Connect with us

Editorial Opinii

Dragoș Damian, CEO Terapia: Cei care aveți 40-50-60 de ani, nu o să apucați pensia, o să muriți înainte!

Publicat


PNRR, Money for Nothing – vor fi rambursați din contribuția de 25% la pensiile de care n-o să ne bucurăm la actuala speranță de viață a românilor.

Iată că acum toată lumea știe cine a scris PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență, n. red.) și l-a dat cu dedicație, aceleași grupuri de interese care guvernează România și care, am mai scris, au transformat-o în ceea ce este astăzi, o sursa inepuizabilă de forță de muncă pentru UE, de împrumuturi de la investitorii financiari și un importator al celor mai banale produse.

Citește și Șeful de la Terapia Cluj, sfaturi pentru ”generalii cu multe stele” din fruntea Institutului Cantacuzino, în legătură cu POLIDIN

Dar, poate că e mai bine ca România să fie guvernată de alții, pentru că noi am dovedit că nu știm s-o facem.

Bani risipiți generos pe consultanță

Lăsați cele 30 de miliarde, fiți cu ochii pe cele câteva zeci de milioane de Euro – cu un mic efort poate câteva sute – care vor fi risipiți generos pe consultanță și studii de management, necesitate, oportunitate, fezabilitate, etc. și care vor ajunge în buzunarele cui trebuie.

Execuția însă, este cu totul altă poveste.

Am un motiv foarte serios pentru care nu văd rostul PNRR-ului (în general vorbim, nu pentru că l-ar fi făcut un partid sau altul), îl consider un exercițiu de bifare politică al UE și o gafă de pierdere de și mai multă suveranitate a României prin componenta de împrumuturi.

Și nu, nu este vorba despre scenariul sci-fi prin care planificăm să construim în 5-6 ani ce n-am facut în ultimii 30, adică autostrăzi, căi ferate, conducte de apă, școli, spitale, centre medicale de permanență, etc. – în lipsă de experți, tehnologie, utilaje, materiale de construcții și mai ales, de muncitori.

Speranța de viață a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani este mult redusă

Este vorba despre reforma sistemului de pensii. Au fost zilele trecute în presă comentarii și sugestii legate de reforma sistemului de pensii.

Eu am să fac un comentariu medical. Speranța de viață în România a unui copil născut astăzi (atenție la nuanță, astăzi!) este de sub 75 de ani, iar speranța de viață activă, sănătoasă, este de sub 65 de ani.

Speranța de viață a celor născuți în urmă cu 50-60 de ani, care încă sunt în câmpul muncii, este mult mai redusă. Astfel încât, cu vârsta de pensionare de astăzi, mai mult ca sigur că “decrețeii” nu vor prinde prea mulți ani de pensie, iar cei care au peste 40 de ani acum și contemplează o vârstă de pensionare de 70 de ani, vor păți la fel. Multumiți sistemului sanitar.

Contribuția la pensii nu sunt bani pentru bătrânețe

Așadar, stimați comentatori, contribuția la pensii, chiar dacă sistemul se dorește a fi reformat, nu sunt bani pentru bătrânețe – cel puțin nu a românilor de 40-50-60 de ani care vor muri înainte de a ajunge la pensie – ci bani pentru ca România să-și plătească împrumuturile și deficitele, la care se vor adăuga acum și împrumuturile din PNRR.

Mișcările prin piloni, dispariția pensionării anticipate, interzicerea cumulului sau dispariția pensiilor speciale, chiar dacă corectează inechități, au doar menirea de a colecta mai mulți bani.

Și dacă nu ajung banii din pensii, vor crește impozitele pe proprietati, pe venituri, profituri, etc. Urmăriți cu atenție, abundă deja ideile privind creșterea impozitului pe proprietăți și clădiri.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI Cluj 2024: Harta primarilor. PNL, în top. Pe podium PSD și UDMR. Primari aleși cu peste 90%, dar și sub 30% din voturi

Publicat

De

harta

Alegerile locale de duminică au adus câteva surprize în județul Cluj, dar PNL a reușit să-și păstreze cel mai mare număr de primari, urmat de PSD și UDMR. În premieră, AUR a reușit să câștige o primărie de comună, iar ASU, două primării. Cluj24 vă prezintă harta primarilor.

Au fost trei primari, de la PNL – din Pălatca, Ciucea și Recea Cristur – care au candidat singuri și au avut 100% din voturi. De asemenea, au fost și primari de la UDMR – din Sâncraiu, Izvorul Crișului, sau PNL – Panticeu – care au câștigat peste 90% din voturi.

La polul opus sunt și primari care au câștigat mandatul cu sub 30% din voturi –  Sânpaul, Ceanu Mare.

În urma acestor rezultate, din cele 81 de primării de comune, orașe și municipii, PNL și-a păstrat numărul de mandate față de alegerile din 2020, obținând tot 51, la care se adaugă independentul Emil Pârțoc de la Iclod, susținut de PNL.

PSD a câștigat 17 primari, cu 6 mai mult decât în urmă cu 4 ani.

UDMR a câștigat 7 primari, la care se adaugă cel din Sic, independent, dar susținut de Uniune.

Noua Alianță Dreapta Unită (ADU), formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a câștigat 2 primari, AUR o singură primărie, fiind înregistrați și 3 independenți.

Lista primarilor pe localități

harta

Cluj24.ro vă prezintă harta primarilor din județul Cluj care au câștigat alegerile locale de duminică.

Cluj-Napoca – Emil Boc (PNL) – 42,53%

Turda – Cristian Matei (PNL) -29,96%

Câmpia Turzii – Dorin Lojigan (PNL) – 43,62%

Dej – Costan Morar (PNL) – 39,68%

Gherla – Ovidiu Drăgan (PNL) – 53,17

Huedin – Mircea Moroșan (PNL) – 30,05%

 

Buza – Arpad Ciotlăuș (UDMR) – 55,99%

Tureni – Daniela Mănăilă (PNL) – 62,17 %

Măguri Răcătău – Alexandru Livescu (PSD) – 52,03%

Petreștii de Jos – Teodora Teutișan (AUR) – 43,83%

Moldovenești – Ioan Mărginean (UDMR) – 55,62%

Călărași – Ioan Racolța (PNL) – 72,38%

Săndulești – Călin Fărgaciu (PNL) – 73,69%

Iara – Ioan Popa (PNL) – 66,93%

Aiton – Nicolae Făgădar (PNL) – 68,23%

Ploscoș – Ioan Aitoneanu (PSD) – 56,27%

Săvădisla – Asztalos Ștefan (UDMR) – 48,26 %

Suatu – Balasz Istvan (UDMR) – 83,03%

Căianu – Daniel Crișan (PNL) – 72,69%

Pălatca – Ioan Huldușan (PNL) – 100%

Sic – Sallai Ioan (independent) – 69,56%

Panticeu – Răzvan Butuza (PNL) – 93,06%

Sânmartin – Ioan Fărtan (PNL) – 78,72%

Vultureni – Paul Cecan (PSD)- 72,12%

Mintiu Gherlii – Radu Cîmpan (PSD) – 45,35%

Gârbău – Gheorghe Broaină (PNL) – 34,54%

Aluniș – Mihai Sav (PNL) – 69,24%

Cămărașu – Iancu Mocean (PNL) – 85,29%

Beliș – Violeta Trifu (independent)- 44,82%

Mărgău – Mircea Suciu (PNL) – 47,56%

Râșca – Alin Abrudan (PSD) – 65,42%

Sâncraiu – Poka Andrei (UDMR) – 92,26%

Așchileu – Ana Cighir (PNL) – 57,59%

Unguraș – Cristian Rotar (PSD) – 51,61%

Izvoru Crișului – Vasile Bodiș (UDMR)- 90,78%

Recea Cristur – Laurian Rus (PNL) – 100%

Ciucea – Radu Abrudan (PNL) – 100%

Apahida – Cristina Belce (PNL) – 34,67%

Florești – Bogdan Pivariu (PNL) – 53,17%

Chinteni – Lucia Suciu (PSD) – 53,86%

Jucu – Valentin Pojar (PSD) – 57,27%

Mănăstireni – Ioan Condor (PSD) – 61,66 %

Iclod – Emil Pârțoc (independent) – 86,66%

Bonțida – Emil Cărhaț (PNL) – 51,57%

Dăbâca – Emil Cioban (PNL) – 58,67%

Aghireșu – Sorinel Lehene (PNL) – 52,97%

Sânpaul – Mihai Bogdan (PNL) – 29,63%

Cornești – Cornel Chifor (PNL) – 73,41%

Cătina – Călin Borbely (PNL) – 51,15%

Mica – Tiberiu Zelencz (PNL) – 75,46%

Jichișu de Jos – Ioan Moncea (PNL) – 79,48%

Borșa – Mariana Secară (PNL) – 89,32%

Cuzdrioara – Simion Rus (PNL) – 53,32%

Chiuiești – Gavril Mihuț (PNL) – 67,38%

Vad – David Prunean (PNL) – 69,87%

Câțcău – Călin Mureșan (PNL) – 84,16%

Feleacu – Gabriel Costea (PNL) – 81,53%

Cojocna – Anca Marcu (ADU) – 51,27%

Ciurila – Cristinel Popa (PNL) – 39,12%

Poieni – Adrian Morariu (PSD) – 51,28%

Valea Ierii – Dorin Nap (PSD) – 58,71%

Gilău – Gelu Topan (PNL) – 79%

Mociu – Vasile Focșa (PNL) – 61,21%

Căpușu Mare – Gheorghe Iancu (PNL) – 44,42%

Tritenii de Jos – Septimiu Mărginean (ADU) – 40,47%

Frata – Cristian Cherecheș (PSD) – 74,76%

Luna – Giurgiu Aurel (PNL) – 43,23%

Băișoara – Marius Țop (PSD) – 43,40%

Viișoara – Ioan Roman (PSD) – 49,48%

Mihai Viteazu – Paul Olaru (PNL) – 38,71%

Baciu – Balasz Janos (UDMR) – 50,66%

Geaca – Daniel Cheța (PSD) – 55,63%

Țaga – Romulus Mârza (PNL) – 58,18%

Ceanu Mare – Virgil Păcurar (PSD) – 26,27%

Fizeșu Gherlii – Vasile Lup (PNL) – 62,97%

Negreni –Dorin Manea (PNL) – 64,58%

Mărișel – Viorel Ghic (PNL) – 73,85%

Cășeiu – Marinel Baias (PNL) – 50,87%

Bobâlna – Dorin Petrean (PNL) – 66,86%

Săcuieu – Gheorghe Cuc (PNL) – 65,67%

Călățele – Radu Neag (PSD) – 34,07%

Harta primarilor din 2020

În urmă cu 4 ani, la alegerile locale din 2020, situația era diferită.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mașină RĂSTURNATĂ în urma unui accident în Mica. S-a cerut elicopterul SMURD

Publicat

MIca

Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit marți dimineață la un accident rutier petrecut în localitatea Mica.

”La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj, unde au găsit un autoturism răsturnat, ieșit în afara părții carosabile și un bărbat, în vârstă de aproximativ 60 de ani, care prezenta mai multe traumatisme.

A fost solicitat sprijinul elicopterului SMURD pentru transferul de urgență al bărbatului la spital”, au transmis pompierii.

Conform primelor evaluări, bărbatul era în stare de conștiență și era cooperant.

”A fost preluat de către elicopterul SMURD și este transportat spre Unitatea de Primiri Urgențe a SCJU Cluj-Napoca”, precizează ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ziua Eroilor, sărbătorită la Cluj. Ce au pregătit militarii Diviziei 4 Infanterie „Gemina”

Publicat

Ziua Eroilor

În semn de omagiu și recunoștință pentru eroii căzuți la datorie, în localităţile din zona de responsabilitate a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” vor avea loc joi, 13 iunie, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor.

Manifestări comemorative 

Cimitirul Eroilor din municipiul Cluj-Napoca la Monumentul Eroilor din Al Doilea Război Mondial și Monumentul Eroilor Revoluției din Decembrie 1989 – ora 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”, Batalionului 400 Sprijin „Feleacu” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”);

Monumentul Eroilor, localitatea Someșul Rece, comuna Gilău – ora: 08.30 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Monumentul Eroilor din localitatea Muntele Rece, comuna Măguri Răcătău – ora: 12.00 (detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”);

Gardă la monument

Monumentul Eroul Aviator Traian Dîrjan din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 55 Comunicaţii şi Informatică „Napoca”);

Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din municipiul Cluj-Napoca – ora: 12.00 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Batalionului 400 Sprijin „Feleacu”);

Monumentul Eroilor, localitatea Florești – ora: 12.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”);

Troița din Tăuți, localitatea Tăuți– ora: 13.30 (garda la monument va fi asigurată de militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”).

 

Sărbătorită din 1920

Ziua Eroilor a fost decretată sărbătoare naţională prin Decretul-lege nr. 1693 din 4 mai 1920, în semn de recunoştinţă pentru eroii patriei căzuți în Primul Război Mondial.

Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului, cînd este sărbătorită Ziua Eroilor, a fost proclamată sărbătoare naţională a poporului român.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce dobânzi sunt la titlurile de stat TEZAUR. Precizările ministrului de Finanțe

Publicat

tezaur

Începând de luni, românii pot cumpăra titluri de stat Tezaur, cu maturităţi de 1 şi 3 ani şi dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%, informează Ministerul Finanţelor.

Titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 10 iunie – 4 iulie online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităţilor Trezoreriei Statului. Între 10 iunie şi 5 iulie, titlurile de stat pot fi achiziţionate de la sediul unităţilor Trezoreriei Statului, iar între 10 iunie şi 4 iulie în mediul urban şi 10 iunie şi 3 iulie 2024 în mediul rural, prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A., scrie Agerpres.ro, citată de Alba24.ro.

Ce dobânzi sunt la titlurile de stat TEZAUR. Precizările ministrului de Finanțe

„Odată cu această emisiune avem o facilitate nouă, aceea că am implementat plata cu POS direct la sediile unităţilor de Trezorerie, pentru alimentarea mai facilă a contului de subscriere cu sumele necesare subscrierii. Acolo se efectuează cele mai multe dintre subscrieri. Următorul pas este ca anul acesta să dezvoltăm şi o aplicaţie care să permită achiziţia online a titlurilor de stat.

Sunt paşi fireşti pentru a facilita achiziţia acestui instrument de economisire pe care românii îl apreciază. În cele cinci ediţii din anul 2024, 140.000 de persoane au investit peste 6,5 miliarde de lei”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, într-un comunicat al instituţiei.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani”

Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obţinute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanţelor sunt neimpozabile.

Fondurile obţinute de Ministerul Finanţelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice, precizează sursa citată.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax