EVENIMENT
Dosar DNA Cluj. Miel de Paște, ca trafic de influență. Director și consilier juridic de la o fabrică, trimiși în judecată

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Marian Bratu, director comercial la Uzina Mecanica Plopeni SA, la data faptelor consilier al directorului general al aceleiaşi uzine, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, și Claudia Oprișenescu, consilier juridic la Uzina Mecanica Plopeni SA, pentru complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii aprilie 2022, în calitate de consilier în management al directorului general al Uzina Mecanica Plopeni SA, inculpatul Bratu Marian, sprijinit de inculpata Oprişenescu Claudia, consilier juridic, ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri (martor) sume de bani şi alte produse, în schimbul exercitării influenţei asupra directorului general al uzinei, în vederea aprobării unei plăţi, a emiterii unor bilete la ordin şi a continuării raporturilor comerciale pe care uzina le avea cu firma omului de afaceri.
Concret, inculpatul Bratu Marian, sprijinit de inculpata Oprişenescu Claudia, ar fi pretins de la omul de afaceri 50% din valoarea unui contract de livrare produse de curăţenie (aprox. 60.000 lei) şi 50% din valoarea contractelor viitoare pe care uzina ar fi urmat să le încheie cu firma omului de afaceri.
Ulterior, primul inculpat, cu ajutorul coinculpatei, ar fi primit pentru sine şi pentru alţii, sumele de 8.500 euro, 7.000 lei şi 13 carcase de miel pentru Paşte (în valoare de aprox. 6.000 lei) în scopul anterior menţionat.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de menţinere a măsurilor asigurătorii.
Trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţa competentă să judece cauza, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Jandarmii clujeni în acțiune, de ziua lor. Demonstrații antitero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu

Jandarmii clujeni au sărbătorit, marți, 175 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române printr-o ceremonie militaro-religioasă la sediul Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, în cadrul căreia au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale sau cu câinii de serviciu.
Comandantul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Cluj, col. Sebastian Clițan, a declarat că Jandarmeria este, azi, una dintre cele mai importante instituții a MAI, prezentă, întotdeauna, acolo ”unde este nevoie și unde este mai greu”.
”Dincolo de uniformele pe care le purtăm, jandarmii sunt fii și fiice ale acestui popor, sunt tați și părinți, frați și surori care înțeleg să acționeze pentru oameni și pentru binele acestora, dar și pentru respectarea legilor statului în care trăim.
(…) În urmă cu peste 100 de ani, Jandarmeria Ardeleană a fost înființată, aici, la Cluj.
Cele două unități din Cluj, Gruparea de Jandarmi Mobilă și Inspectoratul de Jandarmi Județean, execută o gamă largă de misiuni, începând cu asigurarea ordinii publice la evenimente de amploare, până la acțiuni desfășurate în sprijinul unor structuri specializate în combaterea crimei organizate”, a spus Clițan.
În cadrul evenimentului au fost prezentate demonstrații anti-tero, de arte marțiale și cu câini de serviciu.
La ceremonie au asistat, printre ații, mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, prefectul județului Cluj, Maria Forna, vicepreședinții Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan și Radu Rațiu, viceprimarul Dan Tarcea, șefi de servicii deconcentrate, rectori și foști comandanți ai Jandarmeriei clujene.
ADMINISTRAȚIE
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv

După victoria echipei sale în derby-ul Clujului, Radu Constantea, președintele Universității Cluj, a transmis că „U” „e cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv”, scrie GSP.
„Este o victorie extrem de importantă. Am început acest drum din Liga 4, în 2016 . Am parcurs un drum lung prin ligile inferioare. E o mare realizare că am câștigat 3 meciuri cu ei în acest sezon.
Radu Constantea (președinte „U” Cluj): Cred că avem cel mai PUTERNIC brand din Transilvania la nivel sportiv
Am avut peste 23.000 de oameni la stadion. Mă bucur pentru fani. Cred că avem cel mai puternic brand din Transilvania la nivel sportiv. Încercăm să ne consolidăm poziția, să creștem de la an la an.
Neluțu Sabău a prelungit pe doi ani. Nu a fost foarte greu. Am stabilit anumite obiective, să creștem puțin nivelul. O să creștem și bugetul să ne consolidăm poziția în play-off. Noi avem nevoie de genul acesta de meciuri, cu mulți spectatori în tribune.
E prea mult titlul în 2 ani, nu avem un patron în spate. Noi creștem an de an. E greu să prindem din urmă echipe care au făcut mari investiții. Putem crește și încerca să atragem lângă noi oameni puternici financiar, dar oamenii sunt mai low-profile, nu vor să apară. Deci poate ar merge să atragem mai mulți investitori.
„Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice”
E extrem de dificil să prindem cupele europene, sunt echipe mai puternice în față. Noi încercăm să câștigăm fiecare meci.
Am avut cheltuieli undeva la 36 de milioane de lei, venituri la 41-42 milioane de lei. Avem 12 milioane venite din subvenții de la autoritățile publice. Noi suntem de acord să renunțăm dacă se decide la nivel federal să se retragă această susținere din partea autorităților fizice.
Dar cred că ar fi probleme pentru anumite echipe de Liga 2. Noi am fi primii care am fi de acord. Noi suntem ONG, nu urmărim neapărat să facem profit”, a declarat Constantea.
EVENIMENT
Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă. Un bărbat a făcut atac de panică

Un incendiu a izbucnit, marți, la o gheretă de pe strada Cantonului.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca sunt cei care intervin pentru a lichida flăcările care au cuprins ghereta, care este folosită ca post de pază.
Incendiu pe strada Cantonului din Cluj-Napoca la o gheretă
Flăcările s-au manifestat generalizat, au anunțat reprezentanții ISU Cluj. Un bărbat de aproximativ 40 de ani va fi evaluat medical, acesta suferind, la o primă evaluare, un atac de panică. La misiune iau parte o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
Revenim cu amănunte.
Foto: Arhivă
ADMINISTRAȚIE
2 milioane de lei pentru valorificarea descoperirilor arheologice din Parcul I.L. Caragiale. A fost lansată licitația

Primăria Cluj-Napoca a demarat procedura de licitație pentru valorificarea descoperirilor arheologice găsite pe șantierul de modernizare a Parcului I.L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici.
Contractul, cu o valoare estimată de 2.000.000 lei fără TVA, vizează conservarea, restaurarea și expunerea descoperirilor într-un mod accesibil publicului. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 aprilie 2025.
Conceptul de expunere a vestigiilor istorice
Conform documentației tehnice, descoperirile arheologice vor fi integrate într-un spațiu de expunere deschis, amenajat într-o excavație circulară cu diametrul de 12 metri și o adâncime maximă de 4,5 metri. Aceasta va fi protejată printr-o balustradă metalică circulară, oferind vizitatorilor o perspectivă sigură asupra sitului istoric.
Lucrările vor include măsuri de restaurare și conservare a zidurilor expuse, folosind tehnici conforme cu statutul patrimonial al acestor descoperiri. Pentru stratul de călcare și stabilizarea zonei, se va folosi un strat de nisip stabilizat, așternut pe un suport de piatră spartă, asigurând astfel o bună permeabilitate.
Un alt element important al proiectului constă în păstrarea și marcarea la nivelul solului a traseului fostei incinte fortificate. Acesta va fi evidențiat printr-o fâșie de oțel pre-oxidat cu lățimea de 50 cm, montată pe toată lungimea parcului. Totodată, se va amenaja o alee de vizitare cu o lățime de 1,5 metri, realizată din același strat de nisip stabilizat, pentru a asigura coerența vizuală și funcțională cu restul aleilor din parc.
Modernizarea Parcului I.L. Caragiale, finalizată în 2024
Lucrările de reabilitare a Parcului I.L. Caragiale din Cluj-Napoca s-au încheiat în decembrie 2024, transformând acest spațiu într-o zonă modernă și prietenoasă cu mediul. Proiectul a inclus plantarea a 53 de arbori noi, precum și decopertarea și amenajarea Canalului Morii.
Proiectarea și execuția lucrărilor au fost realizate de asocierea Nord Conforest – SC Costin și Vlad Birou de Arhitectură SRL, valoarea totală a investiției ridicându-se la 24 de milioane de lei.