ACTUALITATE
Dragoş Damian (CEO Terapia), despre OUG 98 a Guvernului Boc: Aşezaţi-vă undeva şi luati un MEDICAMENT contra tensiunii

Dragoș Damian (CEO Terapia) analizează OUG 98 aprobată de guvernul Boc în 2010, în special partea care face referire la infrastuctura critică națională.
„Cu 12 ani in urma Cabinetul Emil Boc a aprobat cea mai importanta OUG din istoria recenta, cea referitoare la protectia infrastructurii critice nationale. Sumarizand, este o OUG care stabileste cadrul necesar si masurile care trebuie luate in caz de forta majora pentru a pune la adapost si a asigura continuitatea in productia de energie, aparare, mancare, medicamente si chimie. Dar si in alte domenii critice pentru cele mai negre zile.
Sa va plictisesc cu ceva definitii, Articolul 3, punctele a) si c) si
– “Infrastructură critică naţională, denumită în continuare ICN, este atât un element, un sistem sau o componentă a acestuia, aflat pe teritoriul naţional, care este esenţial pentru menţinerea funcţiilor vitale ale societăţii, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale ori economice a persoanelor şi a cărui perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ la nivel naţional ca urmare a incapacităţii de a menţine respectivele funcţii, cât şi proiectul unui obiectiv strategic de interes naţional a cărui construcţie este imperios necesară pentru salvgardarea interesului national”
„S-au inchis o sumedenie de fabrici”
– “Protecţia infrastructurilor critice, denumită în continuare PIC – ansamblul unitar de procese şi activităţi organizate şi desfăşurate în scopul asigurării funcţionalităţii, continuităţii serviciilor şi integrităţii ICN/ICE pentru a descuraja, diminua şi neutraliza o ameninţare, un risc sau un punct vulnerabil prin identificarea, implementarea şi menţinerea măsurilor de securitate, organizatorice, tehnice, procedurale şi de altă natură rezultate în urma derulării proceselor de management al riscului. PIC cuprinde, într-o enumerare neexhaustivă, activităţile desfăşurate pentru identificarea şi desemnarea ICN/ICE, procesele de management de risc, asigurarea protecţiei informaţiilor sensibile specifice domeniului, realizarea planurilor de securitate ale operatorilor de infrastructură critică, denumite în continuare PSO, stabilirea ofiţerilor de legătură pentru securitatea ICN/ICE, pregătirea personalului, modul de realizare a comunicării şi avertizării timpurii, precum şi exerciţii, rapoarte, testări ale viabilităţii PSO, reevaluări şi actualizări ale documentelor elaborate”.
Partea cea mai importanta poate este Anexa 3, in care veti gasi, printre altele, domeniile industriale de infrastructura critica nationala, care trebuie protejate: productia de energie, aparare, mancare, medicamente, chimie.
„Puzderia de mall-uri de tot felul au devenit infrastructura critica nationala”
S-a facut ceva in acesti 12 ani de la publicarea OUG 98 / 2010? De buna seama ca nu, de vreme ce s-au inchis o sumedenie de fabrici, exact in domeniile pe care ordonanta le considera de importanta strategica. Si ca dovada ca nu s-a facut nimic sa mai subliniem odata ca deficitul de balanta comerciala a Romaniei in 2022 se indreapta catre 35 miliarde de Euro, ponderea deficitului venind, ati ghicit, din energie, aparare, mancare, medicamente, chimie. Mai tineti minte cand numaram acum cateva luni fabricile de zahar si ulei ca sa vedem daca ramanem fara mancare? Da. Sunt mentionate in 98 / 2010. Stiti de inchiderea minelor de carbune? Da. Sunt cuprinse in 98 / 2010. Stiti de industria chimica, care sta pe butuci? Da. Acolo este, in 98 / 2010
Iar senzatia bizara este ca in 12 ani de existenta a OUG 98 / 2010 puzderia de mall-uri de tot felul au devenit infrastructura critica nationala, multe dintre ele fiind construite dupa demolarea unor fabrici de energie, aparare, mancare, medicamente, chimie.
Sa traga concluzii oamenii de afaceri din Romania care, in ciuda faptului ca sunt doldora de bani – caci asa se spune, nu?, ca sunt bani peste tot – sunt ingrijorati despre cum si unde va merge economia in urmatorii ani, cand am ajuns la un asemenea deficit de resurse si de infrastructura critica.
Si ironic, la 12 ani de aprobarea OUG 98 / 2010, dupa ce am trecut prin pandemie si suntem in transeele razboiului, autoritatile incep sa vorbeasca tocmai despre protectia infrastructurii critice, care trebuia sa fie gata de mult. Succes”, scrie Dragoș Damian.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Un accident de circulație a avur loc în urmă cu puțin timp pe DJ107R, în Filea de sus, comuna Ciurila.
Pompierii din cadrul Gărzii Băișoara intervin la acest accident.
ACCIDENT cu două mașini la Ciurila, în Cluj. Bărbat RĂNIT dus de urgență la spital
În momentul sosirii la fața locului, echipajele operative au găsit două autoturisme avariate.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, a primit primul ajutor calificat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.
Conform primei evaluări aceasta era în stare de conștiență, potrivit reprezentanților ISU Cluj.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Acoperișul unei case din Aluniș a luat foc. Proprietarul, un bărbat în vârstă, a aprimit îngrijiri de la medici

Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentului Dej intervin pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă de locuit din localitatea Aluniș.
În momentul sosirii la fața locului pompierii au găsit acoperișul casei, cu o suprafață de aproximativ 140 de metri pătrați, cuprins de flăcări.
Acoperișul unei case din Aluniș a luat foc. Proprietarul, un bărbat în vârstă, a aprimit îngrijiri de la medici
Potrivit ISU Cluj, incendiu este localizat și se lucrează pentru lichidare acestuia.
Proprietarul, un bărbat în vârstă de aproximativ 90 de ani, a suferit un atac de panica și a primit primul ajutor calificat de la echipajul SMURD.
Foto: Arhivă

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj Napoca au intervenit în această după-amiază pentru a stinge un incendu care a izbucnit într-un apartament dintr-un bloc de pe strada Ialomiței.
Potrivit pompierilor nu au existat persoane rănite.
Panică într-un bloc de pe strada Ialomiței din Cluj-Napoca. O mașină de spălat a luat foc
Pompierii au intervenit într-un un apartament situat la etajul 3 al unui bloc de locuințe, unde o mașină de spălat rufe a luat foc.
Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar flăcările au fost stinse imediat de către echipajul de pompieri care a intervenit la fața locului.
Focul nu s-a extins mai departe de echipamentul respectiv și nu au fost necesare măsuri de evacuare din apartament sau blocul respectiv.
Incendiu într-o baracă de pe Cantonului
De asemenea, pompierii clujeni au intervenit pe strada Cantonului. Acolo, au precizat reprezentanții ISU, a ars un pat dintr-o baracă.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
FOTO. Garsonieră de 11 metri pătrați, scoasă la vânzare cu 30.000 de euro la Cluj-Napoca. „Ofer 10 k”

O garsonieră din cartierul clujean Mănăștur este scoasă la vânzare cu 30.000 de euro. Nemobilată, garsoniera are cameră și o baie cu WC și chiuvetă.
Astfel de anunțuri nu mai miră pe nimeni la Cluj-Napoca. 30.000 de euro pentru o garsonieră de 11 metri pătrați. Proprietarul, care a pus anunțul pe Facebook, spune că e deschis și la negociere, dar „în măsura bunului simț”!?
Garsonieră de 11 metri pătrați, scoasă la vânzare cu 30.000 de euro la Cluj-Napoca. „Ofer 10 k”
Garsoniera este pe strada Aleea Gârbău, la parter, cu expunere est, arată anunțul. Este nemobilată, are o baie proprie, parchet laminat și gratii la geam. De asemenea, spune anunțul de pe o pagină de imobiliare.
Cine o vrea trebuie să pună banii jos, pentru că nu se poate plăti în rate.
Cei care au văzut anunțul au râs, însă a fost înaintată și o ofertă. Cineva a oferit „10 k” adică 10.000 de euro.