Connect with us

CULTURA

Despre educație, pedeapsă și amendă

Publicat


În plină pandemie de Covid-19, când distanțarea socială, izolarea și amenzile istorice fac tradiție la noi, vă propun să aruncăm o privire retrospectivă asupra pedepsei ca mijloc, modalitate și metodă în educația timpurie, urmărind totodată și istoria recentă a amenzii ca formă de substituire materială a pedepsei și a consecințelor ei juridice.

Că educația își trage seva de pe tărâmurile în care pedeapsa era singurul feedback relevant al vremilor de început se cunoaște. A se vedea în istorie și în proverbele mai vechi de genul: ”Rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele ei dulci”, ”Trebuie să sufere cine vrea să știe și să învingă” sau ”Învață plângând și vei câștiga râzând”, dar și în zicerile și avertismentele mai noi de felul: ”Las’ că mergi tu la școală ș’apoi să vezi!” (Școala fiind până nu foarte demult, locul unde bătaia era ruptă din rai).

Deși Biblia și istoria umanității sunt pline de pedepse, nu vom vorbi aici despre păcatul originar și despre consecințele lui, nici despre pedepsele exemplare ale Antichității sau ale Evului Mediu. Vom ignora extremele, pentru a vorbi despre pedepsele mai blânde de după apariția umanismului renascentist și a conștientizării ființării într-o cultură și într-o lege (cutumă, la început). Vom preciza că pedeapsa (mai tîrziu sancțiunea legală) era motivată fie de dorința de a învăța prin constrângere, fie de dorința de a pedepsi.

Vorbim în acest context despre două mari tipuri de pedepse: pedeapsa corporală și pedeapsa morală. Prima consta în pedepsirea fizică, cu aplicarea forței (cu instrumente și intensitate diferite, până la tortură și uneori chiar pedeapsa cu moartea) asupra persoanei vinovate sau considerate vinovate, cea de-a doua însemnând plasarea persoanei vinovate într-o situație dureroasă din punct de vedere psihologic (de la mustrare, la umilirea gravă).

Marcă a culturii epocii și a deciziei celor ce stăpâneau peste pământuri și noroade, percepția pedepsei de către grupurile sociale majoritare ale vremii era legată direct de percepția pe care aceste grupuri o aveau cu privire la vina celor pedepsiți, respectiv la prevenirea sau repararea efectelor acesteia. Pedeapsa era înțeleasă (receptată) și stabilită în moduri diferite de culturi, religii și epoci diferite. Începând cu secolul al XIII-lea apare pedeapsa sub formă de întemnițare (închisoare) ca formă de pedeapsă represivă și „terapeutică”, fiind impusă de legile seculare, în temnițe, pivnițe sau, în conformitate cu dreptul canonic, detenție în mănăstiri.

În lucrarea de filosofie juridică Des délits et des peines, publicată în 1764, Cesare Beccaria, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai iluminismului italian, fondează dreptul penal modern, stabilind sistemul proporționalității pedepsei cu gravitatea infracțiunii. El considera „barbare” practicarea torturii și pedeapsa cu moartea, recomandând mai degrabă prevenirea criminalității decât pedepsirea acesteia, inițiind astfel prima mișcare aboliționistă. Lui îi datorăm sistemul de amenzi în loc de pedepse pentru micile delicte și contravenții.

Ca fapt divers și curiozitate amintim că prima amendă rutieră pentru viteză excesivă a primit-o pe data de 28 ianuarie 1896 britanicul Walter Arnold, pe străzile din Paddock Wood, Kent, întrucât circula într-un vehicul motorizat, cu „fabuloasa viteză” de 13 km/h într-o zonă în care vehiculele aveau voie să circule cu maxim 3,2 km/h. Polițiștii l-au urmărit pe Walter Arnold cu bicicletele și l-au somat să oprească. Amenda cu pricina era în valoare de un șiling, plus costurile de expediere aferente.

În mod ironic, conducătorului vehiculului motorizat i s-a reproșat și că nu avea pe cineva care să meargă înaintea autovehicului și să-i atenționeze pe trecători că vine mașina (la începutul automobilului, pe când nu regulile pentru acestea nu erau încă emise, cineva trebuia să meargă înaintea fiecărei mașini ca să atenționeze lumea!).

Astăzi, din câte cunoaștem, recordul pentru cea mai mare amendă primită vreodată pentru depășirea vitezei îi aparține unui suedez. Acesta a primit o amendă de 650.000 de euro, pe teritoriul Elveției, unde amenzile se acordă direct proporțional cu veniturile șoferului. Bărbatul se afla la volanul unui Mercedes SLS AMG și circula cu 288 de km/h.

Odată cu ieșirea din izolarea carantinei vom afla și noi care a fost recordul amenzilor date cetățenilor noștri pentru că au greșit completarea sau au uitat acasă declarația pe proprie răspundere la părăsirea temporară a locuinței. O amendă, cu certitudine, în proporție geometrică inversată față de veniturile celui sancționat.

Mircea Bertea

*Prof. dr. MIRCEA  BERTEA este directorul Colegiului Naţional Pedagogic „Gh. Lazar” Cluj-Napoca, Profesor asociat Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj, Membru al Centrului Internaţional de Cercetări şi Studii Transdisciplinare Paris, Expert al Uniunii Europene pentru Educaţie şi Cultură



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Preșidenția României a obținut duminică, în primul tur de scrutin, cele mai multe voturi, potrivit exit poll-rilor.

Acesta este creditat cu 25% din voturile exprimate în țară.

Marcel Ciolacu, PSD: Votul românilor a fost unul pentru echilibru şi stabilitate

Votul românilor a fost pentru echilibru şi stabilitate, precum şi pentru lucrurile care contează, a declarat, duminică, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, Marcel Ciolacu.

“Le mulţumesc tuturor românilor care au ieşit astăzi la vot. A fost un semnal clar că democraţia în România este puternică şi mă bucur că votul s-a desfăşurat fără incidente majore, mai ales că în acest moment sunt şi prim-ministru al României. (…) Votul lor a fost un vot pozitiv pentru echilibru şi stabilitate, pentru lucruri care contează”, a afirmat Ciolacu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, un lucru este extrem de clar: “în spatele rezultatelor obţinute de fiecare dintre candidaţi sunt românii, indiferent de opţiunea lor politică”.

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei

Publicat

stampila

Votarea s-a încheiat la Cluj-Napoca. La ora 21.00, în jud. Cluj votaseră 57,38% din cetățenii cu drept de vot.

Prezența la urne este puțin mai redusă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 21.oo votaseră 59,20% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj la închiderea secțiilor de votare

În Cluj-Napoca, până la ora 21.00 au votat 66,16% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 21.00 era de 69,01%.

În județul Cluj au votat și 77.890 de persoane pe liste suplimentare.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii au VOTAT. Prezența la urne la finalul zilei

La nivel național, prezența la vot a fost de 52,40%. Numărul celor care au votat până la ora 21.00, inclusiv în diaspora, este de 10.234.415.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

EXIT POLL. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi s-ar putea înfrunta în turul II. Călin Georgescu, marea surpriză

Publicat

De

Potrivit exit poll-urilor prezentate la ora 21.oo, Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României. Acesta este urmat, în funcție de numărul de voturi de Elena Lasconi și candidatul independent Călin Georgescu.

Exit poll-ul nu cuprinde, însă, și voturile românilor din diaspora.

Potrivit exit poll-urilor, Marcel Ciolacu a obținut cele mai multe voturi, respectiv 25%. Pentru cea de a doua poziție, lupta este strânsă. Astfel, Elena Lasconi, candiratul USR, a obținut 18% din voturi, iar independentul Călin Georgescu a primit 16% din voturile exprimate în țară.

George Simion, candidatul AUR, are, potrivit primelor sondaje la ieșirea de la urne 15% din voturile românilor.

Nicolae Ciucă – PNL, are 14% din voturi, iar Mircea Geoană, care a candidat independent, are 5% din voturi.

Prezența la vot, mai mare decât în turul I, dar și turul II al alegerilor prezidențiale din 2019

La ora 21.oo, votaseră 52,42% dintre alegători .

În anul 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale prezența la vot a fost de 47,66 %.

S-a depășit inclusiv prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2019, când prezența a fost de 49,87 %.

În 2014, în primul tur au fost prezenţi la urne 9.723.232 de cetăţeni cu drept de vot, ceea ce a însemnat o prezenţă de 53,18%.

În ceea privește județul Cluj, în 2019, în primul tur al alegerilor prezidențiale, din 10 noiembrie, prezența la vot a fost de 59,20%.

Atunci au fost pe liste 608.661 de alegatori, iar pe liste permanente au votat 282.852 de persoane. 74.768 de români au votat la Cluj pe liste suplimentare în primul tur din 2019.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Reclamații PSD Cluj privind alegerile: Aglomerație nejustificată în interiorul secțiilor de votare. Crește riscul de fraude

Publicat

psd

PSD Cluj și-a exprimat îngrijorarea profundă față de comportamentele neconforme înregistrate în mai multe secții de votare din județ, atât în mediul urban, cât și în mediul rural la alegerile prezidențiale de duminică și susține că aceste nereguli pun sub semnul întrebării respectarea normelor legale și corectitudinea procesului electoral.

Printre cele mai grave situații semnalate se numără aglomerație nejustificată în interiorul unor secțiil de votare.

”În mai multe secții, s-a constatat prezența simultană a unui număr de votanți mult peste cel permis de lege, care prevede că în interior pot fi doar atâția alegători câte cabine de vot sunt disponibile. Această aglomerație îngreunează supravegherea operațiunilor electorale, crescând riscul unor fraude și încălcând normele privind organizarea procesului de vot”, arată PSD Cluj.

Urnă mobilă cu dosar penal

De asemenea, reprezentanții PSD din secțiile de votare au raportat cazuri în care urna mobilă a fost scoasă din secție fără a fi însoțită de un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), caz în care a și fost întocmit un dosar penal

”Aceste comportamente nu doar că încalcă legea, dar creează și un climat de neîncredere în procesul electoral. PSD Cluj a sesizat deja organele competente, inclusiv Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj și Biroul Electoral Central, pentru investigarea acestor nereguli și aplicarea sancțiunilor legale corespunzătoare.

Cerem autorităților să intervină de urgență pentru a asigura corectitudinea procesului electoral, să elimine neregulile semnalate și să protejeze dreptul fundamental al cetățenilor de a-și exprima votul într-un cadru legal și sigur. Vom monitoriza îndeaproape situația și vom continua să raportăm orice comportament neconform pentru a asigura integritatea procesului electoral”, precizează PSD Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax