Connect with us

EVENIMENT

Dîncu, despre Sabin Sărmaș: Există posibilitatea ca un candidat independent să ia un mandat de parlamentar   

Publicat


sarmas

Președintele PSD Cluj, eurodeputatul Vasile Dîncu, crede că Sabin Sărmaș, candidat independent la Camera Deputaților are șanse să câștige un mandat, dar are nevoie de o bună comunicare politică și o activitate puternică în campania electorală.

”Nu este exclus ca un independent să aibă șanse. Este destul dificil ca independent, în primul rând că alegerile locale nu seamănă cu cele generale.

Comunicarea cu un inamic unic, e mai simplă decât atunci când vorbim de parlamentare, nu îl mai ai pe Emil Boc ca țap ispășitor.

Aici e mai complicat însă, cu o bună comunicare politică și cu o puternică activitate de campanie, cu o dedicare foarte mare, există posibilitatea ca un candidat independent să ia un mandat de parlamentar”, a explicat Dîncu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Și Pleșu nu mai vine. Dar vine Radu Paraschivescu la Teatrul Național Cluj-Napoca, în dialog cu Marina Constantinescu

Publicat

De

teatrul national paraschivescu

Scriitorul Andrei Pleșu, care era așteptat, duminică, să participe la o întâlnire cu publicul organizată la Teatrul Național Cluj-Napoca, nu mai ajunge, astfel că organizatorii l-au înlocuit cu Radu Paraschivescu, care va dialoga cu Marina Constantinescu.

Întâlnirea are loc de la ora 19, în sala mare a Teatrului Național Cluj-Napoca, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

Născut în 1960, la București, Radu Paraschivescu este un cunoscut prozator, traducător și redactor de carte. A absolvit Facultatea de Filologie din București, specializarea engleză-franceză, iar, ulterior, a lucrat ca profesor de limba engleză, bibliotecar și documentarist.

În 1993 și-a început cariera de redactor de carte la Editura Olimp, urmat de un an la Elit și încă unul la RAO. În 2003, s-a alăturat editurii Humanitas ca editor.

A prezentat emisiuni de radio și tv pe teme culturale și sportive, printre care, între 2014 și 2019, ”Dă-te la o carte” și ”Pastila de limbă” la postul de televiziune Digi 24. În prezent realizează podcastul Vorba vine la Rock FM.

Autor a numeroase cărți

Radu Paraschivescu este autorul a numeroase cărți de ficțiune și non-ficțiune, printre care romane ca Fluturele negru, Cu inima smulsă din piept, Podul diavolului, Acul de aur și ochii Glorianei, Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri ș.a., volume de povestiri precum Bazar bizar și Garoafe la bordel sau literatură confesivă și texte despre România ultimelor decenii (Maimuța carpatină, Noi suntem români – nimeni nu-i perfect, Libertatea de depresie etc.).

O parte dintre cărțile sale au devenit best-sellere, printre care și Ghidul nesimțitului, volum vândut în peste 70.000 de exemplare.

Printre autorii traduși de el se regăsesc Julian Barnes, Jonathan Coe, Salman Rushdie, George Saunders, Stephen Fry, David Lodge, William Golding, Kazuo Ishiguro, James Salter, Nick Hornby, Alain de Botton, C.S. Lewis, William Burroughs, John Steinbeck.

Marina Constantinescu, realizatorul emisiunii Nocturne de la TVR 1

Născută în 1966, la București, Marina Constantinescu este om de radio și televiziune și critic de teatru. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii Bucureşti. În 1992 a început să colaboreze cu suplimentul LAI al ziarului Cotidianul şi cu revista România Literară (este redactor al acestei reviste din 1993), unde a debutat cu cronica dramatică.

A fost director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru I.L.Caragiale, profesor invitat la instituții din țară și din străinătate, membru în numeroase jurii naționale și internaționale. Este membru-fondator al Fundației Teatrul Act, al Teatrului Act, primul teatru independent din România, și al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, membru al Senatului Uniter, al boardului director al revistei Teatrul Azi ș.a.m.d.

Premiul UNITER

Din 2001, este realizatorul emisiunii Nocturne la TVR1, cel mai important talk-show cultural din România. Pe lângă numeroase studii, eseuri și proză scurtă, semnează volumele Danaidele – istoria unui spectacol (Editura Nemira, 1996) și A fost odată în România – capitolul despre fenomenul teatral în post-comunism din antologia internaţională (publicată în America), consacrată artei spectacolului în ţările din Europa Centrală şi de Est după căderea Zidului Berlinului (1996).

În 1997 a primit premiul UNITER pentru „Cel mai bun critic de teatru”, iar în 2020 – Premiul de Excelenţă al UNITER pentru calitatea excepţională a ultimelor şase ediţii ale Festivalului Naţional de Teatru.

A primit premiul Academiei Române „Aristizza Romanescu” în anul 2020. Este decorată de Preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău, după victoria ”U” Cluj în fața Oțelului: Am meritat victoria, îi felicit pe jucători. Obiectivul, locul I la final de tur

Publicat

sabau 3

Antrenorul echipei ”U” Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a lăudat echipa după victoria de vineri seara de pe Cluj Arena cu Oțelul Galați și a spus că jucătorii săi au făcut o repriză bună și una foarte bună.

”Vreau să-i felicit pe jucători. Ei sunt cei care știu să sufere, să se încarce atât cât trebuie. Și-au dorit foarte mult să își ia o revanșă față de cele două jocuri pe care le-am pierdut (sezonul trecut împotriva Oțelului, 0-1 la Cluj, în campionat și 1-2 la Galați în semifinala Cupei României-n.n.). Am arătat bine ca stare de spirit, am fost exact ce trebuie. Așa cum a arătat de foarte multe ori această echipă.

Oțelul este o echipă bine pregătită, ca spirit, ca potențial fizic, știam. Au jucători harnici, Dorinel știe ce are de făcut, e un antrenor cu multă experiență. Îl apreciez foarte mult, pentru că e bun în ceea ce face, tot respectul. Numai că noi astăzi am fost mai buni, am pregătit mai bine jocul. Am meritat victoria, acesta e adevărul”, a declarat Sabău.

A schimbat sistemul

Acesta s-a referit și la mutările de la pauză, care s-au dovedit decisive în stabilirea rezultatului final.

„Am schimbat sistemul de la început, am jucat 4-2-3-1. La pauză, ținând cont că avea Daniel (Lasure-n.n.) cartonaș galben, era teama să nu ia al doilea galben, să ia roșu.

Nu am putut să risc, l-am trecut pe Alex Chipciu acolo unde el se simte foarte bine. La fel și cu Berto, pentru că și Robert Silaghi a venit de la lot, s-a antrenat cum s-a antrenat după acea euforie, acea calificare importantă. Și a avut și o mică problemă la genunchi, iar atunci am fost nevoit să schimb.

Laudă la adresa jucătorilor

Am crescut ritmul a doua repriză, am împins foarte bine, cu mai multă determinare, mai mult curaj spre atac și până la urmă am forțat. Ne-am creat mai multe situații, ritmul a fost mai bun, am și marcat.

Nu am decât cuvinte de apreciere și de laudă la adresa jucătorilor. Îmi pare foarte rău, am mai spus-o și înainte, că sunt jucători cu o anumită valoare, experiență și nu am putut să-i folosesc, să le dau minute.

E greu să gestionezi, să te uiți în ochii lor, să-i vezi că sunt nemulțumiți că nu joacă, dar în același timp, tot respectul pentru că știu să se bucure pentru realizările echipei. Mi-e greu, vreau să-i văd și pe ei fericiți și mulțumiți. Va veni și rândul lor, antrenorul întotdeauna va mulțumi doar puțini jucători și mulți vor fi dezamăgiți, din păcate”, a adăugat antrenorul clujenilor.

Campioană de toamnă

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele pe care le-a fixat e ca ”U” Cluj să termine turul pe primul loc.

Este posibil, depinde de noi. Vom întâlni adversari buni, mergem la Botoșani, vine Farul, nu ne va fi ușor, dar dacă suntem ce trebuie să fim și muncim foarte mult, eu cred că ne putem îndeplini acest obiectiv. Noi nu luăm meci cu meci, obiectivul este foarte clar, ni l-am asumat: calificarea în play-off”, a mai spus Sabău.

Următorul meci al lui ”U” este programat luni, 28 octombrie, de la ora 18:00 în deplasare, la FC Botoșani.

sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dîncu: Reindustrializarea și reconstrucția țării, prioritatea PSD. Clujul are șansa să devină un hub energetic foarte important

Publicat

De

psd

Prioritatea viitorului Guvern PSD este reindustrializarea și reconstrucția României, fiind lansat un plan național în acest sens care prevede, printre altele, refacerea industriei de apărare și dezvoltarea sectorului energetic, județul Cluj având șansa să devină un hub energetic foarte important, susține președintele PSD Cluj, eurodeputatul Vasile Dîncu.

Dîncu, a declarat, sâmbătă, că, așa cum reiese și din Raportul Draghi, România are numeroase oportunități mai ales din perspectivă energetică.

”Europa a pierdut din putere, influență și competitivitate și va trebui să facă un nou plan Marshall, de 800 de miliarde de euro, care înseamnă inovație și competitivitate.

Principala problemă, în viitor, va fi energia, care este cel mai important lucru. Energia este mai scumpă de 3 ori în Europa decât în SUA, iar gazul de 5 ori.

România este integrată în economia europeană. Am fost o economie de lohn și în IT, și va trebui să modificăm aceste lucruri.

România, independentă energetic

Ce trebuie să facem? Un mixt energetic, avem șansa cea mai mare din Europa să ajungem la independență energetică și chiar să devenim și exportatori în regiune. Dar nu avem capacitatea de interconectare cu Europa și prețul la noi la energie e mai scump.

La Cluj, avem o mare șansă să devenim unul dintre hub-urile energetice cele mai importante”, a spus Dîncu.

Acesta a precizat că Guvernul a relansat proiectul Tarnița – Lăpuștești, unul foarte important pentru România, și care va însemna o echilibrare a sistemului energetic național, fiind nevoie și de pornirea unor microhidrocentrale, investiții de dinainte de 1989 realizate în proporție de 90%, oprite și din cauza ”exacerbării filosofiei ecologiste”.

Refacerea industriei de apărare

”Energia verde, cu care noi putem deveni lideri regionali, poate asigura un mixt energetic care să însemne o bază pentru reindustrializare.

De asemenea, și alte lucruri în Transilvania ne pot ajuta, cum ar fi refacerea unor centre industriale și refacerea industriei de apărare, în condițiile în care o parte din industria de apărare a Europei se va muta în România.

Nu se poate trăi doar din calea a 3-a, cea a serviciilor. (…) Refacerea învățământului dual poate participa la reconstrucția României. Această reconstrucție este proiectul cel mai important al PSD, fiind cel care poate asigura calea spre bunăstare.

Reindustrializarea va fi cea care va aduce o parte din diaspora înapoi”, a explicat liderul PSD Cluj.

Cordoș: Cum se face reindustrializarea Clujului

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, care deschide lista  filialei clujene pentru Senat, a declarat la rândul său că reindustrializarea este un proiect de țară care intră ”în zona detalierii naționale cu valențe locale”.

”Reindustrializarea se poate face la Cluj prin dezvoltarea parcurilor industriale, prin promovarea brandurilor locale și prin asigurarea forței de muncă locale. Inovare putem avea prin educație și prin cercetare.

La Cluj, avem parcuri industriale, dar și unele lăsate în paragină, cum sunt cele din Feleac și Câmpia Turzii, avem hale abandonate, ceea ce înseamnă că administrația locală nu a pus accent pe ele și a dat dovadă de lipsă de viziune privind dezvoltarea industrială”, a spus Cordoș.

Acesta a precizat că planul național de reindustrializare există fiind nevoie, în plus, și de un parteneriat solid între stat și mediul privat.

Ciortea: Parlamentarii, să aducem investitori în Cluj

Prim – vicepreședintele PSD Cluj, Răzvan Ciortea, care ocupă primul loc pe lista de la Camera Deputaților, a spus că Guvernul PSD are și soluții în ceea ce privește proiectul de reindustrializare.

”Turda, de unde provin, era perla industriei transilvănene, acum nu se mai regăsește nimic, absorbea forța de muncă din jur și chiar și din Cluj-Napoca.

Parlamentarii trebuie să aducă investitori în zonă, să ținem legătura cu primarii, dar să nu uităm de IMM-uri. Vom face lobby să aducem investitori, care să dea salarii pe măsură, iar oamenii nu vor mai pleca în străinătate, deoarece va crește calitatea vieții”, a precizat Ciortea.

Lăpușan: România să recâștige piața internă

Celălalt prim-vicepreședinte al PSD Cluj, Remus Lăpușan, locul 2 pe lista filialei pentru Camera Deputaților, a afirmat că este familiarizat cu temele economice, în condițiile în care a condus timp de 10 ani o firmă multinațională.

”Cred că doar prin inovare putem face pași pentru implementarea proiectului de reindustrializare.

România trebuie să își recâștige piața internă și să fim la fel de relevanți ca Polonia și ca alte țări din sud-estul Europei. Avem și un deficit de imagine și unul de acțiune. Trebuie să recucerim piața internă și să pornim de la ceea ce există în zona IMM.

În 2001 – 2003, eram într-un proiect cu Banca Mondială referitor la centre de recalificare profesională care să deservească reindustrializarea și să recalifice forța de muncă pentru firme, unul fiind înființat și la Cluj-Napoca.

De asemenea, cred într-un parteneriat public – privat și trebuie să pornim împreună la drum, asta fiind soluția. (…)

Noi am fost cuceriți ca piață de marile lanțuri de magazine și cred că trebuie să le impunem condiții. Peste 60% din produsele lor sunt  produse în alte țări și trebuie să urmărim vânzarea produselor din România. Aceasta este marea temă”, a precizat Lăpușan.

Reindustrializarea, ultima mare șansă a României în secolul al XXI-lea

Flaviu Turcu, președintele Asociației pentru Diplomație Tehnologică, a arătat că reindustrializarea este ultima mare șansă a României în secolul al XXI-lea.

”Reindustrializarea nu poate fi făcută cu tehnologie veche și cu forță de muncă slab calificată.

Domeniile tehnologice în care putem fi jucători importanți, sunt tehnologii spațiale, microelectronică și nanotehnologii, 5G și conectivitatea avansată, IA, robotică și sisteme autonome, materiale noi și fabricație avansată și biotehnologii.

Reindustrializarea trebuie să țină cont de capitalul uman, de zonele strategice și de investiții în tehnologiile noastre proprii pe care să le exportăm”, a menționat Turcu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

RADP Cluj-Napoca face angajări. Ce post se caută la Secția Ridicări Auto

Publicat

RADP Cluj-Napoca face angajări

Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) Cluj-Napoca recrutează personal în vederea angajării pe perioadă determinată pentru ocupația de muncitor necalificat (legător de sarcină) la Secția Ridicări Auto. 

Cei interesați vor depune la secretariatul regiei sau pe e-mail (office@radpcj.ro) cerere de angajare / scrisoare de intenție, însoțită de un CV, copie după actul care atestă pregătirea profesională.

Informații  suplimentare la telefon 0264 552 666, interior 28, sau la sediul regiei din Cluj-Napoca, str. Calea Someseni, nr. 2, arată regia.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax