Connect with us

EVENIMENT

De ce este importantă transmiterea INDEXULUI autocitit, când și cum o poți face

Publicat


eon

Transmiterea indexului autocitit este cea mai bună modalitate de a plăti lunar exact cantitatea de energie electrică sau gaze naturale consumată, dar și pentru a evita, la fiecare trei luni, facturi de regularizare mari. Din start, este important de știut că indexul poate fi transmis doar în perioada activă specificată de furnizor și care este de aproximativ o săptămână. Odată trimis, acesta poate fi modificat doar până la finalul zilei următoare celei în care a fost transmis inițial.

Clienții E.ON pot transmite indexul autocitit, simplu și rapid, prin intermediul următoarelor canale:

· direct din contul personal deschis în E.ON Myline, secțiunea „Auto-citire/Transmitere index”;

· prin apel gratuit, nonstop, la asistentul virtual Ioana, la 0800 800 366 sau 0800 800 900;

Chiar dacă autocitirea este transmisă lunar, potrivit reglementărilor actuale, la un interval de timp de 3 luni, distribuitorul va face citirea indexului, în baza căruia E.ON va emite factura de regularizare. Întrucât citirea de către operator nu se poate face exact în ziua în care clientul a transmis indexul autocitit, pot să apară diferențe mici care se vor reflecta în factura de regularizare, aceasta fiind o excepție. În rest, toate facturile emise sunt calculate pe baza autocitirii, reflectând strict consumul.

Dar ce se întâmplă dacă uiți să transmiți indexul sau nu îl transmiți în intervalul specificat de furnizorul tău? Într-o astfel de situație, consumul va fi facturat, potrivit legislației actuale, folosind un index estimat în baza convenției de consum care poate fi adăugată și modificată în contul E.ON Myline și care ar trebui actualizată periodic astfel încât estimarea să fie cât mai aproape de cantitățile consumate lunar.

Dacă nu există această convenție, facturarea se va face în funcție de istoricul de consum. Clienții care nu optează pentru autocitire au ca alternativă facturarea în baza convenției de consum lunar, care este stabilită de client și furnizor prin contract și are la bază fie consumul efectiv realizat în anul anterior, fie un consum estimat de consumator pentru fiecare lună a anului în curs.

„Operatorul de distribuție are obligația legală de a citi contoarele o dată la 3 luni”

O situație cu care ne confruntăm și care are impact asupra facturării este cea în care clientul nu este acasă, iar citirea indexului de către reprezentanții operatorului de distribuție nu este posibilă, întrucât contoarele sunt montate în interiorul proprietății.

Operatorul de distribuție are obligația legală de a citi contoarele o dată la 3 luni, indiferent de opțiunea de facturare exprimată de client: bazată pe autocitire, convenție sau istoric de consum. Menționăm că această obligație este valabilă în cazul tuturor consumatorilor, indiferent de furnizorul cu care aceștia au contract.

În cazul clienților din aria de acoperire a Delgaz Grid, circa 60% dintre contoarele de energie electrică și 30% dintre contoarele de gaze naturale sunt montate în interiorul proprietății. În situațiile în care nu se poate efectua citirea la 3 luni, factura de regularizare se emite în baza convenției de consum încheiată cu furnizorul sau în baza istoricului de consum înregistrat de acesta.

Pentru a veni în sprijinul clienților la care nu a fost posibil accesul în vederea citirii contoarelor, distribuitorul transmite o notificare prin care le comunică acestora canalele prin care pot face o programare. Delgaz Grid a dezvoltat un canal digital pe portalul delgaz.ro, unde clienții pot să își facă programarea pentru efectuarea citirii contorului. Precizăm că la acest canal au acces nediscriminatoriu toți consumatorii din aria de acoperire a Delgaz Grid, indiferent de furnizorul pe care și l-au ales.

În prezent, circa 1 milion dintre clienții E.ON transmit lunar indexul contorului, în timp ce majoritatea, peste 65 %, preferă facturarea în baza unor estimări de consum.

Despre E.ON România

Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 17 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid şi E.ON Energie România, acestea desfăşurând activităţi de distribuţie, respectiv de furnizare a energiei şi a soluţiilor energetice pentru circa 3,4 milioane de clienţi. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 2,7 miliarde de euro.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Bugetele unor regii și societăți ale CJ Cluj, amânate pentru absența directorilor în ședința plenului. ”Lipsă de respect”

Publicat

De

consiliul judetean cluj

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, amânarea bugetelor unor regii și societăți din subordinea forului deliberativ pe motiv că la ședința ordinară nu au fost prezenți directorii, ceea ce a fost interpretat ca ”lipsă de respect”.

Prima regie care s-a trezit cu bugetul amânat din cauza absenței directorului general David Ciceo a fost Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj.

Discuțiile s-au încins după ce consilierul județean Dorel Secară (PMP) a dezvăluit că aeroportul alocă 120.000 de euro pe an pentru cosirea ierbii din zona de protecție de 100 de ha, sumă stabilită în urma unei licitații și considerată exagerat de mare.

”Terenul a fost întreținut prin cosire de trei ori pe an de fermieri, care plăteau o redevență aeroportului, dar începând cu anul trecut acest lucru nu s-a mai întâmplat, fiindcă s-a luat inițiativa organizării unei licitații, iar prin caietul de sarcini fermierii au fost eliminați. S-a decis plata a 120.000 de euro/ an pentru acest serviciu, contract pe 5 ani, ceea ce înseamnă 600.000 de euro. Nu înțeleg cum să renunți la un serviciu care se făcea gratuit de fermieri și să plătești 600.000 de euro în 5 ani.

Cel care a câștigat licitația a cumpărat un tractor și lucrează. Cheltuiala pe an este de circa 6000 de euro an și noi plătim 120.000 de euro”, a precizat Secară.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și mai mulți consilieri județeni au vrut să afle detalii de la directorul David Ciceo, dar acesta a lipsit de la ședința ordinară a CJ.

Ședință convocată pentru joia viitoare

Tișe a reclamat faptul că sunt directori de regii subordonate care nu dau dovadă de minim de respect și să fie prezenți, măcar o dată pe an în plenul Consiliului Județean Cluj când se aprobă bugetul.

Acesta a propus grupurilor politice din CJ Cluj amânarea, până joia viitoare, a bugetelor regiilor ale căror directori au absentat, iar reprezentanții PSD, PNL, AUR, ADU (USR-PMP-Forța Dreptei) și UDMR au votat ”pentru”.

La viitoarea ședință extraordinară, directorii regiilor și societăților trebuie să fie prezenți fizic și să ofere toate explicațiile solicitate.

Pe lângă bugetul aeroportului au fost amânate cele ale Univers T, Tetarom, și au fost aprobate cele ale Agrotransilvania și Companiei de Apă Someș, ai căror directori au fost prezenți în ședință.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Dealeri care alimentau consumatorii din Cluj cu cocaină și canabis, REȚINUȚI. Unul a fost prins cu droguri în mașină

Publicat

De

Dealeri de droguri prinși la Cluj

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT Cluj, au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 25 și 33 de ani, cercetate pentru trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Tânărul de 25 de ani a fost prins în flagrant delict, cu 100 de grame de cabanis la el.

Dealeri care alimentau consumatorii din Cluj cu cocaină și canabis, REȚINUȚI

Din cercetările efectuate a reieșit că, în intervalul 2024 – martie 2025, una dintre persoanele cercetate, de 25 de ani, ar fi procurat, deținut și comercializat diferite cantități de substanțe interzise, respectiv cocaină, canabis și 2MMC, către consumatorii din Cluj, fiind depistată în flagrant delict, în seara de 19 martie 2025, în timp ce ar fi deținut, în autoturismul cu care se deplasa, aproximativ 100 de grame de canabis, împărțite în mai multe punguțe, destinate comercializării.

La data de 19 spre 20 martie, în urma efectuării a 3 percheziții, efectuate la locuințele persoanelor cercetate, au fost descoperite și ridicate aproximativ 275 de grame de canabis (drog de risc), 47 de comprimate MDMA și peste 17 grame de fragmente Psilocine (droguri de mare risc), 50 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, 12 tăvi din plastic conținând pământ și îngrășământ, obiecte purtând urme de substanță, plicuri autosigilante, aparate de vidat, precum și alte mijloace de probă.

Duși la Tribunal cu propunere de arestare pentru 30 de zile

La data de 20 martie 2025, procurorii DIICOT Cluj au dispus reținerea persoanelor cercetate, pentru 24 de ore, ulterior fiind sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile ,,Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca și ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU pe Clinicilor, în Cluj-Napoca. A intervenit ISU Cluj. Nimeni nu a fost rănit

Publicat

Incendiu la Gherla

Un incendiu a izbucnit, joi, într-un apartament de pe str. Clinicilor din Cluj-Napoca. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a lichida un incendiu izbucnit în interiorul unui apartament de pe strada Clinicilor din Cluj-Napoca. Forțele noastre au pătruns imediat în apartament și au efectuat o misiune de căutare-salvare-salvare, în paralel cu localizarea incendiului.

INCENDIU pe Clinicilor, în Cluj-Napoca. A intervenit ISU Cluj. Nimeni nu a fost rănit

Din fericire, nu există persoane surprinse în interior. Totodată, până acum nu s-a impus evacuarea locatarilor. La fața locului au fost trimise trei autospeciale și autoscara”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 42 de ani, dat dispărut la Cluj-Napoca. Familia îl caută de mai multe zile. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Publicat

De

Un bărbat de 42 de ani a plecat de acasă în data de 16 martie, iar familia nu a mai putut lua legătura cu el.

Viacheslav Kretsu a plecat volunar de la dimiciliul din Cluj-Napoca, iar poliția solicită ajutorul celor care ar putea oferi informații.

Bărbat de 42 de ani, dat dispărut la Cluj-Napoca

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către o femeie cu privire la faptul că soțul ei, pe nume KRETSU VIACHESLAV, în vârstă de 42 de ani, a plecat voluntar în data de 16 martie de la locuința sa din municipiul Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a mai revenit.

Acesta are o înălțime aproximativă de 1,75 metri, greutate aproximativă de 120 de kilograme și păr negru tuns scurt. În momentul plecării, acesta purta o bluză și pantaloni de trening de culoare neagră, geacă albastră și pantofi sport negri.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre bărbat sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate