Connect with us

EVENIMENT

De ce să alegi chirurgia robotică în tratarea AFECȚIUNILOR urologice și oncologice. Impact, BENEFICII și rezultate extraordinare

Publicat


robot davinci

Chirurgia robotică urologică reprezintă un pas important în evoluția tehnicilor operatorii, cu scopul de a depăși limitările chirurgiei clasice, deschise, cât și pe cele ale chirurgiei minim-invazive laparoscopice și să îmbunătățească capacitățile tehnice ale chirurgului.

0034

Utilizarea roboților chirurgicali a fost și este în continuare dominată la nivel mondial de chirurgii urologi. După succesul prostatectomiei laparoscopice asistate de robot în anii 1990, chirurgia robotică s-a extins pentru numeroase alte afecțiuni urologice, evoluție care se vede și în România. Evoluția spectaculoasă a chirurgiei robotice se datorează numeroaselor beneficii oferite pacienților și medicilor chirurgi. Tehnologia robotică permite chirurgilor să ofere rezultate mai precise și mai eficiente pacientilor lor decât abordările chirurgicale tradiționale utilizate în operațiile deschise.

Roboții chirurgicali permit realizarea unor operații cât mai puțin invazive. Inciziile sunt milimetrice, rezecțiile extrem de precise, iar pierderile de sânge sunt infim mai mici față de operațiile clasice și reduc semnificativ riscul de complicații. Acest lucru permite în final o recuperare rapidă a pacienților.

Analizăm beneficiile pentru pacienți și discutăm despre afecțiunile tratate cu ajutorul roboților chirurgicali, cu prof. univ. dr. Nicolae Crisan, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică, parte a echipei multidisciplinare a Spitalului Regina Maria Cluj.

prof. dr. nicolae crisan

prof. dr. Nicolae Crișan

Aflăm în interviul de mai jos beneficiile chirurgiei robotice în afecțiunile urologice, în special, în tratamentul extrem de complex al pacientilor cu boli oncologice.

Astăzi, chirurgia robotică cunoaște o panta ascendentă și este la îndemâna pacienților aici, în țara noastră. Roboții chirurgicali de pe piața medicală sunt dintre cei mai performanți la nivel internațional, ca de pildă robotul da Vinci Xi, pe care prof. univ. dr. Nicolae Crișan îl utilizează cu succes în tratarea afecțiunilor urologice.

Domnule doctor, cine operează? Medicul sau robotul?

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului în cadrul actului medical. Este foarte important ca paciențul să înțeleagă că medicul chirurg  efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Robotul nu operează singur. Chirurgul face toate mișcările operatorii, folosindu-se de tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine în interior, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomica și confortabilă.

Spre deosebire de operația clasică, deschisă ori de cea laparoscopică, chirurgia robotică oferă o precizie mai mare în sala de operație și crește substanțial calitatea actului medical. În acest fel, pacientți beneficiază de intervenții cu incizii minime, de doar câțiva milimetri, cu riscuri reduse și recuperare accelerată.

Datorită imaginilor 3D pe care le captează și le mărește de 10 ori, daVinci Xi îi oferă chirurgului o vedere mult mai bună. Astfel, acesta poate separa cu mai mare ușurință țesuturile bolnave de cele sănătoase, fără să afecteze vascularizația zonei asupra căreia se intervine. Robotul da Vinci Xi are 4 brațe care se pot roti în 7 directii, 540 de grade. Este extraordinar, practic chirurgul care îl manevrează  are o pereche de mâini, cu  acces în zone inguste și structuri sensibile.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru pacientul cu afecțiuni urologice?

Chirurgia minim-invazivă se încadrează în conceptele moderne de abordare a patologiei oncologice de reducere a morbidității, ceea ce înseamnă o suferință minimă pentru pacient în urma intervenției chirurgicale. Aceste concepte se definesc printr-o tendință de evoluție de la chirurgia maxim tolerată de către pacient (cât de mult poate tolera un pacient efectele neplăcute ale unei intervenții chirurgicale) spre chirurgia minim acceptată (efecte minore asupra calității vieții pacienților ca urmare a operației). Concret, scopul chirurgiei robotice este ca pacientul să se întoarcă cât mai repede la viața lui obișnuită pe care a avut-o anterior operației, o reinserție rapidă în viața familială, socială și profesională. Pacientul nu va prezenta sindrom dureros important postoperator, se va mobiliza în prima zi postoperator, se va alimenta repede postoperator și se va externa într-un timp mult mai scurt. Dacă la o operație clasică timpul de recuperare e de minimum două săptămâni, iată cu atunci când vorbim despre chirurgia minim invazivă timpul de recuperare se reduce la câteva zile.

prof. crisan nicolae4

Dar pentru medic, există avantaje în chirurgia robotică?

Pentru chirurg, acest tip de chirurgie asistată robotic oferă multiple avantaje profesionale, cum ar fi imaginea perfectă a anatomiei pacientului, accesul facil în zone anatomice dificile (în special la nivelul pelvisului), instrumente chirurgicale flexibile care pot fi utilizate spațial până la 540 de grade.

Chirurgul operează millimetric

Da Vinci Xi permite efectuarea de operații laparoscopice într-un mod mai funcțional. Gesturile precise permit disecția de mare acuratețe, milimetrică, a leziunilor anormale. Atunci când este vorba de un cancer, asta înseamnă siguranța că ai scos tumora, lăsând cât mai mult din țesutul sănătos. Înseamnă și o rată de recidivă mult scăzută. Înseamnă să nu lezezi structuri vitale cum ar fi vasele de sânge sau nervii.

Chirurgul ajunge în spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale

Da Vinci Xi îi permite chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă, cum ar fi pelvisul sau loja timică. De altfel, chirurgia laparoscopică și-a dovedit superioritatea în studii în ceea ce privește intervențiile chirurgicale în urologie, în special în cancerele de prostată, renale sau în chirurgia reconstructivă urinară. O altă aplicație extrem de valoroasă este tratarea cancerului rectal, cu prezervarea funcționării nervilor implicați în erecție și continență urinară.

Cât de provocatoare este trecerea de la chirurgia clasică la cea robotică? Ce presupune utilizarea unui robot chirurgical de ultimă generație pentru un medic?

Trecerea la chirurgia robotică nu este ușoară. Presupune o schimbare destul de mare și în gândirea chirurgului. Echipa noastră s-a antrenat câțiva ani înainte de a începe acest tip de chirurgie. În anul 2008 și 2009 am realizat multiple vizite în Italia, la Milano, într-un centru de referință în chirurgia robotică din Europa. În prezent, putem spune că suntem echipă de chirurgie robotică urologică din țară cu cea ma îndelungată experiență.

prof crisan

Spre deosebire de chirurgia clasică, cum vă ajută robotul da Vinci Xi să tratați afecțiunile urologice cu implicații oncologice?

Chirurgia urologică este o chirurgie funcțională. Ca să fie mai ușor de înțeles, pentru pacient, dar și pentru urolog, este importantă atât excizia formațiunii tumorale, cât și conservarea funcțiilor organelor operate: conservarea continenței urinare, conservarea funcției renale, conservarea funcției sexuale. Chirurgia robotică răspunde cel mai bine acestor obiective funcționale.

Chirurgia robotică urologică a evoluat extraordinar de mult de la prima utilizare a sistemului de chirurgie daVinci, în anul 2000. Iar această expansiune se datorează, în primul rând edezvoltării tehnicii medicale care stă în spatele construcției unui astfel de robot. Dezvoltare care se traduce în asset-uri extraordinare în mobilitatea chirurgului și  numeroaselor beneficii pe care acest tip de chirurgie le oferă: incizii mai mici, risc mai mic de sângerare și timp de recuperare mai scurt. Da Vinci Xi are 7 brațe care se rotesc 540 de grade, imaginați-vă acest lucru, Este o prelungire a medicului, o extensie a acestuia în timpul intervențiilor.

Cum reacționează pacienții atunci când li se recomandă intervenții chirurgicale cu ajutorul robotului da Vinci Xi?

Din ce în ce mai bine. Robotul da Vinci Xi este un instrument cunoscut, pacienții cunosc în mare parte avantajele acestuia. În plus, trebuie să avem în vedere faptul că tehnica chirurgiei robotice este utilizată de peste 2 decenii la nivel mondial. Au fost publicate multiple studii are demonstrează superioritatea abordării robotice în fața chirurgiei standard. Vorbim înclusiv despre România, unde sunt peste 10 ani de când 90% din intervențiile pe care le realizăm în cadrul rețelei de sănătate REGINA MARIA sunt prin abord minim-invaziv. Nu este deloc greu să explici unui pacient de avantajele roboticii.

Există și provocări în chirurgia robotică? Ne puteți oferi un exemplu de caz care v-a impresionat?

Clar, există provocări! Sunt momente când, cu toată experiența pe care o acumulezi în decursul anilor ca medic chirurg și după ce ai tratat aproape orice tip de patologie oncologică, apare câte un caz care te impresionează și care te face să realizezi că munca ta este un dar și scutură puțin. Îmi vine în minte cazul unui tânăr de 18 ani pe care l-am consultat într-una din vizitele de lucru la spitalul Regina Maria din Brașov și pe care ulterior l-am și operat de cancer testicular. Cum l-am văzut că intră pe ușa cabinetului, mi-am dat seama cât de gravă era situația lui. Este un caz extrordinar, al unui tânăr alături de care am luptat și noi, echipa medicală, pentru a-i oferi șansa la o viață normală.

Care sunt afecțiunile care pot fi operate cu ajutorul robotului da Vinci Xi în cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj?

Cele mai bune indicatii pentru chirurgia robotică, în genere, sunt afecțiunile pelvisului, unde acest abord a devenit gold standard:

·         prostatectomie radicală pentru pacienții care suferă de cancer de prostată

·         cistectomie radicală cu neovezică pentru pacienții care se luptă cu cancerul de vezică

·         endometrioza, boală care afecteză mii de femei

·         reimplantările ureterovezicale.

De asemenea, chirurgia tractului urinar superior poate fi realizată prin abord robotic, cu ajutorul robotului da Vinci Xi:

·         nefrectomia parțială prin care se îndepărtează mase tumorale renale, dar se păstrează rinichiul

·         pieloplastia

·         nefrectomia radicală cu sau fără tromb tumoral în vena renală sau cavă

·         suprarenalectomia pentru pacienții care suferă de  tumori ale glandei suprarenale

Chirurgia robotică și îndeosebi utilizarea robotului chirurgical da Vinci Xi este un serviciu performant, făcut cu o tehnologie de ultimă generație, de către chirurgi care au o pregătire adițională și experiența importantă în astfel de proceduri chirurgicale.

În Spitalul Regina Maria Cluj, pacienții cu afecțiuni urologice au la dispoziție echipe multidisciplinare formate din medici cu vasta experiență în chirurgia laparoscopică și robotică. Medicii chirurgi utilizează sistemul avansat da Vinci Xi, care le oferă posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade, mișcări nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziții și în locuri greu accesibile.

Până în prezent, peste 200 de intervenții chirurgicale au fost realizate cu ajutorul roboților chirurgicali în cadrul spitalului Regina Maria Cluj, jumătate dintre acestea fiind intervenții realizate de prof. univ. dr. Nicolae Crișan. Printre cele mai tratate patologii se numără tumorile renale și de prostată.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sabău („U” Cluj), după victoria cu CFR: Azi am câștigat cu INIMA. Jucătorii mei și-au depășit LIMITELE

Publicat

sabau 2

Universitatea Cluj a învins, luni seara, pentru a treia oară în acest sezon, pe rivala din oraș, CFR, cu 1-0. Golul a fost marcat de Blănuță în min.43. Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul celor de la Universitatea Cluj, a comentat victoria elevilor săi.

„Am reușit să ne facem fanii foarte fericiți. Victorie muncită. Foarte disciplinat, o echipă organizată. Azi mai puțin am controlat jocul ca posesie. Sunt meciuri în care se creează tensiune, o anumită stare, teamă, un joc atât de important.

Sabău („U” Cluj), după victoria cu CFR: Azi am câștigat cu INIMA. Jucătorii mei și-au depășit LIMITELE

Vreau să le mulțumesc fanilor că au venit în număr mare și au susținut echipa, au fost alături de noi și am avut nevoie.

Echipă bine antrenată de Dan. Au calitate individuală, dar azi am câștigat cu inima, cu dorință mare de a câștiga. Munca te răsplătește, cu un pic de șansă. Și noi am avut câteva situații care se puteau transforma în ocazii importante, mari, chiar dacă am fost dominați la posesie.

Jucătorii mei merită felicitați pentru că și-au depășit limitele, jucători cu crampe în anumite momente de joc. Dorința mare a compensat aceste momente care apar. Apare oboseală, sfârșit de campionat cum e și la alte echipe foarte mulți jucători accidentați.

Și la mine au fost 4-5 jucători importanți care nu au putut să joace. Strângem rândurile. Ne bucurăm de această victorie foarte importantă pentru fani și club și încă o dată îi îmbrățișez pe jucători pentru că au știut să lupte pentru această victorie.

„Jos pălăria pentru efortul făcut, pentru dăruire”

Au jucători, au calitate. Nu vreau să-i laud pentru că nu e corect față de jucătorii mei. Dar când vezi că CFR arată bine în unele momente, trebuie să recunoști acest lucru. Tot respectul, jos pălăria pentru efortul făcut, pentru dăruire.

Au apărut accidentări în timpul jocului, a trebuit să fac improvizații cu Artean să se retragă fundaș central. Și ceilalți care au intrat… nu e ușor la un astfel de derby să intri pe parcursul jocului, dar apreciez foarte mult.

E strâns acolo, în fruntea clasamentului. Am mai spus-o. Cred că ar fi un obiectiv realist în primele 3. Cred că am putea, ținând cont de adversari, experiența pe care o au celelalte echipe. Sunt echipe care de 7-8 ani sunt acolo, în fiecare an se luptă la titlu, și după 7-8 ani îl câștigă. Sunt permanent în play-off. E o experiență și pentru mine, dar și pentru jucători, suporterii noștri, creștem. Doar așa crești.

Un adversar bun, ne vom gândi săptămâna aceasta. Important este să ne recuperăm. Va trebui să improvizez. Cristea și Bic nu sunt recuperați și nu vor fi. Artean va juca probabil tot pe postul de fundaș central. Vreau băieții să se bucure pentru că merită, la fel și fanii noștri”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău la flash-interviul de după partidă.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Știrile fac legea? Rolul mass-media în politică. Dezbatere la Cluj-Napoca

Publicat

politică

Pe data de 3 aprilie 2025, Memento News organizează un eveniment dedicat tinerilor interesați de cum influențează social media și presa politică. Evenimentul „Rolul mass-media în politică” se va desfășura sub forma unei dezbateri libere între speakeri și public despre modul în care este manipulată informația, care sunt eticile și responsabilitățile în jurnalism și ce impact au acestea asupra politicii.

Despre Memento News

Memento News este un ONG fondat de elevi și studenți, dedicat promovării jurnalismului de calitate și educării media a tinerilor. Acesta organizează evenimente publice, dezbateri libere și oferă o platformă pentru publicarea articolelor, încurajând gândirea critică și oferind posibilitatea tinerilor care aspiră la o carieră în jurnalism să își facă vocea auzită.

Invitați speciali

Evenimentul îi aduce în prim-plan pe doi speakeri cu vastă experiență în jurnalism și media:

  • Florin Danciu – director și jurnalist la Cluj24
  • Viorel Nistor – lector universitar la FSPAC/UBB

Aceștia vor aborda subiecte esențiale despre impactul rețelelor sociale și al presei în cadrul politic actual. Participanții vor avea ocazia să descopere:” Cum ajută sau distorsionează mass-media informațiile consumate zilnic?”, “ Ce putere are jurnalismul în formarea opiniilor politice?”, “Care sunt metodele prin care mass-media poate manipula realitatea?”
Și multe alte subiecte intrigante!

De ce să participi?

Participanții vor înțelege mai bine mecanismele presei, atât clasice, cât și moderne. Oferindu-le oportunitatea să vorbească direct cu jurnaliști cu multă experiență. Mai mult decât atât, vor fi încurajați să-și exprime opiniile, să pună întrebări și să ia parte la o dezbatere interactivă despre un subiect fundamental: relația dintre jurnalism și politică.

Evenimentul va avea loc joi 3 aprilie între orele 16,30-19 la  Transylvania College – Flavours Hub.

Intrarea este liberă! 

Înscrieri aici: https://forms.gle/dHEZgNE9UW2KhevT9

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Lara Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Cluj-Napoca, vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Publicat

De aproape un deceniu, Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își dedică zilele îngrijirii pacienților, iar serile, scrierii versurilor care ating sufletul cititorilor.

Lara Enache, asistentă medicală la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, își împarte viața între grijă pentru pacienți și pasiunea pentru poezie. După zile pline în Ambulatoriul de Chirurgie Generală, își găsește liniștea în versuri.

„Lara Enache este o figură distinctă în marea familie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj. De aproape 10 ani își dedică întreaga activitate ajutorării celor aflați în suferință, în calitatea ei de asistent medical în Ambulatoriul Chirurgie Generală I și II. După o activitate de zi cu zi destul de solicitantă, Lara își alocă timpul liber unei frumoasei pasiuni: aceea de a scrie versuri”, scrie Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj pe rețelele de socializare.

Și-a lansat cel de-al treilea volum

Pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, Lara și-a lansat cel de-al treilea volum de poezii, Infinitu’. Data nu a fost aleasă întâmplător, ci ca un omagiu adus inspirației sale, marele poet Nichita Stănescu, chiar în ziua în care acesta ar fi împlinit 92 de ani.

„De fapt, pentru Lara, a scrie este mai mult decât o pasiune. Se află la cel de-al treilea volum de versuri, adată cu recenta lansare a volumului Infinitu’, eveniment care a avut loc pe 31 martie, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Momentul ales pentru lansare nu este unul întămplător, Lara dorește prin acest lucru să aducă un tribut modelului ei artistic, marele poet Nichita Stănescu, în ziua în care se împlinesc 92 de ani de la naștere”, mai arată SCJU Cluj.

Vindecă trupul prin profesie și sufletul prin poezie

Pentru Lara, scrisul nu este doar o pasiune, ci o formă de terapie sufletească, un mod de a se descoperi și de a oferi alinare dincolo de granițele medicinei. Dacă în spital tratează rănile trupului, prin poezie vindecă suflete.

„Pentru Lara, poezia reprezintă atât o modalitate de evadare din cotidian, cât și o cale de cunoaștere profundă a propriei persoane și de descoperire a unor lucruri noi legate de ea. Consideră că ceea ce face ea este întru-totul pus în slujba oamenilor, profesia medicală o ajută să trateze dimensiunea fizică, iar versurile se adresează părții imateriale a omului – sufletul.

O felicităm pentru această nouă realizare și îi dorim mult succes în dubla misiune pe care și-a asumat-o, aceea de a trata trupul și sufletul!”, a mai transmis instituția.

Citește mai departe

CULTURA

Credințe străvechi despre primăvară în satele transilvănene

Publicat

Primăvara, vechile credințe ale satelor transilvănene prind viață. Oamenii locului au păstrat, din generație în generație, învățături despre schimbarea anotimpurilor, menite să protejeze sănătatea și să aducă belșug.

În satul Boju, din județul Cluj, bătrânii spun că primele semne ale primăverii trebuie respectate cu grijă, altfel natura își poate cere tributul.

„În satul clujean Boju, bătrânii spun că «primăvara, până nu plouă bine, să se curețe pământul de rugina iernii și, până nu tună tare, nu-i iertat să te culci pe jos, că te trage pământul și rămâi beteag pe toată viața». Aceste credințe, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate din Transilvania”, se arată pe pagina Tradiții clujene.

„O formă de protecție împotriva bolilor”

Astfel de învățături, transmise din generație în generație, sunt întâlnite în multe sate transilvănene.

„«Vântul al rău vine primăvara când îi vreme bună, da-i hicleană. De te prinde culcat p-afară, te schimonosește!» – mai avertizează oamenii satelor. În spatele acestor vorbe stă un întreg sistem de observații asupra naturii, dar și o formă de protecție împotriva bolilor”, se mai arată în postare.

În lumea satului, fiecare anotimp are rostul său, iar semnele naturii sunt atent urmărite.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate