Connect with us

ACTUALITATE

Dîncu: PNRR este o oglindă în care am putea să vedem ADEVĂRATA performanță a politicii românești

Publicat


Senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu a dat o declarație politică în contextul prezentării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR) în plenul Parlamentului României, de azi, 26 mai 2021.

Ce conține declarația

„Un observator străin care nu știe mare lucru despre societatea noastră, dacă ar urmări doar discuțiile despre PNRR și ar lectura câteva informații din acest proiect (cu rezerva ca Domnul Ministru Ghinea să fie drăguț să îi dea acces măcar la un tabel sau două), ar putea face un diagnostic perfect privind nivelul de modernizare a societății românești, gradul de transparență, inteligența colectivă, privind responsabilitatea ori capacitatea noastră administrativă.

În primul rând, străinul nostru ar observa că orice demers de anvergură, dincolo de importanța lui, este proiectat în așa fel încât să folosească mai mult ca și capital politic sau ca mijloc de propagandă pentru cei care se află la putere, decât ca un proiect cu intenție reală de dezvoltare.

Banii ce se cuvin României de la Bruxelles (80 miliarde euro, la un moment dat) sunt aduși mesianic de Președinte, apoi cei 30 de miliarde euro, care miraculos se transformă în 42 de miliarde, devin în cele din urmă 29 și ceva pe care Premierul Cîțu le gestionează. Oamenii providențiali ai momentului se duc la Înalta Poartă a Comisiei Europene și, după lupte îndelungi, vin acasă cu bani pentru popor.

„Investițiile nu gândesc un echilibru”

Clientelismul politic este forma de redistribuire în teritoriu a avuției națiunii. Comunitățile locale contează doar în măsura în care sunt conduse de colegii celor de la guvernare. Nu contează indicele de dezvoltare umană, nici gradul de dezvoltare, totul este să dăm bani doar celor care au votat masiv coaliția.

Deși România se află în situația unor mari dezechilibre de dezvoltare, investițiile nu gândesc un echilibru, ci cu totul alte logici. De exemplu, guvernul vrea să introducă trenuri cu tehnologii aflate în trend, funcționale cu hidrogen, exact pe o rută care este deja acoperită de o autostradă (București-Pitești), dar ignorând alte zeci de rute unde există reale dificultăți de conexiune, deci fără să explice de unde vine necesitatea acestei tichii de mărgăritar.

Centralismul este evident prin modul în care se iau deciziile și se fac proiectele. Guvernul a adunat în timpul anului 2020 proiecte de la prietenii politici din teritoriu și apoi Domnul Ghinea a început din nou să viseze la un super-minister care să avizeze toate proiectele, fără criterii, caiete de sarcini, punctaje, norme de eligibilitate; fără nimic dintre toate acestea, unicul criteriu fiind voința ministrului și a celor apropiați, de fapt un control politic al cheltuirii banilor fără precedent.

„Guvernul trimite la Bruxelles prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva”

Deși a vorbit trei ani doar despre ”pixul lui Dragnea” cu referire la PNDL, acum, ajuns la putere, ministrul aflat în altă poziție, este deja bucuros pentru deținerea ”pixului lui Ghinea”. Transparența este enervantă, cum scria Ghinea în 2006, în calitate de mare actor al societății civile.

Acum, guvernul trimite, la Bruxelles, prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva, nici cu Parlamentul, nici cu societatea civilă, fiind lansat doar propagandistic, într-o grădină cu gazon de golf de la Clubul Diplomatic.

Chiar și atunci când primesc de la Bruxelles sfatul de a se consulta cu societatea și cu opoziția, guvernanții se încăpățânează să nu facă public proiectul, pretextând că nu e gata, că încă se lucrează și că ceilalți nu înțeleg cât de complicat este, așa că mai bine să ne bazăm noi pe inteligența guvernanților.

„Premierul spune mereu că cei din opoziție nu au școală”

Apoi, Domnul Ghinea face un gest ”de transparență fără precedent”, cum titrează toată presa puterii, invitând niște pesediști la minister, să consulte acolo ce li se va arăta, iar nouă ne arată un tabel cu niște etape.

Absolut șocantă atitudinea celor care, în opoziție, apăreau drept apostolii transparenței totale. Aroganța gratuită a guvernaților care sunt proprietarii funcției pe care o dețin devine o caracteristică importantă a culturii de guvernare.

Premierul spune mereu că cei din opoziție nu au școală, că ei nu înțeleg și, de aceea, nu trebuie să se chinuie cu transparența. Mai mult, spune că România va fi una dintre foarte puținele țări care va lua toți banii din PNRR.

Când ești pe ultimele locuri în Europa, la toate capitolele, inclusiv la atragerea de fonduri europene, cum poți să-ți permiți să vorbești despre performanța altor țări și guverne pe care nu le depășești decât în declarațiile și, poate, în visele tale megalomanice?

Nepotisme în ministere

Birocrația care se autoreproduce și consumă mare parte din resurse este vizibilă și de pe Marte. Premierul pune într-un OUG bonusarea celor care lucrează la PNRR cu 50% din salarii, fără a arăta despre câte persoane este vorba și ce sume se vor cheltui de la bugetul de stat.

De ce să motivăm funcționarii unui minister cu asemenea bonus, când ei nu aduc vreun adaos de creativitate, talent sau muncă excesivă, când ei trebuie, pur și simplu, să realizeze niște sarcini de serviciu?

Lipsa de gândire și expertiză de la nivelul instituțiilor statului este aceeași, indiferent de epocă sau minister, dar acum pare mai vizibilă ca oricând.

Ministerele și regiile sunt pline de copii ai politicienilor, nepoți, secretare și chiar lipitori de afișe sau de sponsori electorali. În loc să avem câteva priorități de dezvoltare recunoscute prin consens de toate partidele, guvernul Cîțu trimite la Bruxelles un adevărat shopping list, gândindu-se doar la cum cheltuim banii, nu și la efectele de reformă necesare.

„(Un) nou proiect de reformă pe care România îl va rata cu nonșalanță, demagogie și balcanism”

În loc să avem strategii clare, guvernul ia, de la primarii prieteni, diferite proiecte de investiții în infrastructură pe care le așază pe locul unor proiecte majore de reformă. În loc de coeziune și schimbare profundă a sistemului sanitar și educațional, noi punem irigații pentru marii latifundiari din agricultură sau centuri ocolitoare pentru ca să fie realeși primarii unor orașe mai mari sau mai mici.

Multe alte lucruri se pot vedea chiar și de pe Marte despre societatea noastră pornind doar de la acest așa-zis nou proiect de reformă pe care România îl va rata cu nonșalanță, demagogie și balcanism, în timp ce politicienii vor murmura la infinit mantra cunoscută: Ceilalți sunt de vină.

Unii autosuficienți, alții neobișnuiți cu opoziția, ori unii dintre ei visând la împărțeli pe după perdea sau înțelegeri prin parcări. PNRR este o oglindă în care am putea să vedem adevărata performanță a politicii românești. Mă gândesc cu groază cum ne văd partenerii noștri de la Bruxelles, mă gândesc cu rușine la modul în care se va consemna în manualele de istorie această epocă.

Cred că, aici, imaginea cu nenumăratele selfiuri ale Domnului Cîțu, de la o învestire – vreo 26, parcă, poate deveni iconică pentru aroganța și deșertăciunea acestei guvernări”, se arată în declarația politică a lui Vasile Dîncu.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Se DESCHID târgurile. OSERUL Clujului abia aşteaptă. Alte RELAXĂRI de la 1 IULIE. Anunţul premierului

Publicat

Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

‘Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern’, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: ‘Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru’.

‘Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat’, a adăugat Cîţu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

STUDIU: 70% dintre elevi, îngrijorați de EFECTELE adverse ale vaccinului, în special de posibilitatea INFERTILITĂȚII

Publicat

De

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse pe care le-ar putea avea vaccinul împotriva Covid-19, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Național al Elevilor.

Practic, elevii își pun întrebări privind eficacitatea pe termen lung a vaccinului, dar se tem și de posibilitatea infertilității, a declarat marți Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Potrivit lui Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 8.000 de elevi din întreaga țară.

„Vedem că rata de vaccinare în rândul elevilor crește și avem cifre bune și asta se datorează în primul rând faptului că noi facem parte dintr-o generație interconectată, care este în permanență racordată la informații, factual, de cele mai multe ori, însă, din păcate, datele pe care noi le-am colectat prin intermediul acestei consultări ne arată că informațiile venite din surse oficiale sunt foarte rar accesibile elevilor”, a spus reprezentantul elevilor.

Conform acestuia, raportul realizat arată că 40% dintre elevi vor să se vaccineze.

Cei nehotărâți trebuie informați

„Pe de altă parte, 61% dintre elevi nu sunt siguri dacă vor să se vaccineze sau nu vor să se vaccineze. Din punctul nostru de vedere, munca de informare aici trebuie dusă, pe segmentul de elevi care nu s-au hotărât încă.

În același timp trebuie să adresăm și îngrijorările pe care elevii le au cu privire la vaccin.

Aproape 70% dintre elevi sunt îngrijorați de efectele adverse, de eficacitatea pe termen lung, de posibilitatea infertilității, sunt temeri care au un fundament științific mai mult sau mai puțin adevărat, dar este important ca aceste temeri să fie adresate de către autorități și într-un mod în care să fie accesibil în mod real fiecărui elev în parte”, a mai spus Rareș Voicu.

Puțini elevi vorbesc despre vaccin la școală

Acesta a spus că, potrivit raportului, jumătate dintre elevi susțin că nu au vorbit despre vaccin la școală.

„De multe ori, comunicarea oficială din partea Guvernului nu ajunge la elevi, fie că sunt folosite canale de comunicare pe care elevii nu le frecventează, fie pentru că mesajele nu sunt adaptate nivelului de înțelegere al fiecărui elev în parte”, a mai spus președintele CNE.

Rareș Voicu a atras atenția și asupra discrepanței existente în ceea ce privește informarea elevilor din mediul urban și a celor din mediul rural.

Potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, 100.000 de minori s-au vacciat până în prezent.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ACTUALITATE

PANEMAR a scumpit pâinea albă cu un leu. Fără nicio EXPLICAȚIE. Și alte produse de panificație au prețurile majorate

Publicat

De

Producătorul clujean de panificație Panemar a scumpit de marți produsele, iar pâinea albă se vinde cu 7 lei în loc de 6 lei în timp ce pâinea artizanală costă 8 lei în loc de 7 lei. 

Toate produsele de patiserie ale Panemar, de la cornuri, croissante și cozonaci s-au scumpit fără să existe nicio explicație pentru majorarea de prețuri.

Pâinea albă cântărește un kilogram.

”Nici măcar nu au așteptat 1 iulie, au majorat de marți, 22 iunie, pe neașteptate. Ne-am trezit cu prețul majorat la mai multe produse. Mie îmi crește cineva pensia? Ei își permit …”, ne-a semnalat un cititor Cluj24.

Ultima majorare de preț la pâine a avut loc la Panemar la începutul lui septembrie 2019.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un ŞOFER se plimba cu maşina pe ACOSTAMENT într-o localitate clujeană. Poliţiştii l-au amendat

Publicat

Un şofer a fost surprins de poliţiştii clujeni în timp ce se deplasa cu maşina pe acostament, între localităţile clujene Gilău şi Floreşti.

„În urma imaginilor apărute în spațiul public, în care se observa un autoturism ce se deplasează pe acostamentul DN1, transmitem următoarele:

La data de 22 iunie a.c.,  în timp ce efectuau activități de supraveghere a traficului rutier, polițiștii din cadrul Secției 6 Poliție Rurală Florești au depistat un conducător auto care se deplasa pe acostamentul Drumului Național 1, din direcția Gilău spre Florești.

În acest context, polițiștii au procedat la oprirea autoturismului și sancționarea contravențională a conducătorului auto, în conformitate cu OUG 195/2002R”, informează IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate