Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Dorinel Munteanu, candidat PMP Cluj la Senat: Voi milita pentru implementarea unei politici de revigorare a sportului de masă și de performanță (PE)

Publicat


Fostul jucător al echipei naționale de fotbal a României și fost antrenor al echipelor CFR 1907 Cluj și ”U” Cluj, Dorinel Munteanu, candidează pe lista PMP Cluj la Senat, unde ocupă primul loc.

Dorinel Munteanu explică într-un interviu pentru Cluj24.ro de ce a ales să candideze pentru Parlament la alegerile din 6 decembrie și ce proiecte are pe care le va susține în Parlament.

Rep: Dle Dorinel Munteanu, veniți din lumea sportivă, după o carieră cunoscută în fotbal, ca jucător și antrenor. Ce v-a determinat să faceți pasul spre politică?

D.M.: Mi-am dedicat întreaga viață sportului. Acum vreau să îmi pun experiența tot în slujba românilor, așa cum am făcut-o mereu, dar de data asta din rolul politicianului.

E un rol nou pentru mine dar simțind că pot face acest pas, cu folos, l-am făcut. Cred că sportul românesc poate fi revigorat. Fără o legislație solidă, bazată pe necesități și pe realități, nu putem progresa. PMP este sigurul partid care mi-a oferit susținere și am încredere că împreună putem mișca România.

”Nimic nu poate fi imposibil dacă îți dorești”

Rep: Ați mai cochetat până acum cu politica? Cu vreun partid?

D.M.: Nu am mai făcut politică, dar asta nu înseamnă că nu sunt pregătit pentru acest pas. Onestitatea și faptul că sunt obișnuit să spun adevărul sunt în măsură să îmi dea încredere că nimic nu poate fi imposibil dacă îți dorești și dacă ești pregătit temeinic. Or eu am acumulat multă experiență pe care o pot pune acum în valoare.

Rep: De ce ați ales PMP?

D.M.: PMP a fost singurul partid care mi-a înțeles planul. Împreună vom putea schimba statutul sportului din România, atât la nivel de mase cât și pe cel profesionist.

Am strategii bazate pe realități, nu pe fantasmagorii, așa că de abia aștept ca planul meu să poată fi pus în valoare. Educație, Credință, Sănătate, acestea sunt și valorile PMP și valorile mele, așa că nu văd de ce nu am reuși.

”Cunosc mentalitatea clujenilor, îi respect”

Rep: De ce candidat la Cluj? Ce amintiri vă leagă de Cluj?

D.M.: Debutul meu de antrenor a fost la Cluj. Am fost onorat că ambele echipe reprezentative ale Clujului au apelat la serviciile mele și pot spune că am avut satisfacții și la una și la cealaltă și chiar și rezultate apreciate de către suporteri și specialiști.

Cunosc mentalitatea clujenilor, îi respect, știu cât de preocupați sunt de schimbările în bine, așa că mă pot plia cum nu se poate mai bine pe necesitățile lor și sper ca mentalitatea mea să fie un suport pentru ei și pentru dorințele lor.

Rep: Care sunt primele 5 propuneri/idei din programul dvs. electoral?

D.M.: Voi milita pentru implementarea unei politici de revigorare a sportului. Atât pentru cel de masă cât și pentru cel de performanță, cu strategii diferențiate dar și cu puncte unde acestea se întâlnesc.

Sportul românesc va ieși din starea aceasta de anonimat doar printr-o lege a sportului adaptată la cerințele actuale. Alături de specialiști, identificăm și punem în practică aceste nevoi acum, când trebuie să ținem pasul cu cele mai noi tendințe în domeniu, lucruri care să faciliteze viața sportivului și să îi îmbunătățească randamentul.

Principalele mele proiecte sunt următoarele:

Cluj, capitală a sportului românesc, model de bune practici în sport

Având în vedere investițiile deja existente, vreau să creez adevărați poli ai sportului clujean. Pe lângă suprafața de teren ce se pretează deja pentru așa ceva, care pornește din Parcul Rozelor și se oprește la Opera Maghiară, incluzând Parcul Iuliu Hațieganu, zona celor două săli de sport, a celor două bazine, a stadionului, a Parcului Central, se pot crea astfel de zone de sport și recreere în fiecare cartier.

Odată identificate, apoi realizate, aceste zone vor putea oferi clujenilor variante de practicare a mișcării fizice ocazionale sau organizate aproape de casa lor și tot atâtea variante pentru cei tineri de a face sport într-un cadru organizat.

După modelul implementat deja de către cei de la Sports Festival, acesta poate fi multiplicat pe tot cuprinsul orașului și județului, putând face din Cluj-Napoca și localitățile județului Cluj un adevărat pol al mișcării recreative dar și de performanță care să constituie un model și pentru alte orașe.

3 ore de sport obligatorii în școli

Îmi propun să introducem 3 ore de sport obligatorii în școli bazate în primul rând pe atletism, ca sport de bază pentru alegerea mai apoi a ramurilor sportive pe care cei mai talentați le pot urma.

Împreună cu Federația Română de Atletism îmi propun ca școlile să urmeze un program unitar, aplicat care să constituie baza pentru dezvoltarea armonioasă din punct de vedere al mobilității copiilor României.

Îmi propun ca toate școlile private de fotbal din Cluj să intre într-un program de cotă parte finanțare de la stat. Etapizat, cu sume pentru start-up, pentru susținerea cotei părți din investiții și cu bonusuri pentru realizarea performanței în ceea ce privește saltul jucătorilor înspre liga întâi sau străinătate.

Cu legăturile mele din străinătate vom avea invitați drept lectori personalități marcante ale fotbalului implicate în academii prestigioase, pentru a ne îndruma înspre a face saltul calitativ în ceea ce privește promovarea tinerilor noștri jucători.

Asociație profesională a antrenorilor

Voi crea o asociație profesională a antrenorilor din Cluj dar și a profesorilor de sport din Cluj. Pornim de la Cluj și o generalizăm în toata țara.

Voi insista pentru realizarea unui astfel de sindicat al antrenorilor clujeni din toate sporturile, unul care să le apere drepturile, să le protejeze și consolideze imaginea care în ultimul timp a avut de suferit

În ceea ce privește sportul și natura, voi iniția programe de cicloturism în Pădurea Făget și Pădurea Hoia (inclusiv pentru alergare montană) dar și trasee de siguranță până în zona limitrofă Clujului respectiv înspre Beliș – Fântânele sau înspre Dej. Vom face din rezervația Cheile Turzii o perlă a turismului montan din România.

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. asd

    noiembrie 9, 2020 la 8:43 am

    nu va e rusine sa promovati un asemenea personaj pentru a ajunge in parlament? fotbalisti ne trebe noua in parlament? RUSINE !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Publicat

ambulanta

Un bărbat a fost lovit de o mașină, vineri, în Turda, pe str. Victoriei. A intervenit ISU Cluj, care îi acordă primele îngrijiri.

Din informațiile primite, bărbatul ar fi în stare gravă.

ACCIDENT în Turda. Un bărbat a fost LOVIT de o mașină. Este în stare gravă. A intervenit ISU Cluj

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Viorel Băltărețu: Clujul e întârziat în dezvoltare. Cu 15 până la 20 de ani

Publicat

Viorel Băltaretu

“Un Cluj sănătos economic înseamnă că toți locuitorii lui au, datorită locului de muncă sau afacerii proprii, o viață tihnită: o locuință, un salariu decent, economii. Apoi, mai înseamnă ca au parte de servicii publice de calitate, de la infrastructură, salubritate, sănătate și educație, până la mediu și funcționari care îi tratează cu respect. Asta e departe de a fi realitatea Clujului de azi. Orașul nostru a fost lăsat să se dezvolte inegal, fără o direcție clară. Unii o duc bine, alții sunt sufocați de costul vieții”, spune Viorel Băltărețu, deputat de Cluj și candidat în alegerile pentru Primăria Cluj-Napoca din partea Alianței Dreapata Unită.

Prezent la dezbaterea recentă pe tema ”Economia Clujului”, Băltărețu și-a prezentat planul pentru dezvoltarea economică a Clujului: “Creșterea bazei de impozitare, cu păstrarea nivelului de taxare curent și a gradului de colectare a taxelor, prin digitalizarea administrației, pentru a simplifica procesul de plată a taxelor și impozitelor locale – sunt cele două direcții prin care voi aduce mai mulți bani la Primărie.

Vă dau câteva exemple: colectarea automatizată a impozitului pe proprietăți, eficientizarea și transparentizarea sistemului de închiriere și plată a locurilor de parcare și implementarea unui sistem GIS, care să ne arate și dacă toate proprietățile sunt impozitate corect.

Investiții sub 35%

Antreprenor de meserie, deputatul clujean a tras un nou semnal de alarmă în ce privește procentul investițiilor în bugetul orașului, care nu a depășit 35% în ultimii ani.

“Avem nevoie atât de investiții publice, cât și private. Pe de o parte, e nevoie de marile proiecte de infrastructură amânate cu deceniile – centura ocolitoare cu drumurile de legătură, trenul metropolitan și terminalul cargo -, dar și de construcția de noi parcuri industriale și a unui centru de expoziții – conferințe, care vor aduce noi investitori privați”.

Infrastructura rutieră

“În economie, lucrurile trebuie făcute eficient, dar mai ales la timpul lor. Azi, orașul nostru încă se căznește să își facă infrastructură rutieră, infrastructură al cărei timp era acum 15 – 20 de ani, ca să putem profita din plin de avantajele ei economice.

În timp ce orașele europene dezvoltate se concentrează pe aspecte climatice, neutralitate în emisiile gazelor de seră, smart city și inteligență artificială, Clujul bate pasul pe loc în dezvoltarea urbană.

Dacă Primăria continuă strategia “randări și licitații anulate” și nu trece la fapte, vom rămâne în trecut”, a concluzionat Viorel Băltărețu în finalul dezbaterii.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Un căprior s-a întors în sălbăticie cu ajutorul jandarmilor clujeni, după ce a ajuns în curtea unei firme din Mărăști

Publicat

De

Căprior salvat de jandarmii din Cluj

Jandarmii clujeni au eliberat în sălbăticie un căprior găsit în curtea unei societăți comerciale din cartierul Mărăști. Animalul nu a fost rănit.

Prezența căpriorului în curtea unei societăți comerciale din cartierul clujean Mărăști a fost sesizată, vineri, printr-un apel la 112.

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj a intervenit la fața locului și a imobilizat animalul pentru a nu-i provoca leziuni.

Ulterior, căpriorul a fost eliberat în mediul natural, în afara zonei locuite, arată reprezentanții IJJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Creștere uriașă a furturilor de mașini, în 2023, la Cluj. Mai multe accidente pe drumurile din județ, anul trecut

Publicat

De

mașini

În 2023, în județul Cluj a crescut numărul de furturi de mașini, cu aproape o treime, însă s-au înregistrat mai puține furturi din locuințe sau din magazine.

Numărul infracțiunilor sesizate în județul Cluj în anul 2023 a fost de 17.659, cu circa 5% mai mare decât în anul anterior, se arată într-un raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Cluj.

În 2023, s-a înregistrat o creștere ușoară a numărului de infracțiuni contra persoanei, dar și a celor de lovire și alte violențe. De asemenea, au fost sesizate 5 infracțiuni de omor și 6 tentative de omor.

Cele mai multe infracțiuni sesizate (8.167) se referă însă la fapte de criminalitate contra patrimoniului (circa 46% din totalul infracțiunilor sesizate). Dintre acestea, majoritatea au fost furturi (4.037 de infracțiuni).

A crescut numărul furturilor din și de autoturisme

De-a lungul anului 2023, a scăzut numărul infracțiunilor de furt din locuințe, din societăți comerciale și din buzunare, poșete şi genți. S-a  înregistrat însă o creștere a infracțiunilor de furt de autovehicule (+29,79%) și din autovehicule (+1,79%).

Totodată, a crescut ușor numărul infracţiunilor stradale (+3,96% față de 2022). 40,15% dintre acestea sunt infracţiuni de furt, iar 21,18% sunt infracțiuni de distrugere.

Peste 1.200 de accidente de circulație, mai multe decât în 2022

În ceea ce priveşte riscul rutier, în 2023, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 1.216 (+7) accidente de circulaţie, 206 (+5) dintre acestea fiind raportate ca accidente rutiere grave.

Din punctul de vedere al consecinţelor acestor accidente, indicatorii analizaţi au evidenţiat faptul că cele 206 accidente rutiere grave s-au soldat cu decesul a 46 persoane (+2) și rănirea gravă a 184 de persoane (+10).

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax