Connect with us

EVENIMENT

DIICOT a reținut mai mulți români care cultivau cannabis în București și Galați

Publicat


Procurorii DIICOT au găsit în casa unui bărbat din Capitală o cultură de canabis, având o instalaţie improvizată de iluminat, încălzire, filtrare aer, irigare şi fertilizare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, bărbatul a fost reţinut joi pentru 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, în stare de recidivă.

Măsura a fost dispusă după ce, la aceeaşi dată, a fost efectuată o percheziţie domiciliară în municipiul Bucureşti, în urma căreia au fost descoperite şi ridicate un număr total de 16 de plante de canabis şi cantitatea de aproximativ 6,5 kilograme de canabis. De asemenea, în locuinţa percheziţionată a fost identificată o instalaţie improvizată pentru culturi indoor (iluminat, încălzire, filtrare aer, irigare, fertilizare).

Potrivit anchetatorilor, inculpatul a înfiinţat şi întreţinut în cursul anului 2022, fără drept, o cultură de canabis, a cules şi deţinut în vederea comercializării fragmente de plante de canabis.

Traficantul va fi prezentat vineri Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie din cadrul BCCO Bucureşti.

O altă persoană a fost reţinută de procurorii DIICOT după ce, în urma unei percheziţii la locuinţa acesteia, au fost descoperite sute de plante de canabis şi peste 1.800 grame de muguri de canabis, informează, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Galaţi.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi, au efectuat o percheziţie domiciliară, în judeţul Galaţi, la o persoană bănuită de trafic de droguri de risc, în formă continuată, în urma căreia au fost descoperite şi ridicate aproximativ 300 de plante de canabis şi 1.830,20 de grame de canabis, sub formă de muguri.

De asemenea, în locuinţa percheziţionată s-au mai găsit o instalaţie improvizată pentru culturi indoor, dar şi fertilizatori folosiţi pentru întreţinerea plantelor.

În cauză, s-a reţinut faptul că, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, persoana bănuită a înfiinţat şi întreţinut, fără drept, o cultură de canabis şi a cules şi deţinut, în vederea comercializării, muguri de canabis.

Pe 17 martie, procurorii DIICOT au reţinut, pentru 24 de ore, o persoană bănuită de săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc, iar în cursul zilei de vineri aceasta urmează să fie prezentată Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Un camion parcat în curte la Metro îi așteaptă pe clujeni să doneze ce pot pentru sinistrații din Galați

Publicat

Un camion de 40 de tone parcat la Metro Cluj îi așteaptă pe clujeni să contribuie cu donații pentru persoanele afectate de inundațiile devastatoare din județul Galați.

Începând de miercuri, 25 septembrie, un camion pus la dispoziție gratuit de un șofer voluntar este amplasat în parcarea Metro din Cluj-Napoca pentru a colecta donații destinate sinistraților din județul Galați, care au pierdut totul în urma inundațiilor recente.

Clujenii, îndemnați să doneze pentru sinistrații din sudul țării

Orice contribuție este binevenită – de la alimente și pături până la haine sau alte produse de strictă necesitate.

„Dragi clujeni, vă rog să dați vestea mai departe. Clujul ajută Galațiul! De mâine vom avea un camion de 40 de tone în parcare la Metro Cluj, și vă așteptăm să veniți din tot județul… este nevoie de orice ajutor pentru oamenii afectați de inundațiile catastrofale din județul Galați.

O pătură, o sticla de ulei, o plasa de cartofi… și de asemenea puteți face cumpărături direct din Metro și le urcăm în camion. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească sacrificiul!”, transmit organizatorii.

Donațiile pot fi aduse direct sau achiziționate din Metro și încărcate imediat în camion. Campania este organizată de Asociația „Ștergem Lacrimi”, care va transporta bunurile colectate în Galați și le va distribui persoanelor afectate de inundații.

Mobilizare impresionantă pentru Galați

Inițiativa a fost inspirată de implicarea recentă a asociației în județul Galați, unde membrii săi au ajutat localnicii afectați. Un șofer de camion, impresionat de acțiunea lor, a decis să ofere un camion de 40 de tone pentru a sprijini colectarea și transportul donațiilor de la Cluj la Galați.

„Un șofer de camion ne-a văzut când am fost în acțiune în județul Galați, săptămâna trecută, i-a plăcut cum am ajutat oamenii, și a hotărât sa ne pună la dispoziție un camion de 40 tone în mod total gratuit pentru a-l încărca la Cluj, la Metro în parcare, după care vom merge la Galați și îl vom distrbui celor afectați de inundațiile catastrofale… omul nu dorește să plătim nici măcar un leu, iar noi începând de miercuri, 25 septembrie, vă vom așteapta cu ce puteți ajuta, produse alimentare, hăinuțe, orice se poate, în curte la Metro. Acei oameni afectați, au pierdut totul…”, au mai transmis reprezentanții asociației.

Donații online pentru cei care nu pot ajunge la Metro

Cei care nu pot ajunge fizic la Metro Cluj pot sprijini campania făcând donații online în conturile Asociației „Ștergem Lacrimi”. Fondurile vor fi folosite pentru achiziționarea de bunuri necesare celor afectați. Donațiile pot fi făcute în lei, euro, dolari sau lire sterline, cu specificația „Galați”.

Denumire entitate: Asociția Ștergem Lacrimi

Cod de înregistrare fiscală: 40472193

Raiffeisen Bank

  • Cont lei: RO35 RZBR 0000 0600 2074 5056
  • Cont euro: RO83 RZBR 0000 0600 2074 9236 , cod Swift:  RZBRROBU.
  • Cont usd: RO29 RZBR 0000 0600 2088 1837, cod Swift: RZBRROBU.
  • Cont lire: RO79 RZBR 0000 0600 2401 7335, Cod Swift : RZBRROBU

Banca Transilvania

  • Cont lei: RO09BTRLRONCRT0CR1693901
  • Cont euro: RO53BTRLEURCRT0CR1693901, Swift BTRLRO22

CEC Bank

  • Cont lei: RO56CECEB00030RON3144109
  • Cont euro: RO28CECEB000C1EUR3144121

ING Bank

  • Cont lei: RO75 INGB 0000 9999 1531 5861
  • Cont euro: RO14 INGB 0000 9999 1531 5989   Cod SWIFT: INGBROBU, Cod BIC: 606410008

BCR

  • Cont lei: RO40 RNCB 0298 1783 2387 0002
  • Cont euro: RO13 RNCB 0298 1783 2387 0003

paypal@stergemlacrimi.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Publicat

varga

„Există o relație comercială în derulare între mine și domnul Lelbach. Toate litigiile de până acum au fost câștigate de noi, suntem într-o relație amicală”. Ioan Varga

Cluj24 vă informa despre procesele pe care le are pe rol finanțatorul CFR Cluj, Ioan Varga, legate de returnarea unor împrumuturi în valoare totală de 61,7 milioane de euro către omul de afaceri german Abris Lelbach.

Împrumuturile, patru la număr, aveau scadență în 2018. Până în prezent, Ioan Varga nu a returnat niciun euro creditorului. În procedura specială de emitere a ordonanței de plată este obligatorie comunicarea somației debitorului. Somația trebuie comunicată printr-un executor judecătoresc sau prin scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire.

Ca atare, creditorii au ales varianta expedierii somației prin Poșta Română, cu confirmare de primire. Astfel, către debitor a fost expediată o somație de plată la data de 24.12.2021, având scadența de rambursare în termen de 15 zile de la primirea ei, pentru achitarea datoriei.

O scrisoare PIERDUTĂ (de 61,7 milioane euro) sau „curat-murdar”, nene Nelule! Cum l-a „ajutat” Poșta Română pe Neluțu Varga

Ei, aici începe bulibășeala… Asta pentru că Ioan Varga neagă c-ar fi primit această somație și ca atare n-avea de unde știi că are de achitat suma de 61,7 milioane de euro în acest termen.

somatie

 

factura posta

aviz

Factura de mai sus dovedește că somația a fost expediată debitorului la data de 24.12.2021, ora 12:56.

 

Debitorul Ioan Varga a invocat prescripția dreptului material, având în vedere că au trecut trei ani de la data la care trebuia achitat împrumutul.

„Somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14”

„Ceea ce este însă esențial este faptul că nu a fost depusă dovada recepției acelei note de inventar de către subsemnatul. Confirmarea de primire de care se servește creditorul este expediată la altă adresă și, cu siguranță, nu poartă semnătura subsemnatului”, a declarat Varga.

Conform sistemului de urmărire a expedierilor pus la dispoziție de Poșta Română, cod de urmărire Track & Trace (AWB), rezultă că somația a fost primită de debitor la data de 31.12.2021, ora 10.14.

awb

„La fiecare prelucrare a trimiterii poștale, codul de tracking tipărit pe etichetă este scanat și transmite în software-ul dedicat informații despre locul în care se află corespondența la momentul respectiv, precum și data și ora la care s-a făcut prelucrarea”, spune Poșta Română.

Ca atare, avocații lui Lelbach au solicitat Poștei Române dovada înmânării corespondenței debitorului Ioan Varga.

cerere posta

Aceasta, însă, nu a mai fost de găsit. De altfel, Poșta Română și-a asumat întreaga răspundere pentru pierderea actului, în mărinimia ei oferindu-se să achite daune materiale, cam 20 de lei.

„La aproximativ două luni de la momentul transmiterii adresei indicate mai sus către CNPR, creditoarei i-a fost comunicată adresa nr. 310/3366/13.09.2022, prin care CNPR – Oficiul Judeţean de Poştă Cluj a transmis acestuia că „la OP Cluj-Napoca 6, nu se pot identifica documente care să confirme livrarea trimiterii către destinatar sau unei alte persoane împuternicită să primească trimiterile poştale în locul acestuia”, precum şi că „la Oficiul Poştal-Napoca 6 s-a marcat în mod eronat în data de 31.12.2021, în aplicaţia informatică track&trace, starea „Distribuit”.

„Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe”

Cu alte cuvinte, prin răspunsul comunicat, CNPR şi-a recunoscut în mod expres propria culpă în ceea ce priveşte nefinalizarea procedurii de livrare a somaţiei, menţionând că expeditorul este îndreptăţit la despăgubiri, în conformitate cu prevederile legale. Cu toate acestea, solicită a se observa că prin răspunsul comunicat nu au fost oferite informaţii suplimentare privind momentul/condiţiile în care a fost pierdută somaţia, precum nici despre modalitatea în care a fost posibilă actualizarea „din eroare” a statusului livrării Somaţiei în aplicaţia Track & Trace. Mai mult decât atât, CNPR nu a explicat nici motivele pentru care această „pierdere” a somaţiei expediate de creditor nu a fost comunicată/ semnalată acestuia timp de mai mult de 9 luni de la momentul expedierii”, scrie în rechizitoriu.

Pasul următor a fost ca creditorul să sesizeze DNA, pe 04.10.2022, având în vedere valoarea mare a prejudiciului. Sesizarea viza infracțiunile de abuz în serviciu, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și fals informatic. La 28.10.2022, DNA și-a declinat competența, pe motiv că prejudiciul creat de factorul poștal este doar contravaloarea expediției somației și nu suma de 61,7 milioane euro, care este doar o consecință a sustragerii și distrugerii de înscrisuri. Ulterior a intrat pe rol Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, pentru neregularitățile depistate la Poșta Română, inclusiv pentru bănuiala sustragerii ulterioare și distrugerii dovezii de înmânare a somației către Ioan Varga.

În motivarea declinării competenței, DNA preciza: „Este fără putință de tăgadă faptul că Somația a fost transmisă către numitul Varga Ioan-Gheorghe (…) iar confirmarea de primire scanată la momentul întoarcerii factorului poștal în oficiu. Acest lucru nu poate însemna decât că, după înregistrarea confirmării de primire în sistemele informatice, numitul Varga Ioan-Gheorghe a sesizat conținutul corespondenței și l-a instruit pe factorul poștal să șteargă orice urmă a livrării Somației.

„La acest dosar penal se lucrează de doi ani”

De aceea, persoanele vătămate apreciază că, la instigarea numitului Varga Ioan-Gheorghe, factorul poștal a procedat și la sustragerea și distrugerea înscrisului denumit „confirmare de primire”, în condițiile în care corespondența i-a fost predată spre distribuire la  data de 30.12.2021 ora 07.34, iar a doua zi la ora 10.14, aceasta apărea predată la destinatar fără însă a mai fi transmisă expeditoarelor confirmarea de transmitere a corespondenței.

Totodată, raportat la creanțele considerabile ce urmau a fi recuperate prin procedura legală demarată, este vădit faptul că distrugerea confirmării de primire a Somației și ștergerea oricăror urme de livrare a corespondenței, profită numitul Varga Ioan-Gheorghe.”

Procesul, strămutat între timp la Tribunalul Bistrița-Năsăud, a avut ultima ședință pe 11 septembrie 2024, dată la care s-a suspendat judecarea cererii având ca obiect pretenții până la pronunțarea unei hotărâri definitive în dosarul penal. Cu alte cuvinte, stop joc, până când Parchetul găsește poștașul ori funcționarul care a sustras și distrus dovada înmânării somației. La acest dosar penal se lucrează de doi ani…

Citește mai departe

ECONOMIE

E.ON a sprijinit cu 1,8 milioane de euro proiecte pentru SIGURANȚĂ, educație și protejarea mediului

Publicat

eon

Grupul E.ON România a sprijinit, anul trecut, cu circa 1,8 milioane de euro proiecte dedicate comunității, ridicând la aproape 20 milioane de euro valoarea totală a sumelor investite în astfel de inițiative în ultimii ani, potrivit Raportului de Sustenabilitate al E.ON pentru anul 2023, publicat recent.

·         70.000 de copii și adulți au fost beneficiarii direcți ai proiectelor E.ON și Delgaz Grid;

·         În 2023 s-a stabilit un record: 6.100 de ore de voluntariat dedicate comunității de către angajații companiei, de aproape șase ori mai mult decât în anul 2022;

·         Anual, peste 5 milioane de români sunt informați pe teme de siguranță, prin intermediul acțiunilor și campaniilor comune desfășurate de E.ON România, I.G.S.U. și D.S.U.;

E.ON a sprijinit cu 1,8 milioane de euro proiecte pentru SIGURANȚĂ, educație și protejarea mediului

Domeniile principale de implicare în comunitate au vizat îmbunătățirea culturii siguranței și pregătirea generațiilor viitoare, prin încurajarea inovației și susținerea de lecții, activități și concursuri școlare. Schimbările climatice și protecția mediului, prin proiecte şi campanii dedicate eficienței energetice, au fost de asemenea domenii prioritare în anul 2023.

Cele peste 6.000 de ore de voluntariat reprezintă o cifră record, fiind de aproape șase ori mai multe decât în 2022, datorită acțiunilor la care au participat 1.450 de voluntari, aproape un sfert din angajații Grupului E.ON România. Proiectele proprii au avut 70.000 de beneficiari direcți.

Campania #FacemBine a însemnat organizarea a zeci de acțiuni de voluntariat, pornind de la nevoile micro cu care se confruntă comunități mici, vulnerabile, identificate cu sprijinul asociațiilor și ONG-urilor de la nivel local.  Peste 560 de colegi au participat la acțiuni de voluntariat, iar rezultatele au fost pe măsura implicării lor: cinci spații de joacă amenajate în curțile școlilor și grădinițelor și un spațiu de joacă pentru animale părăsite, 2.500 de copaci plantați, 1.000 de porții de mâncare gătite și distribuite persoanelor vulnerabile, 500 de pachete pregătite și distribuite pentru copii și persoane vârstnice vulnerabile, trei școli decorate cu desene și mesaje inspiraționale, două spații de lectură amenajate în școli, trei trasee turistice reamenajate și 20 de asociații locale sprijinite.

Dăruiește Lumină

Anul 2023 a însemnat 1.850.000 kWh energie donați către zece instituții educaționale, sociale sau de sănătate, în cadrul celor trei ediții pline de povești emoționante. În premieră, anul 2023 a însemnat și aducerea componentei de responsabilitate socială în cadrul Festivalului Electric

Castle. Pentru fiecare participant care a vizitat și s-a implicat în activitățile de la standul E.ON Home Stage, compania a donat câte 50 kWh. În total, la finalul festivalului au fost dăruiți 250.000 kWh de energie Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca.

Parteneriatul dintre E.ON și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) – „Împreună pentru siguranță” a împlinit anul trecut 11 ani, timp în care au fost derulate acțiuni de informare și prevenire a situațiilor de risc care decurg din utilizarea surselor de energie. În fiecare an, aproximativ 5 milioane de oameni au fost beneficiarii campaniilor derulate prin toate canalele de informare.

E.ON derulează de peste zece ani proiectul „Energie în școlile copilăriei”, reușind să îmbunătățească condițiile de studiu pentru elevi și să eficientizeze consumul de energie în 83 de instituții de învățământ, investind până acum circa 4,36 milioane de euro. În 2023, am ales ca beneficiari cinci școli pentru copii cu nevoi speciale și două instituții care vin în sprijinul copiilor cu nevoi speciale.

Parteneriatul cu Asociația ZI de BINE. Fiecare lună a ultimilor trei ani a însemnat implicarea E.ON România în câte un proiect, alături de Asociația Zi de Bine și câte un ONG partener, în baza unui parteneriat menit să dezvolte soluții pentru provocări ce țin de educație, sănătate, incluziune socială, sărăcie sau mediu.

Mai multe informați despre proiectele și rezultatele Grupului E.ON România găsiți în Raportul de Sustenabilitate E.ON pentru anul 2023, aici.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție, respectiv de furnizare a energiei şi a soluțiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Cluj-Napoca are, în premieră, o Hartă Culturală și Gastronomică în trei limbi. Orașul, pe locul 5 la numărul de turiști

Publicat

De

Hartă Turistica și Gastromică Cluj-Napoca

Cluj-Napoca are o Hartă Culturală și Gastronomică complexă pentru turiștii care ajung în „orașul comoară”. Inedit este faptul că această hartă este și în format fizic și se va găsi la hotelurile din oraș și la punctele de informare turistică.

Harta, care este o premieră în țară, le permite turiștilor să descopere nu doar trasee și obiective frumoase, dar și bucătăria tradițională sau evenimentele care au loc aici.

FOTO. Cluj-Napoca are, în premieră, o Hartă Culturală și Gastronomică în trei limbi. Orașul, pe locul 5 la numărul de turiști

Harta, care are un design modern și ușor de utilizat, este disponibilă în format print și digital, în limbile română, engleză și maghiară. Aceasta va ghida turiștii pe trasee inedite, dezvăluind comori ascunse și experiențe culinare autentice, spun creatorii acesteia, respectiv Organizația Patronală HORECA din Cluj-Napoca.

„Am stabilit trasee culturale și gastronomice. Sunt 10 trasee, unde se regăsesc membrii organizației HORECA, restaurante, cafenele, baruri și hoteluri, dar și obiective turistice.

Am făcut o hartă fizică, pentru că membrii HORECA ne-au spus că turiștii își doresc o hartă în mână ca să identifice unde se află și ce pot să facă.

Fiecare traseu și calendarul evenimentelor sunt dublate de un cod QR, în spatele căruia se află toate informațiile de care au nevoie”, spune Raimonda Boian, purtător ccu cuvânt al organizației.

Mai mult, harta are și numere de telefoane utile, cum ar fi cel de la ambulanță, poliție, pompieri, gară și aeroport, dar și ce farmacii sunt deschise non stop și unde se găsesc spălătorii auto sau toaletele publice.

Județul Cluj, pe locul 4 în țară ca număr de turiști

Ștefan Gadola, președintelele Ogranizației Patronale HORECA din Cluj, spune că județul Cluj este acum pe locul 4 în țară ca număr de turiști. Orașul Cluj-Napoca este pe locul 5 și nu stă rău, având în vedere că nu este unul turistic, prin definiție.

Cei mai mulți turiști, a mai spus acesta, vin în timpul marilor festivaluri.

„Am facut această hartă în ideea de a promova partea turistică a Clujului, dar să ne promovăm și noi. În primul rând, turiștii au nevoie de locuri de cazare frumoase, dar și de mâncare.

Județul Cluj este pe locul 4 ca număr de turiști. Cei mai mulți sunt în București, apoi în județele Constanța și Brașov”, spune Ștefan Gadola, președintelele Ogranizației Patronale HORECA din Cluj.

Comorile ascunse la vedere

Cu adevărat „comori” ale orașului, Parcul Iuliu Hațieganu sau statuia lui Matei Corvin, de exemplu apar pe hartă la secțiune ”Comori ascuse la vedere”. Pentru turiști există și descrieri despre toate obiectivele.

Biserica Reformată, Statuia Fecioarei Maria, statuile lui Lucian Blaga și Mihai Eminescu, la fel ca și Biserica Sfântul Mihail se numără printre obiective.

Harta a fost finanțată de la bugetul local. Primăria a alocat 10.000 de lei, exclusiv pentru a tipări hărțile. Sunt câte 10.000 în fiecare limbă, respectiv română, maghiară și engleză.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax