Connect with us

EVENIMENT

Diagnosticarea corectă a infertilității cu ajutorul histerosalpingografiei. Investigație medicală fără durere, diagnostic precis

Publicat


dr. bogdan chiroiu 1

Despre infertilitate se discută din ce în ce mai frecvent, în contextul în care, conform ultimelor studii în domeniu, 1 din 5 cupluri suferă de infertilitate, la nivel de țară. Considerată deja o boală, infertilitatea macină viața a mii de cupluri. În ultimii ani însă, există metode medicale din ce în ce mai complexe care ajută cuplurile să afle cauza acesteia. O astfel de investigație este histerosalpingografia, cunoscută și sub abrevierea HSG. Este o investigație imagistică destinată în principal femeilor cu probleme de fertilitate, extrem de utilă în identificarea acestora.

Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la un standard înalt de performanță. Această investigație radiologică importantă pentru un diagnostic corect este efectuată de dr. Bogdan Chiroiu, medic primar Radiologie-Imagistică medicală, care a efectuat în ultimii 15 ani peste 15.000 de investigații radio-imagistice pentru evaluarea problemelor de fertilitate.

Discutăm pe larg despre această procedură cu doctorul Bogdan Chiroiu, medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, a cărui experiență medicală acoperă atât tehnicile radiologice (histerosalpingografie – HSG), cât și investigațiile bazate pe ultrasonografie – histerosonografia (sono-HSG) și histerosonografia cu contrast ecografic (HyCoSy – Hysterosalpingo Contrast Sonography).

dr. bogdan chiroiu 1

Rep: Domnule doctor, ce trebuie să știe femeile care suferă de infertilitate despre HSG?

B.C: Histerosalpingografia este o metodă de explorare radiologică a aparatului genital feminin, realizată prin instilarea unei substanțe de contrast iodate radio-opace prin canalul cervical și vizualizarea ei prin examen radiologic la nivelul canalului cervical, uterului, trompelor si peritoneului.

Rep: Când putem discuta despre indicațiile histerosalpingografie?

B.C: Cu ajutorul Histerosalpingografiei, medicul radiolog poate evalua canalul cervical al pacientei și poate identifica prezența unor stenoze, polipi, septe sau sinechii cervicale. Poate, de asemenea, identifica prezența istmocelului (o complicație a nașterilor prin cezariană datorată vindecării incomplete a peretelui uterin în urma inciziei).

Tot cu ajutorul HSG, medicul mai evaluează cavitatea uterina și poate analiza forma, conturul, opacifierea și dimensiunile cavității uterine, identificăși evaluează variantele anatomice sau malformațiile uterine (uter arcuat, uter septat, uter bicorn, uter unicorn, uter didelf, uter infantil), descoperă prezența unor formațiuni benigne (polipi, fibroame submucoase) sau maligne la nivelul cavității uterine.

Mai poate identifica prezența cicatricilor post-interventionale (sinechii uterine) ce pot rezulta după chiuretaje, histeroscopii, miomectomii, cezariene, naștere naturală etc.

HSG-ul îi oferă medicului posibilitatea să verifice trompele uterine: verifică aspectul, poziția, calibrul și gradul de permeabilitate a trompelor uterine (metoda cu cea mai bună acuratețe).

De altfel, medicul monitorizează rezultatele intervențiilor chirurgicale de la nivelul uterului sau trompelor (inclusiv după tratamentul conservator sau chirurgical al sarcinilor extrauterine, al intervențiilor de repermeabilizare sau de ligatura tubara, operatiilor complexe de endometrioza, etc). Totodată, această investigație evaluează poziția trompelor și difuzia substanței de contrast extravazată din trompe în peritoneu pentru identificarea unor eventuale aderente peritubare.

Pentru femeile care își doresc să devină mame, Histerosalpingografia se poate face și în Cluj Napoca?
Da, acestă învestigație se poate efectua în Centrul de Fertilitate și FIV din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj,  este singura unitate medicală privată de fertilitate din Cluj-Napoca și județele limitrofe în care se poate realiza histerosalpingografia la cel mai înalt standard de performanta.

Ce presupune examinarea

Rep: Doare histerosalpingografia?

B.C: Încep prin a vă explica ce presupune examinarea. Așadar, în Spitalul Regina Maria Cluj folosim  echipamente RX intervenționale moderne, foarte performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX, toate acestea dedicate pentru examinări de HSG.

Astfel, medicul radiolog poate efectua procedura în condiții optime, sigure și de confort maxim pentru pacientă (fără durere), cu un grad de acuratețe al examinării și diagnosticului foarte ridicate. Procedura nu presupune anestezie generală sau sedarea pacientei și nu doare.

Aceste dotări suplimentare speciale ale echipamentelor RX din cadrul Spitalului Regina Maria Cluj permit medicului radiolog să rămână în permanență alături de pacienta în sala de examinare, în timp ce injectează încet și cu presiune graduală substanța de contrast adaptată fiecărei paciente, pentru o examinare nedureroasă, putând urmări pe monitor, în timp real, avansarea acesteia prin cavitatea uterinăși trompe si pentru alegerea momentului optim pentru efectuarea radiografiilor astfel incat sa avem o acuratete maxima a diagnosticului.

Rep: Examinarea HSG presupune ca pacienta să se pregătească într-un anumit mod?
B.C: Procedura se efectuează de medicul radiolog într-o secție de radiologie, de obicei, între ziua 5 și 12 a ciclului menstrual (perioada preovulatorie) pentru a exclude prezența unei sarcini în ziua efectuării HSG. Este important de știut că în luna examinării până la efectuarea HSG-ului pacienta va folosi o metodă contraceptivă sau va evita contactul sexual neprotejat.
HSG se efectueazăîn regim ambulatoriu, adică nu necesită spitalizare.

Înainte de examinare se realizează o ecografie pelvină pentru aprecierea poziției și aspectului ecografic al uterului, evidențierea unei eventuale sarcini și evaluarea unei posibile patologii pelvine asociate. Începând din ziua examinării, pacienta va urma tratament profilactic cu un antibiotic cu spectru larg pentru prevenirea unei eventuale infecții.

Există contraindicații?

Rep: Există contraindicații și limite ale histerosalpingografiei?
B.C: Examinarea HSG este contraindicată și/sau nu se poate efectua de paciente însărcinate, paciente cu boală inflamatorie pelvină acuta simptomatică, la paciente care manifestă sângerări uterine anormale abundente în ziua examinării, paciente aflate în perioada de menstruație sau care au o greutate corporală mai mare de 90 de kg (datorită limitărilor echipamentelor RX). În cee ace privește riscurile fiind o procedură minim-invazivă, histerosalpingografia prezintă foarte puține riscuri.

Acestea depind foarte mult de centrul în care examinarea este realizată și de experienta medicului radiolog. În cazuri foarte rare, pot apărea riscuri de infecție – după orice investigație intervențională (inclusiv HSG) există un foarte mic risc de infecție, motiv pentru care, de regulă, se și administrează preventiv antibiotic, așa cum menționam și mai sus. Mai poate apărea alergia la medicamente – antibiotic, antispastic și antiinflamator – sau la substanța de contrast.

Această reacție este foarte rară și de cele mai multe ori dispare rapid, după administrarea unui antihistaminic ușor sau uneori făra a necesita un tratament. Sângerări ușoare, mici crampe abdominale sau dereglări ale ciclului menstrual pentru o scurtă perioadă de timp. Expunerea la radiații este mult mai mică decât în timpul examinărilor computer tomografice și nu există date care să evidențieze aspecte negative ale unei eventuale sarcini în aceeași lună dupa HSG.

Rep: Există și alte metode alternative la histerosalpingografie?
B.C: Desigur, existăși alte metode chirurgicale, ginecologice sau imagistice care pot oferi o parte din informațiile care se pot obține prin histerosalpingografie, în cazul în care aceasta examinare nu este disponibilă. Discutăm aici despre operația laparoscopică cu injectare de albastru de metilen, pentru verificarea permeabilității tubare, însă aceasta necesită anestezie generala.

De asemenea, există histeroscopia diagnostică pentru evaluarea cavității uterine, care permite o evaluare superioara a cavitatii uterine dar care nu poate evalua  permeabilitatea trompelor. Exista si  sono-HSG sau HyCoSy care permit evaluarea cavității uterine si a permeabilitatii tubare, însă desi evaluarea cavitatii uterine este usor superioara fata de HSG in cazul sono-HSG-ului, evaluarea trompelor este limitată și cu acuratețe inferioară în comparație cu HSG.

Avantajele HSG

Rep: Care sunt avantajele histerosalpingografiei (HSG), comparativ cu alte metode de investigare ale cavității uterine și trompelor?
B.C: În primul rând, este metoda cu cea mai mare acuratețe diagnostică în vizualizarea trompelor uterine și evaluarea permeabilității acestora, mult superioară metodelor bazate pe ecografie precum sono-HSG, HyCoSy sau HyFoSy (Hystero-salpingo Foam Sonography).

Concomitent cu evaluarea permeabilității tubare permite de asemenea și aprecierea calibrului acestora, iar în caz de obstrucție precizează cu exactitate locul acesteia și gradul de afectare a trompei. HSG este singură metodă imagistică care identifică salpingita istmică nodoasă, o afecțiune sechelară a trompelor ca urmare a unei infecții sau inflamații, fiind una dintre patologiile care asociază un risc crescut de boala inflamatorie pelvină, sarcini ectopice și infertilitate.

Un alt avantaj, investigația permite vizualizarea rapidă, simultană și pe toată lungimea a ambelor trompe uterine, indiferent de poziția sau traiectul acestora, comparativ cu evaluarea ecografică în timpul căreia acestea nu se pot vizualiza simultan și în totalitate.

HSG reprezintă un instrument valoros pentru diagnosticul diferitelor tipuri de malformații uterine, cu acuratețe similară sono-HSG și ecografiei 3D, evaluând suplimentar fața de sono-HSG și malformațiile canalului cervical.

De asemenea, constituie o metodă de elecție în aprecierea rezultatului post-operator al intervențiilor de la nivelul cavității uterine și/sau a trompelor uterine (inclusiv a statusului repermeabilizărilor sau ligaturilor tubare).

Rep: În premieră în cadrul Rețelei de sănătate REGINA MARIA, a devenit disponibil din acest an singurul serviciu de second opinion pentru HSG (Histerosalpingografie), pentru examinări efectuate de paciente în alte spitale. Ne puteți preciza care este utilitatea acestui serviciu?

B.C: HSG este o examinare care pentru a-și atinge maximul de performanță în acuratețea diagnosticului este necesar să fie efectuată pe echipamente RX intervenționale moderne dedicate pentru examinarea HSG, performante, dotate cu radioscopie digitală, monitor secundar și consolă suplimentară de comandă în sala de examinare RX. Din păcate, multe centre de radiologie nu beneficiază de astfel de echipamente.

Tot pentru același motiv este recomandat ca examinarea să fie efectuată de către medicul radiolog în sala de examinare RX, același medic care va interpreta examinarea HSG și va stabili diagnosticul. În unele centre, examinarea este efectuată de către asistentul de radiologie sau de un alt personal medical, fapt care poate afecta performanța medicală și acuratețea rezultatului.

Tocmai aceste lucruri ne-au motivat să inițiem serviciul de second opinion pentru examinările HSG efectuate în alte centre radiologice, pentru a confirma pacientelor care doresc corectitudinea efectuării acestora și a diagnosticului primit.

De la debutul serviciului de Second opinion HSG anul acesta, din examinările HSG efectuate în alte spitale și reevaluate de noi, peste 50 % prezentau discordanțe între imaginile radiologice și rezultatele redactate sau aveau deficiențe de execuție.

Dr. Bogdan Chiroiu este medic primar radiologie – imagistică medicală în cadrul Spitalului Regina Maria Cluj, specialist în investigația HSG.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax