ACTUALITATE
UPDATE/ Dohotaru a depus plângere la Poliție pentru amenințări cu moartea din partea posesorilor de bărci cu motor de pe Tarnița
Continuă scandalul pe tema regulamentului care va reglementa navigația pe lacul Tarnița. Fostul deputat și activist de mediu Adrian Dohotaru a anunțat, miercuri, că a depus plângeri penale la Poliție la adresa lui Abdul Rahim și Victor Vic – prieteni și pasionați de bărci cu motor, pentru amenințări cu moartea.
”Am depus plângere penală la adresa dlui Victor Vic, prieten cu Abdul Rahim, amândoi pasionați de bărci cu motor, pentru amenințare cu moartea. Am depus sesizare la poliție și la adresa dlui Abdul Rahim pentru același tip de amenințări. Inițial, mi-am propus să ignor astfel de amenințări, dar la sugestia multora dintre voi, am mers la Poliție pentru că este anormal ca astfel de comportamente să fie încurajate în spațiul public”, anunță Adrian Dohotaru.
Dohotaru mai arată în poziția sa publică o incompatibilitate morală la adresa Rocsanei Contraș, șeful biroului Arii Protejate a Salvamontului Cluj, care este și fosta iubită a lui Rahim, tot aceasta urmând să sancționeze pe cei care încalcă regulamentele de navigație.
Contraș nu trebuie să conducă biroul de Arii Protejate
”Nu cred că o persoană ca Rocsana Contraș trebuie să conducă un birou de Arii protejate, de aceea am cerut prin petiție demisia dânsei. Nu pentru că am avea personal ceva cu dânsa, ci pentru că nu a dovedit nicio calificare, alta decât apartenența la PNL, pentru a ocupa această funcție.
Nu cred că sunt „atacuri la persoană”, cum susține dânsa, faptul că arăt că există un conflict de interese între relația sa intimă din trecut cu Abdul Rahim, pasionat de sporturi motorizate, care a condus la moartea fostei iubite într-un accident tragic, și „controlul modului de aplicare a prevederilor prezentului regulament [de navigație], precum și constatarea contravențiilor prevăzute de legislația în vigoare și de prezentul regulament se fac de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Cluj – Biroul Arii Protejate”. Asta mai ales în condițiile în care Abdul Rahim se autopropune, în mod repetat, drept persoana cu rol de coordonare în aplicarea sancțiunilor și regulamentului?!
După cum nu cred că este atac la persoană a constata incompatibilitatea morală a deținerii funcției de șef birou la Arii Protejate, în cadrul Consiliului Județean Cluj, și pasiunea pentru tigri, așa cum are în curtea sa fostul iubit, actualul prieten, Abdul Rahim.
Funcții publice prin conexiuni politice
Chiar dacă nu sunt de acord cu maniera prin care și-au expus punctele de vedere, Rocsana Contraș, Abdul Rahim, Victor Vic ș.a., ei au avut un rol important, anume acela că ne-au făcut să dezbatem problemele legate de Tarnița. Ne-au arătat că dacă ai conexiuni politice poți ajunge în funcții publice fără pregătire. Ne-au arătat că dacă ai bani îți poți permite să îi disprețuiești pe cei din jur, pe cei „săraci”, „rupți în cur”, fără „teren pe malul lacului”, care ne uităm invidioși, de pe baraj, la șmecherii care au reușit în viață și se bucură de ea pe skijet”, precizează Adrian Dohotaru.
Rocsana Contraș: Mă simt hărțuită
Vizibil afectată de scandalul public, Rocsana Contraș a declarat pentru Cluj24 că ia în considerare contractarea serviciilor unui avocat întrucât se simte hărțuită. În cazul de față, plângerile lui Adrian Dohotaru făceau referire la amenințări cu moartea pe care nu dânsa le-a rostit.
”Deja mă simt hărțiută, probabil voi ieși public cu un punct de vedere. Eu nu sunt pe o funcție numită, am fost la un concurs, am contracandidat 7 oameni. Sunt o mamă singură, cu minor în întreținere, iar aceste atacuri publice mă afectează. Sunt calificată și am un CV public. Nu poți să faci tot timpul tot felul de trimiteri la alte persoane ca și cum ar fi nimic. Mai mult relația mea cu Abdul Rahim s-a încheiat de ceva vreme și oricum este o relație intimă, care face parte din viața mea privată”, a spus Rocsana Contraș.
Avocatul Horațiu Crișan: Dohotaru vrea publicitate
Avocatul lui Abdul Rahim, Horațiu Crișan, a declarat pentru Cluj24 că demersul lui Adrian Dohotaru reflectă doar nevoia sa de publicitate.
„Fiecare cetățean este liber să depună orice plângeri sau sesizări dorește. Rămâne ca instituțiile statului să stabilească dacă sunt întemeiate sau nu. Motivul pentru care sesizările/plângerile formulate de dl. Dohotaru sunt anunțate de acesta cu pompă pe rețelele de socializare pare a fi nevoia domniei sale de publicitate, în lipsa unor activități efective și serioase cu care ar trebui să se legitimeze un activist civic.
De exemplu, situația aruncării medicamentelor în lac – fenomen extrem de grav și intens mediatizat în aceste zile în spațiul public – ocupă doar 2 rânduri în postarea amplă a d-lui Dohotaru.
De altfel, postarea d-lui Dohotaru apare a fi complet exterioară temei principale din dezbaterea publică referitoare la Regulamentul de navigație pe Lacul Tarnița: se justifică interzicerea totală a navigației cu motoare termice pe Lacul Tarnita sau este suficientă limitarea acesteia la un program de 3 ore săptămânal (aceasta din urmă fiind poziția multora dintre deținătorii de ambarcațiuni cu motor termic și a asociațiilor constituite de pasionații de sporturi nautice)? Postarea d-lui Dohotaru nu conține nicio referire la acest aspect de actualitate”, a declarat avocatul Horațiu Crișan pentru Cluj24.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Aberații de România
VIDEO. FOTO. Moș Crăciun a făcut baie într-un ciubăr în Piata Unirii din Cluj-Napoca
Moș Crăciun a făcut baie într-un ciubăr în centrul Clujului și a dat startul unei campanii mai puțin obișnuite.
În pragul sărbătorilor, o compania clujeană va livra brazi de Crăciun pe biciclete electrice.
Moș Crăciun a făcut baie într-un ciubăr în Piata Unirii din Cluj-Napoca
RentE aduce alternative ecologice și sustenabile prin proiecte ieșite din tipare. Astfel, compania oferă brazi de Crăciun închiriați și livrați cu bicicletele electrice în Cluj-Napoca. Prețurile variază între 99 de lei, pentru brazii mici, de 60-80 de centimetri și 199 de lei, pentru brazii mari de 120-140 de centimetri.
Serviciul va fi suspendat între 23 decembrie și 5 ianuarie. Dar, începând cu data de 6 ianuarie, brazii de Crăciun vor putea fi preluați pentru a fi replantați.
Livrări până la periferia Clujului
Robert Tripon, marketing manager RentE, a explicat că se vor face livrămri până la periferia Clujului, aproape de Florești.
“Sper ca prin ceea ce facem să aducem sustenabilitatea și tot ceea ce înseamnă green, iar cea mai bună modalitate prin care putem face asta este prin lucruri mai extravagante, ca lumea să ne vadă. Brazii se replantează în pădurea din jurul Clujului. După data de 6 ianuarie, ridicăm brazii și mergem să îi replantăm, să le dăm șansa la o a doua viață. Până acum s-au închiriat deja undeva la 30 de brazi”, spune Robert.
O invitație la sport
În această seară, compania a organizat un eveniment pentru a încuraja oamenii să găsească și momente de liniște și relaxare în perioada sărbătorilor. Așa ajuns ciubărul mobil în Piața Unirii. La eveniment a fost prezent și Moș Crăciun care a împărțit portocale și mesaje inspiraționale despre cum mișcarea și relaxarea merg mână în mână.
„Dacă noi ne găsim timp să facem baie în centrul Clujului, înseamna că și voi aveți timp să faceți sport în timpul anului”, a spus Robert pentru Cluj24.
Robert a spus că ideea a venit într-o ședință a companiei.
“Prima data ne-am gândit să livrăm brazi de Crăciun pe biciclete electrice, ca mai apoi să îi replantăm, iar apoi am zis că trebuie să facem ceva ca să atragem atenția. Soluția a fost un ciubăr în centrul Clujului, lângă târgul de Crăciun. Nu am avut foarte multe speranțe că ne va ieși, dar ieri după masă am primit aprobarea și uite-ne aici”, spune Robert.
Compania este cunoscută pentru organizarea unor evenimente unice, cum ar fi paradele pe bicicletă cu muzică, fiind primii din țară care au creat o platformă de închiriere de echipamente sportive. Aceasta le oferă utilizatorilor acces la echipamente utilizate rar, fără să fie necesar să le cumpere. Membrii comunității pot închiria sau oferi spre închiriere echipamente, susținându-se reciproc în promovarea sportului.
„RentE este un brand clujean care se ocupă nu doar de închirieri de echipamente sportive, ci și de fabricarea de baterii pentru bicicletele electrice, acestea fiind fabricate în Cluj. Deci este un cumul de activități pe care le face firma, dar de anul acesta este disponibilă platforma de închirieri de echipamente sportive”, mai adaugă Robert.
Andreea Paparuș
EVENIMENT
Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, este furios și susține că toată conducerea PNL trebuia să demisioneze după eșecul de la alegerille prezidențiale, nu doar prim-vicepreședinții.
El susține că în noua conducere a partidului trebuiau să fie cei mai votați liberali din țară.
Alin Tișe, furios pe PNL: Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie
„Am o furie la nivel personal pe PNL. Ar fi trebuit ca întreaga conducere să demisioneze în bloc, după acest scor ruşinos. Nu doar prim-vicepreşedinţii, oricum unul e din cei vechi.
Ar fi trebuit să vină o echipă nouă formată din cei mai votaţi 10 – 20 de liberali. L-au pus pe Ilie Bolojan preşedinte şi aşteaptă să se întâmple minuni. Nu, lângă trebuie să vină oameni care au performat, trebuie meritocraţie. Nu se poate să fim conduşi de oameni care nu au candidat nominal nici măcar în judeţul lor. Au fost puşi, parcă, de cineva, cu mâna”, a declarat Alin Tișe la Prima News.
Tișe spune că ce se întțmplă este timp pierdut, din timpul oamenilor din partid.
“Sunt cel mai votat ales local care a candidat exclusiv sub sigla PNL la alegerile locale. Nu mai îmi permit să pierd timp, să fiu condus de oameni inferiori mie. O să pledez pentru un curent la nivelul partidului în care să schimbăm paradigma şi realitatea”, a mai spus acesta.
Alin Tișe spune că, în ultimii ani, PNL a “bulversat” electoratul și că partidul pierde electorat. “Noi avem în România 1,5 milioane de oameni care într-un fel sau altul sunt asociaţi într-o afacere. Nu am ştiut să îi aducem aproape”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat la Prima News că el vorbește de aceste lucruri de 5 ani, de când a avut “contre” cu Ludovic Orban.
CULTURA
VIDEO. FOTO. Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj
Momente pline de emoție la “Simfonia Sărbătorilor”, Concertul de Crăciun al Universității Babeș-Bolyai din Cluj.
Young Famous Orchestra, Grupul coral Sfântul Apostol Andrei și Corul Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca au încântat publicul luni seara în sala Auditorium Maximum.
Tradiția și valorile autentice aduse împreună la “Simfonia Sărbătorilor”, concertul de Crăciun al UBB Cluj
Young Famous Orchestra a făcut spectacol sub bagheta dirijorului Vladimir Agachi, cunoscut pentru stilul său inovator și caracteristic, alături de Grupul coral Sfântul Apostol Andrei condus de preotul Decebal Gorea și Corul Colegului Național Gheorghe Șincai, dirijat de Uliana Jurcan.
Concertul a inclus o selecție de colinde internaționale, dar și romanești, interpretate cu multă căldură. La inițiativa dirijorului Vladimir Agachi, publicul a fost invitat să cânte alături de orchestră melodia “Moș Crăciun”, moment care a fost apreciat de cei din sală.
Muzica clasică, într-o abordare modernă
Young Famous Orchestra a fost fondată în 2015 sub conducerea dirijorului Vladimir Agachi și este una dintre cele mai tinere și dinamice orchestre din Transilvania.
Aceasta promovează muzica clasică printr-o abordare modernă și prin colaborări cu instituții culturale locale, precum Universitatea Babeș-Bolyai și Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Orchestra a avut concerte alături de personalități precum Dan Grigore și Irina Margareta Nistor.
Prietenie, muncă și dragoste pentru muzică
Grupul Coral „Sfântul Apostol Andrei” a fost înființat în 2003 și este format în prezent din 10 membri, sub conducerea părintelui Decebal Gorea. De-a lungul anilor, grupul a avut turnee internaționale în Spania, Ungaria, Olanda și a colaborat cu Young Famous Orchestra în 2018-2019. Activitatea grupului se bazează pe prietenie, muncă și dragoste pentru muzică.
Grupul Vocal al Colegiului Național „Gheorghe Șincai”este format din elevi pasionați de muzică, coordonați de dirijoarea Uliana Jurcan. Aceștia au participat la competiții locale și internaționale, precum Expo Milano 2015 și turnee UEFA U21, cântând alături de ansambluri precum Corul Madrigal, dar și alături de Young Famous Orchestra, corul s-a remarcat în evenimente culturale importante.
„Evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse”
„Încercăm să bucurăm comunitatea UBB cu ocazia sărbătorilor de iarnă prin evenimente de calitate pentru oameni cu valori și așteptări diverse.
După colindele țărilor etnografice, care aduc tradiția în prezent, este acum timpul prezentului să onoreze tradiția, prin colindele și cântecele sărbătorilor de iarnă interpretate de coruri și de orchestre de muzică clasică.”, a arătat rectorul UBB Cluj, Daniel David, pe pagina de Facebook a universității.
Evenimentul a adus în prim-plan, prin artă, tradiția și valorile autentice, oferind comunității UBB un moment unic și plin de emoție.
Timeea Morocoj
EVENIMENT
Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene
Radu Constantea, președintele clubului FC Universitatea Cluj, a fost desemnat să facă parte din prestigiosul grup de lucru „ECA Governance & Development Working Group” în urma unui amplu proces de selecție.
La această procedură au participat 221 de candidați din 45 de țări, reprezentând 110 cluburi de fotbal din Europa.
Radu Constantea, președintele U Cluj, ales în grupul de lucru al Asociației Cluburilor Europene
Alegerea sa consolidează poziția României în forurile internaționale de fotbal pentru ciclul 2023-2027, arată reprezentanții U Cluj.
European Club Association (ECA), fondată în 2008, este singurul organism independent recunoscut de UEFA și FIFA care reprezintă interesele cluburilor de fotbal europene.
Din această organizație fac parte cele mai importante cluburi din lume, precum Manchester City, Chelsea, Liverpool, AC Milan, Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Benfica Lisabona sau Atletico Madrid.
ECA identifică noi oportunități de creștere pentru cluburile membre
Misiunea grupului „ECA Governance & Development Working Group” este de a identifica noi oportunități de creștere și de a asigura resursele și direcția administrativă necesare pentru a aduce beneficii cluburilor membre. De asemenea, grupul urmărește dezvoltarea sustenabilă a asociației și a membrilor săi, consolidând astfel poziția organizației în fotbalul european.
În acest grup de elită sunt reprezentate cluburi de top din întreaga Europă, au mai arătat reprezentanții U Cluj.