Connect with us

EDUCATIE

De luni, 317 școli clujene încep orele. Doar 8 unități școlare vor face cursuri online. Inspector școlar general: „Directorii care solicită părinților să cumpere dezinfectanți ar trebui să își dea demisia”

Publicat


Mircea Abrudean, prefectul de Cluj, a susținut astăzi o conferință de presă la care a participat Marinela Marc, inspector școlar general și directorul executiv adjunct de sănătate publică, Moisescu-Goia Mihai. Au fost anunțate scenariile în care se află fiecare școală din județul Cluj, totodată, Marinela Marc asigurând că au fost luate toate măsurile de siguranță pentru începerea cursurilor, fiecare școală beneficiind de echipamentele sanitare necesare, iar „directorii de școală care solicită părinților anumite sume pentru echipamente ar trebui să își dea demisia”.

317 școli în scenariul verde, 98 în cel galben, și 8 școli în scenariu roșu

Mircea Abrudean a anunțat în cadrul conferinței de presă că din totalul de 413 unități școlare de la nivelul județului Cluj, 317 se află în scenariul unu(verde), ceea ce înseamnă că elevii se vor prezenta la școală fizic, cu respectarea măsurilor de siguranță. În scenariul doi(galben) se află la acest moment 98 de unități școlare ale județului, cursurile acestora desfășurându-se atât cu prezența fizică a elevilor, cât și in format online, formându-se grupe de elevi care vor participa prin rotație câte două săptămâni la cursuri fizice, respectiv online.

 

În scenariul al treilea, sau cel roșu, după cum mai este denumit, se află 8 unități școlare din județ, elevii acestora urmând să desfășoare orele exclusiv în format online. Aproape toate cele 8 unități se află în comuna Arghireșu, acolo unde există la acest moment un focar de infecție cu noul virus.

Prin excepție, Liceul Teoretic „Horea Cloșca Și Crișan” din Cluj-Napoca, își va desfășura cursurile online, fiind un liceu privat, precum și Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” Câmpia-Turzii, imobilul fiind în reparații.

„Copiii nu pot rămâne acasă pentru că au niște temeri nejustificate”

În ceea ce privește părinții care refuză să își trimită copiii la cursuri, inspectorul școlar Marinela Marc a declarat: „Nu cred că pot rămâne acasă pentru că au niște temeri nejustificate. Homeschooling-ul nu este legiferat la noi. Copiii în toată această perioadă nu sunt izolați, circulă, la fel și părinții lor”.

De asemenea, aceasta a asigurat că nu există motive de îngrijorare cu privire la o posibilă îmbolnăvire a elevilor. „Cred că cu toții ar trebui să transmitem mai ales părinților că școlile sunt pregătite să ii aștepte pe elevi de luni”, a adăugat Marinela Marc.

La trei cazuri de infectare, școala se închide

Prefectul Abrudean a explicat că în cazul apariției unei infectări cu noul coronavirus a unui elev într-o clasă, cursurile clasei respective vor fi suspendate timp de 14 zile, timp în care elevii vor participa la cursuri online. De asemenea, în cazul apariției a cel puțin trei cazuri de infectare la nivel de unitate școlară, aceasta va fi închisă în totalitate, urmând ca toate clasele să își desfășoare orele exclusiv online.

„S-au acordat sume colosale pentru dezinfectanți”

„Domnul primar Boc a rectificat bugetul de trei ori pt a oferi școlilor banii necesari.
S-au acordat sume colosale pentru dezinfectanți[…] Directorii care solicită părinților să cumpere dezinfectanți ar trebui să își dea demisia”, a declarat Marinela Marc, în cadrul conferinței de astăzi.

Va exista un triaj la fiecare intrare în școală

Cu privire la noile reguli care vor fi impuse de luni elevilor care se prezintă la cursuri, doctorul Moisescu a spus că: „Dacă copiii prezintă simptome de răceală, să nu îi trimitem către unitatea de învățământ. Trebuie să ne instruim cât mai riguros copiii, să înțeleagă că este necesar să se spele mai frecvent pe mânuțe, să înțeleagă că bucuria aceea care este specifică copilăriei va trebui înfrânată”. Totodată, acesta a mai precizat că părinții trebuie să le ia temperatura acasă elevilor, deoarece acest lucru nu va fi posibil la intrarea în fiecare școală, acolo unde este vorba de un număr mare de elevi. Chiar și așa, Moisescu a spus că ar opta pentru un „triaj observațional”, atât la intrarea în școală, cât și acasă.

45 de școli clujene fără autorizație sanitară

Prefectul a mai declarat cu ocazia susținerii conferinței de presă că în acest moment există la nivel județean 45 de unități școlare care nu au autorizație sanitară de funcționare, pentru aspecte precum cel al calitatății apei. De asemenea, a precizat că există o evoluție în acest sens, existând anul acesta o singură unitate școlară „cu latrina în curte”. Totodată, prefectul a anunțat că „Guvernul astăzi va aloca UAT-urilor din Cluj anumite sume de bani pentru funcționare”.

Elevii nu vor putea mânca la școală

Printre măsurile care vor fi implementate în școli începând cu acest an școlar se numără și renunțarea la serviciile prin care se oferă mâncare elevilor în timpul programului de desfășurare a cursurilor. „E de dorit de a nu se servi masa la școală”, a spus directorul adjunct DSP Cluj.

Realizarea programului after school va fi decisă la nivel de unitate școlară

În ceea ce privește organizarea programelor de after school, în cadrul conferinței de presă s-a transmis că nu există o regulă generală care se va aplica tuturor școlilor clujene, această decizie fiind luată la nivel de unitate școlară, în funcție de posibilitățile desfășurării programului cu respectarea măsurilor de siguranță impuse, iar acolo unde nu va fi posibil, „părinții vor trebui să înțeleagă”.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Ghiduri UBB pentru pandemie, sărbători și vaccinare

Publicat

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pune la dispoziția comunității și a autorităților patru ghiduri menite să ofere informații și posibile abordări ale problemelor legate de pandemia de COVID-19, mai ales în perioada sărbătorilor și în contextului dezbaterilor legate de posibilitatea lansării campaniilor de vaccinare în viitorul apropiat.

Documentele realizate de UBB, care pot fi consultate integral la adresa cuprind:

(1) un Ghid general de recomandări de sănătate publică adaptate condițiilor prezente ale pandemiei și de principii psihologice care facilitează asimilarea lor în comportamentul individual (inclusiv pentru vaccinare), principii care pot fi utilizate și pentru alte recomandări de sănătate care urmăresc modificări cognitiv-comportamentale pe scară largă, și trei ghiduri de autoreglare emoțională, cognitivă și comportamentală în pandemie, și anume

(2) un Ghid de autoreglare psihologică în pandemie;

(3) un Ghid de reglare comportamentală – Schimbarea rutinei de viață;

(4) un Ghid psihologic pentru sărbătorile de iarnă în pandemie.

Declarația rectorului UBB, Daniel David

„Prin misiunea asumată în Carta proprie, UBB are și responsabilitatea socială de a sprijini autoritățile și societatea în condiții de criză, așa cum este și condiția de pandemie.

Specialiștii în sănătate publică sunt cei care prescriu intervențiile necesare la nivel social în cazul pandemiei.

Psihologii și specialiștii în modificări cognitiv-comportamentale sunt cei care trebuie să favorizeze asimilarea acestor prescripții în comportamentul individual, adăugând propriile recomandări cu relevanță psihologică.

Specialiștii în comunicare, în colaborare cu experții în sănătate publică și psihologie, transferă apoi eficient aceste cunoștințe către populație.

Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice.

Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Ghidurile pot fi consultate aici

Citește mai departe

ACTUALITATE

Program “Choose your feature”, eveniment online dedicat tinerilor liceeni

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie, având ca scop de a ajuta tinerii liceeni care nu știu ce carieră să urmeze.

Program “Chose your feature”

Joi, 3 decembrie:

 • 15,30-16,00 -» Deschiderea cu reprezentanții Consiliului Național al Elevilor;
 • 16,00-17,00 -» Cristi Danileț, Vlasiu Remus;
 • 17,00-17,10 -» Pauză;
 • 17,10-18,10 -» Alexandra Chiriac;
 • 18,10-18,20 -» Pauză;
 • 18,20-19,20 -» Mircea Bravo;
 • 19,20-19,30 -» Pauză;
 • 19,30-20,30 -» Andrei Bratu.

Vineri, 4 decembrie:

 • 15,30-16,30 -» Dorel Duca;
 • 16,30-16,40 -» Pauză;
 • 16,40-17,40 -» Radu Constantin;
 • 17,40-17,50 -» Pauză;
 • 17,50-18-50 -» Radu Petrescu;
 • 18,50-19,00 -» Pauză;
 • 19,00-20,00 -» Nicu Mihai.

Link-ul de conectare la eveniment va fi postat AICI.

Citește mai departe

EDUCATIE

Iohannis: „Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală”

Publicat

OMS a recomandat ca școlile să se redeschidă. Președintele Klaus Iohannis spune că această recomandare trebuie „citită până la capăt” și adaptată condițiilor cerute de pandemie. Din cauza ratei mari de infectare, este dificil să se reia cursurile față în față.

Avocatul Poporului susținea că sunt doi ani pierduți pentru o generație, afirmație cu care președintele Klaus Iohannis a precizat că nu este de acord.

„Cu cât mai bine respectăm noi toți măsurile, cu atât mai repede copiii se pot întoarce la școală. Este o ecuație destul de simplă, ușor de înțeles. Știu că nu este întotdeauna ușor de respectat, dar vă garantez: merită!”, a precizat Klaus Iohannis.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Consiliul Școlar al Elevilor CNMV Turda organizează evenimentul “Choose your future” și este dedicat tinerilor liceeni care au nevoie de ajutor în alegerea unei cariere

Publicat

Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda organizează evenimentul “Choose your future”. Acesta se va desfășura în mediul online, în perioada 3-4 decembrie.

Evenimentul este unul cu scop informativ, dar vine și în ajutorul acelor elevi care nu știu ce presupune o anumită carieră sau facultate. În cadrul evenimentului vor fi prezenți invitați din mai multe domenii printre care medicină, drept, IT sau arte.

Astfel, nume ca Mircea Bravo, Dragoș Petrescu, Radu Constantin, Nicu Mihai, Cristi Danileț, Remus Vlasiu, Dorel Duca, Andrei Bratu sau Alexandra Chiriac vor discuta cu elevii Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda

Invitații vor împărtăși cu elevii experiențele lor, situațiile cu care s-au confruntat și vor încerca să le dea sfaturi utile. Scopul acestui eveniment este de a fi un sprijin pentru tinerii care se confruntă cu întrebarea “Oare eu la ce mă pricep?” sau “La ce facultate ar trebui să merg?”.

,,Fiecare dintre noi s-a simțit cel puțin o dată în viață pierdut sau nehotărât, în special în perioada adolescenței când trebuie să iei anumite decizii care îți vor croi drumul în viață. Presiunea de a-ți alege o facultate, un job, o pasiune, poate fi destul de mare mai ales când ești un elev fără experiență și fără nicio idee despre ce ți-ar plăcea să faci pe viitor”, transmit organizatorii evenimentului.

Evenimentul va avea loc online. Mai multe detalii se pot afla AICI.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate