EVENIMENT
Deputatul Remus Lăpușan (PSD Cluj), discurs în Parlamentul European: „Viitorul Europei decis de europeni!”

Deputatul PSD Remus Lăpușan a participat, între 17-18 februarie, la un eveniment desfășurat în Parlamentul European, unde a avut o intervenție axată pe consolidarea Pieței Unice prin competitivitate, inovație și reglementări mai eficiente.
Deputatul PSD de Cluj Remus Lăpușan a participat, pe 17-18 februarie, la European Parliamentary Week 2025, desfășurat la Bruxelles, unde parlamentari din statele UE, țări candidate și membri ai Parlamentului European au discutat despre stabilitatea economică, coordonarea bugetară și guvernanța Uniunii Europene.
„În perioada 17-18 februarie, am participat, în calitate de deputat, la European Parliamentary Week 2025, desfășurat în Parlamentul European de la Bruxelles. Acest eveniment de înalt nivel a reunit parlamentarii naționali din statele membre ale Uniunii Europene, țări candidate și observatori, alături de membri ai Parlamentului European, pentru a dezbate subiecte de interes major privind stabilitatea economică, coordonarea bugetară și guvernanța Uniunii Europene”, a declarat deputatul Remus Lăpușan.
„Piața Unică nu trebuie să genereze concurență între statele membre”
În cadrul Conferinței Interparlamentare, deputatul social-democrat a avut o intervenție axată pe consolidarea Pieței Unice prin competitivitate, inovare și reglementări eficiente.
„În cadrul Conferinței Interparlamentare privind Stabilitatea, Coordonarea Economică și Guvernanța UE, am susținut o intervenție axată pe consolidarea Pieței Unice prin competitivitate, inovație și reglementări mai eficiente. Am subliniat faptul că Piața Unică nu trebuie să genereze concurență între statele membre, ci să transforme întreaga Uniune Europeană într-un actor economic mai puternic la nivel global”, a mai arătat parlamentarul.
Aspecte abordate în Parlamentul European
Printre aspectele cheie abordate, se numără:
- Valorificarea resurselor locale în context european. România are un potențial economic considerabil prin resursele sale naturale și produsele locale, iar acestea trebuie integrate mai eficient în lanțurile de distribuție europene pentru a contribui la diversificarea ofertei Pieței Unice.
- Forța de muncă bine pregătită va oferi un avantaj pentru inovare și investiții. Universitățile și hub-urile IT&C din România reprezintă un punct de referință în Europa. Trebuie să oferim tinerilor oportunități pentru a-și valorifica competențele în țară, prin parteneriate strategice cu investitori europeni.
- Reglementări mai flexibile și acces mai facil la finanțare astfel încât MM-urile și start-up-urile din Europa să fie sprijinite prin reducerea birocrației și simplificarea accesului la resurse financiare.
- Creșterea investițiilor în cercetare și tehnologie. România poate deveni un centru european pentru dezvoltarea soluțiilor bazate pe inteligență artificială și automatizare, dar acest lucru necesită politici de susținere și o colaborare mai strânsă la nivel european.
- Crearea de locuri de muncă mai bune și mai bine plătite. Este necesar să reducem decalajele salariale și să promovăm politici de protecție socială care să asigure condiții de muncă mai atractive în toate statele membre.
„În cadrul Conferinței privind Semestrul European, am discutat despre implementarea celor mai bune practici în politicile economice și despre modalitățile de a crește responsabilitatea democratică în cadrul Uniunii Europene. Participarea la acest eveniment a fost o oportunitate importantă de a contribui la modelarea viitorului politicilor economice europene și de a promova interesele României în cadrul Pieței Unice”, a conchis acesta.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND

Migrația economică a devenit un fenomen larg răspândit în ultimele decenii, mai ales după 1989 și mai intens după 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În multe țări vest-europene (Germania, Italia, Spania, Marea Britanie), salariile sunt semnificativ mai mari decât în România pentru aceleași joburi. Mulți români caută nu doar bani, ci și respect, siguranță la locul de muncă și oportunități reale de avansare. Au acces mai bun la servicii publice, educație, sănătate și o infrastructură mai bine dezvoltate decât în țară. Mulți părinți pleacă gândindu-se la viitorul copiilor, nu doar la propriul câștig.
Este și cazul Alexandrei Făgădar, o sibiancă transhumată la Cluj-Napoca, de unde a ales calea occidentului, mutându-se acum 5 ani în Belgia, acolo unde face torturi și prăjituri.
„La Sibiu am terminat liceul pedagogic. Pasiunea pentru tot ce înseamnă bucătărie o am de mică, de la vârsta de 13 ani. Când am intrat la liceu am vrut să urmez școală profesională pe profil de bucătar, dar nu am fost lăsată de părinți”, spune Alexandra.
VIDEO FOTO. EXCLUSIV. O DULCE de la Cluj face dulce în Belgia. Alexandra: Îmi doresc să mă EXTIND
Până la urmă a făcut curs de bucătar și a ajuns să lucreze în Cluj-Napoca la un restaurant, unde a început să facă prăjituri pentru evenimente. „Eram încântată de idee de pe atunci, dar nu aveam încredere în mine”, mai spune Alexandra.
A plecat din țară, în 2020, în Belgia, pentru „a reuși să mai adunăm banii până să avem un copil, ca să putem să îi oferim o viață mai bună”. A avut o ofertă de muncă la o seră cu plante aromatice (mentă, pătrunjel, coriandru etc.).
„În prezent lucrez în continuare în seră, dar primind impulsuri de la soț și de la prietenii și colegele de la muncă, am luat decizia de a înființa “Dulce amprentă” și spre surprinderea mea funcționează chiar foarte bine de 4 luni. Deocamdată, afacerea funcționează doar în Belgia, dar Alexandra se gândește serios la reîntoarcerea în Cluj și deschiderea unui laborator, deși, punând în balanță tot, crede că în Belgia ar merge mult mai bine. „Decizia e foarte greu de luat”. recunoaște Alexandra.
„Familia este foarte încântată de idee și mă susțin”
„În weekend-ul Paștilor am avut cel mai exclusivist eveniment, la care nici nu m-aș fi gândit vreodată: am avut ocazia să fac tort pentru toate finalistele de la “Miss Exclusive” Belgia. Am avut emoții foarte mari dar am fost foarte încântată când am primit feed-back-ul, care a fost unul foarte bun”, spune Alexandra.
„Mă inspir de la câteva fete de pe site-urile de socializare, dar de multe ori stau seara în pat și mă gândesc ce să fac, cum să fac să îmi iasă totul tot mai frumos, mai bine și mai gustos. În preajma sărbătorilor fac cozonaci și prăjituri de casă.
Alexandra lucrează singură dar are toată susținerea familiei. „Familia este foarte încântată de idee și mă susține, ei sunt degustătorii mei, când creez ceva, pe părerea lor mă bazez, sunt primii care îmi dau feedback legat de gust și de aspect”, mărturisește Alexandra.
Nu a ținut cont de costul investiției, fiind la început, a considerat că trebuie să investească aproape tot profitul în mai multe produse, ustensile, pentru a-și putea ușura munca și a ajunge să evolueze. Prețul unui tort este de 30-35€, depinzând de cremele din interiorul lui.
„Îmi doresc să mă extind, dar cred că trebuie să iau lucrurile sistematic”, încheie Alexandra Făgădar.

Un incendiu a izbucnit miercuri dimineața la o casă din localitatea clujeană Jucu de Sus.
Trei echipaje de pompieri intervin în aceste momente pentru a stinge flăcările.
Incendiu de proporții în Jucu de Sus. ARDE acoperișul unei case
Echipajul de la Punctul de Lucru Jucu s-a deplasat la incendiu, dar forțele au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de mare capacitate de la Cluj-Napoca.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, incendiul a cuprins acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați. Nu sunt anunțate victime.
UPDATE.
Incendiul a fost localizat, iar pompierii lucrează acum pentru lichidarea acestuia.
Foto: ISU Cluj
ECONOMIE
Peste 20.000 de locuri mai sunt disponibile pentru tinerii antreprenori în programul Start-Up Nation 2025

Tinerii români care vor să-și lanseze propria afacere au încă o oportunitate importantă: în cadrul programului Start-Up Nation 2025 mai sunt disponibile 20.083 de locuri pentru antreprenorii cu vârsta de până la 30 de ani, a anunțat ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan.
Înscrierile pentru cursurile gratuite de antreprenoriat, parte esențială a acestui program, au început marți, 15 aprilie 2025, la ora 10.00. Cursurile sunt destinate pregătirii viitorilor antreprenori, oferindu-le instrumentele necesare pentru a înțelege și a naviga mediul de afaceri.
Start-Up Nation: Mai sunt locuri disponibile
„Programul vizează stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, contribuind la crearea de locuri de muncă și la creșterea competitivității economice a României”, a transmis Bogdan Ivan.
Domeniile eligibile sunt variate, incluzând producția, industriile creative, serviciile inovatoare, IT&C și comerțul. Participanții trebuie să își desfășoare activitatea în baza unor coduri CAEN eligibile, conform Ghidului Solicitantului.
Start-Up Nation 2025 oferă finanțare pentru achiziția de echipamente tehnologice (utilaje, instalații, echipamente informatice), active necorporale (brevete, licențe, mărci comerciale), mobilier, echipamente IT, cheltuieli de promovare și cursuri de formare profesională atât pentru antreprenori, cât și pentru angajații acestora.
Programul continuă să fie una dintre cele mai accesate inițiative de sprijin pentru antreprenoriat în România, adresându-se în special tinerilor care vor să își transforme ideile în afaceri durabile.
EVENIMENT
FOTO. Cal mort în urma unui accident între Cășeiu și Urișor. Au intervenit pompierii ISU Cluj

Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit marți seara la un accident rutier petrecut între localitățile Cășeiu și Urișor, soldat cu un cal mort.
În accident au fost implicate un autoturism și o căruță, iar în urma evenimentului calul de la căruță nu a putut fi salvat.
”Nu au existat persoane care să necesite transportul la spital. La misiune a luat parte un echipaj cu o autospecială cu modul de descarcerare”, au spus pompierii.
Din primele informații, căruțașul este vinovat de producerea accidentului întrucâr ar fi întors căruța în mijlocvul drumului fără să se asigure, căruța fiind lovită de o mașină.
După accident, căruțașul a fugit.
Poliția Cluj face cercetări în acest caz.