Connect with us

CULTURA

Demonii – Spovedania lui Stavroghin, un SPECTACOL de excepție al Naționalului Clujean

Publicat


demonii foto scaled

Premiera spectacolului regizat de Tudor Lucanu a avut loc sâmbătă 28 ianuarie, cu începere de la ora 19.00 cu o sală arhiplină și casa închisă. Cu Tudor Lucanu scenarist, bezna spirituală, furia și diperarea din DEMONII, vârful creației lui Feodor Mihailovici, s-au transformat într-o uriașă și aproape, aproape insuportabilă deznădeje. Dacă vreți, jocul magnific al actorilor m-a transpus într-un fel de cazan în plumbul căruia fierbe toată omenirea. Lumină puţină de tot şi abia pâlpâitoare, speranţă nicăieri. Noapte , ploaie. O ploaie de stepă, parcă veșnică, măruntă… Și era Noapte, așa a fost și când Iuda a fugit spre Templu să își numere bănuții… 33 de bănuți, mărunți și ei.

Pe lângă acei “ai noştri” din DEMONII, gaşca de lichele din IDIOTUL e o veselă grădiniţă de copii: morala lor e putredă, dar în ea nu s-a înrădăcinat nici o ideologie, nici un sistem de organizat crime, nici un nihilism feroce, nici o planificare a minciunii. În acest vortex al răului, o prietenie, o dragoste, o duioşie sau o brumă de compasiune nu pot pătrunde. În DEMONII apare prima fază a unei lumi unde va exista Gulagul, KGB-ul și PoliticBuro: “Fiecare aparţine tuturor, şi toţi fiecăruia în parte. Toţi sunt sclavi şi egali în sclavie. Esenţialul este egalitatea”; “Este necesar numai necesarul. Iată deviza globului terestru de-aci încolo” ; “Ascultare deplină, personalizare deplină” ; “Plictiseala este un sentiment aristocratic; şigaliovismul nu admite dorinţi” .

Trebuie spus că: Diferența, una mare de tot, față de ”spovedania” din cartea de 644 de pagini, este absența călugărului Tihon, rolul celui care ascultă spovedania fiind luat de publicul spectator. Fără a purta hramul Fecioarei de la Spasso-Evfimi (n.red.- mănăstirea unde slujea Tihon), publicul, s-a trezit pus în locul călugărului Tihon chiar de la începutul întunecatei drame, de Stravoghin, magistral jucat de Ionuț Caras, în vreme ce, Stepan Trofimovici Verhovenski îi vine ca o mănușă lui Matei Rotaru, cel care joacă admirabil rolul de cabotin ridicol şi un stilist de cea mai joasă speţă, un individ greţos, lăcrămos şi deprimant, a cărui logoree oboseşte şi enervează.

Un alt ”pasaj” important al dramei jucate pe scena naționalului clujean este reprezentat de rolurile de compoziție ale Sânzîianei Tarța care trece spectatorul prin toate fațetele celor patru personaje pe care le interpretează la un ridicat nivel artistic: Maria Timofeevna Lebeadkina, Daria Pavlovna Șatova, Lizaveta Nikolaevna Tușina, Șigaliov, acel Șigaliov, înalt și occult personaj al ”orcilor” ce vor zgudui lumea în octombrie 1917.

„Tudor Lucanu scoate în evidență darul profetic al lui Feodor Mihailovici prin jocul demonilor”

Evident, pentru a vorbi de jocul tuturor actorilor, iar aici se cuvine să îi descriem, atât cât putem, pe toți: Dan Chiorean în Fedka Ocnașul și Virghinski, Adrian Cucu în Ignat Lebeadkin, Liputin, Miron Maxim în Ivan Pavlovici Șatov: Miron Maxim, Alexei Nilîci Kirillov, jucat de Cosmin Stănilă, Mavriki Nikolaevici Drozdov, seminaristul, toate interpretate de Mihai-Florian Nițu, Artemi Pavlovici Gaganov, Leamșin, Radu Dogaru și nu în ultimul rând pe Ecaterina Pop-Curșeu în rolul Matrioșei, așadar pentru a vorbi despre acest joc nu trebuie uitat faptul că Dostoievski publică DEMONII prin 1871, început de deceniu 7 al secolului al XIX-lea, perioadă a nihilismului lui Bakunin, Herzen cu a lui celebră afirmație: „Mai bine să pieri odată cu revoluția decât să cauți refugiu în azilul contrarevoluției”

Cu un scenariu scris pe o linie mediană care traversează cartea și o regie ce vădește o adâncă înțelegere a demonilor ce îl ”devorau” pe Dostoievski, Tudor Lucanu scoate în evidență darul profetic al lui Feodor Mihailovici prin jocul demonilor, grupul nihilisto-progresist cu măștile lor hidoase, așa cum le este și sufletul. Autodeclarați atei, ei “clocotesc de mânie dar tremură de frică”. Nu prea vorbesc, parcă grohăie, behăie şi schelălăie. Vociferează strident împotriva aristocraţiei, artei libere şi religie, dar se închină la sfânta treime ateism+ştiinţă+revoluţie. Scandalagii alcoolici cu idealuri mesianice. Aici mai adăugăm interpretările lui Fedka Ocnașul, Șatov, Kirilov, interpretări izvorâte din carte.

„Cine va învinge suferinţa şi frica, acela va deveni însuşi Dumnezeu, iar celălalt Dumnezeu nu va mai exista”

Dacă în carte mai poți spera în salvarea a lui Stavroghin, căile fiind Liza sau Daria, poate în morala lui Şatov sau în sarcina pe care i-o dă Tihon, dramatizarea de pe scena naționalului clujean nu îi maid ă nicio șansă. Este evident că acestea sunt însă căi pe care Stavroghin nu le poate urma – dar nu din cauza firii lui, ci mai degrabă din cauza faptului că a trecut de un anumit prag al răului, simțit de auditoriu încă de la prima replică.

Finalul este cel cunoscut: sinuciderea lui Stavroghin, iar dacă în carte, cadavrul este descoperit de Varvara Petrovna și Dașa, aici totul se încheie cu o scenă coborâtă parcă din naturalismul lui Zola, Cehov și din faimosul cântec al celor de la Pink Floyd de pe The Wall: Hey you: toate personajele se vor așeza în fața unor oglinzi, iar demonii își vor scoate măștile. Sunt déjà niște oameni ce locuiesc în universuri déjà închise, concentraționare. Gulagul e pe drum: “Un om nou, fericit şi mândru, omul căruia îi va fi absolut indiferent dacă va trăi sau nu; Cine va învinge suferinţa şi frica, acela va deveni însuşi Dumnezeu, iar celălalt Dumnezeu nu va mai exista”.

Alin Cordoș

DEMONII. SPOVEDANIA LUI STAVROGHIN

după F.M. Dostoievski

traducere de Nicolae Gane

scenariu de Tudor Lucanu

regia: Tudor Lucanu

decorul și proiecțiile video: Tudor Lucanu

costumele: Zsófia Gábor

muzica: Radu Dogaru

maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:

Nikolai Vsevolodovici Stavroghin: Ionuț Caras

Piotr Stepanovici Verhovenski: Matei Rotaru

Maria Timofeevna Lebeadkina, Daria Pavlovna Șatova, Lizaveta Nikolaevna Tușina, Șigaliov: Sânziana Tarța

Fedka-Ocnașul, Virghinski: Dan Chiorean

Ignat Lebeadkin, Liputin: Adrian Cucu

Ivan Pavlovici Șatov: Miron Maxim

Alexei Nilîci Kirillov: Cosmin Stănilă

Mavriki Nikolaevici Drozdov, Seminaristul: Mihai-Florian Nițu

Artemi Pavlovici Gaganov, Leamșin: Radu Dogaru

Matrioșa: Ecaterina Pop-Curșeu

regia tehnică: Vlad Negrea

asistent regie tehnică: Ioan Negrea

operatori lumini: Andrei Mitran, Ionuț Maier

operator sonorizare: Marius Rusu

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

FOTO. Sute de copii au vizitat Aeroportul din Cluj în „Săptămâna Altfel”

Publicat

Peste 600 de copii din Cluj au vizitat Aeroportul Internațional „Avram Iancu” în „Săptămâna Altfel”. 

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a organizat tururi de vizitare, cu ocazia „Săptămânii Altfel”. Astfel, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul din Cluj, în perioada 15-26 aprilie.

În cadrul viztelor, cei mici au asistat la aterizările și decolările aeronavelor și și-au îmbogățit cunoștințele în domeniul aviației.

„Tururi de vizitare la  Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj! În perioada 15-26 aprilie 2024, peste 600 de copii au vizitat Aeroportul Internațional Cluj, în cadrul programului «Săptămâna Altfel».

Cei mici au asistat la aterizările și decolările avioanelor, au primit informații interesante cu privire la activitățile specifice unui aeroport și și-au îmbogățit cunoștințele din domeniul aviației civile”, au transmis reprezentanții Aeroportului Internațional Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Se redeschide restaurantul McDonald’s din Mănăștur. A fost renovat și modernizat

Publicat

Luni, prima zi din Săptămâna Mare, aduce cu sine și redeschiderea restaurantului McDonald’s din Mănăștur, zona Minerva, care a fost renovat și modernizat în ultimele 3 luni.

Restaurantul are o nouă înfățișare, o nouă arhitectură, fiind reamenajată și dotată cu mobilier nou și terasa din față.

În plus, localul dispune de facilități tehnologice noi, cum sunt ecranele cu atingere pentru plasarea comenzilor.

Lucrările de moernizare au durat circa 3 luni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Publicat

CFR Cluj

CFR Cluj a întâlnit, duminică seara, pe Sepsi OSK, într-un meci care încheia etapa a 7-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Clujenii, cu evoluții oscilante, erau pe locul 3 înaintea meciului, având 34p., în timp ce covăsnenii erau pe 6, cu 28p. După o partidă în care a avut dublă superioritate numerică mai mult de o repriză, CFR câștigă cu 2-1, goluri marcate de Muhar (min.6 și 97), respectiv Alimi (min.20, pen.).

cfr-sepsi

Echipe de start:

CFR Cluj: Sava – Mogoș, Boben, Kresic, Camora – Muhar, Keita, Tachtsidis – Deac, Michael, Fica
Rezerve: Hindrich, Bălgrădean, Manea, Abeid, A. Radu, Aussi, R. Filip, El Kaddouri, Avonou, Otele, Serebe, Bîrligea
Antrenor: Francisc Dican

CFR Cluj-Sepsi OSK, 2-1. Avem doi oameni în PLUS, ce facem cu ei

Sepsi: Niczuly – Oroian, D. Ciobotariu, Ninaj, A. Dumitrescu – M. Ștefănescu, Alimi, Kallaku, Fl. Ștefan – Safranko, K. Varga
Rezerve: D. Moldovan, Gedo, Aganovic, Rența, R. Varga, C. Matei, Popsa, Batzula, Debeljuh
Antrenor: Bernd Storck

Arbitru: Marcel Bîrsan, A1: Valentin Avram, A2: Sebastian Gheorghe, VAR: Sorin Costreie, AVAR: Raul Ghiciulescu

cfr-sepsi

Început bun de partidă, cu CFR având 2 mari ocazii, prin Mogoș și Tachtsidis, după care vine și golul lui Muhar din min.6, pentru 1-0.

Contrar cursului jocului, în min.20 Alimi egalează dintr-un penalty acordat cu VAR, după un fault al lui Fică asupra lui Ștefănescu. Oroian este eliminat pentru al doilea galben iar spre finalul reprizei și Ștefan vede roșu după un fault din postură de ultim apărător asupra lui Michael.

cfr-sepsi

Repriza a doua a însemnat un asalt continuu asupra porții lui Niczuly. Cu doi oameni în plus, CFR n-a știu gestiona meciul. A avut aproape 30 de șuturi la poartă, două bare, prin Otele și Bîrligea și un singur gol în superioritate. Din ciclu: avem doi oameni în plus, ce facem cu ei?

Mai mult de-atât, în minutele de prelungiri, Sepsi a fost aproape să dea lovitura însă Aganovici pierde mingea.

După câteva ratări incredibile, vine și minutul 97, când Muhar face 2-1, după o pasă excelentă a lui El Kaddouri și salvează o partidă mai mult decât dificilă, cu un adversar care, în 9 oameni, le-a făcut viața grea clujenilor.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Fotolii de masaj pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Licitație pentru închirierea spațiilor

Publicat

fotoliu masaj

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj organizează la jumătatea lunii mai o licitație publică pentru închirierea de spații comerciale destinate amplasării unor fotolii pentru masaj.

Reprezentanții aeroportului au arătat că, în total, este nevoie de 5 astfel de fotolii de masaj pentru relaxarea pasagerilor.

Două fotolii ar trebui amplasate în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, parter, zona restricționată, salon VIP , spațiul având o suprafață de 2 mp, unul în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale Schengen parter, zona restricționată, al patrulea în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Schengen etaj, zona restricționată, lângă Business Lounge, iar ultimul tot în clădirea Terminal Pasageri Plecări Internaționale, Non-Schnegen etaj, zona restricționată, lângă camera tehnică.

Deschiderea ofertelor la licitație va avea loc în 15 mai la ora 9, la sediul Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj,

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax