Connect with us

CULTURA

Despre educație, pedeapsă și amendă

Publicat


În plină pandemie de Covid-19, când distanțarea socială, izolarea și amenzile istorice fac tradiție la noi, vă propun să aruncăm o privire retrospectivă asupra pedepsei ca mijloc, modalitate și metodă în educația timpurie, urmărind totodată și istoria recentă a amenzii ca formă de substituire materială a pedepsei și a consecințelor ei juridice.

Că educația își trage seva de pe tărâmurile în care pedeapsa era singurul feedback relevant al vremilor de început se cunoaște. A se vedea în istorie și în proverbele mai vechi de genul: ”Rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele ei dulci”, ”Trebuie să sufere cine vrea să știe și să învingă” sau ”Învață plângând și vei câștiga râzând”, dar și în zicerile și avertismentele mai noi de felul: ”Las’ că mergi tu la școală ș’apoi să vezi!” (Școala fiind până nu foarte demult, locul unde bătaia era ruptă din rai).

Deși Biblia și istoria umanității sunt pline de pedepse, nu vom vorbi aici despre păcatul originar și despre consecințele lui, nici despre pedepsele exemplare ale Antichității sau ale Evului Mediu. Vom ignora extremele, pentru a vorbi despre pedepsele mai blânde de după apariția umanismului renascentist și a conștientizării ființării într-o cultură și într-o lege (cutumă, la început). Vom preciza că pedeapsa (mai tîrziu sancțiunea legală) era motivată fie de dorința de a învăța prin constrângere, fie de dorința de a pedepsi.

Vorbim în acest context despre două mari tipuri de pedepse: pedeapsa corporală și pedeapsa morală. Prima consta în pedepsirea fizică, cu aplicarea forței (cu instrumente și intensitate diferite, până la tortură și uneori chiar pedeapsa cu moartea) asupra persoanei vinovate sau considerate vinovate, cea de-a doua însemnând plasarea persoanei vinovate într-o situație dureroasă din punct de vedere psihologic (de la mustrare, la umilirea gravă).

Marcă a culturii epocii și a deciziei celor ce stăpâneau peste pământuri și noroade, percepția pedepsei de către grupurile sociale majoritare ale vremii era legată direct de percepția pe care aceste grupuri o aveau cu privire la vina celor pedepsiți, respectiv la prevenirea sau repararea efectelor acesteia. Pedeapsa era înțeleasă (receptată) și stabilită în moduri diferite de culturi, religii și epoci diferite. Începând cu secolul al XIII-lea apare pedeapsa sub formă de întemnițare (închisoare) ca formă de pedeapsă represivă și „terapeutică”, fiind impusă de legile seculare, în temnițe, pivnițe sau, în conformitate cu dreptul canonic, detenție în mănăstiri.

În lucrarea de filosofie juridică Des délits et des peines, publicată în 1764, Cesare Beccaria, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai iluminismului italian, fondează dreptul penal modern, stabilind sistemul proporționalității pedepsei cu gravitatea infracțiunii. El considera „barbare” practicarea torturii și pedeapsa cu moartea, recomandând mai degrabă prevenirea criminalității decât pedepsirea acesteia, inițiind astfel prima mișcare aboliționistă. Lui îi datorăm sistemul de amenzi în loc de pedepse pentru micile delicte și contravenții.

Ca fapt divers și curiozitate amintim că prima amendă rutieră pentru viteză excesivă a primit-o pe data de 28 ianuarie 1896 britanicul Walter Arnold, pe străzile din Paddock Wood, Kent, întrucât circula într-un vehicul motorizat, cu „fabuloasa viteză” de 13 km/h într-o zonă în care vehiculele aveau voie să circule cu maxim 3,2 km/h. Polițiștii l-au urmărit pe Walter Arnold cu bicicletele și l-au somat să oprească. Amenda cu pricina era în valoare de un șiling, plus costurile de expediere aferente.

În mod ironic, conducătorului vehiculului motorizat i s-a reproșat și că nu avea pe cineva care să meargă înaintea autovehicului și să-i atenționeze pe trecători că vine mașina (la începutul automobilului, pe când nu regulile pentru acestea nu erau încă emise, cineva trebuia să meargă înaintea fiecărei mașini ca să atenționeze lumea!).

Astăzi, din câte cunoaștem, recordul pentru cea mai mare amendă primită vreodată pentru depășirea vitezei îi aparține unui suedez. Acesta a primit o amendă de 650.000 de euro, pe teritoriul Elveției, unde amenzile se acordă direct proporțional cu veniturile șoferului. Bărbatul se afla la volanul unui Mercedes SLS AMG și circula cu 288 de km/h.

Odată cu ieșirea din izolarea carantinei vom afla și noi care a fost recordul amenzilor date cetățenilor noștri pentru că au greșit completarea sau au uitat acasă declarația pe proprie răspundere la părăsirea temporară a locuinței. O amendă, cu certitudine, în proporție geometrică inversată față de veniturile celui sancționat.

Mircea Bertea

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Gh. Lazar” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

”Ediția de seară” pe Clujlive Tv. Jurnalistul Florin Danciu și analistul Ion Novăcescu fac radiografia campaniei electorale 

Publicat

De

ediția

Emisiunea ”Ediție de seară” de pe Clujlive TV, realizată de jurnalistul Cluj24, Florin Danciu, îl are, joi, ca invitat pe analistul Ion Novăcescu.

De la ora 20, cei doi vor face o radiografie a scenei politice românești și vor analiza, printre altele, campania prezidențială, conferința de presă de 5 ore a liderului AUR, George Simion, și implicațiile vizitei în România a unei delegații a congresmenilor americani.

De asemenea, o altă temă va fi lansarea Fundației ”Ioan și Maria”, proiectul omului de afaceri Dorel Goia.

Emisiunile poate fi urmărită pe Clujlive TV (RCS-RDS – canal 236; Orange – canal 806; Nextgen – canal 215).

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

incendiu bucegi (5)

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Tineretului din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Trei echipaje din cadrul Detașamentului Turda intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament situat pe strada Tineretului din municipiul Turda. La fața locului s-au deplasat două autospeciale, autoscara și o ambulanță SMURD, iar accesul forțelor noastre s-a realizat cu dificultate din cauza autoturismelor parcate.

INCENDIU într-un apartament din Turda. Pompierii au intervenit cu trei echipaje. Nimeni nu a fost rănit

Pompierii au pătruns în apartamentul inundat cu fum și au efectuat o imediat o misiune de căutare-salvare. Din fericire, nu au fost identificate victime. Nu s-a impus evacuarea locatarilor. Incendiul s-a manifestat în zona bucătăriei, fiind lichidat de către pompieri. În aceste momente se ventilează încăperile din apartament”, a transmis ISU Cluj.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Noul mecanism de DECONTARE a voucherelor de VACANȚĂ, aprobat de guvern

Publicat

vouchere vacanta e1656532576766

Guvernul a aprobat un nou mecanism de decontare a voucherelor de vacanță. Beneficiarii vin cu o declarație pe propria răspundere că au pus de la ei cei 800 de lei, că au folosit cei 800 de lei de la Guvern și aduc o factură de minim 1.600 de lei care să fie decontată, scrie Alba24.

Modificări esențiale în sistemul de decontare a voucherelor de vacanță:

Valoarea voucherelor și condiții de eligibilitate

– Angajații din instituțiile publice cu salarii nete de până la 8.000 lei vor beneficia de vouchere de vacanță în valoare de 800 lei.
– Voucherele pot acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic, ceea ce înseamnă că beneficiarul trebuie să achiziționeze un pachet de cel puțin 1.600 lei și să contribuie cu diferența de 800 lei din fonduri proprii

Cum se decontează voucherele de vacanță

Achiziționarea pachetului turistic: Angajatul achiziționează un pachet turistic în valoare de minimum 1.600 de lei.

Declarație pe propria răspundere: După achiziție, angajatul completează o declarație pe propria răspundere, confirmând că a contribuit cu 800 de lei din fonduri proprii și că a utilizat voucherul de 800 de lei oferit de stat.

Prezentarea facturii: Angajatul prezintă factura de minimum 1.600 de lei care atestă achiziția pachetului turistic.
Decontarea: Pe baza declarației și a facturii, angajatul primește suma de 800 de lei de la stat.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca. Intervin pompierii

Publicat

O mașină a rupt o țeavă de gaz la Cluj-Napoca

O țeavă de gaz a fost ruptă în urma unui accident care a avut loc pe strada Aurel Vlaicu din Cluj-Napoca.

Din primele informații, un șofer a ajuns cu mașina pe trotuar, unde a rupt țeava.

O mașină a rupt o țeavă de gaz pe strada Aurel Vlaicu

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, care s-au deplasat de urgență la locul accidentului, nu sunt victime. Un echipaj de pompieri asigură, zona, fiind închisă o bucată din stradă.

La fața locului este așteptată o echipă a companiei de gaz, pentru a remedia situația.

Foto: Facebook/ Info Trafic Cluj Napoca

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate