ACTUALITATE
Dîncu: PNRR este o oglindă în care am putea să vedem ADEVĂRATA performanță a politicii românești

Senatorul PSD de Cluj Vasile Dîncu a dat o declarație politică în contextul prezentării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNNR) în plenul Parlamentului României, de azi, 26 mai 2021.
Ce conține declarația
„Un observator străin care nu știe mare lucru despre societatea noastră, dacă ar urmări doar discuțiile despre PNRR și ar lectura câteva informații din acest proiect (cu rezerva ca Domnul Ministru Ghinea să fie drăguț să îi dea acces măcar la un tabel sau două), ar putea face un diagnostic perfect privind nivelul de modernizare a societății românești, gradul de transparență, inteligența colectivă, privind responsabilitatea ori capacitatea noastră administrativă.
În primul rând, străinul nostru ar observa că orice demers de anvergură, dincolo de importanța lui, este proiectat în așa fel încât să folosească mai mult ca și capital politic sau ca mijloc de propagandă pentru cei care se află la putere, decât ca un proiect cu intenție reală de dezvoltare.
Banii ce se cuvin României de la Bruxelles (80 miliarde euro, la un moment dat) sunt aduși mesianic de Președinte, apoi cei 30 de miliarde euro, care miraculos se transformă în 42 de miliarde, devin în cele din urmă 29 și ceva pe care Premierul Cîțu le gestionează. Oamenii providențiali ai momentului se duc la Înalta Poartă a Comisiei Europene și, după lupte îndelungi, vin acasă cu bani pentru popor.
„Investițiile nu gândesc un echilibru”
Clientelismul politic este forma de redistribuire în teritoriu a avuției națiunii. Comunitățile locale contează doar în măsura în care sunt conduse de colegii celor de la guvernare. Nu contează indicele de dezvoltare umană, nici gradul de dezvoltare, totul este să dăm bani doar celor care au votat masiv coaliția.
Deși România se află în situația unor mari dezechilibre de dezvoltare, investițiile nu gândesc un echilibru, ci cu totul alte logici. De exemplu, guvernul vrea să introducă trenuri cu tehnologii aflate în trend, funcționale cu hidrogen, exact pe o rută care este deja acoperită de o autostradă (București-Pitești), dar ignorând alte zeci de rute unde există reale dificultăți de conexiune, deci fără să explice de unde vine necesitatea acestei tichii de mărgăritar.
Centralismul este evident prin modul în care se iau deciziile și se fac proiectele. Guvernul a adunat în timpul anului 2020 proiecte de la prietenii politici din teritoriu și apoi Domnul Ghinea a început din nou să viseze la un super-minister care să avizeze toate proiectele, fără criterii, caiete de sarcini, punctaje, norme de eligibilitate; fără nimic dintre toate acestea, unicul criteriu fiind voința ministrului și a celor apropiați, de fapt un control politic al cheltuirii banilor fără precedent.
„Guvernul trimite la Bruxelles prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva”
Deși a vorbit trei ani doar despre ”pixul lui Dragnea” cu referire la PNDL, acum, ajuns la putere, ministrul aflat în altă poziție, este deja bucuros pentru deținerea ”pixului lui Ghinea”. Transparența este enervantă, cum scria Ghinea în 2006, în calitate de mare actor al societății civile.
Acum, guvernul trimite, la Bruxelles, prima varianta a Planului de Redresare și Reziliență, fără să se consulte cu cineva, nici cu Parlamentul, nici cu societatea civilă, fiind lansat doar propagandistic, într-o grădină cu gazon de golf de la Clubul Diplomatic.
Chiar și atunci când primesc de la Bruxelles sfatul de a se consulta cu societatea și cu opoziția, guvernanții se încăpățânează să nu facă public proiectul, pretextând că nu e gata, că încă se lucrează și că ceilalți nu înțeleg cât de complicat este, așa că mai bine să ne bazăm noi pe inteligența guvernanților.
„Premierul spune mereu că cei din opoziție nu au școală”
Apoi, Domnul Ghinea face un gest ”de transparență fără precedent”, cum titrează toată presa puterii, invitând niște pesediști la minister, să consulte acolo ce li se va arăta, iar nouă ne arată un tabel cu niște etape.
Absolut șocantă atitudinea celor care, în opoziție, apăreau drept apostolii transparenței totale. Aroganța gratuită a guvernaților care sunt proprietarii funcției pe care o dețin devine o caracteristică importantă a culturii de guvernare.
Premierul spune mereu că cei din opoziție nu au școală, că ei nu înțeleg și, de aceea, nu trebuie să se chinuie cu transparența. Mai mult, spune că România va fi una dintre foarte puținele țări care va lua toți banii din PNRR.
Când ești pe ultimele locuri în Europa, la toate capitolele, inclusiv la atragerea de fonduri europene, cum poți să-ți permiți să vorbești despre performanța altor țări și guverne pe care nu le depășești decât în declarațiile și, poate, în visele tale megalomanice?
Nepotisme în ministere
Birocrația care se autoreproduce și consumă mare parte din resurse este vizibilă și de pe Marte. Premierul pune într-un OUG bonusarea celor care lucrează la PNRR cu 50% din salarii, fără a arăta despre câte persoane este vorba și ce sume se vor cheltui de la bugetul de stat.
De ce să motivăm funcționarii unui minister cu asemenea bonus, când ei nu aduc vreun adaos de creativitate, talent sau muncă excesivă, când ei trebuie, pur și simplu, să realizeze niște sarcini de serviciu?
Lipsa de gândire și expertiză de la nivelul instituțiilor statului este aceeași, indiferent de epocă sau minister, dar acum pare mai vizibilă ca oricând.
Ministerele și regiile sunt pline de copii ai politicienilor, nepoți, secretare și chiar lipitori de afișe sau de sponsori electorali. În loc să avem câteva priorități de dezvoltare recunoscute prin consens de toate partidele, guvernul Cîțu trimite la Bruxelles un adevărat shopping list, gândindu-se doar la cum cheltuim banii, nu și la efectele de reformă necesare.
„(Un) nou proiect de reformă pe care România îl va rata cu nonșalanță, demagogie și balcanism”
În loc să avem strategii clare, guvernul ia, de la primarii prieteni, diferite proiecte de investiții în infrastructură pe care le așază pe locul unor proiecte majore de reformă. În loc de coeziune și schimbare profundă a sistemului sanitar și educațional, noi punem irigații pentru marii latifundiari din agricultură sau centuri ocolitoare pentru ca să fie realeși primarii unor orașe mai mari sau mai mici.
Multe alte lucruri se pot vedea chiar și de pe Marte despre societatea noastră pornind doar de la acest așa-zis nou proiect de reformă pe care România îl va rata cu nonșalanță, demagogie și balcanism, în timp ce politicienii vor murmura la infinit mantra cunoscută: Ceilalți sunt de vină.
Unii autosuficienți, alții neobișnuiți cu opoziția, ori unii dintre ei visând la împărțeli pe după perdea sau înțelegeri prin parcări. PNRR este o oglindă în care am putea să vedem adevărata performanță a politicii românești. Mă gândesc cu groază cum ne văd partenerii noștri de la Bruxelles, mă gândesc cu rușine la modul în care se va consemna în manualele de istorie această epocă.
Cred că, aici, imaginea cu nenumăratele selfiuri ale Domnului Cîțu, de la o învestire – vreo 26, parcă, poate deveni iconică pentru aroganța și deșertăciunea acestei guvernări”, se arată în declarația politică a lui Vasile Dîncu.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Avem un GRUP bun, există concurență, se MOTIVEAZĂ unii pe ceilalți

Universitatea Cluj va juca, luni, contra celor de la Dinamo, la București. Echipa lui Ioan Ovidiu Sabău a evoluat mult, se bate pentru un loc în play-off, a depășit și faza grupelor Cupei României, de pe locul 1. „Câinii”, în schimb, au eșuat și în a doua competiție internă, scrie GSP.
După victoria de la Botoșani, scor 4-0, în ultimul meci din grupele Cupei României, Ioan Ovidiu Sabău și-a avertizat public elevii, în perspectiva duelului cu Dinamo de la stadionul „Arcul de Triumf”.
Sabău („U” Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: Avem un GRUP bun, există concurență, se MOTIVEAZĂ unii pe ceilalți
Vizavi de ceea ce se întâmplă în tabăra „câinilor”, care au adunat 13 etape consecutive fără victorie, Sabău a punctat:
„Contează mult și faptul că, de obicei, importantă e reacția jucătorilor când se schimbă antrenorul. Sunt afectați de ceea ce se întâmplă, n-au mai câștigat de mult timp. Nu e ușor să fii criticat tot timpul, e clar că ei (n.r. jucătorii lui Dinamo) își doresc foarte, foarte mult o victorie.
„Avem un grup bun”
Trebuie să fim pregătiți foarte bine de acest joc, trecem printr-o perioadă foarte bună, echipa e în formă, se simte bine, are încredere, dar spun mereu că trebuie să o luăm de la capăt de fiecare dată. Am câștigat respectul și aprecierea suporterilor noștri, dar altceva nu am realizat nimic.
Îmbucurător este că avem un grup bun, există concurență, se motivează unii pe ceilalți. M-am bucurat și pentru Vali Gheorghe, reintrat după o perioadă, și pentru Fossati, am mari așteptări de la el, întrucât are potențial”, a spus antrenorul clujenilor.
ADMINISTRAȚIE
Se FLUIDIZEAZĂ controalele de SECURITATE pe aeroportul clujean. Acesta dispune acum de un sistem de control de ultimă GENERAȚIE

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj anunță finalizarea unui proiect de finanțare prin care s-a dotat cu un sistem de control de securitate de ultimă generație. Noile facilități permit efectuarea controlului de securitate fără a fi nevoie ca articolele de încălțăminte să fie îndepărtate, ceea ce va determina fluidizarea operațiunilor de control și reducerea timpilor de așteptare pentru pasageri. Proiectul a fost finalizat cu succes înainte de termenul prevăzut în contract.
„În calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță finalizarea proiectului „Echipamente și sisteme de control securitate pentru pasageri, bagaje și marfă”. Proiectul a fost implementat ca urmare a încheierii unui contract de finanțare între Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Se FLUIDIZEAZĂ controalele de SECURITATE pe aeroportul clujean. Acesta dispune acum de un sistem de control de ultimă GENERAȚIE
În cadrul proiectului au fost achiziționate echipamente de securitate performante de scanare a pasagerilor și a bagajelor și de detecție a metalelor și explozibililor, respectiv, 4 echipamente cu un nivel superior de detecție a metalelor în încălțăminte, 1 echipament mobil de scanare cu raze X a bagajelor de cală, 3 porți de detecție a metalelor, 2 sisteme de scanare a persoanelor cu capacitate rapidă de a detecta orice obiect și 7 echipamente de detecție a explozibililor prin prelevare de probe.
Echipamentele de scanare și detecție a metalelor oferă pasagerilor noi facilități care permit efectuarea controlului de securitate fără a fi nevoie ca articolele de încălțăminte să fie îndepărtate, ceea ce va determina fluidizarea operațiunilor de control și reducerea timpilor de așteptare pentru pasageri.
„Valoarea totală (…) este 7.663.645,51 lei”
În urma implementării proiectului, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va dispune de un sistem de control de securitate pentru pasageri, bagaje și marfă și echipamente de ultimă generație care vor asigura: creșterea standardelor de procesare a pasagerilor, reducerea semnificativă a timpului de efectuare a controlului de securitate, creșterea capacității de detecție a obiectelor metalice sau nemetalice aflate în posesia pasagerilor indiferent de poziția și locul obiectului, detectarea și indicarea precisă a explozibililor prin intermediul unei alarme.
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este 7.663.645,51 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 5.477.951,22 lei”, se arată în comunicatul Aeroportului clujean.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă seara, în curtea interioară la Iulius Mall, în Cluj-Napoca. Din primele informații se pare c-ar fi vorba de niște paleți care s-au aprins. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale.
„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente cu trei autospeciale de stins incendii pentru a lichida flăcările care au cuprins mai multe materiale depozitate în curtea interioară (unde se preia marfa) a unui complex comercial de pe strada Alexandru Vaida Voievod.
VIDEO FOTO. INCENDIU la Iulius Mall. Au luat FOC niște paleți în curtea interioară. Clienții de la Auchan au fost EVACUAȚI
Până acum nu au fost persoane care să solicite consult medical și nu au fost necesare măsuri pentru evacuarea clienților din complexul comercial”, a transmis ISU Cluj.
Update:
Flăcările au fost localizate, nu mai există pericol de extindere se lucrează pentru stingerea focarelor ascunse.
Clienții din cadrul spațiului comercial unde funcționează un supermarket au fost evacuați ca măsură de siguranță. Forțele de intervenție au mai fost suplimentate cu încă o autospecială de stingere a incendiilor din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca.
La fața locului au fost alocate un echipaj SMURD și două SAJ, precum și o autoscară.
Până acum nu sunt persoane care au solicitat consult medical.
Iulius Mall a dispus oprirea sistemului de ventilație în întreg mall-ul să nu se inunde cu fum.
Având în vedere că mai există infiltrări de fum în parcajele și spațiile complexului comercial, a fost transmisă recomandarea clienților de a părăsi în ordine obiectivul.
Foto: Facebook Info Trafic Cluj-Napoca
CULTURA
„Bună sara lui Crăciun”. Spectacol extraordinar de colinde și cântece de stea la Cluj-Napoca. Intrarea este liberă

Iubitorii tradițiilor și obiceiurilor de iarnă sunt așteptați la un spectacolul extraordinar de colinde și cântece de stea.
Cete de colindători din mai multe zone ale județului vor oferi celor prezenți momente speciale, pe care rar mai au ocazia de a le trăi astăzi de sărbători. Vor aduce în scenă colinde tradiționale, așa cum se cântau mai demult în satele românești, dar și obiceiuri de iarnă.
„Bună sara lui Crăciun”. Spectacol extraordinar de colinde și cântece de stea la Cluj-Napoca. Intrarea este liberă
Pe scenă vor urca Grupul de copii și tineri „Arheo” din Cluj-Napoca, Grupul de colindători din cadrul Ansamblurilor „Junii Vlădesei” și „Cununa Vlădesei” ale Casei de Cultură Huedin, Grupul de colindători din cadrul Ansamblului „Șoimii Carpaților” și Florești, Grupul de colindători din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date” din Cluj-Napoca.
De asemenea, îi veți putea asculta pe cei Grupul de colindători „Tradiții Ormănene” din Orman, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, „Ceata junilor” de la Măguri-Răcătău și Grupul de colindători „Mărișana” și „Ceata junilor” de la Mărișel și Grupul de colindători de la Ansamblul ,,Tradiții” Someșul Napoca din cadrul USAMV Cluj-Napoca.
Totodată, iubitorii de folclor se vor putea bucura și de colindele grupului de interpreți clujeni „Corindătorii Clujului”: Iosif Rusu, Raul Oltean, Adrian Socaciu, Alexandru Potra, Daniel Rusu și Grigore Sâmboan.
Cei prezenți vor fi colindați și copiii din cadrul Așezământului pentru Copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești, dar și de la Mănăstirea Dumbrava, județul Alba.
Spectacolul va avea loc joi, 14 decembrie, de la ora 17.00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, de pe strada Episcop Nicolae Ivan, în cartierul Mărăști, lângă clădirea Consiliului Județean.
Aflată la a treia ediție, manifestarea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.