Connect with us

EVENIMENT

De ce să alegi chirurgia robotică în tratarea AFECȚIUNILOR urologice și oncologice. Impact, BENEFICII și rezultate extraordinare

Publicat


robot davinci

Chirurgia robotică urologică reprezintă un pas important în evoluția tehnicilor operatorii, cu scopul de a depăși limitările chirurgiei clasice, deschise, cât și pe cele ale chirurgiei minim-invazive laparoscopice și să îmbunătățească capacitățile tehnice ale chirurgului.

0034

Utilizarea roboților chirurgicali a fost și este în continuare dominată la nivel mondial de chirurgii urologi. După succesul prostatectomiei laparoscopice asistate de robot în anii 1990, chirurgia robotică s-a extins pentru numeroase alte afecțiuni urologice, evoluție care se vede și în România. Evoluția spectaculoasă a chirurgiei robotice se datorează numeroaselor beneficii oferite pacienților și medicilor chirurgi. Tehnologia robotică permite chirurgilor să ofere rezultate mai precise și mai eficiente pacientilor lor decât abordările chirurgicale tradiționale utilizate în operațiile deschise.

Roboții chirurgicali permit realizarea unor operații cât mai puțin invazive. Inciziile sunt milimetrice, rezecțiile extrem de precise, iar pierderile de sânge sunt infim mai mici față de operațiile clasice și reduc semnificativ riscul de complicații. Acest lucru permite în final o recuperare rapidă a pacienților.

Analizăm beneficiile pentru pacienți și discutăm despre afecțiunile tratate cu ajutorul roboților chirurgicali, cu prof. univ. dr. Nicolae Crisan, chirurg de excelență în urologia robotică și laparoscopică, parte a echipei multidisciplinare a Spitalului Regina Maria Cluj.

prof. dr. nicolae crisan

prof. dr. Nicolae Crișan

Aflăm în interviul de mai jos beneficiile chirurgiei robotice în afecțiunile urologice, în special, în tratamentul extrem de complex al pacientilor cu boli oncologice.

Astăzi, chirurgia robotică cunoaște o panta ascendentă și este la îndemâna pacienților aici, în țara noastră. Roboții chirurgicali de pe piața medicală sunt dintre cei mai performanți la nivel internațional, ca de pildă robotul da Vinci Xi, pe care prof. univ. dr. Nicolae Crișan îl utilizează cu succes în tratarea afecțiunilor urologice.

Domnule doctor, cine operează? Medicul sau robotul?

Robotul da Vinci Xi este un sistem computerizat interpus între chirurg și pacient care crește semnificativ contribuția medicului în cadrul actului medical. Este foarte important ca paciențul să înțeleagă că medicul chirurg  efectuează operația și controlează complet sistemul robotic și procedura chirurgicală. Robotul nu operează singur. Chirurgul face toate mișcările operatorii, folosindu-se de tehnologie și instrumente care îi permit să vadă mai bine în interior, să controleze instrumentele intuitiv și să opereze dintr-o poziție ergonomica și confortabilă.

Spre deosebire de operația clasică, deschisă ori de cea laparoscopică, chirurgia robotică oferă o precizie mai mare în sala de operație și crește substanțial calitatea actului medical. În acest fel, pacientți beneficiază de intervenții cu incizii minime, de doar câțiva milimetri, cu riscuri reduse și recuperare accelerată.

Datorită imaginilor 3D pe care le captează și le mărește de 10 ori, daVinci Xi îi oferă chirurgului o vedere mult mai bună. Astfel, acesta poate separa cu mai mare ușurință țesuturile bolnave de cele sănătoase, fără să afecteze vascularizația zonei asupra căreia se intervine. Robotul da Vinci Xi are 4 brațe care se pot roti în 7 directii, 540 de grade. Este extraordinar, practic chirurgul care îl manevrează  are o pereche de mâini, cu  acces în zone inguste și structuri sensibile.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice pentru pacientul cu afecțiuni urologice?

Chirurgia minim-invazivă se încadrează în conceptele moderne de abordare a patologiei oncologice de reducere a morbidității, ceea ce înseamnă o suferință minimă pentru pacient în urma intervenției chirurgicale. Aceste concepte se definesc printr-o tendință de evoluție de la chirurgia maxim tolerată de către pacient (cât de mult poate tolera un pacient efectele neplăcute ale unei intervenții chirurgicale) spre chirurgia minim acceptată (efecte minore asupra calității vieții pacienților ca urmare a operației). Concret, scopul chirurgiei robotice este ca pacientul să se întoarcă cât mai repede la viața lui obișnuită pe care a avut-o anterior operației, o reinserție rapidă în viața familială, socială și profesională. Pacientul nu va prezenta sindrom dureros important postoperator, se va mobiliza în prima zi postoperator, se va alimenta repede postoperator și se va externa într-un timp mult mai scurt. Dacă la o operație clasică timpul de recuperare e de minimum două săptămâni, iată cu atunci când vorbim despre chirurgia minim invazivă timpul de recuperare se reduce la câteva zile.

prof. crisan nicolae4

Dar pentru medic, există avantaje în chirurgia robotică?

Pentru chirurg, acest tip de chirurgie asistată robotic oferă multiple avantaje profesionale, cum ar fi imaginea perfectă a anatomiei pacientului, accesul facil în zone anatomice dificile (în special la nivelul pelvisului), instrumente chirurgicale flexibile care pot fi utilizate spațial până la 540 de grade.

Chirurgul operează millimetric

Da Vinci Xi permite efectuarea de operații laparoscopice într-un mod mai funcțional. Gesturile precise permit disecția de mare acuratețe, milimetrică, a leziunilor anormale. Atunci când este vorba de un cancer, asta înseamnă siguranța că ai scos tumora, lăsând cât mai mult din țesutul sănătos. Înseamnă și o rată de recidivă mult scăzută. Înseamnă să nu lezezi structuri vitale cum ar fi vasele de sânge sau nervii.

Chirurgul ajunge în spatii pe care nu le-ar putea explora prin alte tehnici chirurgicale

Da Vinci Xi îi permite chirurgului să ajungă în spații anatomice înguste, închise sau greu abordabile prin chirurgia laparoscopică convențională sau deschisă, cum ar fi pelvisul sau loja timică. De altfel, chirurgia laparoscopică și-a dovedit superioritatea în studii în ceea ce privește intervențiile chirurgicale în urologie, în special în cancerele de prostată, renale sau în chirurgia reconstructivă urinară. O altă aplicație extrem de valoroasă este tratarea cancerului rectal, cu prezervarea funcționării nervilor implicați în erecție și continență urinară.

Cât de provocatoare este trecerea de la chirurgia clasică la cea robotică? Ce presupune utilizarea unui robot chirurgical de ultimă generație pentru un medic?

Trecerea la chirurgia robotică nu este ușoară. Presupune o schimbare destul de mare și în gândirea chirurgului. Echipa noastră s-a antrenat câțiva ani înainte de a începe acest tip de chirurgie. În anul 2008 și 2009 am realizat multiple vizite în Italia, la Milano, într-un centru de referință în chirurgia robotică din Europa. În prezent, putem spune că suntem echipă de chirurgie robotică urologică din țară cu cea ma îndelungată experiență.

prof crisan

Spre deosebire de chirurgia clasică, cum vă ajută robotul da Vinci Xi să tratați afecțiunile urologice cu implicații oncologice?

Chirurgia urologică este o chirurgie funcțională. Ca să fie mai ușor de înțeles, pentru pacient, dar și pentru urolog, este importantă atât excizia formațiunii tumorale, cât și conservarea funcțiilor organelor operate: conservarea continenței urinare, conservarea funcției renale, conservarea funcției sexuale. Chirurgia robotică răspunde cel mai bine acestor obiective funcționale.

Chirurgia robotică urologică a evoluat extraordinar de mult de la prima utilizare a sistemului de chirurgie daVinci, în anul 2000. Iar această expansiune se datorează, în primul rând edezvoltării tehnicii medicale care stă în spatele construcției unui astfel de robot. Dezvoltare care se traduce în asset-uri extraordinare în mobilitatea chirurgului și  numeroaselor beneficii pe care acest tip de chirurgie le oferă: incizii mai mici, risc mai mic de sângerare și timp de recuperare mai scurt. Da Vinci Xi are 7 brațe care se rotesc 540 de grade, imaginați-vă acest lucru, Este o prelungire a medicului, o extensie a acestuia în timpul intervențiilor.

Cum reacționează pacienții atunci când li se recomandă intervenții chirurgicale cu ajutorul robotului da Vinci Xi?

Din ce în ce mai bine. Robotul da Vinci Xi este un instrument cunoscut, pacienții cunosc în mare parte avantajele acestuia. În plus, trebuie să avem în vedere faptul că tehnica chirurgiei robotice este utilizată de peste 2 decenii la nivel mondial. Au fost publicate multiple studii are demonstrează superioritatea abordării robotice în fața chirurgiei standard. Vorbim înclusiv despre România, unde sunt peste 10 ani de când 90% din intervențiile pe care le realizăm în cadrul rețelei de sănătate REGINA MARIA sunt prin abord minim-invaziv. Nu este deloc greu să explici unui pacient de avantajele roboticii.

Există și provocări în chirurgia robotică? Ne puteți oferi un exemplu de caz care v-a impresionat?

Clar, există provocări! Sunt momente când, cu toată experiența pe care o acumulezi în decursul anilor ca medic chirurg și după ce ai tratat aproape orice tip de patologie oncologică, apare câte un caz care te impresionează și care te face să realizezi că munca ta este un dar și scutură puțin. Îmi vine în minte cazul unui tânăr de 18 ani pe care l-am consultat într-una din vizitele de lucru la spitalul Regina Maria din Brașov și pe care ulterior l-am și operat de cancer testicular. Cum l-am văzut că intră pe ușa cabinetului, mi-am dat seama cât de gravă era situația lui. Este un caz extrordinar, al unui tânăr alături de care am luptat și noi, echipa medicală, pentru a-i oferi șansa la o viață normală.

Care sunt afecțiunile care pot fi operate cu ajutorul robotului da Vinci Xi în cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj?

Cele mai bune indicatii pentru chirurgia robotică, în genere, sunt afecțiunile pelvisului, unde acest abord a devenit gold standard:

·         prostatectomie radicală pentru pacienții care suferă de cancer de prostată

·         cistectomie radicală cu neovezică pentru pacienții care se luptă cu cancerul de vezică

·         endometrioza, boală care afecteză mii de femei

·         reimplantările ureterovezicale.

De asemenea, chirurgia tractului urinar superior poate fi realizată prin abord robotic, cu ajutorul robotului da Vinci Xi:

·         nefrectomia parțială prin care se îndepărtează mase tumorale renale, dar se păstrează rinichiul

·         pieloplastia

·         nefrectomia radicală cu sau fără tromb tumoral în vena renală sau cavă

·         suprarenalectomia pentru pacienții care suferă de  tumori ale glandei suprarenale

Chirurgia robotică și îndeosebi utilizarea robotului chirurgical da Vinci Xi este un serviciu performant, făcut cu o tehnologie de ultimă generație, de către chirurgi care au o pregătire adițională și experiența importantă în astfel de proceduri chirurgicale.

În Spitalul Regina Maria Cluj, pacienții cu afecțiuni urologice au la dispoziție echipe multidisciplinare formate din medici cu vasta experiență în chirurgia laparoscopică și robotică. Medicii chirurgi utilizează sistemul avansat da Vinci Xi, care le oferă posibilitatea de a efectua mișcări de 540 de grade, mișcări nepermise mâinii umane, pentru a interveni din poziții și în locuri greu accesibile.

Până în prezent, peste 200 de intervenții chirurgicale au fost realizate cu ajutorul roboților chirurgicali în cadrul spitalului Regina Maria Cluj, jumătate dintre acestea fiind intervenții realizate de prof. univ. dr. Nicolae Crișan. Printre cele mai tratate patologii se numără tumorile renale și de prostată.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Publicat

corectare

Corectarea digitalizată a examenului de Bacalaureat și a Evaluării Naționale reprezintă noua metodă de corectare pentru lucrările elevilor absolvenți. Această metodă a fost deja pusă în practică în cadrul simulărilor care au avut loc în luna martie.

Însă problemele nu au întârziat să apară. La nivel național s-au semnalat diferite nereguli, în principal legate de platforma utilizată cu scopul trimiterii lucrărilor către corectori, scrie Alba24.ro.

CORECTAREA digitalizată la Bacalaureat și Evaluarea Națională provoacă NEMULȚUMIRI în rândul elevilor

Rezultatele simulării examenului de Bacalaureat cât și a Evaluării Naționale i-au intrigat pe elevii din anii terminali, fiind mai scăzute decât s-ar fi așteptat aceștia.

După depunerea contestaților, au fost remarcate schimbări substanțiale ale notelor. Când corectorii au fost confruntați în legătură cu punctarea eronată a lucrărilor, aceștia au dat vina pe platforma națională de corectare, care se blochează și trimite note sau punctaje greșite.

Pe lângă problema platformei, au fost întâmpinate probleme și în ceea ce privește scanarea lucrărilor.

Nu doar că scanarea foilor de examen ia un timp îndelungat și necesită o muncă suplimentară, ci și este efectuată, de multe ori, într-un mod defectuos. Din această cauză, au existat lucrări care să fie anulate din cauza faptului că nu au fost scanate corespunzător.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident între o motocicletă și o mașină în Deușu. Motociclistul nu avea permis

Publicat

Clujean arestat violențe

Un accident rutier s-a produs, luni, pe DJ109A, la ieșirea din localitatea Deușu, după ce un bărbat de 37 de ani, care se deplasa cu o motocicletă în direcția localității Panticeu, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, la volanul căruia se afla o femeie de 53 de ani.

Polițiștii clujeni au afimat că în urma impactului a rezultat rănirea bărbatului, iar testările celor două persoane cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

”Totodată, s-a constatat faptul că bărbatul în cauză nu deținea permis corespunzător categoriei.

În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui vehicul fara permis de conducere”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Bătrân din Cluj-Napoca, dispărut de acasă. Este căutat de Poliție

Publicat

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 14 aprilie, în jurul orei 10.00, Ioan Prunean, în vârstă de 72 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu și nu a revenit până în prezent.  Acesta este dat dispărut și este căutat de Poliție și familie.  

Semnalmentele bărbatului sunt înălțime aproximativă – 1,70m, ochi căprui, fără semne particulare.

La momentul plecării era îmbrăcat cu articolele vestimentare din fotografia de mai jos.

mos

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

mos

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Compania IULIUS continuă să investească în Cluj–Napoca și să contribuie la dezvoltarea orașului

Publicat

iulius carbochim1

IULIUS este o companie concentrată pe dezvoltarea și administrarea de proiecte de regenerare urbană, cu o experiență de peste 25 de ani în real-estate și cu investiții în Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Suceava ce depășesc 1,2 miliarde de euro. Concepute pe formate mixte, care includ grădini urbane, clădiri de birouri premium, zone de shopping și entertainment, dar și cu importante infuzii de capital în infrastructură, proiectele au devenit ancore pentru comunitate și surse de dezvoltare pentru cele patru orașe.

În Cluj-Napoca, IULIUS continuă investițiile printr-un amplu proiect de reconversie și regenerare urbană inițiat pe fosta platformă Carbochim, cu o investiție ce depășește 500 milioane euro și care va reda vitalitatea unei zone industriale, va crea oportunități investiționale, locuri de muncă și va contribui la consolidarea orașului ca un centru urban modern și atrăgător.

 

YouTube video

Capacitatea de a valorifica potențialul unui oraș

Dezvoltările IULIUS merg dincolo de remodelarea peisajului urban, pentru că imprimă valoare locurilor în care sunt realizate și stabilesc standarde pentru o viață sustenabilă generațiilor actuale și celor viitoare.

Un exemplu în acest sens este primul ansamblu mixed-use din România, Palas Iași, inaugurat în 2012, ce reprezintă un etalon în acest domeniu și 12 ani mai târziu și care contribuie la crearea de importante oportunități economice și sociale pentru oraș.

Cu o investiție de peste 320 milioane de euro, Palas Iași îmbină funcțiuni de retail, office și entertainment, în jurul unei grădini urbane, care a devenit o destinație în sine, pentru comunitatea ieșeană, cea regională, dar și pentru locuitorii din Republica Moldova.

Modelul a fost apoi replicat la Timișoara, unde, în 2019, s-a inaugurat Iulius Town, un proiect mixt ambițios, cu o investiție în valoare totală de 442 milioane de euro, care a transformat o zonă urbană nevalorificată, reconectând-o cu orașul.

Iulius

 (Palas Iași – primul ansamblu mixed-use de regenerare urbană din România)

130 de birouri ale multinaționalelor care pun lumea în mișcare, 35.000 de locuri de muncă

Prin proiectele sale integrate, cu o viziune puternică de a susține creșterea economică, atractivitatea investițională și oportunitățile pentru tineri, huburile creative realizate de IULIUS în trei mari orașe – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca – au devenit un reper național.

Prin brandul United Business Center, portofoliul a ajuns la 15 clădiri office premium, cu suprafață totală de peste 242.000 mp, în care se regăsesc peste 130 de birouri ale unor companii internaționale din domeniul IT, outsourcing și automotive, în care lucrează aproximativ 25.000 de angajați.

 

(Iulius Town Timișoara – proiect mixed-use de regenerare urbană IULIUS)

De altfel, numărul total al locurilor de muncă create prin intermediul tuturor proiectelor IULIUS depășește 35.000, incluzând și componentele de retail.

Conceptul work-live-play: 70 de milioane de vizite într-un an

Lidere de piață în regiunile în care operează, proiectele dezvoltate de IULIUS oferă experiențe de distracție multiple și reprezintă destinații în care vrei să-ți petreci timpul.

Cele 8 proiecte cuprind peste 310.000 mp de retail și prezența a peste 1.000 de branduri internaționale, naționale, producători locali și concepte de entertainment.

Prin mixul ce include și parcuri ample, care au și rolul de a fi „scenă” pentru evenimente în aer liber, proiectele IULIUS au atras anul trecut peste 70 de milioane de vizite.

(Grădinile IULIUS, scenă pentru evenimente în aer liber)

130.000 mp de parcuri create de la zero

Proiectele IULIUS nu se remarcă doar prin faptul că integrează funcțiuni diverse, generând valoare prin îmbinarea spațiilor de birouri premium cu zone de retail și de petrecere a timpului liber, ci și prin crearea de spații verzi.

Compania a investit peste 18 milioane de euro în grădinile integrate în ansamblurile Palas Iași, Iulius Town Timișora și în Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall Cluj, care au fost amenajate de o echipă formată din peisagiști din Italia și România și care au devenit părți vii din orașe.

Sunt parcuri create de la zero, acolo unde spațiile verzi nu existau, și care aduc împreună natura și comunitatea. În aceste parcuri sunt găzduite numeroase evenimente, sportive, creative, culturale și artistice, care completează experiențele oferite de proiectele IULIUS.

(Parcurile IULIUS, create de zero)

Proiecte ce reconectează comunitatea cu orașul

Un alt element care diferențiază proiectele IULIUS este reprezentat de conceptele sustenabile integrate. Acestea sunt certificate conform standardelor pentru clădiri verzi ce includ și investiții în soluții de conectivitate și modernizare a infrastructurii rutiere și pietonale.

Integrarea lor naturală în oraș este esențială pentru proiecte de o asemenea amploare, care redesenează zone urbane, iar IULIUS și-a asumat investiții consistente pentru soluții de trafic.

Deși preponderent pietonale, proiectele includ crearea de infrastructură rutieră, conform strategiilor de dezvoltare locale. Spre exemplu, în plus față de modernizarea și lărgirea străzilor perimetrale proiectelor, la Timișoara a fost realizat un pasaj subteran cu patru benzi, care a întregit un inel de circulație important pentru oraș, la Palas Iași a fost creată o stradă nouă, care tranzitează proiectul, iar la Palas Campus, tot în Iași, s-a inaugurat recent o nouă arteră, care să susțină fluidizarea traficului din zona centrală.

În total, compania a investit 170 de milioane de euro în soluții de conectivitate, infrastructură, mobilitate alternativă, amenajarea de piste și peste 1.000 de locuri de parcare pentru biciclete.

În plus, sunt amenajate peste 100 de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar în clădirile de birouri sunt prevăzute dușuri și vestiare, pentru a încuraja deplasarea cu bicicleta.

IULIUS continuă să fie Parte din Cluj

Compania IULIUS este activă în Cluj-Napoca de aproape 17 ani cu Iulius Mall, un proiect care înglobează, pe lângă portofoliul de branduri și opțiunile de recreere, clădiri de birouri clasa A, dar și un parc de 30.000 mp, foarte îndrăgit de clujeni, ce atrage un public numeros la fiecare eveniment găzduit aici și nu numai. Peste 5.100 de persoane lucrează în acest proiect, care a devenit reper pentru comunitatea locală.

Însă, IULIUS continuă dezvoltarea de proiecte de amploare, iar unul dintre acestea este tot în Cluj-Napoca și presupune transformarea fostei platforme Carbochim într-un proiect mixt.

Acesta va deschide orașului o zonă acum inaccesibilă și va contribui la consolidarea polului de dezvoltare care se conturează deja în zonă. Investiția se ridică la peste jumătate de miliard de euro și va include funcțiuni culturale, office, de retail, entertainment, dar și o grădină urbană amplă.

Și aici, pe lângă zonele verzi generoase, se pune accentul pe conexiunea proiectului ca parte a orașului prin crearea de infrastructură.

Vor fi propuse soluții de sistematizare și restructurare a infrastructurii auto, velo și pietonale din zonă.

Astfel, se va construi un nou pod rutier cu patru benzi auto și două pasarele pietonale peste râul Someș, prevăzute cu piste pentru biciclete, se vor realiza două sensuri giratorii, se vor moderniza și lărgi două străzi, se vor sistematiza trei intersecții în zona Pieței 1 Mai, se vor amenaja piste velo aferente acestora, dar și în cadrul proiectului, pe linia Someșului.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax