Connect with us

EVENIMENT

Deputatul PNL de Cluj, Ovidiu Cîmpean: Uniunea Europeană poate și trebuie să se OPUNĂ dictatorului de la Kremlin

Publicat


ovidiu cimpean facebook

Deputatul PNL de Cluj și vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene în Camera Deputaților, Ovidiu Cîmpean, îndeamnă la unitate și solidaritate europeană în fața pericolului pe care-l reprezintă Rusia, în contextul ultimelor declarații ale președintelui american.

„În aceste zile, dezbaterile privind Planul de pace dintre Ucraina și Rusia și viitorul securității europene sunt mai importante ca niciodată. Viitorul României este strâns legat de cel al Europei, iar o pace durabilă trebuie să fie una care să garanteze că Putin sau alți dictatori nu vor mai putea declanșa în viitor un nou război de agresiune. Negocierile trebuie să fie corecte și să includă Ucraina ca parte activă, dar și reprezentanții Uniunii Europene, care au datoria de a proteja securitatea continentului.

𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗮 𝗮𝗿𝗲 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗮𝗰𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮

Deși Rusia dispune de resurse energetice și militare semnificative, PIB-ul său este mai mic decât cel al Italiei, ceea ce arată că puterea sa economică este limitată în raport cu Uniunea Europeană. Dacă europenii acționează uniți și hotărâți, pot asigura o pace durabilă și o arhitectură de securitate care să protejeze continentul de noi agresiuni.

Deputatul PNL de Cluj, Ovidiu Cîmpean: Uniunea Europeană poate și trebuie să se OPUNĂ dictatorului de la Kremlin

Statele Unite au transmis un mesaj clar: Europa trebuie să își asume mai mult propria securitate. Acest lucru este logic, având în vedere că războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei afectează direct statele europene. Inflația, criza energetică, destabilizarea regiunii și valurile de refugiați sunt provocări cu care ne confruntăm în mod direct. De aceea, Europa trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare și să-și reducă dependențele strategice.

𝗖𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝗶̂𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘃𝗿𝗲𝗺𝘂𝗿𝗶?

𝟭. 𝗨𝗻𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝘀̦𝗶 𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆

Nicio națiune europeană nu poate face față singură schimbărilor și provocărilor globale. Cooperarea europeană este vitală pentru promovarea intereselor naționale și europene pe scena internațională. Uniunea Europeană trebuie să își întărească rolul geostrategic și să vorbească cu o singură voce în fața amenințărilor externe.

𝟮. 𝗖𝗼𝗻𝘀𝗼𝗹𝗶𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗽𝗮̆𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘀̦𝗶 𝗶𝗻𝗼𝘃𝗮𝘁̦𝗶𝗲

Europa trebuie să își dezvolte mijloacele necesare pentru a preveni și descuraja conflictele viitoare. Acest lucru presupune:

▪️Alocarea a cel puțin 3% din PIB pentru apărare, pentru a moderniza și dezvolta capacitățile militare.

▪️Creșterea capacității industriei militare europene, astfel încât Europa să nu mai depindă de importuri de armament.

▪️Investiții masive în inovație și tehnologii strategice, inclusiv în inteligență artificială, securitate cibernetică și energie verde, pentru a asigura un avantaj competitiv și tehnologic.

𝟯. 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘁̦𝗮̆𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗱𝗶𝗻 𝘃𝗲𝗰𝗶𝗻𝗮̆𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗶

Pentru a asigura stabilitatea regiunii, UE trebuie să sprijine țările vecine să devină democrații stabile, prospere și aliniate valorilor europene:

▪️Republica Moldova, Georgia și Balcanii de Vest trebuie susținute ferm pe calea integrării europene.

▪️Trebuie promovate valorile fundamentale: libertate, drepturile omului, economia de piață, statul de drept și protecția mediului.

▪️Este esențial să combatem influențele destabilizatoare venite dinspre Rusia și să sprijinim societățile care își doresc democrație și dezvoltare.

𝗥𝗼𝗹𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺â𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗶̂𝗻 𝘀𝗲𝗰𝘂𝗿𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲𝗮 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗶

România are o responsabilitate strategică în această ecuație. Trebuie să rămânem:

▪️Un pilon de stabilitate în Europa de Est, consolidându-ne capacitățile de apărare și contribuind activ la securitatea regională.

▪️Un partener puternic în NATO și UE, participând activ la deciziile privind securitatea Europei.

▪️Un susținător ferm al Republicii Moldova, pentru ca aceasta să își continue parcursul european și să scape de influența rusească.

În fața agresiunii ruse și a unei lumi în schimbare, Uniunea Europeană nu își poate permite ezitări. Puterea Europei vine din unitatea și determinarea sa. Printr-o cooperare strânsă, prin investiții strategice și printr-un angajament ferm față de securitatea regiunii, putem asigura o pace durabilă și un viitor sigur pentru toți europenii. România trebuie să fie parte activă a acestui proces și să contribuie la modelarea unei Europe mai puternice, mai unite și mai pregătite pentru provocările viitorului”, a spus Ovidiu Cîmpean.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

Publicat

sabau

Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, a semnat prelungirea contractului până în vara anului 2027. Inițial, Sabău avea de gând să renunțe. Tehnicianul a dezvăluit care au fost motivele care l-au făcut să se răzgândească.

Sabău a ales, în cele din urmă, să îi ofere continuitate clubului pe care l-a adus pentru prima oară în istoria sa în play-off. În plus, antrenorul a fost făcut să se răzgândească de anumiți elevi ai săi.

Sabău („U” Cluj), după ce și-a prelungit contractul: Cred că acest club are nevoie de CONTINUITATE

„Am semnat pentru că mi-am dorit să am continuitate. Alături de fani, de jucători, de conducere, de sponsori am avut un an deosebit. Am considerat că e normal să rămân, chiar dacă am fost tentat să renunț.

Până la urmă, a fost o muncă făcută bine și cred că acest club are nevoie de continuitate. Am vrut să îi răsplătesc pe cei care m-au susținut foarte mult până acum.

M-au încurajat și jucătorii să semnez acest contract. Sigur, în general jucătorii care joacă (n.r.- râde). Am lucrat bine și am început să ne cunoaștem foarte bine. Ne dorim să continuăm ce am făcut până în acest moment”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău, conform sport.ro.

 

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO. O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Publicat

De

Scanare 3D artefacte romane

Mai multe artefacte romane au fost scanate 3D de specialiștii Universității Tehnice din Cluj-Napoca – UTCN.

Specialiștii de la Departamentul de Ingineria Proiectării și Robotică – IIRMP s-au deplasat pentru asta la Beja, în Portugalia.

O echipă de specialiști de la UTCN a scanat 3D artefacte romane pentru un muzeu din Portugalia

Artefactele romane se află la muzeul Rainha Dona Leonor din Beja. Orașul portughez, arată reprezentanții UTCN, era cunoscut în perioada romană sub numele de Pax Julia. Mai mult, Beja a fost un important centru administrativ și comercial în provincia Lusitania, fiind și capitala regiunii administrative Conventus Pacensis.

”Acum, colegii noștri contribuie la digitizarea patrimoniului cultural din expoziția Nucleo Visigotico, păstrând astfel vie istoria acestor locuri”, au transmis reprezentanții UTCN.

Citește mai departe

CULTURA

A murit cunoscutul romancier și realizator TV clujean Radu Țuculescu. Pe 5 aprilie urma să-și lanseze o nouă carte

Publicat

Radu Țuculescu

Cunoscutul romancier, dramaturg, traducător și realizator TV clujean Radu Țuculescu a decedat la vârsta de 76 de ani, din cauza unor probleme de sănătate.

Născut pe 1 ianuarie 1949 la Târgu Mureș și crescut la Reghin, Radu Țuculescu a fost nepotul marelui pictor Ion Țuculescu și tatăl prozatorului Răzvan Țuculescu. Radu Țuculescu a fost unul din cei mai prestigioși romancieri ai generației sale. A fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii la nivel național, iar începând cu 2007 a cunoscut un real succes și în afara granițelor.

A murit cunoscutul romancier și realizator TV clujean Radu Țuculescu. Pe 5 aprilie urma să-și lanseze o nouă carte

Romanele sale au fost traduse, până în prezent, în Germania, Franța, Italia, Austria, Ungaria, Serbia, Cehia, Israel, iar piesele de teatru în cehă, maghiară, italiană, franceză, ebraică, engleză. Din 2008 piesele sale au intrat în repertoriul permanent al teatrului Orfeus din Praga fiind astfel cel mai jucat dramaturg român contemporan în Cehia.

A copilărit în Reghin, acolo unde părinții săi s-au stabilit din 1949 până în prezent. A urmat Școala Germană din Reghin, apoi Liceul de Muzică din Târgu Mureș și Liceul de Muzică din Cluj, după care urmează Academia de Muzică ”Gh. Dima” din Cluj-Napoca, secția vioară.

Între 1967 și 1974 conduce Cercul de teatru și pantomimă ”Atelier”, montând piese din autori clasici și contemporani (între altele o dramatizare după Gabriel Garcia Marquez), precum și piese proprii. După 1990 și-a continuat activitatea teatrală, participând și la festivaluri naționale și internaționale (Franța, Italia, Rusia, Maroc, Canada, Ungaria, Germania, Cipru, Olanda, Cehia etc.).

„A debutat cu poezii în revista Steaua”

După terminarea facultății a fost redactor la Radio Cluj (1972-1985), iar după desființarea studioului de radio din ordinul lui Ceaușescu, devine violonist la Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca (1985-1989), apoi a fost redactor și realizator la TVR Cluj (între 1990 și 1996, șeful secției muzical-culturale).

A debutat cu poezii în revista Steaua (1966), debutul publicistic având loc în Amfiteatru (1967), cu articolul Despre teatrul studențesc. Colaborează la Viața Studențească, Amfiteatru, Echinox, Napoca Universitară, Vatra, Tribuna (unde susține, din 2003, rubrica permanentă de publicistică ”Ex Abrubto”, transformată, din 2007, în ”Scrisori către președinte”). Povestirile sale au fost traduse în Ungaria, Rusia, Austria, Cehia etc. A realizat filme (reportaje) pentru televiziune în Belgia, Tunisia, Egipt, Spania, Portugalia, Austria etc. A beneficiat de mai multe burse de creație la Paris, Basel, Viena sau Berna.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, membru fondator ASPRO și al Societății Oamenilor de Cultură și Știință Bihor. Numeroase traduceri din literatura elvețiană contemporană de expresie germană și austriacă contemporană. A publicat, până în prezent, peste zece volume de poezie (bilingvă) și cinci volume de proză scurtă la editurile Biblioteca Revistei Familia și Cogito. A publicat de asemenea în reviste literare din Rusia, Ungaria și Elveția. A fost tradus în limbile germană, cehă, maghiară, franceză și italiană.

Pe 5 aprilie 2025 urma să aibă lansar

ea cărții „Povestirile mamei bătrâne. Satul de la marginea lumii”. Aceasta va fi lansată in memoriam pe 12 aprilie, la Târgul de Carte „Gaudeamus”.

Romancierul va fi înmormântat în orașul copilăriei sale, Reghin.

Sursa: Wikipedia

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mini-garsonieră de 15 m din Cluj-Napoca, de vânzare cu 79.000 de euro. Unde se opresc prețurile?

Publicat

garsoniera

O agenție imobiliară scoate la vânzare o garsonieră situată în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca despre care se susține că ar fi o excelentă oportunitate de investiție deși are doar 15 mp.

”Oportunitate de investitie-închiriere, birou, regim hotelier – Airbnb! Va propun spre vânzare o garsoniera, pe strada Tipografiei din Cluj-Napoca- zona Turnul Pompierilor.

Orientarea Sud. Situată la parter. Se vinde mobilata (Ikea) si utilata cu masina de spalat noua LG, frigider nou, cuptor cu microunde. Suprafata garsonierei este de 15mp, are o terasa proprie de 12 mp si o boxa de depozitare de 4 mp.

Posibilitate de parcare in curte sau pe strada (pentru riverani), in locurile special amenajate Este foarte aproape de statiile de autobuz si mai ales de centru”, se arată în anunț.

Garsoniera a fost construită în anul 1977 și are pereți din cărămidă, prețul de vânzare fiind de 79.000 de euro, ceea ce înseamnă un preț de peste 5000 de euro/mp.

garsoniera

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate