Connect with us

EVENIMENT

DNA: Dare de MITĂ într-un contract al Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca

Publicat


ciocan

Procurorii DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a doi asociați și administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită, în legătură cu realizarea investiției „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei” din cadrul Muzeului de Istorie Cluj. Este vorba de Larionesii Florin (administratorul firmei COMPEADOR din Bistrița) și Sandu Clara. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

„În perioada aprilie – octombrie 2024, Inculpatul L.F. ar fi promis unui funcționar public din cadrul Muzeului Național de Istorie Cluj, în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziție publică pentru realizarea investiției „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei”, în mod direct, dar și prin intermediul inculpatei S.C., o sumă de bani corespunzătoare procentului de 1% din valoarea proiectului, precum și suma de 1.500 de euro pe lună, acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică, în scopul favorizării asocierii de firme pe care o reprezenta, pentru câștigarea licitației publice, iar ulterior, la datele de 14 și 21 octombrie 2024, i-ar fi remis persoanei respective suma totală de 7.500 lei (echivalentul sumei lunare de 1.500 euro promise anterior).

Doi afaceriști JUDECAȚI pentru dare de MITĂ în legătură cu investiția de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj

În contextul aprobării proiectului „Complex Muzeal – Galeria Istorică a Transilvaniei” prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, a publicat în luna februarie 2024 un anunț de participare în SEAP, având ca obiect Servicii de proiectare și lucrări de execuție construcții și instalații, cu o valoare estimată de 112.403.618 lei (aproximativ 23 de milioane de euro).

În cursul lunilor aprilie și mai 2024, în timp ce procedura de atribuire a contractului menționat anterior era în curs de derulare, inculpatul L.F., beneficiind de ajutorul inculpatei S.C., s-ar fi întâlnit de mai multe ori, atât în municipiul Cluj, cât și în municipiul București, cu președinta comisiei de evaluare a ofertelor, ocazie cu care ar fi încercat să o convingă pe aceasta din urmă să îl ajute să câștige licitația respectivă. Astfel, în cadrul acestor întâlniri, inculpatul L.F. i-ar fi promis persoanei respective acordarea unui procent de succes la momentul semnării contractului.

„Inculpatul L.F. ar fi promis cu titlu de mită un procent de 1% din valoarea contractului în cazul câștigării licitației”

Ulterior, la datele de 14 și 21 octombrie 2024, inculpatul L.F. i-ar fi remis președintei comisiei de evaluare a ofertelor suma totală de 7.500 de lei.

În cadrul celor două întâlniri menționate anterior, intermediate de inculpata S.C., inculpatul L.F. i-ar fi promis persoanei respective cu titlu de mită un procent de 1% din valoarea contractului în cazul câștigării licitației, explicând totodată, modul cum se va remite suma corespunzătoare procentului de 1%, din valoarea contractului de 112.403.618 lei, precum și suma de 1.500 euro pe lună, acordată pe perioada derulării procedurii de achiziție publică.

Cu această ocazie, inculpata S.C. le-a promis atât inculpatului L.F. cât și președintei comisiei de evaluare a ofertelor, că îi va ajuta în ce privește remiterea sumei corespunzătoare procentului de 1% din valoarea contractului, prin încheierea unui contract de management simulat.

În cauză, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurator asupra sumei de 7.500 de lei ce aparține inculpatului L.F.

Dosarul de urmărire penală a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză”, se arată în rechizitoriul DNA.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Marius Lulea, AUR: România fără Guvern, vid total de conducere! Țara e blocată, iar românii vor plăti prețul haosului politic

Publicat

Marius Lulea, AUR

România a intrat oficial într-un vid instituțional periculos. Astăzi se încheie perioada legală de 45 de zile în care Guvernul putea funcționa în regim de interimat. De azi, țara nu mai are nici Guvern, nici premier, nici vreo autoritate legitimă care să ia decizii pentru români.

În timp ce România se scufundă în incertitudine, PNL, PSD, USR și UDMR își negociază în continuare funcțiile și beneficiile, în spatele ușilor închise. Niciunul dintre aceste partide așa-zis „pro-europene” nu este interesat de stabilitatea națională sau de viața de zi cu zi a românilor.

Mai grav, Nicușor Dan REFUZĂ să desemneze un nou premier, deși suntem în plină criză administrativă, socială și economică. Preferă să tragă de timp pentru a-și păstra influența asupra negocierilor și a împărțelii de putere, spune Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR.

Ce înseamnă asta pentru români?

  • Nu mai există Guvern valid, nici interimar, nici plin. România este condusă de… nimeni.
  • ⁠Facturile la energie vor exploda, iar nimeni nu poate interveni.
  • ⁠ ⁠Prețurile la alimente vor crește.
  • ⁠ ⁠Orice decizie strategică este blocată, nu pot fi emise ordonanțe, nu pot fi luate măsuri economice sau sociale urgente.
  • ⁠ ⁠România este paralizată administrativ, într-un moment în care populația are nevoie de sprijin și protecție.

Această stare de abandon instituțional reprezintă un pericol direct pentru securitatea economică și socială a țării. Riscăm să vedem haos în instituțiile publice, blocaj în plata salariilor sau pensiilor, pierderi de încredere pe plan internațional, tensiuni sociale și proteste spontane.

Trebuie să revenim la votul cetățenilor! Alegerile anticipate sunt singura soluție acum.

Continuarea acestei mascarade ne aruncă în haos și instabilitate. Intrăm în criză cu fiecare zi de blocaj politic, iar singura cale de ieșire este revenirea la cetățeni pentru a debloca situația.

România nu mai poate fi guvernată din culise. Românii au nevoie de decizii, nu de bâlci politic. Cine tace acum devine complice.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, reales în conducerea Airports Council International – regiunea Europa

Publicat

David Ciceo

David Ciceo, director general al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj și președinte al Asociației Aeroporturilor din România, a fost reales pentru un nou mandat de 3 ani în Board-ul Airports Council International (ACI) Europe.

Alegerile au avut loc în cadrul Congresului Anual și Adunării Generale ACI Europe, desfășurate la Atena, Grecia, în perioada 18-20 iunie.

David Ciceo, reales în conducerea ACI Europa

Pentru poziția din Board-ul ACI Europe, David Ciceo a concurat cu Gediminas Almantas, președintele Lithuanian Airports, și Adam Sanocki, membru al Board-ului pentru Strategii și Marketing al Polish Airports.

Realegerea lui David Ciceo în conducerea principalei asociații a aeroporturilor din Europa reprezintă o realizare importantă pentru aviația civilă din România. Aceasta recunoaște eforturile depuse la nivel național și internațional, împreună cu întreaga echipă, pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Cluj.

La sfârșitul anului 2021, Aeroportul Internațional Cluj a fost desemnat, în premieră pentru România, cel mai bun aeroport din Europa la categoria sub 5 milioane de pasageri anual, devenind un reper internațional.

Un aeroport regional de referință

Aeroportul Internațional Cluj este cel mai mare aeroport regional din România și a atins în 2024 un trafic de 3,3 milioane de pasageri. Acesta reprezintă un exemplu de bune practici pe plan internațional pentru aeroporturile regionale.

„Sunt onorat să fiu reales în Consiliul de administrație al ACI EUROPE. Competiția a fost puternică în acest an și doresc să mulțumesc comunității aeroporturilor europene pentru încrederea și sprijinul lor. Aștept cu nerăbdare să colaborăm pentru realizarea obiectivelor ACI Europe și pentru a promova interesele aeroporturilor europene”, a declarat David Ciceo, director general Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.

Despre ACI Europe

ACI Europe este una dintre cele mai importante organizații din industria aviației civile, reprezentând peste 600 de aeroporturi din 55 de țări europene, cu un trafic cumulat de aproximativ 2,5 miliarde de pasageri. Consiliul de conducere al ACI Europe reunește reprezentanții celor mai importante aeroporturi din Europa și se ocupă de elaborarea politicilor pentru dezvoltarea industriei aviatice la nivel continental.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Start festiv în Raliul Clujului, dat cu un tricolor de primarul Emil Boc. Peste 70 de echipaje înscrise

Publicat

De

raliul

Primarul Emil Boc a dat, vineri seara, startul festiv în Raliul Clujului pe esplanada de lângă Cluj Arena, cu un steag tricolor în mână, competiția fiind una aniversară, în condițiile în care se împlinesc 50 de ani de la primul raliu organizat în orașul de pe Someș în anul 1975.

Boc a primit și un cadou din partea organiatorilor, o cască de pilot semnată de mai mulți piloți înscriși în cursă, dar și de către veterani.

”Dragi clujeni, vă felicit că ați venit să vedeți un raliu de calitate, să vedeți profesioniștii din automobilism, care ne vor încânta timp ce două zile. La mulți ani Raliul Clujului încă 50 de ani de aici înainte”, a spus Boc.

După primar, startul a continuat să fie dat de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Radu Rațiu.

La start a luat parte și campionul național la raliuri Simone Tempestini de la echipa clujeană Napoca Rally Academy.

Raliu Clujului Star Lubricants are loc sâmbătă și duminică în județul Cluj, fiind înscrise în competiție 73 de echipaje. Traseul și probele pot fi găsite AICI.

Premierea va avea loc duminică la ora 13,30 tot pe esplanada de la Cluj Arena.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Adolescentă de 18 ani dintr-o comună clujeană, dispărută de acasă. Dacă o vedeți, sunați la 112 sau la Poliție

Publicat

disparuta

Poliția municipiului Dej – Secția 5 Poliție Rurală a fost sesizată, vineri, despre faptul că tânăra Alexandra Lingurar, în vârstă de 18 de ani, a plecat voluntar din localitatea Panticeu la data de 19 iunie a.c., iar până în prezent nu a revenit.

Semnalmentele fetei suntt înălțime aproximativă 1.50 m, aproximativ 60 de kg, păr negru, ochi căprui. Semne particulare: tatuaj pe încheietura de la mâna stângă reprezentând semnul ,,infinit”

Îmbrăcăminte: tricou de culoare neagră, fustă albastră și cercei aurii.

”Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate