Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Dorinel Munteanu, candidat PMP Cluj la Senat: Voi milita pentru implementarea unei politici de revigorare a sportului de masă și de performanță (PE)

Publicat


Fostul jucător al echipei naționale de fotbal a României și fost antrenor al echipelor CFR 1907 Cluj și ”U” Cluj, Dorinel Munteanu, candidează pe lista PMP Cluj la Senat, unde ocupă primul loc.

Dorinel Munteanu explică într-un interviu pentru Cluj24.ro de ce a ales să candideze pentru Parlament la alegerile din 6 decembrie și ce proiecte are pe care le va susține în Parlament.

Rep: Dle Dorinel Munteanu, veniți din lumea sportivă, după o carieră cunoscută în fotbal, ca jucător și antrenor. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

D.M.: Mi-am dedicat întreaga viață sportului. Acum vreau să îmi pun experiența tot în slujba românilor, așa cum am făcut-o mereu, dar de data asta din rolul politicianului.

E un rol nou pentru mine dar simțind că pot face acest pas, cu folos, l-am făcut. Cred că sportul românesc poate fi revigorat. Fără o legislație solidă, bazată pe necesități și pe realități, nu putem progresa. PMP este sigurul partid care mi-a oferit susținere și am încredere că împreună putem mișca România.

”Nimic nu poate fi imposibil dacă îți dorești”

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

D.M.: Nu am mai făcut politică, dar asta nu înseamnă că nu sunt pregătit pentru acest pas. Onestitatea și faptul că sunt obișnuit să spun adevărul sunt în măsură să îmi dea încredere că nimic nu poate fi imposibil dacă îți dorești și dacă ești pregătit temeinic. Or eu am acumulat multă experiență pe care o pot pune acum în valoare.

Rep: De ce ați ales PMP?

D.M.: PMP a fost singurul partid care mi-a înțeles planul. Împreună vom putea schimba statutul sportului din România, atât la nivel de mase cât și pe cel profesionist.

Am strategii bazate pe realități, nu pe fantasmagorii, așa că de abia aștept ca planul meu să poată fi pus în valoare. Educație, Credință, Sănătate, acestea sunt și valorile PMP și valorile mele, așa că nu văd de ce nu am reuși.

”Cunosc mentalitatea clujenilor, îi respect”

Rep: De ce candidat la Cluj? Ce amintiri vă leagă de Cluj?

D.M.: Debutul meu de antrenor a fost la Cluj. Am fost onorat că ambele echipe reprezentative ale Clujului au apelat la serviciile mele și pot spune că am avut satisfacții și la una și la cealaltă și chiar și rezultate apreciate de către suporteri și specialiști.

Cunosc mentalitatea clujenilor, îi respect, știu cât de preocupați sunt de schimbările în bine, așa că mă pot plia cum nu se poate mai bine pe necesitățile lor și sper ca mentalitatea mea să fie un suport pentru ei și pentru dorințele lor.

Rep: Care sunt primele 5 propuneri/idei din programul dvs. electoral?

D.M.: Voi milita pentru implementarea unei politici de revigorare a sportului. Atât pentru cel de masă cât și pentru cel de performanță, cu strategii diferențiate dar și cu puncte unde acestea se întâlnesc.

Sportul românesc va ieși din starea aceasta de anonimat doar printr-o lege a sportului adaptată la cerințele actuale. Alături de specialiști, identificăm și punem în practică aceste nevoi acum, când trebuie să ținem pasul cu cele mai noi tendințe în domeniu, lucruri care să faciliteze viața sportivului și să îi îmbunătățească randamentul.

Principalele mele proiecte sunt următoarele:

Cluj, capitală a sportului românesc, model de bune practici în sport

Având în vedere investițiile deja existente, vreau să creez adevărați poli ai sportului clujean. Pe lângă suprafața de teren ce se pretează deja pentru așa ceva, care pornește din Parcul Rozelor și se oprește la Opera Maghiară, incluzând Parcul Iuliu Hațieganu, zona celor două săli de sport, a celor două bazine, a stadionului, a Parcului Central, se pot crea astfel de zone de sport și recreere în fiecare cartier.

Odată identificate, apoi realizate, aceste zone vor putea oferi clujenilor variante de practicare a mișcării fizice ocazionale sau organizate aproape de casa lor și tot atâtea variante pentru cei tineri de a face sport într-un cadru organizat.

După modelul implementat deja de către cei de la Sports Festival, acesta poate fi multiplicat pe tot cuprinsul orașului și județului, putând face din Cluj-Napoca și localitățile județului Cluj un adevărat pol al mișcării recreative dar și de performanță care să constituie un model și pentru alte orașe.

3 ore de sport obligatorii în școli

Îmi propun să introducem 3 ore de sport obligatorii în școli bazate în primul rând pe atletism, ca sport de bază pentru alegerea mai apoi a ramurilor sportive pe care cei mai talentați le pot urma.

Împreună cu Federația Română de Atletism îmi propun ca școlile să urmeze un program unitar, aplicat care să constituie baza pentru dezvoltarea armonioasă din punct de vedere al mobilității copiilor României.

Îmi propun ca toate școlile private de fotbal din Cluj să intre într-un program de cotă parte finanțare de la stat. Etapizat, cu sume pentru start-up, pentru susținerea cotei părți din investiții și cu bonusuri pentru realizarea performanței în ceea ce privește saltul jucătorilor înspre liga întâi sau străinătate.

Cu legăturile mele din străinătate vom avea invitați drept lectori personalități marcante ale fotbalului implicate în academii prestigioase, pentru a ne îndruma înspre a face saltul calitativ în ceea ce privește promovarea tinerilor noștri jucători.

Asociație profesională a antrenorilor

Voi crea o asociație profesională a antrenorilor din Cluj dar și a profesorilor de sport din Cluj. Pornim de la Cluj și o generalizăm în toata țara.

Voi insista pentru realizarea unui astfel de sindicat al antrenorilor clujeni din toate sporturile, unul care să le apere drepturile, să le protejeze și consolideze imaginea care în ultimul timp a avut de suferit

În ceea ce privește sportul și natura, voi iniția programe de cicloturism în Pădurea Făget și Pădurea Hoia (inclusiv pentru alergare montană) dar și trasee de siguranță până în zona limitrofă Clujului respectiv înspre Beliș – Fântânele sau înspre Dej. Vom face din rezervația Cheile Turzii o perlă a turismului montan din România.

 

 

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. asd

    noiembrie 9, 2020 la 8:43 am

    nu va e rusine sa promovati un asemenea personaj pentru a ajunge in parlament? fotbalisti ne trebe noua in parlament? RUSINE !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate