Connect with us

Aberații de România

De ce românii nu sunt nemţi. „Ține de educație și de pedagog. Spune și asta ceva despre dezordinea din gândire, din teren”

Publicat


banci fotbal marcel puscas bun

Aşa-i românul.., zice un cântec. Aşa-i românul? Din păcate, în mare parte, da, aşa suntem. Imaginile alăturate sunt după meciul de fotbal dintre naţionalele U20 ale României şi Germaniei. Băncile lor de rezervă. Cea curată e, fireşte, a Germanie, iar cealaltă, moşcoşe, a României. Am băga mâna în foc că la fel arătau şi după meciul de aseară de la Cluj dintre România şi Olanda.

Ține de educație și în special de pedagog

„ORDINE și DEZORDINE. Așa arătau băncile tehnice ale Germaniei (sus) și României( jos) la finalul meciului naționalei U20 de la Arad. La mai toate jocurile disputate de români e la fel.

banci fotbal marcel puscas

Ține de educație și în special de pedagog.

Poate spune și asta ceva despre dezordinea din gândire, din teren, din pregătire, din abordarea jocului și din atitudine. Chiar și din analizele de joc.

Dacă nu iau măsuri antrenorii e o problemă. Cu licența Pro cu tot. Poate ar trebui un curs intensiv pe care să-l predea Herr Stoichiță.

Pe bancă sunt de obicei 6 adulți și 9 jucători.

Poate că și de la acest mic- mare detaliu pornește performanța”, scrie, cu dezamăgire, Marcel Puşcaş, fost jucător şi antrenor de fotbal.

Marcel Puşcaş

Marcel Pușcaș (n. 12 octombrie 1960) este un fost mijlocaș și antrenor de fotbal român. Şi-a început cariera fotbalistică în Oradea natală, la FC Bihor. În 1983 a fost transferat la Steaua București, unde a câștigat un titlu de ligă și o cupă, jucând, de asemenea, două meciuri în Cupa Cupelor Europei 1984–85 împotriva AS Roma.

În 1985, Pușcaș a părăsit Steaua pentru a juca la Rapid București, unde într-un meci cu Politehnica Timișoara i s-a rupt piciorul, accidentare care l-a ținut în afara terenului vreo doi ani. După ce și-a revenit după accidentare, Pușcaș a jucat câteva meciuri Rapid, după care a mers la clubul de divizia secundă CS Târgoviște unde a fost jucător-antrenor.

Și-a încheiat cariera de jucător la Steaua Mizil. Pușcaș a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (ANEFS) și Universitatea de Mecanică. În 1993 Pușcaș a fost antrenor la Rapid București, reușind să califice echipa în competițiile europene pentru prima dată după 18 ani, conducând echipa în dubla înfrângere cu Inter Milano în Cupa UEFA 1993–94. După experiența de antrenor la Rapid, Pușcaș a abandonat cariera de antrenor la începutul carierei de oficial de fotbal la AJF Bihor, după care a devenit președinte la Viitorul Oradea.

Din 1996 până în 1998 a fost președinte la Steaua București, perioadă în care clubul a câștigat două titluri de ligă, o cupă și o supercupă . Din 2002 până în 2004 a lucrat ca agent sportiv. În martie 2014, Pușcaș a candidat pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, dar a renunțat la candidatura sa în timpul Adunării Generale a alegerilor pentru a-l susține pe Răzvan Burleanu, care în cele din urmă avea să câștige alegerile și Pușcaș a fost cooptat în echipa administrativă a lui Burleanu la federație.

În aprilie 2018, Pușcaș a candidat din nou pentru funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, pierzând de această dată în favoarea lui Răzvan Burleanu. Din noiembrie 2018 până în iulie 2020 a fost președinte la FC U Craiova 1948 , perioadă în care clubul a câștigat promovarea în liga secundă. La 27 octombrie 2020, Marcel Pușcaș a lansat o carte autobiografică intitulată Fotbalul în cârje. Pe 26 martie 2021 a lansat a doua sa carte intitulată Cum devii fotbalist. (wikipedia)Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PAPACEASUL, vândut la licitație. Vezi care e SUMA

Publicat

papaceasul

Sfântul ceas pe care Papa Francisc l-a purtat de sute de ori, un banal Swatch negru din plastic, a fost vândut la licitație pentru peste 51.000 de dolari.

Suveranul Pontif îl însărcinase recent pe secretarul său să ia legătura cu o casă de licitații, scrie Il Messaggero. Apoi, ceasul din plastic pe care Papa Francisc l-a purtat de sute de ori, un banal Swatch negru, a fost scos la licitație.

Încasările vor finanța burse de studiu pentru copii defavorizați.

Ziarul francez Le Point relata că ceasurile care au aparținut actorilor, actrițelor sau marilor personalități sunt adesea scoase la licitație. De exemplu, Tag Heuer-ul purtat de Steve McQueen în filmul „Le Mans” din 1971 a fost vândut cu 1,8 milioane de euro, în timp ce Rolex-ul lui Paul Newman a fost vândut cu 4,5 milioane de euro. Sau ceasul din aur alb Omega care i-a aparținut lui Elvis Presley la 1,5 milioane de euro.

Ioan Paul al II-lea purta adesea un Rolex din aur, în timp ce Benedict al XVI-lea prefera un Junghans din anii 1960.

Papa Francisc „adoptase” un Swatch de 60 de euro, cu o curea neagră din plastic și un cadran alb pe care se remarcă o fereastră dreptunghiulară subțire pentru dată.

Sursa: Mediafax

Foto: Pinterest

Citește mai departe

EVENIMENT

Vine Moș Nicolae! Care sunt tradițiile și superstițiile. Ce cadouri aduc GHINION

Publicat

mos nicolae

Vine Moș Nicolae! În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii își pregătesc ghetuțele lustruite și îl așteaptă, dar moșul vine doar la cei cuminți, scrie Alba24.ro.

Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor.

Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Legenda

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul ca darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.

Deşi este grăbit să alerge la copiii din lumea întreagă, Moş Nicolae are timp să plece urechea la dorinţele fiecărui copil în parte.

Moș Nicolae: Tradiții și obiceiuri, superstiții

În tradiţiile româneşti, Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Acesta păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

Există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an.

În nopţile sfinte de sărbători, când, preţ de o secundă, se deschid cerurile şi pentru noi, muritorii, se spune că Moş Nicolae poate fi văzut stând de-a dreapta lui Dumnezeu.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete şi să-şi aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile, potrivit Agerpres.

Cadourile de Moș Nicolae

Și despre cadourile de Moș Nicolae există o superstiție. Se spune că ar trebui evitate obiectele ascuțite, cele de culoare neagră sau produsele de machiaj ori bijuterii. Acestea ar purta ghinion celui care le primește.

Sursa: Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Măcel pe Valea Oltului. 3morţi şi doi răniţi în accident cu 3 autoturisme

Publicat

De

accident valea oltului

O a treia persoană a decedat în urma accidentului produs, duminică seară, pe DN1, la Hula Bradului, alte două fiind în stare gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu, potrivit Poliţiei şi Serviciului de Ambulanţă.

‘În această seară, în jurul orei 20,45, pe DN 1, km. 293 +500m, Hula Bradului, s-a produs un grav accident de circulaţie soldat cu decesul a 3 persoane şi rănirea gravă a altor 2. În accident au fost implicate 3 autoturisme, în prezent desfăşurându-se cercetări în vederea stabilirii cauzei care a dus la producerea evenimentului. Momentan, traficul se desfăşoară alternativ’, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, Elena Welter.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă, Genu Scridon, a declarat că a treia victimă a decedat la spitalul din Sibiu.

‘Din păcate şi a treia victimă transportată (cea în curs de resuscitare) a fost declarată decedată la UPU’, a transmis Genu Scridon.

Ambulanţa a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe o femeie de 20 de ani în stop cardiorespirator şi un bărbat de 62 de ani cu un traumatism cranio-facial.

A şasea persoană implicată în accident a refuzat transportul la spital. AGERPRES

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este un PERFORMER al regiunii

Publicat

salarii bani lei teancuri

Moneda națională a avut o evoluție stabilă în cele două zile ale minivacanței prilejuite de Ziua Națională, așa cum o arată și mediile stabilite de Banca Centrală Europeană, care au fost calculate miercuri la 4,9245 lei, respectiv la 4,9303 lei, joi.

Cotațiile din piețele externe au fluctuat în cele două zile între 4,912 și 4,938 lei, iar tranzacțiile locale de vineri s-au realizat în culoarul 4,924 – 4,932 lei, astfel că BNR a stabilit un curs al euro de 4,9297 lei față de 4,9184 lei, în ultima ședință din noiembrie.

Alături de coroana cehă, leul este unul dintre performerii regiunii cu o apreciere față de euro de aproape 2 bani, comparativ cu finalul lui 2021. Însă aceasta afectează competitivitatea exporturilor românești de bunuri şi servicii și stimulează importurile.

Evoluția leului poate fi pusă pe seama revenirii apetitului pentru risc, răspuns al investitorilor la afirmația de miercuri a președintelui Rezervei Federale americane, Jerome Powell, conform căruia „este logic să moderăm ritmul creşterii dobânzilor noastre, pe măsură ce ne apropiem de nivelul de restrângere care va fi suficient pentru a reduce inflaţia”.

„Leul rămâne (…) sub presiune”

Un cost mai mic al împrumuturilor în dolari, piețele mizând pe o majorare a dobânzii de politică monetară a Fed cu cel mult jumătate de punct procentual la 4,25 – 4,50%/an, după patru creșteri succesive de 0,75%, duce la majorarea plasamentelor în active considerate mai riscante, precum titlurile de stat în lei, al căror randament este mai mare decât cele emise în zona euro sau Statele Unite.

Leul rămâne însă sub presiune, chiar dacă indicatorul de încredere în economia națională a revenit la valorile din decembrie 2019, după ce a crescut în noiembrie, conform datelor publicate de Comisia Europeană, la 105,2 puncte. Dintre factori interni care influențează evoluția cursului se evidențiază uriașul deficit de cont curent, adâncit de apetitul românilor pentru produsele din import, dar și deciziile de politică economică ale BNR sau ale guvernului. Nivelul apetitului pentru risc din piețele internaționale, „reglat” de deciziile Fed, și tensiunile geo-politice din regiune, sunt printre principalii factori de risc externi.

O analiză BT Research prognozează „perspectiva continuării tendinței de apreciere graduală pentru cursul mediu anual euro/leu, spre niveluri de 4,94 în 2022, 5,02 în 2023, respectiv 5,06 în 2024”.

Leul este protejat și de nivelul confortabil al rezervei valutare a BNR, care s-a situat la finalul lui noiembrie la 45,594 miliarde euro, dar și de împrumuturile în valută ale Ministerului de Finanțe.

Pentru a refinanța datorii scadente în valoare de 1,647 miliarde euro, Finanțele au plasat săptămâna trecută, o emisiune de certificate de trezorerie în euro pe un an în valoare de 394,2 milioane euro, la randamente cuprinse între 2,87 și 3,00%, la care s-a adăugat o emisiune obligaţiuni în euro cu scadenţa noiembrie 2025, la un randament mediu de 4,13% și unul maxim de 4,30%.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax