Connect with us

EVENIMENT

Dr. Simona Rednic: Noi, ca reumatologi, am fost cei mai pregătiți să înțelegem COVID-ul. Seamănă cu bolile noastre reumatice

Publicat


Dr. Simona Rednic, șeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca arată cu argumente, într-un interviu pentru Cluj24, că reumatologia nu este o specializare de nișă, fiind vorba, de fapt, de peste 100 de boli musculo – scheletale care trebuie identificate și tratate.

Medicul clujean a identificat și o asemănare între COVID și bolile reumatismale și spune că asta va fi lecție care va fi extrem de importantă pentru viitor.

Reumatologia clujeană, foarte vizibilă

Rep: Ați fost aleasă recent în funcția de președinte al Societății Române de Reumatologie. Ce înseamnă pentru reumatologia clujeană această alegere și ce vă propuneți?

Simona Rednic: Am fost aleasă în urmă cu doi ani președinte ales urmând să intru în funcție din această toamnă. M-am pregătit pentru acest moment și trebuie să recunosc că este unul greu, pentru medicină, în general.

Foarte multe lucruri s-au schimbat, altele se fac la distanță, prin urmare sunt preocupată de această numire. Este foarte important pentru reumatologia clujeană ca președintele societății să fie din Cluj, este, într-un fel, recunoașterea efortului pe care Clinica de Reumatologie din Cluj și Centrul de Boli Rare l-a făcut în ultimii ani.

Reumatologia clujeană este foarte vizibilă, recunoscută la nivel național și internațional, iar numirea mea nu face decât să confirme acest lucru. Ce vreau să fac în următorii doi ani în care voi fi președintele Societății Române de Reumatologie? Voi continua activitatea pe care societatea o face de mai mulți ani, voi încerca să fac reumatologia mai vizibilă. Multă lume consideră reumatologia o specialitate mică, de nișă, ceea ce nu este deloc așa, deoarece este o specialitate mare, cu patologii frecvente și de foarte multe feluri.

Este o specialitate care afectează frecvent un număr mare de oameni, prin urmare nevoia de specialiști este mare. Nu este spectaculoasă la prima vedere, foarte multă lume, inclusiv doctori, cred că noi ne ocupăm cumva de caroserie, iar alții se ocupă de motoare, ceea ce nu este adevărat.

Sunt o mulțime de boli reumatismale care au manifestări la alte niveluri – plămâni, inimă, sistemul nervos central, prin urmare nu suntem deloc niște medici de caroserie…

100 de boli musculo-scheletale

Rep: Cum îi afectează pe pacienți reumatismul? A scăzut vârsta de la care se îmbolnăvesc oamenii?

S.R.: Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să uităm cuvântul reumatism deoarece acesta este folosit de pe vremea când se știau foarte puține lucruri despre bolile reumatice. Aceste boli sunt de foarte multe feluri, deci nu există un reumatism, ci există peste 100 de boli muscolo-scheletale care se manifestă la nivelul genunchilor, a coloanei vertebrale sau umărului si care au cauze variate si de aceea tratamente variate.

Ele sunt diferite, de la boli inflamatorii, cum este poliartrita reumatoidă, sau boli degenerative, cum este spondiloza, sau boli prin microcristaline, cum este, de exemplu, guta, sau boli autoimune cum este lupusul.

Sunt foarte diferite ca și cauză, dar faptul că se manifestă la nivelul articulațiilor este mai mult o întâmplare, iar oamenii se adresează reumatologului, dar cel mai important lucru este să identificăm boala din spatele ei, care poate fi gută, poliatrită sau lupus.

Din această perspectivă, dacă bolile degenerative apar, într-adevăr, la vârstnici, celelalte boli imuno-inflamatorii apar la oameni tineri. Lupusul, de exemplu, are ca vârf de apariție vârsta de 25 de ani.

Rep: Ați constatat scăderea vârstei pentru pacienți cu boli reumatismale în ultimii ani?

S.R.: Dintotdeauna au fost dar, probabil că diagnosticul, nuanțele, nu erau, iar categoriile acestea de bolnavi se pierdeau printre alte diagnostice. Diagnosticul acestor boli autoimune, a colagenozelor este destul de complicat, necesită analize mai aprofundate. Inclusiv aceste boli sunt identificate de destul de puțină vreme.

Clujul, în rețea europeană

Rep: Bolile rare la ce se referă?

S.R.: Definiția bolii rare înseamnă să ai o boală la 1 caz la sub 10.000 de locuitori, dar sunt peste 5000 de boli rare, ceea ce, iată, face ca destul de mulți oameni din jurul nostru să aibă o boala rară. Bolile rare muscolo-scheletale și inflamatorii sunt cele care au această prevalență si e vorba de lupus, sclerodermie, sindrom Sjogren, dermato/polimiozita, boala mixtă de țesut conjunctiv, colagenoze nediferențiate.

Sunt boli rare și complexe care interesează întreg organismul și necesită tratamente imuno-supresoare complicate. Există în Europa, pe lângă CE, 24 rețele de referință pentru bolile rare (European Reference Network), una dintre ele este ReCONNET (rețeaua pentru boli rare musculo-scheletale și autoimune), iar din România, Clujul este singurul centru reprezentat în această rețea.

Condiția a fost să fi avut un număr de pacienți cu astfel de boli rare și avem experiență în recunoașterea și urmărirea acestor cazuri.

Boală cu un singur pacient în evidență

Rep: Care este cea mai rară dintre bolile rare? Ați întâlnit un singur pacient cu o astfel de boală?

S.R: Policondrita recidivantă, de exemplu, este o boală foarte rară iar noi avem cam 20 de pacienți din toată țara în evidență, sau sindromul Muckle – Wells, unde avem o singură pacientă în evidență.

Dificultatea cu aceste boli este că trebuie recunoscute, fiind complicat de evaluat și de tratat. Avantajul de a fi în această rețea europeană este că ne putem sfătui cu alți medici, care știu mai multe decât noi si care au acces uneori la mijloace mai complexe de diagnostic si la terapii mai speciale.

Tratamente pentru bolile reumatismale

Rep: Din punctul de vedere al tratamentului pentru bolile reumatismale, este un tratament cu efect imediat și cât durează recuperarea unui pacient, mai ales în cazul tinerilor?

S.R.: În ultimii ani, s-au făcut progrese uriașe în tratamentul bolilor reumatismale, mai ales în cazul celor inflamatorii.

Condiția este ca boala să fie recunoscută devreme, tratamentele să fie instituite devreme la pacienții potriviți. Pentru patologia degenerativă, cea a vârstnicului, acolo sunt mai puține progrese terapeutice, avem doar niște mijloace de protecție.

Cu vârsta, articulațiile se degradează, iar acolo se poate interveni cu o recuperare care rămâne extrem de importantă. Se înlocuiesc articulații, protezarea nu mai este o problemă, se face peste tot, avem proteze de șold, de genunchi, chiar la umăr, dar nu avem un mijloc pentru oprirea procesului patogenetic, așa cum există în cazul bolilor inflamatorii.

S.R:  Ce recomandați pacienților, ar trebuie să se adreseze medicului specialist la primele simptome, la primele dureri de umăr, de exemplu?

S.R.: Nu neapărat o durere de umăr sau de spate înseamnă ceva rău, depinde de postura pacientului la locul de muncă, de lipsa mișcării sau a unei mișcări incorecte. Nu orice durere articulară are acest prognostic. Care sunt semnele care sugerează o boală care trebuie tratată? În primul rând tumefierile.

Atunci când articulațiile se umflă, este un semnal important iar pacientul trebuie să se adreseze reumatologului. Și medicii de familie trebuie întrebați pentru că și ei știu să se orienteze.

Una dintre dificultăți este selecția cazului, iar în centrul nostru ar trebui să vină cazuri selectate cumva, să nu se indrume către noi  toate durerile de genunchi sau spate care ar putea fi rezolvate anterior în teritoriu, ci doar acele cazuri care au nevoie de intervenție speciala sau de expertiza de specialitate.

COVID, o boală complexă

Rep: Ținând cont de experiența pandemiei de anul trecut și din acest an, cum influențează COVID-ul pacienții cu boli reumatismale?

S.R: Bolile reumatismale sunt boli cronice, astfel că este vorba despre o relație constantă pe care un pacient trebuie să o aibă cu medicul curant, relație mult afectată în ultimul an din cauza pandemiei. O perioadă, pacienții nu au venit deloc, apoi au venit cu spaimă, cu programări și așteptare. Nici acum nu lucrăm la capacitatea maximă, ci la jumătate, ca să menținem distanța corespunzătoare, să avem mai puțini pacienți în salon, să nu se aglomereze în camerele de așteptare

Comunicarea la distanță, telemedicina, a fost o soluție, dar în bolile complexe cu care ne confruntăm, sunt lucruri care trebuie văzute, pipăite, identificate. Faptul că vorbești la telefon sau pe Zoom nu este suficient, mai ales într-o specialitate de detaliu cum este reumatologia.

Depresia și anxietatea cauzate de pandemie sunt factori care coboară pragul durerii, fac ca durerea să fie resimțită mai intens.

O altă problemă mare de care ne-a fost teamă la începutul pandemiei COVID a fost faptul că pacienții noștri sunt imuno-deprimați, si deci  riscă infecții mai mult decât restul populației.

Am fost foarte speriați la începutul pandemiei că pacienții noștri, care primesc terapii imuno supresoare, vor face COVID mai ușor și forme mai grave.

Ce am învățat în ultimul an a fost că nu neapărat trebuie să se întâmple aceste lucruri.

Cumva, noi, ca reumatologi, am fost cei mai pregătiți să înțelegem COVID-ul, fiindcă seamănă cu bolile noastre reumatismale.

Medicamente pentru COVID

Este vorba de reacția imună pe care unii oameni o dezvoltă la COVID. Așa este și în bolile reumatismale, care apar la persoane care au o oarecare predispoziție genetică și care fac o reacție imună.

Multe dintre medicamentele pe care noi le folosim sunt folosite în tratamentul COVID – cortizonul sau dexametazona salvează vieți, sau tocilizumab-ul, medicament luat din poliartrita reumatoidă și folosit la pacienții COVID.

Hidroxiclorochina, în mare vogă anul trecut pentru tratamentul SARS Cov2 , este medicamentul principal al pacienților cu lupus. Foarte multe din terapiile care s-au dovedit eficiente la COVID sunt terapii reumatologice.

Complexitatea COVID seamănă foarte mult cu complexitatea bolilor reumatismale și, cumva, de la COVID învățăm ceva și despre bolile noastre și aceasta va fi lecție care va fi extrem de importantă pentru viitor.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, ALES senator în locul lui Vasile Dîncu

Publicat

răzvan ciortea

Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, a fost ales senator în locul lui Vasile Dîncu, care va merge în Parlamentul European. Acesta era următorul pe lista PSD Cluj pentru Senat. Ciortea a fost și candidat PSD Cluj la primăria Turda și a ieșit pe locul 4.

„Începem un nou capitol pentru politica județeană.
Astăzi, cu inima plină de speranță și respect față de patrie, am depus jurământul pentru funcția de senator al României.
Onorând moștenirea senatorului și profesorului Vasile Dîncu, un model de integritate și dedicare, am acceptat cu toată responsabilitatea sarcina de a servi această țară minunată. A fost un moment de profundă emoție și responsabilitate.

VIDEO. Fostul subprefect PSD de Cluj, Răzvan Ciortea, ALES senator în locul lui Vasile Dîncu

Dragi turdeni,
Am depus jurământul cu gândul și inima la voi. Cu gândul la miile de voci ce se vor face în sfârșit auzite aici, la București. la miile de suflete ce așteaptă schimbarea și la toate proiectele și planurile pe care, în calitate de senator, le voi demara pentru bunăstarea noastră, a județului și a întregii Românii.

Dragi clujeni,
Începem împreună o nouă eră a transparenței și acțiunii concrete.
Voi lupta pentru dreptate, echitate și pentru crearea unui mediu în care fiecare clujean să se simtă valoros și respectat.
Mă angajez să sprijin educația, să îmbunătățesc infrastructura și să dezvolt oportunități economice care să aducă prosperitate comunității noastre.

Dragi cetățeni ai României,
Vă invit să-mi fiți alături în acest parcurs. Sunt aici pentru voi! Vreau să aud părerile, ideile și preocupările voastre.
Voi fi mereu disponibil pentru a discuta și pentru a găsi soluțiile necesare. Împreună, putem transforma Turda, Clujul și întreaga țară într-un loc mai sigur și prosper pentru toți.

Mulțumesc pentru încrederea acordată.
Vă promit că voi munci neobosit pentru a onora această responsabilitate și pentru a aduce schimbările pe care le așteptați”, a scris pe Facebook Răzvan Iulian Ciortea.

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme la plata biletelor prin POS în mijlocele de transport în comun din Cluj-Napoca. CTP: Ne cerem scuze. Care a fost cauza

Publicat

De

Plata bilete POS autobuze Cluj-Napoca

Călătorii au întâmpinat probleme, miercuri, 17 iulie, dimineața, la plata biletelor prin POS în mijloacele de transport din Cluj-Napoca.

Problema a fost una tehnică, care nu a ținut de Compania de Transport în comun și a fost remediată.

Probleme la plata biletelor prin POS în mijlocele de transport în comun din Cluj-Napoca. CTP: Ne cerem scuze. Care a fost cauza

Plata biletelor de călătorie prin POS a fost întreruptă în această dimineață în mijloacele de transport în comun din Cluj-Napoca.

„În decursul acestei dimineți ne-am confruntat cu o problemă de comunicație la sistemul de plată prin POS în mijloacele de transport în comun, generată de un echipament de comunicație al operatorului de telefonie mobilă, care a fost înlocuit.

Această întrerupere a afectat parțial activitatea, iar de la momentul înlocuirii echipamentului totul a funcționat în parametrii normali.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, au transmis reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Publicat

Șofer fără carnet

Polițistul prins drogat la volanul unei mașini neînmatriculate pe raza loc. Florești a fost arestat preventiv. Acesta consumase metcatinonă (3-CMC), un drog sintetic folosit ca alternativă la metamfetamină. Polițistul a fost judecat pentru un viol săvârșit în 2022.

„Structura de comunicare din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca este împuternicită să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Polițistul prins DROGAT la volanul unei mașini neînmatriculate în Florești a fost ARESTAT preventiv

Prin ordonanța procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 din cadrul dosarului penal 4842/187/ P/ 2024 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de un inculpat, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. 1 C.pen., ambele cu aplicarea art. Z8 alin.2 C.pen.

În fapt, s-a reținut că autorul, agent de poliție în cadrul IPJ Cluj, aflat în timpul liber, la data de 06.07.2024, în jurul orei 14,00, a condus pe drumurile publice de pe raza loc. Floresti, jud. Cluj, autoturismul marca Volkswagen Golf, pe care erau aplicate plăcute cu numere provizorii CJ (…), expirate din data de 08.03.2024, autoturismul fiind astfel neînmatriculat, stabilindu-se totodată că suspectul se afla sub influența substanțelor psihoactive, în probele biologice de sânge recoltate fiind evidențiată prezența de clorometcatinonă (CMC), iar în probele de urină s-a evidentiat prin metoda teste rapide BeRight imunochimice, prezenta de mefedronă, respectiv prin metoda cromatografie de lichide cuplată cu spectrometrie de masă, rezultatul a fost pozitiv pentru clorometcetinonă {CMC), întrunește elementele constitutive ale infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe, prev. de art. 336 alin. 2 C.pen. și punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, prev. de art. 334 alin. l C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin.2 C.pen.

Prin referatul din cadrul dosarului penal 4842/187/P/2024 al procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca din data de 17.07.2024 a fost propusă arestarea preventivă a inculpatului iar Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a admis propunerea.

Precizăm că activitățile procesuale efectuate în cursul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală și are drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor și garanțiilor procesuale, precum prezumția de nevinovăție”, a comunicat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO VIDEO. Start Electric Castle 2024! Tot ce trebuie să știi despre ediția de anul acesta. VEZI programul primei zile

Publicat

De

Ediția aniversară de 10 ani a Electric Castle aduce experiențe de neuitat, activități 24 de ore din 24, dar și o nouă configurație a festivalului. Porțile festivalului s-au deschis miercuri, la ora 16, iar cei mai nerăbdători dintre participanți au trecut deja pragul fesivalului

Ediția cu numărul 10 a festivalului Electric Castle are loc între 17 și 21 iulie, în deja binecunoscuta locație de la Castelul Banffy din Bonțida.

S-au deschis porțile Electric Castle 2024!

Peste 240.000 de participanți sunt așteptați să intre în tărâmul Electric Castle pe parcursul celor cinci zile. Primii festivalieri au pășit deja în incinta festivalului, a căror porți s-au deschis miercuri la ora 16.

Vor urca pe scenă la ediția de anul acesta peste 250 de artiști. Participanții se pot bucura de activități în camping și în festival 24 din 24.

„Am reușit să construim unul din cele mai importante festivaluri din Europa și ne bucurăm, nu doar noi, ci și cei peste 240.000 de participanți pe care îi așteptăm la ediția din acest an. Sunt cinci zile de distracție pe care le pornim astăzi, dar și de experiențe complete. Până la urmă, Electric Castle înseamnă să te desprinzi de viața ta, de rutina ta zilnică și să te bucuri într-o atmosferă deosebită nu doar de muzică, și avem peste 250 de artiști, ci și de foarte multe experiențe artistice, sportive și întâlniri cu personalități. Avem activități gândite să umple 24 de ore din 24”, a declarat Renate Roca-Rozenberg, PR Manager la Electric Castle.

1.500 de persoane vor asigura siguranța participanților

Peste 1.500 de oameni se vor ocupa de siguranța participanților, echipe proprii ale festivalului și ale autorităților. De asemenea, două stații de hidratare gratuite sunt pregătite pentru zilele caniculare ce se anunță.

„Ce ne bucurăm că putem oferi în acest an, pe lângă toată experiența nouă, este un festival foarte sigur, cu o echipă de peste 1.500 de oameni care se vor ocupa de siguranța festivalierilor. Avem apă potabilă gratuită, ceea ce se potrivește perfect și cu planurile noastre de a proteja mediul, dar și cu zilele toride care se anunță. Mai trebuie doar chef de distracție la Bonțida!”, a mai arătat Renate Roca-Rozenberg.

Număr de urgență și puncte de prim-ajutor

Electric Castle are propriul număr de urgență – 0733 070 026 – disponibil non stop și trei puncte de prim-ajutor. Rămâne în vigoare și codul „Angel shot” ce poate fi folosit la orice bar pentru a primi ajutor.

„Avem o echipă completă care va asigura siguranța participanților din toate punctele de vedere, e vorba de echipele festivalului, dar și cele care vin din partea autorităților, colegii de la ISU, jandarmi, poliție sunt alături de noi și suntem, de 10 ani, o echipă foarte bine coordonată.

Avem și o linie de siguranță, care poate fi apelată non-stop. Oricine poate să sesizeze orice situație, nu neapărat care i se întâmplă lui, ci și o potențială situație nesigură în care poate ajunge cineva. Nu uitați nici de Angel Shot, care poate fi cerut de cei care se pierd în momentele mai dificile. Poți merge oricând la bar, anunți că ai nevoie de un Angel Shot și barmanul va știi să te izoleze, să cheme echipele de securitate”, a mai arăta reprezentanta Electric Castle.

Peste 18.000 de „locuitori” în EC Village

Campingul a fost deschis de luni pentru a-i primi pe cei 18.000 de locuitori ce vor popula EC Village pentru următoarea săptămână, iar organizatorii au pregătit soluții pentru acces rapid, simplificat și în siguranță.

„Avem oameni care au sosit chiar de luni în festival, nerăbdarea e mare, dar Electric Castle este, într-adevăr, un festival pe care îl aștepți întregul an. Oficial, deschidem la ora 14 (ulterior, deschiderea s-a reprogramat pentru ora 16 – n. red.), activitățile sunt pornite, vor avea artiști la câteva scene, e ziua noastră de încălzire, ziua în care lumea se așează și începe să descopere un festival ce se întinde pe 40 de hectare”, a declarat Renate Roca-Rozenberg.

Cum poți ajunge la festival?

Trenul și autobuzul sunt mijloacele de transport recomandate de organizatori pentru a ajunge în Bonțida pe perioada festivalului. Eficiente și sustenabile, acestea oferă varianta cea mai practică în special pentru cei care se vor deplasa zilnic înspre/dinspre festival, din stațiile amenajate în Cluj-Napoca, la Iulius Mall și Expo Transilvania.

„Recomandăm tuturor să folosească autobuzele și trenurile, sunt, pe lângă niște mijloace de transport eco, și cele mai practice, plus că lași grija mașinii acasă. Dacă totuși vin cu mașina, să urmărească rutele pe care le indicăm atât în aplicație, cât și online, și să încerce să folosească la maxim capacitatea mașinii, pentru că orice mașină plină în festival are parcare gratuită. Altfel, punem la dispoziție peste 3.000 de locuri de parcare.

Avem peste 300 de autobuze, am suplimentat flota față de anul trecut, e firesc, deoarece ne așteptăm și la mai mulți participanți. Anul trecut, timpul maxim de așteptare la autobuz a fost undeva la 16 minute și suntem siguri că nici anul acesta nu se va depăși”, a conchis PR Manager-ul Electric Castle.

Programul zilei de miercuri, 17 iulie, la Electric Castle

HANGAR STAGE by Banca Transilvania

 • FAT DOG – 22:15 – 23:15
 • REEL PARTY BY BT WITH DJ YODA – 23:30 – 01:00
 • DWLS B2B MEMPHYS – 01:05 – 02:35

BOOHA STAGE by glo

 • LOWELT – 16:00 – 18:00
 • BODA – 18:00 – 20:00
 • VLADEMIR – 20:00 – 22:00
 • VOLT – 22:00 – 00:00
 • BRINA KNAUSS – 00:00 – 02:00
 • GULLY – 02:00 – 04:00

HIDEOUT STAGE by #unlockwonder

 • E.D.NA – 18:00 – 21:00
 • PITI – 21:00 – 23:30
 • ATJAZZ – 23:30 – 01:30
 • CORVIN & BUNIKU – 01:30 – 03:30

THE BEACH STAGE

 • .C.C – 17:00 – 19:00
 • D’JHU – 19:00 – 21:00
 • CALIBRO 45 – 21:00 – 23:00
 • ANDY SMITH – 23:00 – 01:00
 • WAX ON FRIDAYS – 01:00 – 03:00

DANCE GARDEN

 • MIN8 – 22:00 – 00:00
 • VINCENTIULIAN – 00:00 – 02:00
 • HERODOT – 02:00 – 05:30
 • SEPP B2B NU ZĂU – 05:30 – 10:00

DRIP STAGE by Burn Energy

 • SWAGBOYWOZZY – 16:00 – 18:00
 • CIUPE – 18:00 – 21:00
 • ON THE BLOCK DJ SET: DESVALIDO – 21:00 – 23:30
 • N3POT – 23:30 – 01:30

RADIO STAGE by OMV

 • MATE – 18:00 – 21:00
 • NYSS – 21:00 – 23:00
 • IOANA B2B CRISTINA – 23:00 – 01:00
 • BIG PIZZA – 01:00 – 03:00

ROOTS STAGE

 • JAH GUIDANCE HiFi – 16:00 – 18:00
 • ERWIN – 18:00 – 20:00
 • DIGITAL SELEKTA – 20:00 – 22:00
 • RIDDIM BANDITS CREW, KAZE – 22:00 – 01:00
 • HIGH KULTURE – 01:00 – 03:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax