Connect with us

ACTUALITATE

De la ”Într-un fel sau altul” la declarații, comunicate și măsuri

Publicat


Cine a urmărit cu atenție evoluția și involuția comunicatelor și instrucțiunilor, dar mai ales a lungilor tăceri ale Ministerului Educației și Cercetării privind starea învățământului românesc de la închiderea școlilor din cauza pandemiei de Covid-19, fiind atent și la exprimarea optimistă a ministrului educației, care a dat mereu asigurări că vom încheia anul școlar și universitar ”într-un fel sau altul”, a știut cu certitudine că va fi nevoie de intervenția președintelui țării pentru a mai limpezi apele învățământului românesc pe care covidul l-a surprins extrem de slăbit și în mare pericol din cauza nenumăratelor sale comorbidități.

Așa se face că, după declarațiile de presă a președintelui Klaus Iohannis și ale dnei Anisie, bat, în sfârșit și clopotele Ministerul Educației și Cercetării care revine, prin adresa nr. 545/DGÎP/28.04.2020, cu măsuri privind reluarea activității în sistemul de educație după încetarea stării de urgență, sistematizând în fapt informațiile prezentate cu o zi înainte de președinte și de ministrul de resort. Aflăm astfel că:

– În România cursurile în învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal rămân suspendate, dar se va continua învățarea asistată de tehnologie până în 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar, cu precizări (clar-confuze) despre cum se încheie mediile și cum ”se rezolvă” corigențele;

– Știm sigur că nu se mai dau teze;

– Pentru elevii și cadrele didactice care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse educaționale și sarcini de lucru;

– Referitor la elevii care nu sunt în ani terminali: se recuperează materia neparcursă, MEC va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină, astfel încât unele conținuturi prevăzute pentru această perioadă să fie abordate în anul școlar următor;

– Începând cu data de 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a/XIII-a și cei din anii de final de ciclu profesional și postliceal vor putea reveni în unitățile de învățământ pentru două săptămâni;

– În această perioadă ei vor urma activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale, cu asigurarea tuturor măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii, de siguranță sanitară, fizică și emoțională;

– Pentru elevii cu probleme de sănătate sau care au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la cursuri va fi opțională. Decizia în acest caz aparține părinților;

– Evaluarea națională pentru absolvenții claselor a VIII-a se va susține începând cu data de 15 iunie, iar la examenul de bacalaureat va începe cu probele scrise, în data de 22 iunie, și va continua cu probele de competențe;

– La ambele examene subiectele vor respecta programa, mai puțin materia aferentă semestrului II al anului școlar în curs;

– Examenele de certificare se vor realiza numai pe bază de proiect, proba practică fiind echivalată;

– În sălile de clasă vor fi maximum 10 elevi, respectând toate măsurile de distanțare socială

– Inspectoratele școlare județene vor pune la dispoziția elevilor și părinților un TELVERDE pentru informare și întrebări;

– Detaliile cu privire la desfășurarea examenelor naționale și a admiterii în învățământul liceal și profesional/dual vor fi prezentate prin procedurile elaborate de MEC, inclusiv proceduri privind siguranța elevilor și a cadrelor didactice în timpul desfășurării probelor;

– Se mențin, de asemenea, examenele de titularizare, definitivat și grade pentru cadrele didactice. Acestea se vor desfășura cu respectarea strictă a măsurilor de siguranță, MEC urmând să comunice ”în scurt timp” modalitatea de susținere și calendarul.

Prezentând aceste ”măsuri”, ministrul educației i-a asigurat pe elevi că vor încheia cu bine anul școlar și examenele naționale. Succesul fiind garantat, se înțelege, tocmai de măsurile enunțate mai sus. Pe de altă parte, comentariile părinților, ale asociațiilor de elevi și ale participanților la schimbul de idei în mediul online sunt împărțite. De la acceptarea condiționată, la ”poate ar fi mai bine dacă”, până la amenințări cu acțiuni penale și negări dure de genul: ”Doamne, asta e România educată? Sunteți penibili.”

Care este diagnoza învățământului românesc acum și în viitorul apropiat prin filtrul aplicării acestor măsuri din punctul de vedere al unui practician educational și director de colegiu clujean veți putea urmări în articolul următor.

 

Mircea Bertea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

Publicat

gradina botanica (3)

Ultimul weekend din martie se anunță unul extrem de călduros la Cluj-Napoca. Recomandarea Cluj24: o plimbare prin Grădina Botanică, apoi o bere rece la o terasă iar seara un concert sau un spectacol.

Vineri, 29 martie, Opera Română vă invită de la ora 18.30 la spectacolul „Lacul Lebedelor” de Ceaikovski.

În ciuda temerilor contemporanilor că predilecția pentru balet a compozitorului rus avea să îi afecteze considerabil reputația de simfonist, tocmai talentul simfonic a constituit principala resursă a compozitorului în promovarea genului, odată cu transformarea muzicii din simplu suport al parcursului coregrafic într-o componentă expresivă de mare importanță în transmiterea mesajului artistic.

FOTO. Evenimente de WEEKEND la Cluj-Napoca. O PLIMBARE prin Grădina Botanică, după care o bere rece și un spectacol

De la 19.00, la Euphoria Music Hall concertează „Rebel Yell”, Trupa a fost fondată în Cluj-Napoca în 2021 și este singura trupă de tribut Billy Idol din România.

De la ora 20.00, la Form Space concertează Paulina. Paulina este cea mai recentă senzație după ce a reînviat cu succes, într-un stil unic, sunetul românesc al anilor 2000.

Cu o bază de fani foarte solidă, Paulina a vândut concerte de lansare a albumului în timp record în București, a susținut la festivaluri precum Electric Castle și Summer Well, iar pe 22 martie își pregătește cel mai mare spectacol la Arenele Romane.

Paulina cântă în Form

Paulina a luat lecții de pian, canto și vioară, dar este tipul de artist ghidat de intuiție. Crescută printre casete, aproape de muzicieni populari și oameni creativi, ea provine dintr-o familie de muzicieni în care a învățat să iubească viața prin artă. Cea mai faimoasă melodie a ei este „Fetița ta de milioane”, care a spart stereotipurile și a devenit virală pe TikTok, Spotify și Youtube.

Noul ei album, „Te iubesc, te urăsc”, va fi lansat pe 22 martie la Arenele Romane din București și va fi urmat de un turneu național de promovare.

ATB, în Form Space

Când vineri se întâlnește cu sâmbătă, ATB dă start petrecerii la Form Space.

De mai bine de 20 de ani, Andre Tanneberger aka ATB a fost în fruntea topurilor internaționale de DJ (DJ MAG 2021: #35), iar melodiile sale au fost cântate de miliarde de ori pe tot globul. Artistul nominalizat la premiile BRIT este considerat un pionier și de acum o legendă a scenei internaționale de muzică electronică.

„Ghotic” în Hardward Pub

Sâmbătă, 30 martie, de la 19.00 la Hardward Pub vă așteaptă „Gothic”. Trupa este în plină campanie de lansare a albumului ”Underground” , un album la care se lucrează de peste 2 ani, înregistrat parțial la Consonance Studio – Timișoara și mixat la Haunting Studios (Grecia) de către Nikos Palivos, un foarte talentat producător elen, care și-a dedicat 7 luni mixajului noului album.

Noul disc al trupei vine încărcat de multe surprize, o evoluție de stil și versuri aproape exclusiv în limba romană, prima tentativă de acest gen a trupei de death metal melodic. Gothic este una dintre cele mai îndrăgite formații de metal din România, cu o carieră de peste 30 de ani, multi-premiată, cu o vastă experiență scenică și de turneu (inclusiv ca reprezentantă a României la Wacken Open Air), având peste 500 de concerte la activ, atât în Europa cât și în afara ei.

De la ora 20.00 la Flying Circus concertează „iarba Fiarelor”. La intersecția dintre experiențe colective, mitofolclor, ritmuri băștinașe și sunetele naturii, am găsit o oază de inspirație, de unde răsare iarba Fiarelor și aduce muzică neaoșă.

Trupa s-a lansat în 2018, la Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz-Băi. În paralel cu apariţiile live, a înregistrat primul album de studio – Desculţ, material care a fost lansat în iunie 2020.

La L’Autre cafe de la 20.00, actorul Ovidiu Niculescu vă invită să-i ascultați „Cântecele unui derbedeu”.

De la 20.00, în Form Space vor cânta cei de la E.M.I.L. „Melancoolic” este pe drum și în curând va redefini povestea lor.

„Direcția 5”, live în Euphoria Music Hall

De la 21.00 la Euphoria Music Hall concertează cei de la „Direcția 5”. De neratat pentru amatorii genului.

Duminică, 31 martie, de la 19.00, Teatrul Național vă așteaptă cu piesa „Audiția” de Alexander Galin.

Un comic amar și exploziv…

Suntem în anii ’90, într-un oraș rusesc de provincie, în care cenzura și rutina dezumanizantă a comunismului a fost brusc înlocuită cu golul și debusolarea produse de un capitalism dezrădăcinat, cu efect de tăvălug în viețile oamenilor de rând. Două fete și patru femei, rămase fără serviciu, se întâlnesc în holul înghețat al unui cinematograf unde așteaptă, febrile, să participe la Audiție.

Sursa/ Foto: Zile și Nopți

Citește mai departe

EVENIMENT

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Publicat

De

Bazinul Olimpic Grigorescu

Bazinul Olimpic din Grigorescu s-a deschis pentru public vineri, 29 martie, anunță RADP Cluj-Napooca.

Clienții care au abonamente achiziționate până la momentul închiderii bazinului, resepctiv 16 decembrie 2023, pot utiliza aceste abonamente până la epuizarea intrărilor neefectuate, dar maxim 2 luni.

S-a deschis Bazinul Olimpic din Grigorescu. Care este programul de funcționare

Potrivit reprezentanților RADP Cluj-Napoca, orarul de funcționare a bazinului rămâne neschimbat:

  • luni – vineri: în intervalul orar 06:00 – 21:45;
  • sâmbătă: în intervalul orar 07:00 – 16:45;
  • duminică: în intervalul orar 07:00 – 15:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

În perioada sărbătorilor Pascale Catolice (28 martie – 1 aprilie) vor fi instituite restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj (peste 7,5 tone), anunță CNAIR.

În perioada 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

RESTRICȚII de circulație în Ungaria pentru camioane din cauza sărbătorilor Pascale Catolice

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură.

CNAIR recomandă conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Publicat

De

300 de câini

Peste 300 de câini pot fi adoptați la Cluj-Napoca. Cei care doresc să îi vadă și poate să ducă acasa un patruped o pot face joi, 4 aprilie, de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân.

În această zi, Regia Autonomă a Domeniului Public, împreună cu Primăria Cluj-Napoca, organizează un eveniment dedicat câinilor fără stăpân. Vor participa și organizații care activează în domeniul protecției animalelor.

Peste 300 de câini, gata de adopție la Cluj. Îi puteți cunoaște de Ziua Internațională a Animalelor Fără Stăpân

Acțiunea se va desfășura la Centrul de Tratare și Întreținere Câini fără Stăpân și Animale Abandonate de pe str. Bobâlnei, nr.65, în intervalul orar 10:00 – 20:00.

Evenimentul are ca scop promovarea în rândul clujenilor a adopțiilor de câini, precum și conștientizarea și sensibilizarea populației cu privire la modul în care putem să le dăm o șansă la o viață într-o familie animalelor abandonate.

Clujenii interesați pot să viziteze centrul pe parcursul evenimentului și să interacționeze cu cei peste 300 de câini din adăpost, iar, dacă doresc, să și adopte un câine.

Mai mult, medicii veterinari ai centrului vor oferi asistență specializată celor interesați cu privire la îngrijirea animalelor.

Sfaturi privind sterilizarea și microciparea

Reprezentanți ai Federației pentru Drepturile Animalelor din Transilvania, asociații de protecția animalelor din judetul Cluj, cum sunt ASIPA, SIRIUS Animal Rescue, NUCA, Arca lui Noe, RAY Animal Rescue și Andreea & Benji’s Happy Dogs vor fi prezenți și ei la eveniment.

Aceștia vor oferi vizitatorilor sfaturi profesioniste referitoare la importanța sterilizării, a microcipării câinilor, precum și la efectele negative ale abandonului asupra câinilor.

Cum poți adopta un câine

Adopția este gratuită, iar solicitanții trebuie să dețină următoarele documente:

  • carte de identitate / pașaport),
  • act de spațiu (CF / contract de vânzare-cumpărare / dovadă plată impozit)
  • adeverință angajat sau cupon de pensie / dovada oricărei alte surse de venit.

În cadrul evenimentului, societățile Servicii Publice SA și Safepet.ro le vor acorda celor care adoptă un câine cadouri constând în hrană și accesorii destinate animalelor adoptate.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax