EVENIMENT
Dr. Simona Rednic: Noi, ca reumatologi, am fost cei mai pregătiți să înțelegem COVID-ul. Seamănă cu bolile noastre reumatice
Dr. Simona Rednic, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca arată cu argumente, într-un interviu pentru Cluj24, că reumatologia nu este o specializare de nișă, fiind vorba, de fapt, de peste 100 de boli musculo – scheletale care trebuie identificate și tratate.
Medicul clujean a identificat și o asemănare între COVID și bolile reumatismale și spune că asta va fi lecție care va fi extrem de importantă pentru viitor.
Reumatologia clujeană, foarte vizibilă
Rep: Ați fost aleasă recent în funcția de președinte al Societății Române de Reumatologie. Ce înseamnă pentru reumatologia clujeană această alegere și ce vă propuneți?
Simona Rednic: Am fost aleasă în urmă cu doi ani președinte ales urmând să intru în funcție din această toamnă. M-am pregătit pentru acest moment și trebuie să recunosc că este unul greu, pentru medicină, în general.
Foarte multe lucruri s-au schimbat, altele se fac la distanță, prin urmare sunt preocupată de această numire. Este foarte important pentru reumatologia clujeană ca președintele societății să fie din Cluj, este, într-un fel, recunoașterea efortului pe care Clinica de Reumatologie din Cluj și Centrul de Boli Rare l-a făcut în ultimii ani.
Reumatologia clujeană este foarte vizibilă, recunoscută la nivel național și internațional, iar numirea mea nu face decât să confirme acest lucru. Ce vreau să fac în următorii doi ani în care voi fi președintele Societății Române de Reumatologie? Voi continua activitatea pe care societatea o face de mai mulți ani, voi încerca să fac reumatologia mai vizibilă. Multă lume consideră reumatologia o specialitate mică, de nișă, ceea ce nu este deloc așa, deoarece este o specialitate mare, cu patologii frecvente și de foarte multe feluri.
Este o specialitate care afectează frecvent un număr mare de oameni, prin urmare nevoia de specialiști este mare. Nu este spectaculoasă la prima vedere, foarte multă lume, inclusiv doctori, cred că noi ne ocupăm cumva de caroserie, iar alții se ocupă de motoare, ceea ce nu este adevărat.
Sunt o mulțime de boli reumatismale care au manifestări la alte niveluri – plămâni, inimă, sistemul nervos central, prin urmare nu suntem deloc niște medici de caroserie…
100 de boli musculo-scheletale
Rep: Cum îi afectează pe pacienți reumatismul? A scăzut vârsta de la care se îmbolnăvesc oamenii?
S.R.: Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să uităm cuvântul reumatism deoarece acesta este folosit de pe vremea când se știau foarte puține lucruri despre bolile reumatice. Aceste boli sunt de foarte multe feluri, deci nu există un reumatism, ci există peste 100 de boli muscolo-scheletale care se manifestă la nivelul genunchilor, a coloanei vertebrale sau umărului si care au cauze variate si de aceea tratamente variate.
Ele sunt diferite, de la boli inflamatorii, cum este poliartrita reumatoidă, sau boli degenerative, cum este spondiloza, sau boli prin microcristaline, cum este, de exemplu, guta, sau boli autoimune cum este lupusul.
Sunt foarte diferite ca și cauză, dar faptul că se manifestă la nivelul articulațiilor este mai mult o întâmplare, iar oamenii se adresează reumatologului, dar cel mai important lucru este să identificăm boala din spatele ei, care poate fi gută, poliatrită sau lupus.
Din această perspectivă, dacă bolile degenerative apar, într-adevăr, la vârstnici, celelalte boli imuno-inflamatorii apar la oameni tineri. Lupusul, de exemplu, are ca vârf de apariție vârsta de 25 de ani.
Rep: Ați constatat scăderea vârstei pentru pacienți cu boli reumatismale în ultimii ani?
S.R.: Dintotdeauna au fost dar, probabil că diagnosticul, nuanțele, nu erau, iar categoriile acestea de bolnavi se pierdeau printre alte diagnostice. Diagnosticul acestor boli autoimune, a colagenozelor este destul de complicat, necesită analize mai aprofundate. Inclusiv aceste boli sunt identificate de destul de puțină vreme.
Clujul, în rețea europeană
Rep: Bolile rare la ce se referă?
S.R.: Definiția bolii rare înseamnă să ai o boală la 1 caz la sub 10.000 de locuitori, dar sunt peste 5000 de boli rare, ceea ce, iată, face ca destul de mulți oameni din jurul nostru să aibă o boala rară. Bolile rare muscolo-scheletale și inflamatorii sunt cele care au această prevalență si e vorba de lupus, sclerodermie, sindrom Sjogren, dermato/polimiozita, boala mixtă de țesut conjunctiv, colagenoze nediferențiate.
Sunt boli rare și complexe care interesează întreg organismul și necesită tratamente imuno-supresoare complicate. Există în Europa, pe lângă CE, 24 rețele de referință pentru bolile rare (European Reference Network), una dintre ele este ReCONNET (rețeaua pentru boli rare musculo-scheletale și autoimune), iar din România, Clujul este singurul centru reprezentat în această rețea.
Condiția a fost să fi avut un număr de pacienți cu astfel de boli rare și avem experiență în recunoașterea și urmărirea acestor cazuri.
Boală cu un singur pacient în evidență
Rep: Care este cea mai rară dintre bolile rare? Ați întâlnit un singur pacient cu o astfel de boală?
S.R: Policondrita recidivantă, de exemplu, este o boală foarte rară iar noi avem cam 20 de pacienți din toată țara în evidență, sau sindromul Muckle – Wells, unde avem o singură pacientă în evidență.
Dificultatea cu aceste boli este că trebuie recunoscute, fiind complicat de evaluat și de tratat. Avantajul de a fi în această rețea europeană este că ne putem sfătui cu alți medici, care știu mai multe decât noi si care au acces uneori la mijloace mai complexe de diagnostic si la terapii mai speciale.
Tratamente pentru bolile reumatismale
Rep: Din punctul de vedere al tratamentului pentru bolile reumatismale, este un tratament cu efect imediat și cât durează recuperarea unui pacient, mai ales în cazul tinerilor?
S.R.: În ultimii ani, s-au făcut progrese uriașe în tratamentul bolilor reumatismale, mai ales în cazul celor inflamatorii.
Condiția este ca boala să fie recunoscută devreme, tratamentele să fie instituite devreme la pacienții potriviți. Pentru patologia degenerativă, cea a vârstnicului, acolo sunt mai puține progrese terapeutice, avem doar niște mijloace de protecție.
Cu vârsta, articulațiile se degradează, iar acolo se poate interveni cu o recuperare care rămâne extrem de importantă. Se înlocuiesc articulații, protezarea nu mai este o problemă, se face peste tot, avem proteze de șold, de genunchi, chiar la umăr, dar nu avem un mijloc pentru oprirea procesului patogenetic, așa cum există în cazul bolilor inflamatorii.
S.R: Ce recomandați pacienților, ar trebuie să se adreseze medicului specialist la primele simptome, la primele dureri de umăr, de exemplu?
S.R.: Nu neapărat o durere de umăr sau de spate înseamnă ceva rău, depinde de postura pacientului la locul de muncă, de lipsa mișcării sau a unei mișcări incorecte. Nu orice durere articulară are acest prognostic. Care sunt semnele care sugerează o boală care trebuie tratată? În primul rând tumefierile.
Atunci când articulațiile se umflă, este un semnal important iar pacientul trebuie să se adreseze reumatologului. Și medicii de familie trebuie întrebați pentru că și ei știu să se orienteze.
Una dintre dificultăți este selecția cazului, iar în centrul nostru ar trebui să vină cazuri selectate cumva, să nu se indrume către noi toate durerile de genunchi sau spate care ar putea fi rezolvate anterior în teritoriu, ci doar acele cazuri care au nevoie de intervenție speciala sau de expertiza de specialitate.
COVID, o boală complexă
Rep: Ținând cont de experiența pandemiei de anul trecut și din acest an, cum influențează COVID-ul pacienții cu boli reumatismale?
S.R: Bolile reumatismale sunt boli cronice, astfel că este vorba despre o relație constantă pe care un pacient trebuie să o aibă cu medicul curant, relație mult afectată în ultimul an din cauza pandemiei. O perioadă, pacienții nu au venit deloc, apoi au venit cu spaimă, cu programări și așteptare. Nici acum nu lucrăm la capacitatea maximă, ci la jumătate, ca să menținem distanța corespunzătoare, să avem mai puțini pacienți în salon, să nu se aglomereze în camerele de așteptare
Comunicarea la distanță, telemedicina, a fost o soluție, dar în bolile complexe cu care ne confruntăm, sunt lucruri care trebuie văzute, pipăite, identificate. Faptul că vorbești la telefon sau pe Zoom nu este suficient, mai ales într-o specialitate de detaliu cum este reumatologia.
Depresia și anxietatea cauzate de pandemie sunt factori care coboară pragul durerii, fac ca durerea să fie resimțită mai intens.
O altă problemă mare de care ne-a fost teamă la începutul pandemiei COVID a fost faptul că pacienții noștri sunt imuno-deprimați, si deci riscă infecții mai mult decât restul populației.
Am fost foarte speriați la începutul pandemiei că pacienții noștri, care primesc terapii imuno supresoare, vor face COVID mai ușor și forme mai grave.
Ce am învățat în ultimul an a fost că nu neapărat trebuie să se întâmple aceste lucruri.
Cumva, noi, ca reumatologi, am fost cei mai pregătiți să înțelegem COVID-ul, fiindcă seamănă cu bolile noastre reumatismale.
Medicamente pentru COVID
Este vorba de reacția imună pe care unii oameni o dezvoltă la COVID. Așa este și în bolile reumatismale, care apar la persoane care au o oarecare predispoziție genetică și care fac o reacție imună.
Multe dintre medicamentele pe care noi le folosim sunt folosite în tratamentul COVID – cortizonul sau dexametazona salvează vieți, sau tocilizumab-ul, medicament luat din poliartrita reumatoidă și folosit la pacienții COVID.
Hidroxiclorochina, în mare vogă anul trecut pentru tratamentul SARS Cov2 , este medicamentul principal al pacienților cu lupus. Foarte multe din terapiile care s-au dovedit eficiente la COVID sunt terapii reumatologice.
Complexitatea COVID seamănă foarte mult cu complexitatea bolilor reumatismale și, cumva, de la COVID învățăm ceva și despre bolile noastre și aceasta va fi lecție care va fi extrem de importantă pentru viitor.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Avea personajul Iago din drama ”Othello” a lui William Shakespeare o vorbă care se potrivește ca o mănușă situației politice din România, înregistrată după primul tur al alegerilor prezidențiale: ”Oamenii ar trebui să fie ceea ce par, iar cei ce nu sunt nici n-ar trebui să pară”.
Parcă autorul s-a referit anume la candidatul independent la Președinția României, Călin Georgescu, care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin atât în țară, cât și în diaspora.
Acesta a profitat de nemulțumirea generală a românilor față de partidele clasice, dar a și inundat, până la saturație, aplicația TikTok cu mesajele sale hipnotizatoare, câștigând detașat peste 2 milioane de voturi.
Cum părea a fi ”surpriza” Călin Georgescu în primele ore de la anunțarea exit-poll-urilor și de la numărarea primelor voturi?
Candidat mesianic
Un candidat mesianic, salvatorul Grădinii Maicii Domnului, care a știut să-și vândă imaginea cu mesaje bine țintite, despre familie, credință, religie, patrie, popor, pace, despre problemele oamenilor, coborând, parcă, până în miezul sufletului fiecăruia.
Un tip grizonat, carismatic, cu o voce metalică, care inspiră încredere, bun orator în română și engleză, net peste 90% dintre contracandidați, care a lucrat la ONU și în diplomație, care a locuit în Vest, un independent providențial care nu răspunde la comenzile politice ale unui partid și vrea să salveze România, acesta fiind singurul său țel în viață.
Celălalt Georgescu
A durat puțin până a ieșit la iveală celălalt Călin Georgescu, cel real, fiind dezvăluite bazaconiile turuite pe bandă rulantă despre apa care nu e H2O și care transmite informații dacă nu e pusă în sticle de plastic, despre nașterea prin cezariană că a fi o tragedie pentru că se rupe firul divin, despre întâlnirile sale cu persoane non-umane, adică extratereștri de pe alte planete, despre faptul că omul nu ar fi ajuns pe Lună, despre prezența nano-cipurilor în sucurile carbogazoase, despre apa sacră din Carpați care este un dar cosmic pentru cei care o folosesc cu respect, despre Munții Carpați că sunt coloanele de lumină care susțin echilibrul energetic al întregii planete, despre faptul că fiecare copac din România este un canal al energiei cosmice, dar și despre laudele sale la adresa lui Putin și a unor legionari, toate debitate cu aceeași voce și privire fixă a unuia despre care românii spun pe șleau că ”fură curent”.
Sunt sute de astfel de afirmații de stă mâțu-n coadă ale candidatului care vrea să conducă România. Bașca au apărut informații despre trecutul său tenebros, de legături cu fosta Securitate, despre încrengăturile din anturajul din care nu lipsesc personaje controversate (Radu Mazăre, de exemplu), despre averea sa a cărei proveniență legală nu a reușit să o lămurească.
Campanie agresivă pe TikTok
În plus, Călin Georgescu nu a fost fair-play de la început și nu a făcut niciun fel de campanie electorală pentru a se întâlni alegătorii prin țară, față-n față, ci a activat exclusiv în online, printre boți și troli, pe TikTok, nu a prezentat public un proiect național palpabil și concret pentru România, nu și-a plătit nicio reclamă pe TikTok sau pentru alte materiale electorale, așa cum prevede legea și cum au procedat ceilalți contracandidați, lăsând impresia că este un produs de laborator.
Și cu toate acestea, a obținut cel mai mare număr de voturi, peste 2 milioane.
Iar când alegătorilor săi, unii chiar fanatici, li se atrage atenția că, totuși, omul nu pare a fi ceea ce credeau și li se prezintă argumente, declarații, fapte, răspunsul lor este că toate sunt minciuni, falsuri create cu scopul de a-l discredita.
Adepții lui Georgescu sunt dispuși să meargă cu el până în pânzele albe, negând realitatea, chiar dacă ajung să împingă România în prăpastie.
Vina partidelor
Vina nu e a lui Călin Georgescu, vina nu este nici a alegătorilor săi, ci a partidelor mari, incapabile să se reformeze, rupte de nevoile omului de rând și de realitatea cotidiană, populate de politruci puși pe căpătuială, combinagii și corupți, care au perpetuat un sistem în care nu contează meritocrația, ci carnetul de partid, care promit, dar nu fac nimic pentru oameni, niște sforari și vânzători de iluzii, pentru care sinecurile în posturi publice sunt esența ascensiunii politice, pentru ei, copii, nepoți și amante.
Credeți că dacă era lumea lume și clasa politică una serioasă, dacă oamenii ar fi văzut profesioniști în partide, care ce promit fac, care se îngrijesc în primul rând de oameni și orice decizie iau o iau cu gândul la bunăstarea poporului, ar mai fi avut vreo șansă Călin Georgescu, ar mai fi găsit acesta un teren fertil pe care să își arunce semințele idioate?
Pe asta a mizat, că este un candidat altfel, care răspunde așteptărilor și care poate face din România o țară frumoasă ca Soarele sfânt de pe cer. Iar peste 2 milioane de oameni l-au votat, într-un experiment politic pe care România chiar nu și-l poate permite.
Nimic nu este pe viață
Să nu își închipuie cineva că democrația, prosperitatea, libertățile fundamentale câștigate ca membri UE cu care ne-am obișnuit, miliardele de euro din fonduri europene, sunt ireversibile și pe viață. Doamne ferește să aflăm, cumva, pe pielea noastră, că le pierdem și apoi să ne dăm de ceasul morții și să întrebăm în stânga și-n dreapta cum putem da timpul înapoi la vot.
Călin Georgescu ar fi trebuit să fie ceea ce părea la început, dar nu e. Deloc.
EVENIMENT
Rezultatele finale ale alegerile parlamentare, la Cluj. PNL își revendică primul loc. USR și AUR, rivali apropiați
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din județul Cluj arată o competiție strânsă între principalele partide, fără diferențe majore între scorurile obținute pentru Camera Deputaților și Senat. Primele clasate rămân prtidele de dreapta – PNL și USR, urmate îndeaproape de AUR și PSD.
PNL, deși clasat pe primul loc, nu depășește pragul modest de 22%, indicând în continuare un sprijin solid în județul Cluj, dar nu dominant. USR și AUR sunt într-o competiție apropiată, diferența dintre ele fiind de doar câteva mii de voturi atât la Camera Deputaților, cât și la Senat. PSD și UDMR sunt aproape la egalitate, cu o diferență de sub 2% între ele în ambele camere, ceea ce sugerează o bază de alegători similară. Partidele mai mici și candidații independenți, deși prezenți, au avut un impact limitat.
PNL câștigă Clujul, dar fără a obține o majoritate dominantă
La Camera Deputaților, Partidul Național Liberal (PNL) a obținut cel mai mare număr de voturi, 66.361 (19,78%), consolidându-și poziția de lider în județ. Pe locul al doilea, Uniunea Salvați România (USR) a înregistrat 50.010 voturi (14,91%), urmată îndeaproape de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 48.333 voturi (14,41%). Partidul Social Democrat (PSD) a avut un scor apropiat, de 45.293 voturi (13,50%), urmat de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), care a obținut 43.166 voturi (12,87%).
Peste pragul electoral de 5% se mai află și Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%), apărut „peste noapte” și despre care s-a vehiculat public că ar fi partidul lui Călin Georgescu. S.O.S. România (4,21%), a rămas sub pragul de 5% la Cluj-Napoca, iar alte formațiuni, precum Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS (3,83%) sau candidatul independent Sabin Sărmaș (3,15%), au înregistrat scoruri și mai scăzute.
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Camera Deputaților
- Partidul Național Liberal – 66.361 (19,78%)
- Uniunea Salvați România – 50.010 (14,91%)
- Alianța pentru Unirea Românilor – 48.333 (14,41%)
- Partidul Social Democrat – 45.293 (13,50%)
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.166 (12,87%)
- Partidul Oamenilor Tineri – 17.187 (5,12%)
- Partidul S.O.S. România – 14.134 (4,21%)
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 12.850 (3,83%)
- Ioan-Sabin Sărmaș – 10.581 (3,15%)
- Reînnoim Proiectul European al României – 7.581 (2,26%)
- Forța Dreptei – 5.058 (1,51%)
- Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.719 (1,11%)
USR și AUR, rivali apropiați în preferințele alegătorilor
Și pentru Senat, PNL este primul clasat, cu 71.769 voturi (21,40%), în timp ce USR a rămas pe locul doi, cu 51.270 voturi (15,29%). AUR a menținut o performanță similară cu cea de la Cameră, cu 48.165 voturi (14,36%), iar PSD a avut 44.624 voturi (13,31%), urmat de UDMR cu 43.791 voturi (13,06%).
Partidul Oamenilor Tineri a obținut un scor ceva mai bun pentru Senat (5,46%) față de Camera Deputaților, iar S.O.S. România și alte formațiuni mici, cum ar fi Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – SENS, au avut procente relativ constante.
Rezultatele finale ale alegerilor parlamentare în județul Cluj – Senat
- Partidul Național Liberal – 71.769 (21,40%)
- Uniunea Salvați România – 51.270 (15,29%)
- Alianța pentru Unirea Românilor – 48.165 (14,36%)
- Partidul Social Democrat – 44.624 (13,31%)
- Uniunea Democrată Maghiară din România – 43.791 (13,06%)
- Partidul Oamenilor Tineri – 18.319 (5,46%)
- Partidul S.O.S. România – 15.058 (4,49%)
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate – 13.192 (3,93%)
- Reînnoim Proiectul European al României – 8.672 (2,59%)
- Forța Dreptei – 5.446 (1,62%)
- Dreptate și Respect în Europa pentru Toți – 3.910 (1,17%)
EVENIMENT
PNL a câștigat și alegerile pe Cluj-Napoca la parlamentare. Pe podium au mai urcat USR și UDMR
PNL a câștigat alegerile parlamentare și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, organizate, duminică, 1 decembrie, după ce a ocupat primul loc și la nivel județean. Astfel, potrivit platformei prezenta.roaep.ro, liberalii au obținut, la Senat, un număr de 35.542 de voturi (22,81%), urmați de USR , cu 31.337 voturi (20,11%) și UDMR, cu 19.771 voturi (12,69%). La Camera Deputaților. PML a primit 32.663 de voturi (20,95%), urmat de USR, cu 29.892 voturi (19,18%) și UDMR – 19.356 voturi (12,42%).
La Senat, au mai obținut următoarele voturi:
PSD – 19.334 voturi (12,42%)
AUR – 15.260 voturi (9,79%)
SENS – 8101 voturi (5,2%)
POT -6531 voturi (4,19%)
REPER – 6010 voturi (3,86%)
SOS România – 4858 voturi (3,12%)
La Camera Deputaților
PSD – 19.180 voturi (12,3%)
AUR – 15.264 voturi ( 9,79%)
SENS – 7915 voturi (5,08%)
POT – 6010 voturi (3,86%)
REPER – 5264 voturi (3,38%)
SOS România – 4484 voturi (2,88%)
Sabin Sărmaș (independent) – 7.522 voturi (4,83%) – nu a intrat în Parlament
Prezența la vot pe municipiu a fost de 58,01%.
EVENIMENT
Bărbat cu afecțiuni psihice din Cluj, devenit agresiv. Polițiștii au fost nevoiți să tragă un foc de avertisment
Duminică, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la domiciliul unui bărbat de 34 de ani din comuna Săcuieu, care manifesta un comportament agresiv, amenințând polițiștii cu un cuțit și un topor.
Potrivit autorităților, bărbatul, cunoscut cu afecțiuni psihice, a manifestat un comportament agresiv, fiind solicitat sprijinul polițiștilor.
„La data de 1 decembrie, în jurul orei 13.30, prin apel 112, un echipaj SMURD a solicitat intervenția poliției la domiciliul unui bărbat de 34 de ani, cunoscut cu afecțiuni psihice, din satul Rogojel, comuna Săcuieu.
Persoana în cauză a manifestat un comportament agresiv, amenințând polițiștii cu un cuțit și un topor și refuzând să se conformeze somațiilor legale”, a transmis IPJ Cluj.
Polițiștii au tras un foc de avertisment
În ciuda somațiilor legale emise de forțele de ordine, persoana în cauză a refuzat să coopereze, situația escaladând. Pentru a preveni agravarea situației, unul dintre polițiști a executat un foc de avertisment în plan vertical.
„Pentru prevenirea escaladării situației, unul dintre polițiști a executat un foc de avertisment în plan vertical, fără a pune în pericol integritatea persoanelor.
La fața locului a fost solicitat sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale”, a mai arătat IPJ Cluj.
Evenimentul a fost raportat parchetului competent, care va continua cercetările pentru clarificarea circumstanțelor și luarea măsurilor legale corespunzătoare.