CULTURA
Dominic Miller, celebrul chitarist a lui Sting, revine la Cluj-Napoca

Dominic Miller, celebrul chitarist al lui Sting, revine la Cluj-Napoca cu The Vagabond Tour. Concertul va avea loc în 6 mai, la Opera Maghiară.
Dominic Miller, chitaristul lui Sting de peste 30 de ani, artist solo cu 12 albume lansate și dublu nominalizat la premiile Grammy, revine la Cluj-Napoca într-un concert special. Evenimentul va avea loc pe data de 6 mai 2025, la Opera Maghiară, în cadrul turneului internațional The Vagabond Tour, ce marchează lansarea celui mai nou album al său, Vagabond, sub egida ECM Records.
Colaborări cu unii dintre cei mai mari artiști ai vremurilor noastre
Născut în Buenos Aires, Argentina, dintr-un tată american și o mamă irlandeză, Dominic Miller a studiat chitara la renumita Berklee College of Music din Boston și la Guildhall School of Music din Londra. De la sfârșitul anilor ‘80, a devenit unul dintre cei mai căutați muzicieni de studio din lume.
Lista colaborărilor este aproape interminabilă și greu de catalogat. A lucrat cu Phil Collins, The Chieftains, Paul Simon, Eddi Reader, Katie Melua, Bryan Adams, Paul Young, Nigel Kennedy, Peter Gabriel și Tina Turner. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără Shape of My Heart și La Belle Dame sans regrets, două dintre piesele emblematice din repertoriul lui Sting.
Noul album Vagabond, lansat la Cluj-Napoca
Turneul The Vagabond Tour promovează noul album Vagabond, înregistrat în studioul La Buissonne din sudul Franței, alături de muzicieni de talie internațională. Albumul este o fuziune de jazz, pop, folk acustic, muzică clasică contemporană și influențe latine, cu noi spații sonore explorate și un stil inedit.
Pe scenă, Dominic Miller va fi acompaniat de Ziv Ravitz la tobe, Nicolas Fiszman la bas și Jason Rebello la pian, artiști cu un parcurs impresionant în industria muzicală internațională.
Al treilea concert la Cluj-Napoca
Relația dintre Dominic Miller și publicul din Cluj-Napoca s-a consolidat de-a lungul anilor. Primul său concert în oraș a avut loc în 2016, sub umbrela Jazz in the Park, la Muzeul de Artă, fiind un eveniment sold-out într-o singură zi. În 2020, un nou concert era programat, însă a fost amânat din cauza pandemiei. Revenirea sa a avut loc în 2021, pe scena Jazz in the Park din Parcul Etnografic. De-a lungul timpului, artistul a declarat în repetate rânduri aprecierea sa pentru publicul din Cluj și, din acest motiv, a ales să includă din nou orașul în turneul său internațional.
Concertul de la Cluj-Napoca va avea loc pe 6 mai 2025, la Opera Maghiară, începând cu ora 20:00. Accesul în sală se va face de la ora 19:30. Biletele sunt disponibile online, începând de la prețul de 80 de lei, pe site-ul iabilet.ro.
Eveniment marca Jazz in the Park
Eveniment marca Jazz in the Park, organizate de Fapte, asociație care dezvoltă oameni și comunități prin evenimente culturale. Anul trecut, asociația a primit premiul AFCN pentru ”Rezistență în Cultură”. Calendarul din 2025 cuprinde:
- Jazz in the Park Festival | Parcul Etnografic „Romulus Vuia” | 6-8 iunie
- Jazz in the Park Competition | Parcul Central „Simion Bărnuțiu” | 19 -21 septembrie
- Music Gallery | Cluj-Napoca | 10 – 31 octombrie
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Miercurea Mare în satul clujean tradițional. Se pregătea prescura pentru pască și se cocea pâinea pentru Sărbătoare

În Miercurea Mare, în satul tradițional clujean, femeile pregăteau prescura pentru pasca ce urma să fie sfințită de preot, la biserică, în Joia Mare.
În satele clujene nu era bine ca omenii să fie ”sfădiți” între ei, atată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
Miercurea Mare în satul clujean tradițional
Paștile, din prescură și vin, se pregăteau, în general, în biserică, de întreaga comunitate sau de un grup de săteni, prin rotație. Există și zone în care pasca, după ce prescura și vinul se sfințeau în Joia Mare, la biserică, era pregătită în Sâmbăta Mare de cel mai vârstnic bărbat din casă, arată specialiștii clujeni.
Viorica Bolba, din satul Negreni, județul Cluj, a învățat să facă prescuri de la mama ei.
„Mama mé făcé prescuri la tăt satu’. Că fiecare, când făce o liturghie de prescuri, făcé că are o durere, un năcaz, ori o bucurie. Șî făcé în fiecare duminică, de cununa anului. Când eram mnică șî mama făcé prescuri, zâce’: «Hai, pune, Viorică, ptiscornicu’ aici, pă prescuri». Eu îl punem, ea îmi tăt spune’ șî așa am învățat. Aice, la noi, trebuie să nu fie sfădită cu nime și nici în zua aceie să nu să sfădească cu nime, ori să aibă gând rău cătră oarecine. Șî de aceie, aici, la Negreni, să zâce când meri la biserică: «Dumnezeu te ierte!», șî-ț’ răspunde cu «Dumnezeu te ierte!»”, povestește Viorica Bolba.
Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT se pregătea și pâinea pentru zilele de sărbătoare. Frământatul pâinii era foarte greu mai demult, și se pregătea un cuptor de pâine, deoarece familiile erau numeroase.
FOTO: Pregătirea cuptorului pentru pâine – Orman, jud. Cluj / Arhiva CJCPCT Cluj
EVENIMENT
Spectacol caritabil pentru artistul clujean Nelu Nicoară – Englezu. Are nevoie de bani pentru injecții

Cu un diagnostic – în sfârșit, stabilit, de medici de renume din Ungaria și Germania – după luni de deznădejde, cunoscutul și îndrăgitul artist clujean Nelu Nicoară – Englezu urmează un tratament corespunzător.
Dar a apărut o singură problemă, și anume că Casa de Asigurări de Sănătate nu-i decontează cheltuielile pentru injecțiile respective, iar costul acestora depășește posibilitățile lui financiare, din prezent.
”Așa că rolul nostru, al prietenilor și admiratorilor săi, este să intervenim și să inițiem o colectă, pentru a-i reda artistului capacitatea și vivacitatea de odinioară.
De aceea, ne-am gândit să organizăm, pe data de 25 aprilie, ora 17.00, la localul Sandany din Cluj-Napoca, str. General Traian Moșoiu nr. 18, grație bunăvoinței entuziaste a patronului acestuia, Alexandru Crețu, un spectacol artistic, în vederea adunării de fonduri, la care vor participa următorii îndrăgiți soliști: Alin Oprea, Soprana Gabriela Băncilă, Claudiu Racz (Rabă), Miki Paisz”, arată inițiatorii evenimentului.
Unde se pot face donații
Pentru cei care nu reușesc să ajungă, aici sunt datele bancare pentru donații:
Cont Revolut: RO40REVO0000185890759360
BTPay: 0748 68 38 44
IBAN: RO77BTRL01301201N48717XX
Banca Transilvania
Beneficiar: Ioan Nicoară
EVENIMENT
FOTO. Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului. S-a ciocnit cu un alt TIR

Un accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp în localitatea clujeană Izvorul Crișului.
Două autotrenuri s-au ciocnit, iar unul s-a răsturnat în urma impactului.
Autotren care transporta pui vii, RĂSTURNAT la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care intervin la accidentul rutier petrecut pe DN1 E60. Din primele date, în accident au fost implicate două autotrenuri, dintre care unul este răsturnat. Autotrenul răsturnat transporta pui vii.
Din fericire, arată reprezentanții ISU Cluj nu există persoane care să solicite îngrijiri medicale. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

Cântărețul de muzică populară, dar și ușoară, Aurel Tămaș, născut în comuna clujeană Borșa în 16 aprilie 1961 împlinește, miercuri, 64 de ani.
A studiat muzica și în 1996 a participat la Cerbul de Aur, festival care i-a crescut notorietatea. Printre cele mai cunoscute melodii cântate de Aurel Tămaș sunt: „Cucule pasăre mândră”, „Nu-i român ca ardeleanu”, „Viață trecătoare”, „Floare de melin”.
Tămaș a primit, până acum în cariera sa ,2 discuri de aur și unul de platină.
La mulți ani, Aurel Tămaș!