezentanții Consiliului Județean Cluj.
Prin această procedură ecologică, gunoaiele vor fi valorificate energetic.
CJ Cluj a aprobat construirea instalației de tratare prin dezintegrare a gunoaielor. Capacitatea e de 25.000 de tone pe an
„Este un pas important în direcția soluționării problemelor privind gestionarea deșeurilor în județ. Vorbim despre o soluție modernă, ecologică ce va genera beneficii atât pe plan economic, cât și în ceea ce privește creșterea calității vieții”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Astfel, capacitatea de tratare a deșeurilor reziduale prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județul Cluj este de 25.000 de tone pe an.
Producţia de energie electrică a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale este de 18.240 MWh pe an.
Prin construirea instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale se urmărește, în principal, reducerea riscului pentru sănătate și mediu, prin reducerea contaminării aerului, apei și a solului, valorificare energetică ce contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și reducerea poluării generate de transportul deșeurilor la fabricile de ciment.

CFR Cluj a întâlnit joi, în grupa B a Cupei României, echipa CSM Alexandria, care este în Liga 2. Meciul s-a jucat pe stadionul municipal din Turnu Măgurele.
Echipele de start:
CSM Alexandria: Brânză – Ciobanu, Cană, Perju, Georgescu – Stancu, Mogoș – Iakabfi, Crețu, Dodoi – Neagu
Rezerve: Cristică, Voicu, Nedelea, Jerdea, Horșia, Gîdea, Simon, Nicola, Baican
Antrenor: Mihai Nițescu
Echipa de start CFR Cluj: Hindrich – Mogoș, Rion, Kresic, Morgan – Filip, Muhar, Fică – Krasniqi, Betancor, Juricic
Rezerve: Sava, Bălgrădean, Camora, Nortey, Lucaci, Deac, Otele, Bîrligea, Mihai
Antrenor: Andrea Mandorlini
Primul gol al partidei a venit foarte rapid, în minutul 3. Golul de 1-0 pentru CFR Cluj a fost înscrie de Alin Fică.
În minutul 33, Vasile Mogoș a atins mingea cu mâna, iar arbitrul a acordat penalty pentru Alexandria. Stancu a tranfornat lovitura de pedeapsă. în minutul 34.
Karlo Muhar, duce însă CFR Cluj în avantaj prin golul înscris în minutul 42.
Scorul la pauză, Alexandria – CFR Cluj – 1-2.
CFR Cluj înscrie foarte repede și în repriza a doua. Golul lui Camora, care mărește diferența pe tabelă, vine în minutul 46.
Foto: Facebook/CSM Alexandria

U-Banca Transilvania a jucat joi primul meci al sezonului în Liga Națională de Baschet masculin. Echipa antrenată de Mihai Silvășan a întâlnit-o pe Rapid București acasă, în BT Arena din Cluj-Napoca.
U-BT Cluj -Napoca a stat în weekend-ul trecut, astfel că disputa de azi a contat pentru etapa cu numărul II a Ligii Naționale.
Tot azi, U-BT a anunțat un record, și anume vânzarea a nu mai puțin de 2.196 de abonamente.
U-BT a reușit o victorie clară împotriva echipei Rapid București – 79 – 56.
Cel mai bun jucător al U-BT a fost Emanuel Cățe, care a reușit 19 puncte și 7 recuperări.
Bryce Jones și Karel Guzman au reușit fiecare câte 14 puncte, iar Andrija Stipanovic 12 puncte.
Foto: Facebook/ U-BT Cluj-Napoca
ECONOMIE
Conducte de gaze naturale, alimentare cu energie electrică, extinderea reţelelor de fibră optică în Cluj şi-n alte 4 judeţe
