EVENIMENT
DNA Cluj a REȚINUT un fost director de pușcărie pentru abuz sexual, ultraj și șantaj
Fostul director al Penitenciarului Baia Mare, Chiș Horia Ștefan, este reținut de DNA Cluj pentru 24 de ore și cercetat pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj. Alături de el, și psihologul Penitenciarului, Kozma Angela Carmen, reținută și cercetată pentru șantaj.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 21 noiembrie 2022, a inculpaților:
CHIȘ HORIA ȘTEFAN, ofițer de poliție, fost director al Penitenciarului Baia Mare, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire abuzivă a funcției în scop sexual, ultraj, purtare abuzivă și șantaj, toate în formă continuată;
KOZMA ANGELA CARMEN, ofițer de poliție, psiholog la Penitenciarul Baia Mare, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 2020-2022, în calitate de director al Penitenciarului Baia Mare, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi pretins, în repetate rânduri, unei subordonate, ofițer de poliție, favoruri de natură sexuală, prevalându-se și profitând de situația de autoritate și de superioritate asupra victimei.
„Directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului”
Pe fondul refuzului persoanei vătămate de a avea o relație extraprofesională cu inculpatul Chiș Horia Ștefan, la data de 19 mai 2022, inculpatul ar fi exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate în urma cărora au rezultat leziuni constatate de medicina legală, a căror gravitate a fost apreciată la 6-7 zile de îngrijiri medicale.
Actele de violență s-ar fi produs chiar in biroul directorului.
Ulterior, în perioada 30-31 mai 2022, pentru a evita eventualele consecințe ale gestului său, respectiv evitarea unei anchete disciplinare și destituirea din funcție, precum și posibile urmări pentru situația sa familială, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi constrâns-o pe persoana vătămată să nu sesizeze Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), amenințând că atât victima, cât și penitenciarul vor avea de suferit. În acest demers, directorul penitenciarului ar fi fost susținut și de inculpata Kozma Angela Carmen, psiholog în cadrul penitenciarului.
Mai mult de atât, la data de 7 iunie 2022, inculpatul Chiș Horia Ștefan ar fi amenințat persoana vătămată cu expunerea unor presupuse imagini compromițătoare pentru distrugerea credibilității acesteia.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 22 noiembrie 2022, suspecții Chiș Horia Ștefan și Kozma Angela Carmen urmează să fie prezentați Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA Cluj.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Ajutoarele lui Moș Crăciun, PREMIATE în Iulius Mall Cluj. Cadouri în VALOARE totală de peste 40.000 de euro
Sharing is caring, iar în această perioadă fiecare dintre noi se gândește la cei dragi. Ce le putem oferi în dar pentru a ne arăta recunoștința și cum să le aducem câteva momente de bucurie? Iulius Mall Cluj îi premiază pe cei care se dovedesc a fi printre cele mai harnice ajutoare ale Moșului, astfel că, fiecare are șansa să câștige unul dintre cadourile, a căror valoare cumulată este de peste 40.000 de euro.
Până pe 23 decembrie 2024, Iulius Mall Cluj te premiază la cumpărături, pentru că toată lumea merită un cadou în această perioadă. Dacă faci parte din echipa care îl ajută pe Moș Crăciun și vii cu cel puțin două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall.
Ajutoarele lui Moș Crăciun, PREMIATE în Iulius Mall Cluj. Cadouri în VALOARE totală de peste 40.000 de euro
Centrul de premiere se află în zona magazinului iStyle din Iulius Mall Cluj. Aici poți să primești pe loc vouchere la: Teilor, Obsentum, Il Passo, Wonderland, My Geisha, Jacadi, Marty, Cărturești, Nordsee, Totto Space, Gerovital, Altex, Magnolia, Meli Melo, Spartan, Cheesy Pasta, U-Man, AlecoAir sau răcoritoare. În fiecare zi a campaniei, primele 166 de persoane înscrise sunt premiate.
Vino în Iulius Mall, pregătește cele mai speciale daruri pentru familie și prieten, iar noi te premiem!
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Licitație caritabilă pentru ”Căsuța Bucuriei” Cluj. Un tricou al U-BT și o minge de baschet, vândute cu 5.600 lei
Cea de-a treia ediție a evenimentului caritabil „Dăruieşte cu Bucurie”, organizat pentru a strânge banii necesari casei de tip familial ”Căsuța Bucuriei” Cluj-Napoca, a reunit zeci de clujeni cu dare de mână care au urmărit un concert de colinde și un spectacol de dans, dar au și licitat, cu generozitate, pentru mai multe obiecte unice.
”Toate fondurile strânse din licitație și donații vor fi folosite pentru a le oferi fetelor de la Căsuța Bucuriei un viitor mai bun”, au spus organizatorii.
Amfitrionul serii a fost actorul Bogdan Bob Rădulescu.
Licitație cu strigare
Licitația caritabilă cu obiecte unice a inclus, printre altele, un set de colecție al echipei masculine de baschet U-Banca Transilvania, o minge de baschet și un tricou al căpitanului Patrick Richard, semnate de jucători, care a început de la un preț de 1000 de lei și a fost adjudecat cu 5600 de lei.
Au mai fost scoase la vânzare un tablou al lui Ioan de Moisa, mai multe tablouri ale Margaretei Tighinean, un voucher pentru o cină cu chef Adi Hădean, tricou si flanele ale echipei CFR Cluj semnate de antrenorul Dan Petrescu si jucători, un desen al Celinei Cordoș, tricoul campionilor de la Astra Giurgiu, tricoul echipei Universitatea Cluj Rugby, semnat de jucătorii echipei, tricou semnat de echipa României de Canotaj, câștigătoare a unei medalii al Jocurile Olimpice de la Paris, centura neagră a judoka Simona Richter + o poză cu autograf.
”Căsuța Bucuriei”, înființată în decembrie 2014, are în îngrijire 10 fete. Sediul casei de copii este pe strada Dragoș Vodă nr. 8 Cluj-Napoca.
EVENIMENT
FOTO. Tânără pe trotinetă electrică, lovită pe pista de biciclete din Piața Unirii de o mașină cu numere de Mureș
O tânără de 23 de ani, a aflată pe o trotinetă electrică pe pista de biciclete din Piața Unirii, a fost lovită, vineri seara, de o mașină cu numere de Mureș, victima primind îngrijiri medicale de la un echipaj SMURD.
Din primele date, tânăra nu prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni grave.
Din informațiile Cluj24, reiese că șoferul unei mașini Skoda Superb, în vârstă de 61 de ani, care circula în Piața Unirii a virat la dreapta pe strada Iuliu Maniu, lovind-o pe tânăra în vârstă de 23 ani, care circula cu trotineta pe pista pentru biciclete.
Poliția Cluj cercetează acest caz.
”Vineri, n jurul orei 18.30, a fost înregistrat un accident rutier la intersecția străzii Iuliu Maniu cu Piața Unirii, în municipiul Cluj-Napoca.
Din primele cercetări efectuate de către polițiști, a reieșit faptul că, un bărbat de 61 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care se deplasa cu un autoturism, ajuns la intersecția cu strada Iuliu Maniu nu ar fi acordat prioritate de trecere unei tinere de 23 de ani, din județul Mureș, care circula regulamentar pe trotineta, intrând în coliziune cu acesta.
În urma evenimentului, a rezultat rănirea tinerei de 23 de ani, ulterior aceasta fiind transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, arată IPJ Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Nicușor Dan, premiat la Cluj pentru consolidarea democrației: Chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a fost desemnat laureatul Premiului ICDE România Europeană 2024, distincție acordată de Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE).
Această recunoaștere îl plasează pe primarul general al Capitalei alături de o galerie selectă de personalități și organizații care au contribuit la promovarea valorilor europene și la consolidarea democrației.
Premiul, decernat vineri la Cluj
Premiul ICDE România Europeană, oferit anual de think-tank-ul ICDE din Cluj-Napoca, a fost decernat în cadrul unei ceremonii organizate pe 6 decembrie 2024, în sala Robert Schuman a Facultății de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai. Anteriori laureați ai acestei distincții includ Maia Sandu, Laura Codruța Kövesi, Asociația Dăruiește Viață, Emilia Șercan și Asociația VeDem Just.
Președintele think tank-ului ICDE, profesorul Valentin Naumescu, a subliniat că distincția reflectă aprecierea față de Nicușor Dan ca un exemplu luminos al politicii românești. Potrivit acestuia, primarul Capitalei reprezintă o speranță într-un moment dificil pentru democrația din România, exprimând încrederea că acesta va juca un rol semnificativ și în viitor.
Valentin Naumescu: „Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești”
„Este un moment foarte important pentru noi și pentru consiliul director, care în fiecare toamnă începe să evalueze posibilitățile care sunt, variantele, în funcție de cum a fost și anul respectiv, ce fel de provocări au fost în fața societății românești și, cu mare bucurie și onoare, anunț că în unanimitate, în consiliul director al think-tank-ului ICDE a decis ca Premiul ICDE România Europeană 2024 să fie acordat domnului Nicușor Dan, primarul general al Capitalei.
Sper să nu le considerați cuvinte prea mari, dar domnul Nicușor Dan este, în prezent, chipul luminos al politicii românești într-un moment teribil, într-un moment dramatic al democrației noastre. (…) Eu cred că avem pe cineva aici, în această sală, care este în rezerva republicii, și care, când va veni momentul, și va veni în anii următori, va putea să inspire societatea românească, va putea să dea sens, un semnal care să recoaguleze forțele, energiile pozitive ale acestei țări, pro-europene, și sunt convins că generația noastră și generația care urmează va mai auzi multe lucruri importante despre domnul Nicușor Dan”, a declarat Valentin Naumescu.
Nicușor Dan: „Una dintre cauzele crizei pe care o trăim este modul în care sistemul de justiție a performat”
În discursul său de acceptare a premiului, Nicușor Dan a subliniat importanța justiției în consolidarea democrației.
„Vă mulțumesc pentru acest premiu, care mă onorează, cu atât mai mult cu cât cunosc preocupările asociației pentru statul de drept, pentru justiție și pentru valorile europene. M-am gândit ce ar fi mai potrivit să vă spun cu ocazia aceasta și vreau să vă împărtășesc câteva gânduri cu privire la sistemul de justiție din România, pentru că eu cred că una dintre cauzele crizei pe care noi o trăim vine din modul în care acest sistem de justiție a performat și din modul în care s-au raportat la el diverși actori.
Eu cred că, în activitatea noastră viitoare, trebuie să ne bazăm pe instanțele de judecată, pentru că ele funcționează mult mai bine decât multe zone ale administrației din România. Cred că nivelul actului de justiție a scăzut în ultimii ani, în opinia mea din două motive, din cauza pensionărilor sau a mecanismelor care au dus la pensionarea unor profesioniști, și altul, din cauza supraîncărcării acestor instanțe, mult peste o limită rezonabilă”, a arătat Nicușor Dan.
Corneliu Bjola:„El face genul de politică spre care trebuie să ne reorientăm”
Corneliu Bjola, profesor de Științe Politice la Universitatea Oxford, a remarcat că, spre deosebire de mulți politicieni care recurg la discursuri zgomotoase sau teorii conspiraționiste, Nicușor Dan preferă argumentele logice și soluțiile clare.
„Decizia unanimă a consiliului director spune ceva, mai ales în contextul actual. Nicușor Dan, cel puțin în percepția mea, este un politician atipic. În momentul de față, după cum știm, politicienii câștigă audiență țipând. Domnul Nicușor Dan nu țipă. Politicienii câștigă audiență cu conspirații, domnul Nicușor Dan vorbește rațional. Politicienii cu care suntem obișnuiți amestecă lucrurile, sar de la una la alta, sunt dezlânați. Domnul Nicușor Dan merge la esență. Acestea sunt câteva caracteristici care îl fac pe domnul Nicușor Dan nu politician atipic, un politician care, la un moment dat, credeam că nu poate să învingă. El face genul de politică spre care trebuie, în momentul de față, să ne reorientăm”, a subliniat Corneliu Bjola.