Connect with us

ECONOMIE

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

Publicat


salarii bani lei teancuri

De la 1 iulie, salariul minim brut din România se va majora de la 3.300 lei la 3.700 lei pe lună. Guvernul a finalizat discuțiile pe acest subiect cu sindicatele și patronatele.

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, mai ia în calcul o măsură suplimentară și anume creșterea deductibilității de la 200 la 300 de lei, scrie Alba24.ro.

De la 1 iulie se MAJOREAZĂ salariul minim brut. Ce spune ministrul Marcel Boloș

„HOTĂRÂRE pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 168,000 ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră”.

Noua formulă de calcul

Guvernul lucrează la o nouă formulă de calcul pentru salariul de bază minim brut pe țară. Astfel, acesta va fi calculat în funcție de rata anuală prognozată a inflației, Produsul Intern Brut (PIB) prognozat, populația ocupată prognozată și câștigul salarial mediu brut lunar prognozat.

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi calculat în funcție de ”nivelul orientativ de 50%” din câștigul salarial mediu brut.

Economedia a publicat formula pentru calcului salariului minim brut:

salar minim

În același timp, ministrul Finanțelor Marcel Boloș, ministrul Finanțelor spune că în urma discuțiilor cu antreprenorii, Guvernul ia în calcul încă o măsură.

„Au propus să crească deductibilitatea de la 200 la 300 lei pentru a fi mai ușor suportată creșterea. Impactul bugetar cumulat este de 300 milioane lei. Discutăm de acest impact bugetar, de bani care nu mai sunt încasați” a spus Boloș.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

BAC Cluj 2024. 35 de absolvenți de liceu NU s-au prezentat la prima probă scrisă

Publicat

De

35 de absolvenți de liceu din Cluj nu s-au prezentat la prima probă scrisă

Absolvenții claselor a XII-a au susținut luni, 1 iulie, prima probă scrisă din cadrul Examenului Național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie.

Este vorba de proba la Limba și literatura română, la care s-au înscris peste 4.400 de candidați.

BAC Cluj 2024. 35 de absolvenți de liceu NU s-au prezentat la prima probă scrisă

Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, au debutat azi, 1 iulie 2024, cu proba scrisă la Limba și literatura română, proba E.a), în 17 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj.

La prima probă scrisă au fost prezenți 4.411 candidați, iar 35 de candidați nu s-au mai prezentat la examen.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.

Ce examene urmează

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la Limba și literatura română – proba E.a) au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro, astăzi, 1 iulie 2024, la ora 15:00.

Citește și: UPDATE LIVE VIDEO. Rezolvarea subiectelor la proba scrisă de Limba și Literatura Română la Bacalaureat. BAREMELE de corectare

Marți, 2 iulie 2024 va avea loc proba scrisă obligatorie a profilului–proba E.c), iar joi, 4 iulie 2024, este programată să se desfășoare proba scrisă la alegere a profilului și a specializării–proba E.d).

Vineri, 5 iulie 2024 va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă–proba E.b).

Când se depun contestațiile

Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi.

Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie.

Afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Informații utilie cu privire la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024 sunt disponibile, accesând următorul link. https://www.isjcj.ro/bacalaureat-2024/
Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Cluj pun la dispoziția celor interesați liniile TELVERDE, pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul Examenului Național de Bacalaureat 2023_Ministerul Educației – 0800 801 100, I.Ș.J. Cluj – 0800 816 264.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Două trenuri de călători de pe ruta Cluj-București și retur, OPRITE din cauza unui ACCIDENT

Publicat

De

Două trenuri de călători oprite în stații

Două trenuri de călători care fac legătura între Cluj și București au fost oprite din circuație din cauza unui deranjament la sistemul de alimentare cu energie electrică

Potrrivit CFR SA, circulația feroviară este oprită temporar între stațiile Apața și Augustin.

Două trenuri de călători de pe ruta Cluj-București și retur, OPRITE din cauza unui ACCIDENT

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA informează că traficul feroviar este oprit la această oră între stațiile Apața și Augustin, unde se intervine cu drezina pantograf pentru remedierea unui deranjament la sistemul de alimentare cu energie electrică.

Acesta a fost provocat de o autobasculantă care circula în zona șantierului de lucrări, deschis pe firul I.

Stâlp lovit de o autobasculantă

Din primele informații transmise de la fața locului, de către personalul feroviar al SRCF Brașov, o autobasculantă, care aparține contructorului ce desfășoară lucrări de reabilitare pe firul I, a lovit un stâlp de susținere și a avariat inclusiv componentele sistemului de alimentare cu energie electrică a liniei de contact de pe firul II.

Se intervine pentru reparații

Personalul de specialitate al Regionalei CF Brașov se află la față locului și intervine cu drezina pantograf pentru reparații, înlocuire componente avariate și remedierea deranjamentului, iar timpul estimat pentru finalizarea operațiunilor și repunerea sub tensiune a liniei de contact de pe firul II (firul I fiind închis pentru lucrări de reabilitare) este de circa 2 ore.

Până la finalizarea intervențiilor și retragerea drezinei pantograf din linie curentă, următoarele 3 trenuri de călători IR 1734 (Cluj Napoca – București Nord), IC 531 (București Nord – Cluj Napoca) și R 3503 (Brașov – Mediaș) sunt oprite temporar în stațiile Racoș, respectiv Feldioara.

În circulație la această oră, dar cu estimare staționare temporară până la finalizarea lucrărilor de intervenție, sunt și trenurile R 3533 (Brașov – Mediaș) și R 3536 (Mediaș – Brașov).

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesaj RO ALERT pentru mai multe localități din județul Cluj. Ploi și VIJELII

Publicat

De

Mesaj RO ALERT la cluj

Un mesaj RO ALERT de vreme severă imediată a fost transmis către locuitorii mai multor localități din județul Cluj.

Acesta este valabil luni, până în jurul orei 17.30.

Mesaj RO ALERT pentru mai multe localități din județul Cluj. Ploi și VIJELII

Sunt așteptate averse torențiale care vor acumula 25 – 40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie și grindină).

Acesta este valabil în zona Bonțida, Mociu, Mintiu Gherlii, Unguraș, Sic, Căianu, Fizeșu Gherlii, Cătina, Țaga, Sânmărtin, Geaca, Pălatca și Buza.

Citește mai departe

SPORT

Ce sunt turneele de live casino?

Publicat

Turnee de live casino

Când joci într-un cazinou online, concurezi împotriva casei, dar poți fi și în cursă cu alți jucători.

Pentru a-i răsplăti pe utilizatori, operatorii au creat turnee de live casino, în care se pot obține premii importante în bani.

Ce sunt turneele de live casino?

Turneele de live casino nu vin cu nicio obligație suplimentară pentru jucători. Ei trebuie doar să opteze pentru participare și să joace la mesele înscrise în ofertă.

Într-un turneu de live casino, fiecare sumă mizată le aduce jucătorilor puncte în clasamentul general.

De exemplu, 5 unități mizate pot aduce 1 punct. Iar dacă un utilizator mizează 50 de unități pe un pariu, atunci el va primi 10 puncte în clasament.

Turneele de live casino, disponibile la blackjack și ruletă

În realizarea clasamentului se iau în calcul doar pariurile efectuate de utilizatorii care optează pentru participare și mizează în intervalul campaniei.

Clasamentul este realizat în timp real și poate fi verificat continuu pe pagina campaniei.

Aici, utilizatorii văd concret și care sunt jocurile aflate în campanie. Pentru a face turneele de live casino cât mai atractive, operatorii introduc mai multe mese. Astfel, ei pot să joace și la blackjack și la ruletă.

Grila de premiere este similară unui turneu de poker. În general, primii 200 de jucători intră în premii, astfel încât cât mai mulți jucători să fie răsplătiți pentru activitatea lor. Desigur, cea mai mare parte a sumei va fi încasată de primii 10 clasați.

Este important de precizat că la turneele organizate de operatorii de top, în cele mai multe cazuri nu există condiții de rulaj, iar premiile sunt creditate după închiderea turneului.

În aceste condiții, turneele de Live casino reprezintă un punct de atracție de care utilizatorii pot profita.

Nu există niciun risc financiar suplimentar, iar cei care rulează sume mai mari de bani au ocazia să primească o recompensă din partea cazinoului online. Însă campaniile de acest gen nu se adresează doar celor care rulează sume mari de bani.

De exemplu, la ruletă sau blackjack se poate întâmpla să joci și pe sume mici și să rulezi o sumă mare de bani, în condițiile în care poți câștiga câteva pariuri la rând, iar apoi să ai o serie proastă, urmată de una nouă bună.

Tocmai pentru a răsplăti toate categoriile de jucători, această campanie nu îi recompensează pe cei care câștigă sume mari, ci pe cei care rulează.

Cele mai populare jocuri de live casino

Ruleta este atractivă pentru toți jucătorii deoarece o asociem cu distracția. Când ne gândim la filme în care apare acest joc, ne imaginăm deja în jurul mesei oameni care vor să atragă norocul de partea lor în timp ce râd și se distrează.

Ruleta poate fi accesată la operatorii din țara noastră pe mize accesibile oricui, într-o atmosferă autentică și profesionistă.

Și jocul de blackjack poate fi încercat în versiunea live. Avantajul îl reprezintă și interacțiunea socială cu dealerul, pe lângă experiența autentică oferită prin intermediul transmisiunilor de top.

Blackjack-ul are avantajul că poți reduce considerabil avantajul casei prin aplicarea strategiei de bază. Iar când joci pe Internet poți avea un tab în browser deschis cu deciziile recomandate pentru fiecare combinație.

Baccarat este un joc care câștigă tot mai multă popularitate. Are o vechime considerabilă și este practicat în cele mai bune cazinouri din întreaga lume.

Ai ocazia să îl încerci pe bani reali și în versiunea live la cazinourile legale din țara noastră.

Sursa foto canva.com. Jocurile de noroc sunt dedicate în exclusivitate persoan elor care au împlinit 18 ani. Joacă responsabil!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax