EVENIMENT
DE PAȘTE, un singur centru temporar de SACRIFICARE a MIEILOR va funcționa în județul Cluj, la Turda
Se apropie Sărbătorile Pascale. La Cluj, sacrificarea mieilor se va face în două abatoare autorizate sanitar și într-un singur centru amenajat special pentru sărbători, care este la Turda.
Potrivit Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Cluj, unitățile de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru pentru sacrificarea de ovine sunt Abatorul Roxmont din Iara și Abator CIA Aboliv, Mihai Viteazu.
De asemenea, la solicitarea unui operator economic a fost amenajat un centru temporar de sacrificare a mieilor, aparținând Stațiunii Didactice Agricole Turda.
Sfaturi pentru prevenirea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când în mod tradițional consumul unor cantități de alimente de origine animală crește, inclusiv al cărnii de miel, DSVSA Cluj oferă câteva sfaturi.
Astfel, achiziția de produse specifice Sărbătorilor Pascale, respectiv carne de miel, ouă, produse de patiserie și cofetărie, se va realiza doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, evitându-se comerțul ambulant, stradal neautorizat, locuri de unde pot fi achiziționate produse alimentare contrafăcute, falsificate sau alterate.
În aceste unități produsele trebuie să fie păstrate în condiții igienice, la temperaturile specificate de producător, iar ouăle să fie marcate.
Carnea de miel
- loturile de carne de miel trebuie livrate din abatoare însoțite de certificate sanitare veterinare, conform modelului stabilit în Ordinul ANSVSA nr. 10/2008
- marcarea cărnii (carcaselor) de miei rezultate în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare se realizează cu o marcă de sănătate de formă ovală, cu respectarea prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 10/2008
- carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar:
- marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificărilor în spațiile/locurile amenajate temporar va fi realizată cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu un diametru de 3,5 cm, în interiorul căreia să fie înscrise indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.
În cazul sacrificării mieilor în spațiile/locurile amenajate temporar la nivelul exploatației nu este permis accesul consumatorilor finali în interiorul exploatației și al în spațiului/locului temporar de sacrificare.
În acest sens, operatorul trebuie să asigure condițiile corespunzătoare pentru comercializarea cărnii de miel către consumatorul final, astfel încât acesta și se poată realiza fără a avea acces consumatorii finali în interiorul exploatației și al spațiului/locului de sacrificare.
Este interzisă depozitarea și comercializarea cărnii de miel în spații improvizate, în care nu este asigurată o temperatură adecvată și o stare de igienă corespunzătoare.
Carnea de miel se comercializează exclusiv prin unități înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, respectiv magazine specializate de vânzare carne, locuri special amenajate în piețele agroalimentare.
La ce trebuie să fiți atenți când cumpărați ouă
Achiziționarea acestor produse numai din magazinele autorizate sau din halele sau piețele agroalimentare autorizate;
Produsul trebuie să aibă inscripționată pe coajă data ouatului (termenul de valabilitate a ouălor este de 21 de zile);
Ouăle comercializate de producătorii particulari în piețe nu poartă inscripția cu data ouatului dar, producătorul trebuie să dispună și să afișeze biletul de control sanitar veterinar al produsului, eliberat în urma efectuării examenului ovoscopic al ouălor la sediul Circumscripției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor situată în piața respectivă.
Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.
Foto: pixabay.com
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






