ACTUALITATE
Dezvoltatorii imobiliari au apetit tot mai mare pentru Apahida
Tot mai mulți dezvotatori imobiliari și-au îndreptat atenția către Apahida, localitate care se află în plin proces de realizare a noului Plan Urbanistic General. Urbaniștii își doresc generarea unui centru de afaceri și de petrecere a timpului liber la Apahida, dar și noi spații de agrement, inclusiv lângă Someș, iar propunerile par să atragă tot mai mulți investitori aici.
Pe masa de discuții a Comisiei de Urbanism a Consiliului Județean Cluj a sosit proiectul celor de la RS Trade, prin care se va realiza un ansamblu compus din 5 corpuri de clădire care conțin funcțiuni de interes public, locuire colectivă și creșă.
Pe terenul studiat se află deja o serie de construcții cu regim de înălțime Parter sau P+M.
Amplasamentul studiat are acces principal din strada Libertății și un acces secundar din strada Eroii Pascu.
Corpurile de clădire vor avea un regim maxim de înălțime de 4 etaje plus retrageri.
În total se propune realizarea a 170 de locuințe.
Pentru creșă a fost cedată o suprafață de teren de 1000 de metri pătrați.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CULTURA
Interpretul de muzică populară Ioan Bocșa, celebru pentru cântecul „Ană, zorile se varsă”, împlinește 77 de ani
Solistul de muzică populară ardelenească Ioan Bocșa împlinește astăzi 77 de ani.
Clujeanul, născut în județul Alba, este și profesor universitar, dar și președinte al Fundației culturale TerrArmonia.
Interpretul de muzică populară Ioan Bocșa, celebru pentru cântecul „Ană, zorile se varsă”, împlinește 77 de ani
Ioan Bocșa s-a năcut la 13 decembrie 1947 la Orda de Jos, în județul Alba. În 1970, el absolvă Conservatorul de Muzică “Gheorge Dima” din Cluj-Napoca.
Din anul 1994, Ioan Bocșa este conferențiar universitar la Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, la Modulul de folclor. Actualmente, este profesor universitar în cadrul academiei.
Ioan Bocșca a scos 10 albume, între și unul de colinde, în anul 1993. Printre cele mai cunoscute și îndrăgite cântece ale lui Ioan Bocșa se află: “Doru’ m-o purtat”, “Ană, zorile se varsă” și “Câte mândre-am avut eu”
Foto: Ioan Bocșa/Facebook – În poza din interior, este alături de Dumitru Fărcaș
Zaharia Bârsan, scriitor, poet și dramaturg, a fost primul director al Teatrului Național din Cluj.
Un actor cu un temperatment puternic, acesta se bucura de o mare popularitate în întreaga Transilvanie în acele vremuri.
76 de ani de la moartea lui Zaharia Bârsan, întemeietorul Teatrului Național din Cluj
Zaharia Bârsan s-a născut la 11 ianuarie 1878 la Sânpetru în județul Brașov. La Sânpetru urmează şcoala primară, iar din 1889 devine elev al Gimnaziului superior greco-ortodox român din Braşov. Printre colegii şi prietenii lui gimnazişti s-au numărat I. Scurtu, Sextil Puşcariu, Octavian Goga, I. Lupaş, H. Petra-Petrescu.
El debutează în ianuarie 1897 la „Convorbiri literare”, sub semnătura Sân-Petreanul, cu poezia “În zori”. Își continuă studiile la Liceul grăniceresc din Năsăud, iar apoi la Institutul Clinciu-Popa din Bucureşti. Examenul de bacalaureat îl susține la Liceul „Gheorghe Lazăr” şi se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică. El va participa ca auditor şi la cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Distribuit, încă de pe băncile Conservatorului, în diferite roluri, Bârsan va absolvi, în 1901, clasa de declamaţie condusă de C.I. Nottara.
Zaharia Bârsan devine directorul Teatrului din Cluj în 1919, la înființarea instituției
La 14 mai 1919, la insistenţele lui Tiberiu Brediceanu, Teatrul Naţional va fi preluat de Consiliul Dirigent Român, reprezentat prin Onisifor Ghibu, secretar general pentru resortul Instrucţiunii şi Artelor, arată reprezentanții teatrului clujean.
Zaharia Bârsan care se bucura și de prestigiu, nu doar de popularitate, este numit, la 18 septembrie 1919, director al Naţionalului. El va deţine calitatea de director Teatrului Național din Cluj între anii 1919 – 1927, și apoi între anii 1931 şi 1936.
În 1938 s-a pensionat, dar până în 1940 a continuat să fie profesor la Conservatorul din Cluj, unde preda încă din anul 1919. În 1945 a fost declarat director onorific al Teatrului Naţional din Cluj.
Zaharia Bârsan a murit la cluj, la 13 decembrie 1948 la Cluj. Avea 70 de ani. Este înmormântat în Cimitirul „Sfânta Vineri” din București, alături de soţia sa, actriţa Olimpia Bârsan.
Foto:
POLITICA
Marius Lulea (AUR): Intrarea României în Schengen – o victorie a poporului, nu a guvernelor corupte
„Intrarea României în spațiul Schengen reprezintă o victorie a demnității poporului român, dar și o rușine pentru guvernele corupte PSD și PNL. Timp de ani de zile, slugile de la București au acceptat cu obediență umilința impusă de imperialismul european, fără să lupte pentru drepturile fundamentale ale țării.
În loc să acționeze ferm, au preferat să caute aprobarea de la Bruxelles, sacrificând interesele naționale.
În toată această perioadă, România a fost marginalizată, în timp ce politicienii corupți se îngrijeau doar de propriile buzunare. Au lăsat infrastructura la pământ, economia să stagneze și diaspora să sufere la granițe. Intrarea în Schengen nu vine ca o realizare a acestor guverne, ci ca o reacție la presiunea exercitată de românii care au votat pentru suveranismul românesc și pentru schimbare.
Nu acceptă slugărnicia PSD-PNL
Poporul român este demn și a demonstrat prin alegeri că nu mai acceptă slugărnicia PSD-PNL. Fără sprijinul lor, România ar fi rămas în continuare la periferia Europei, într-un joc al intereselor străine. Partidul AUR a fost singura forță politică ce a ridicat vocea împotriva acestor trădători și a cerut, cu fermitate, respectarea drepturilor noastre.
Acum, guvernanții trebuie să-și ceară scuze românilor pentru anii de umilințe și pentru lipsa de viziune. Intrarea în Schengen este doar un prim pas, dar este clar că poporul român are nevoie de o nouă clasă politică, curată și dedicată intereselor naționale. PSD și PNL au demonstrat că nu sunt decât niște obstacole în calea demnității și suveranității României”, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR.
EVENIMENT
Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri
„Colinde, colinde, este vremea colindelor”, iar în Iulius Mall Cluj atmosfera sărbătorilor se resimte din plin, fie că ești doar în trecere sau în căutarea darurilor perfecte pentru cei dragi. Parada lui Moș Crăciun continuă să îi întâmpine pe vizitatori în această perioadă, iar Târgul de Crăciun are o varietate de idei de cadouri speciale. În continuare, în Iulius Mall Cluj primești daruri, dacă ești unul dintre elfii harnici ai Moșului, în cadrul campaniei „No more bad gifts”.
Lasă-te purtat de colinde și magia sărbătorilor în Iulius Mall Cluj! Moș Crăciun va fi prezent alături de elfii săi în zilele de 14, 15, 21 și 22 decembrie 2024, începând cu ora 18.00 și va aduce câte un zâmbet celor care îl vor întâlni. Parada Moșului va colinda prin întreg centrul comercial, așadar, ai toate șansele să te întâlnești cu cel mai simpatic bătrânel în Iulius Mall.
Descoperă atmosfera de SĂRBĂTORI din Iulius Mall Cluj! Parada lui Moș Crăciun, PREMII la cumpărături și Târg de cadouri
Nu uita că în Iulius Mall, cele mai harnice ajutoare ale Moșului sunt premiate. Dacă vii cu cel mult două bonuri (din aceeași zi), de la două magazine diferite, a căror sumă cumulată este de cel puțin 600 de lei, primești pe loc un dar din partea Iulius Mall. Dacă ai un bon de la hipermarketul Auchan, trebuie să știi că este necesar să ai și un alt bon de minimum 200 de lei de la alt magazin din Iulius Mall Cluj. Regulamentul campaniei este disponibil pe site-ul Iulius Mall. Campania „No more bad gifts” are loc până pe 23 decembrie 2024. Poți afla mai multe pe site-ul Iulius Mall Cluj.
Târgul de Crăciun, aflat la parter, în zona H&M, propune produse handmade, ce pot fi cadoul unic pentru cei dragi. Dacă ești în căutarea unor ornamente speciale de sărbători, cu siguranță le vei găsi în cadrul Târgului de Crăciun din Iulius Mall.
Atmosfera de sărbătoare este completată și de spectacolele de dans, care vor avea loc la parterul Iulius Mall sâmbătă și duminică, în intervalul orar 10.00 – 14.00.