Connect with us

EVENIMENT

Diagnosticarea corectă a infertilității cu ajutorul histerosalpingografiei. Investigație medicală fără durere, diagnostic precis

Publicat


dr. bogdan chiroiu 1

Despre infertilitate se discută din ce în ce mai frecvent, în contextul în care, conform ultimelor studii în domeniu, 1 din 5 cupluri suferă de infertilitate, la nivel de țară. Considerată deja o boală, infertilitatea macină viața a mii de cupluri. În ultimii ani însă, există metode medicale din ce în ce mai complexe care ajută cuplurile să afle cauza acesteia. O astfel de investigație este histerosalpingografia, cunoscută și sub abrevierea HSG. Este o investigație imagistică destinată în principal femeilor cu probleme de fertilitate, extrem de utilă în identificarea acestora.

Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la un standard înalt de performanță. Această investigație radiologică importantă pentru un diagnostic corect este efectuată de dr. Bogdan Chiroiu, medic primar Radiologie-Imagistică medicală, care a efectuat în ultimii 15 ani peste 15.000 de investigații radio-imagistice pentru evaluarea problemelor de fertilitate.

Discutăm pe larg despre această procedură cu doctorul Bogdan Chiroiu, medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, a cărui experiență medicală acoperă atât tehnicile radiologice (histerosalpingografie – HSG), cât și investigațiile bazate pe ultrasonografie – histerosonografia (sono-HSG) și histerosonografia cu contrast ecografic (HyCoSy – Hysterosalpingo Contrast Sonography).

dr. bogdan chiroiu 1

Rep: Domnule doctor, ce trebuie să știe femeile care suferă de infertilitate despre HSG?

B.C: Histerosalpingografia este o metodă de explorare radiologică a aparatului genital feminin, realizată prin instilarea unei substanțe de contrast iodate radio-opace prin canalul cervical și vizualizarea ei prin examen radiologic la nivelul canalului cervical, uterului, trompelor si peritoneului.

Rep: Când putem discuta despre indicațiile histerosalpingografie?

B.C: Cu ajutorul Histerosalpingografiei, medicul radiolog poate evalua canalul cervical al pacientei și poate identifica prezența unor stenoze, polipi, septe sau sinechii cervicale. Poate, de asemenea, identifica prezența istmocelului (o complicație a nașterilor prin cezariană datorată vindecării incomplete a peretelui uterin în urma inciziei).

Tot cu ajutorul HSG, medicul mai evaluează cavitatea uterina și poate analiza forma, conturul, opacifierea și dimensiunile cavității uterine, identificăși evaluează variantele anatomice sau malformațiile uterine (uter arcuat, uter septat, uter bicorn, uter unicorn, uter didelf, uter infantil), descoperă prezența unor formațiuni benigne (polipi, fibroame submucoase) sau maligne la nivelul cavității uterine.

Mai poate identifica prezența cicatricilor post-interventionale (sinechii uterine) ce pot rezulta după chiuretaje, histeroscopii, miomectomii, cezariene, naștere naturală etc.

HSG-ul îi oferă medicului posibilitatea să verifice trompele uterine: verifică aspectul, poziția, calibrul și gradul de permeabilitate a trompelor uterine (metoda cu cea mai bună acuratețe).

De altfel, medicul monitorizează rezultatele intervențiilor chirurgicale de la nivelul uterului sau trompelor (inclusiv după tratamentul conservator sau chirurgical al sarcinilor extrauterine, al intervențiilor de repermeabilizare sau de ligatura tubara, operatiilor complexe de endometrioza, etc). Totodată, această investigație evaluează poziția trompelor și difuzia substanței de contrast extravazată din trompe în peritoneu pentru identificarea unor eventuale aderente peritubare.

Pentru femeile care își doresc să devină mame, Histerosalpingografia se poate face și în Cluj Napoca?
Da, acestă învestigație se poate efectua în Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj,  este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la cel mai înalt standard de performanta.

Ce presupune examinarea

Rep: Doare histerosalpingografia?

B.C: Încep prin a vă explica ce presupune examinarea. Așadar, în Spitalul Regina Maria Cluj folosim  echipamente RX intervenționale moderne, foarte performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX, toate acestea dedicate pentru examinări de HSG.

Astfel, medicul radiolog poate efectua procedura în condiții optime, sigure și de confort maxim pentru pacientă (fără durere), cu un grad de acuratețe al examinării și diagnosticului foarte ridicate. Procedura nu presupune anestezie generală sau sedarea pacientei și nu doare.

Aceste dotări suplimentare speciale ale echipamentelor RX din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj permit medicului radiolog să rămână în permanență alături de pacienta în sala de examinare, în timp ce injectează încet și cu presiune graduală substanța de contrast adaptată fiecărei paciente, pentru o examinare nedureroasă, putând urmări pe monitor, în timp real, avansarea acesteia prin cavitatea uterinăși trompe si pentru alegerea momentului optim pentru efectuarea radiografiilor astfel incat sa avem o acuratete maxima a diagnosticului.

Rep: Examinarea HSG presupune ca pacienta să se pregătească într-un anumit mod?
B.C: Procedura se efectuează de medicul radiolog într-o secție de radiologie, de obicei, între ziua 5 și 12 a ciclului menstrual (perioada preovulatorie) pentru a exclude prezența unei sarcini în ziua efectuării HSG. Este important de știut că în luna examinării până la efectuarea HSG-ului pacienta va folosi o metodă contraceptivă sau va evita contactul sexual neprotejat.
HSG se efectueazăîn regim ambulatoriu, adică nu necesită spitalizare.

Înainte de examinare se realizează o ecografie pelvină pentru aprecierea poziției și aspectului ecografic al uterului, evidențierea unei eventuale sarcini și evaluarea unei posibile patologii pelvine asociate. Începând din ziua examinării, pacienta va urma tratament profilactic cu un antibiotic cu spectru larg pentru prevenirea unei eventuale infecții.

Există contraindicații?

Rep: Există contraindicații și limite ale histerosalpingografiei?
B.C: Examinarea HSG este contraindicată și/sau nu se poate efectua de paciente însărcinate, paciente cu boală inflamatorie pelvină acuta simptomatică, la paciente care manifestă sângerări uterine anormale abundente în ziua examinării, paciente aflate în perioada de menstruație sau care au o greutate corporală mai mare de 90 de kg (datorită limitărilor echipamentelor RX). În cee ace privește riscurile fiind o procedură minim-invazivă, histerosalpingografia prezintă foarte puține riscuri.

Acestea depind foarte mult de centrul în care examinarea este realizată și de experienta medicului radiolog. În cazuri foarte rare, pot apărea riscuri de infecție – după orice investigație intervențională (inclusiv HSG) există un foarte mic risc de infecție, motiv pentru care, de regulă, se și administrează preventiv antibiotic, așa cum menționam și mai sus. Mai poate apărea alergia la medicamente – antibiotic, antispastic și antiinflamator – sau la substanța de contrast.

Această reacție este foarte rară și de cele mai multe ori dispare rapid, după administrarea unui antihistaminic ușor sau uneori făra a necesita un tratament. Sângerări ușoare, mici crampe abdominale sau dereglări ale ciclului menstrual pentru o scurtă perioadă de timp. Expunerea la radiații este mult mai mică decât în timpul examinărilor computer tomografice și nu există date care să evidențieze aspecte negative ale unei eventuale sarcini în aceeași lună dupa HSG.

Rep: Există și alte metode alternative la histerosalpingografie?
B.C: Desigur, existăși alte metode chirurgicale, ginecologice sau imagistice care pot oferi o parte din informațiile care se pot obține prin histerosalpingografie, în cazul în care aceasta examinare nu este disponibilă. Discutăm aici despre operația laparoscopică cu injectare de albastru de metilen, pentru verificarea permeabilității tubare, însă aceasta necesită anestezie generala.

De asemenea, există histeroscopia diagnostică pentru evaluarea cavității uterine, care permite o evaluare superioara a cavitatii uterine dar care nu poate evalua  permeabilitatea trompelor. Exista si  sono-HSG sau HyCoSy care permit evaluarea cavității uterine si a permeabilitatii tubare, însă desi evaluarea cavitatii uterine este usor superioara fata de HSG in cazul sono-HSG-ului, evaluarea trompelor este limitată și cu acuratețe inferioară în comparație cu HSG.

Avantajele HSG

Rep: Care sunt avantajele histerosalpingografiei (HSG), comparativ cu alte metode de investigare ale cavității uterine și trompelor?
B.C: În primul rând, este metoda cu cea mai mare acuratețe diagnostică în vizualizarea trompelor uterine și evaluarea permeabilității acestora, mult superioară metodelor bazate pe ecografie precum sono-HSG, HyCoSy sau HyFoSy (Hystero-salpingo Foam Sonography).

Concomitent cu evaluarea permeabilității tubare permite de asemenea și aprecierea calibrului acestora, iar în caz de obstrucție precizează cu exactitate locul acesteia și gradul de afectare a trompei. HSG este singură metodă imagistică care identifică salpingita istmică nodoasă, o afecțiune sechelară a trompelor ca urmare a unei infecții sau inflamații, fiind una dintre patologiile care asociază un risc crescut de boala inflamatorie pelvină, sarcini ectopice și infertilitate.

Un alt avantaj, investigația permite vizualizarea rapidă, simultană și pe toată lungimea a ambelor trompe uterine, indiferent de poziția sau traiectul acestora, comparativ cu evaluarea ecografică în timpul căreia acestea nu se pot vizualiza simultan și în totalitate.

HSG reprezintă un instrument valoros pentru diagnosticul diferitelor tipuri de malformații uterine, cu acuratețe similară sono-HSG și ecografiei 3D, evaluând suplimentar fața de sono-HSG și malformațiile canalului cervical.

De asemenea, constituie o metodă de elecție în aprecierea rezultatului post-operator al intervențiilor de la nivelul cavității uterine și/sau a trompelor uterine (inclusiv a statusului repermeabilizărilor sau ligaturilor tubare).

Rep: În premieră în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, a devenit disponibil din acest an singurul serviciu de second opinion pentru HSG (Histerosalpingografie), pentru examinări efectuate de paciente în alte spitale. Ne puteți preciza care este utilitatea acestui serviciu?

B.C: HSG este o examinare care pentru a-și atinge maximul de performanță în acuratețea diagnosticului este necesar să fie efectuată pe echipamente RX intervenționale moderne dedicate pentru examinarea HSG, performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX. Din păcate, multe centre de radiologie nu beneficiază de astfel de echipamente.

Tot pentru același motiv este recomandat ca examinarea să fie efectuată de către medicul radiolog în sala de examinare RX, același medic care va interpreta examinarea HSG și va stabili diagnosticul. În unele centre, examinarea este efectuată de către asistentul de radiologie sau de un alt personal medical, fapt care poate afecta performanța medicală și acuratețea rezultatului.

Tocmai aceste lucruri ne-au motivat să inițiem serviciul de second opinion pentru examinările HSG efectuate în alte centre radiologice, pentru a confirma pacientelor care doresc corectitudinea efectuării acestora și a diagnosticului primit.

De la debutul serviciului de Second opinion HSG anul acesta, din examinările HSG efectuate în alte spitale și reevaluate de noi, peste 50 % prezentau discordanțe între imaginile radiologice și rezultatele redactate sau aveau deficiențe de execuție.

Dr. Bogdan Chiroiu este medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, specialist în investigația HSG.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Primăria Cluj-Napoca, despre alunecarea de pe Uliului: vor fi amenajate rute alternative

Publicat

Primăria Cluj-Napoca lucrează la amenajarea unor rute alternative pentru accesul pe strada Uliului, în urma alunecărilor de teren de noaptea trecută.

Municipalitatea a informat sâmbătă că lucrează la rezolvarea situației de pe strada Uliului numărul 90, în contextul alunecărilor de teren de vineri noapte.

Primăria Cluj-Napoca, despre situația de pe Uliului

„Joi, 25 aprilie, am constatat că au apărut cedări și fisuri în carorabilul de pe strada Uliului în dreptul numărului 90.

Au fost luate primele măsuri de semnalizare și ținerea sub observație a zonei – semnalizare rutieră de restricționare a circulației autovehiculelor pe banda carosabilă afectată (banda de coborâre).

Având în vedere că prognoza meteo indica precipitații, pentru a nu se agrava starea de fapt, am trecut la sigilarea fisurilor (pentru a nu intra apa meteorică).

Vineri, 26 aprilie, am constatat că situația din teren s-a agravat și am limitat tonajul la maxim 2 tone. Am asigurat permanența cu doua echipaje ale Poliției Locale pentru asigurarea implementării măsurilor necesare și informarea cetățenilor.

Se lucrează la rute alternative

Vineri spre sâmbătă alunecarea a continuat, astfel că, în data de 27 aprilie 2024 a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, unde au fost stabilite următoarele măsuri:

1. Închiderea circulației auto pe strada Uliului, pe tronsonul afectat de alunecari;
2. Identificarea unor rute alternative de acces;
3. Mandatarea RADP să intervină pentru amenajarea rutei alternative, acolo unde este necesar.

Primăria Cluj-Napoca alături de toate instituțiile abilitate continuă monitorizarea situației și implementarea măsurilor necesare”, a comunicat Primăria Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Jandarmeria Cluj recrutează tineri care vor o carieră militară. Câte posturi se scot la concurs în școlile de profil

Publicat

Carieră militară jandarmi

Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj desfășoară, în perioada 24 aprilie – 14 mai, o nouă campanie de recrutare pentru tinerii care doresc o carieră militară în Jandarmeria Română, sesiunea de admitere aprilie-iulie 2024.

La Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”  Drăgășani  sunt scoase la concurs un număr de 350 locuri, din care 3 sunt destinate  cetățenilor  de etnie romă, iar 3 celor de altă minoritate, iar la Școala Militară de Subofițeri Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni sunt scoase la concurs 350 locuri, din care 3 sunt destinate cetățenilor de etnie romă, iar 3 celor  de altă minoritate.

Cererea tip de înscriere

Cererea-tip de înscriere prevăzută ca anexă la anunțul postat pe site-ul unității, precum și, după caz, consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare, se completează de către candidat în mod lizibil, se semnează și se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@jandarmeriaardeleana.ro, în raport de domiciliul/reședința înscrise în cartea de identitate a candidatului, până la data de 14 Mai 2024, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Pentru a participa la concursurile de admitere la instituțiile de învățământ ale Jandarmeriei Române, candidații trebuie să îndeplinească următoarele condiții şi criterii specifice:

a) să aibă cetățenia română şi domiciliul în România;

b) să cunoască limba română, scris şi vorbit;

c) să aibă capacitate deplină de exercițiu;

d) să fie apți din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;

e) să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniți sau să îi împlinească în cursul anului în care participă la concursul de admitere;

f) să fie absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat;

g) să aibă un comportament corespunzător principiilor şi cerințelor de conduită admise şi practicate în societate;

h) să nu aibă antecedente penale, cu excepția situației când a intervenit reabilitarea;

i) să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârșirea de infracțiuni;

j) să nu fi fost destituiți dintr-o funcție publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;

Fără poliție politică

k) să nu fi desfășurat activități de politie politică, astfel cum sunt definite prin lege;

l) să aibă vârsta de până la 27 de ani împliniți în anul participării la concurs;

m) să nu aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ţinuta de vară;

n) să fi obținut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puțin 9,00, cu excepția candidaților care au absolvit instituții de învățământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj calificativ purtarea elevului;

o) să nu fi fost exmatriculați pentru abateri disciplinare dintr-o instituție de învăţământ;

p) să deţină sau să obţină până la absolvire permis de conducere categoria B.

Pentru mai multe informații accesați linkul https://www.jandarmeriaardeleana.ro/admitere_scoli_mai_2024.html sau la telefon 0264/595513, de luni până vineri între orele 08.00-16.00, Serviciul Resurse Umane.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Povestea emoționantă a unui tânăr din Cluj, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Publicat

Povestea emoționantă a unui tânăr clujean, șef de promoție al Școlii Poliției de Frontieră Oradea

Un tânăr clujean trecut prin grele încercări de-a lungul vieții este șeful promoției iulie 2023 – aprilie 2024 a Școlii Poliției de Frontieră Oradea.

Paul Meseșan, un clujean de 26 de ani cu o poveste emoționantă, a absolvit vineri Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea cu cea mai mare medie din promoția sa.

Tânărul nu a avut o viață ușoară, fiind crescut doar de mamă. Perseverența și determinarea l-au ajutat însă să își îndeplinească visul de a deveni polițist de frontieră. Paul Meseșan își începe cariera pe Aeroportul din Cluj.

A dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins

Povestea emoționantă a vieții sale a fost relatată de Poliţia de Frontieră Română pe rețelele de socializare:

„O îmbrățișare cât o mie de cuvinte!

Paul Meseșan este vârful de lance al ultimei promoții de la Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea. Are 26 de ani și o poveste de viață demnă de film.

Vitregia destinului nu l-a ocolit, fiind crescut doar de mamă, necunoscându-și tatăl, a dat piept cu greutățile de mic, dar nu s-a lăsat învins.

Absolvent al USAMV

Absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, orașul natal, Paul a simțit că nu este ceea ce i se potrivește, iar în încercarea de a-și ajuta mama a avut o experiență de muncă în Anglia.

Dorul de casă și dragostea de țară l-au adus înapoi pe meleagurile natale.

Pe fondul insecurității generate de pandemie a încercat să își găsească un loc de muncă stabil, însă nu a reușit.

Maturizare prematură

Toate acestea l-au responsabilizat și maturizat prematur, astfel încât a ales să urmeze o carieră în Ministerul Afacerilor Interne.

Decizia nu a fost una întâmplătoare, calitățile sale vocaționale, perseverența, conștiinciozitatea și dorința de autodepășire recomandându-l din plin.

„Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole”

A reușit să-și îndeplinească visul și să devină elev al Școlii de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră „Avram Iancu” Oradea în urma promovării cu brio a examenelor de admitere de anul trecut.

Drumul spre succes a fost presărat și cu obstacole, clasarea pe ultimul loc la un prim test în școală reprezentând resortul motivațional care l-a propulsat mai apoi pe primul loc, devenind șef de promoție, cu media 9,52.

A depus jurământul

La festivitatea de depunere a jurământului de credință și a acordării primului grad profesional, gândul lui de recunoștință s-a întors și către bunici, care l-au susținut mereu și care și-ar fi dorit să-l vadă în uniformă.

Inima lui a bătut cu emoție și în memoria lor, dar și pentru bucuria și împlinirea simțită de către mama sa, care a aflat doar la festivitate că fiul ei este șef de promoție.

Îi dorim un parcurs strălucit în marea familie a Poliției de Frontieră Române, iar de acum îl puteți întâlni pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca”, arată Poliția de Frontieră Română.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident pe centura Vâlcele-Apahida. Un bărbat a rămas încarcerat

Publicat

Un accident a avut loc sâmbătă dimineață la ieșire din cartierul Borhanci, pe centura Vâlcele-Apahida.

Pompierii au intervenit sâmbătă dimineață la un accident petrecut pe centura Vâlcele-Apahida, la ieșire din cartierul Borhanci.

Din primele informații, ar fi vorba despre un accident cu o singur autoturism, în interiorul căruia se afla un bărbat încarcerat.

Victima este conștientă și cooperantă.

„La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, tip terapie intensivă mobilă. Bărbatul a fost extras de către echipajele de descarcerare și predat echipajului SMURD. Conform primei evaluări acesta era conștient și cooperant”, au transmis reprezentanții ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax