Connect with us
"

EVENIMENT

Daca o vedeți sunați la 112. Femeie din Cluj-Napoca căutată de poliție după ce a fost dată dispărută de familie

Publicat


O femeie în vârstă de 34 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, a plecat de la locuinţa sa la data de 15 iunie, însă nu s-a mai întors la domiciliu.

Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 15 iunie a.c., LĂDAR OLIVIA-SORINA, în vârstă de 34 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, a plecat de la locuinţa sa, însă nu s-a mai întors la domiciliu.

Semnalmentele persoanei :

– înălțime 1.68m,66 kg,  păr vopsit blond, ochi căprui, ten deschis.

Nu se cunoașe vestimentația pe care o purta la momentul plecării.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre femeie, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

Măritata de Cluj care i-a sucit minţile lui Eminescu. “Luceafărul”, o poveste sfâşietoare. Veronica Micle, 131 de ani de la sinucidere

Publicat

S-au iubit, dar pe pământ i-a despărţit viaţa. Veronica Micle şi Mihai Eminescu s-au născut şi au murit în acelaşi an. Ea s-a otrăvit după 50 de zile de la moartea lui. Avea 39 de ani.

Au vrut să se căsătorească de două ori. S-au minţit, s-au înşelat, s-au detestat, dar n-a putut unul fără celălalt. Iar din iubirea şi din durerea lor s-a născut “Luceafărul”. Deşi Mihai Eminescu voia să renunţe la scris pentru Veronica. Secretul a fost ţinut 42 ani.

Şi încă un amănunt: şi Veronica, şi Mihai Eminescu au văzut Clujul. Dar în ani diferiţi. Ea, la 14 ani, în 1864, când s-a măritat la Cluj. Iar el, la 16 ani, în 1866, în drumul dintre Cernăuţi şi Blaj. Încă nu se cunoşteau…

Veronica a murit pe 3 august, într-o zi ca ieri. Şi ironia sorţii face ca într-o zi ca azi, 4 august, să fi murit şi fostul ei soţ, Ştefan Micle. Cu care s-a căsătorit, într-o zi ca răspoimâine, 7 august, în Biserica Bob din Cluj.

În revista Familia din martie-aprilie 1937 (în imagini, arhiva www.cluj24.ro), Ion Al. Brătescu-Voineşti face o mărturisire pe care a ţinut-o secretă 42 de ani. El avusese o discuţie cu Titu Maiorescu, în care acesta din urmă dezvăluia faptul că, din dragoste pentru Veronica, Eminescu voia să renunţe la scris. Şi că din durerea pricinuită de faptul că Veronica avusese o aventură cu IL Caragiale s-a născut “Luceafărul”. Amănunte mai jos şi în imagini.

Veronica, prietena multora…

Titu Maiorescu către Ion Al. Brătescu Voineşti, despre Eminescu: “Dumneata, ca toţi cei din generaţia dumitale, nu-l cunoşti îndeajuns şi nu-ţi poţi da seama de genialitatea lui; dumneata nu-l cunoşti decât ca poet. (…) Mai târziu (…) aveţi să vă daţi seama ce vastă minte avea, constatând că nu există problemă a neamului nostru care să nu-l fi preocupat şi asupra căreia să nu se fi pronunţat cu desfăvârşită competenţă şi claritate. A! ce şubrezi suntem, dacă o astfel de minte…

Luceafărul a răsărit din noaptea unei mari dureri. Am să-ţi fac o mărturisire, dar şi o rugăminte: păstreaz-o pentru mult mai târziu. Între Eminescu şi mine exista o legătură ca aceasta care ne uneşte pe noi doi, ba poate şi mai strânsă. Cu timpul, ne ajunseseră ca o rudă apropiată şi dragă, căreia îi era uşa deschisă la orice oră. De câtăva vreme însă, vizitele lui se răreau şi în curând începu să să lipsească şi de la adunările noastre literare. Am aflat degrabă pricina acestei schimbări; era legătura cu Veronica Micle, legătură care pe zi ce trecea ameninţa să-l înstrăineze cu totul de cercul “Junimei”. (…)

Poţi deci înţelege cât mă îngrijora şi mă durea faptul că-l vedeam în fiecare zi mai învălui în mrejele unei femei ca Veronica Micle. Cunoşteam bine reputaţia de care se bucura. Ştiam că fusese… prietena multora, între cari şi a lui Caragiale. Mi-o mărturisise chiar el”.

Eminescu: “Canalia!”

Dialogul dintre Titu Maiorescu şi Mihai Eminescu:

Maiorescu: În ce mreje ai fost prins, de n-ai dat atâta vreme semene de viaţă?

Eminescu: Domnule Maiorescu, situaţia e mult mai serioasă decât credeţi. Nu mai pot continua viaţa pe care am dus-o până acum… Vreau să-i pun capăt… Vreau să mă căsătoresc.

Maiorescu: Cu cine?

Eminescu: Cu Veronica Micle. (…) Voi munci pentru amândoi. Voi munci şi la nevoie vom munci amândoi.

Maiorescu: Şi atunci poezia?

Eminescu: Mă las de poezii. Poate ar fi fost mai bine pentru mine dacă n-aş fi scris nici un rând de poezie!

Maiorescu: Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâşierea pe care ştiu că o să ţi-o pricinuiesc, dar aceea pe care ţi-ai ales-o drept tovarăşă de viaţă nu merită această cinste… N-o merită. Înainte de dumneata a fost… prietena multora, a fost şi a lui Caragiale. Mi-a mărturisit-o chiar el…

Eminescu: Canalia!

Scene de gelozia, rupturi

Maiorescu către Ion Al. Brătescu Voineşti despre continuarea dialogului cu Eminescu: “S-a sculat şi a plecat. Multă vreme nu l-am mai văzut. Luceafărul n-a apărut în Convorbiri, ci într-o publicaţie din Viena, de unde apoi a fost reprodus în Convorbiri. S-a jenat să mi-o trimeată mie? Căci, oricât de splendidă era haina în care îmbrăcase prozaicele mele cuvinte prin care încercasem să-l conving, ştia c-o să le recunosc. (…) Ce s-a întâmplat în urma plecării lui atunci de la mine, nu ştiu. Probabil scene, ruptură. Încercări de recucerire din partea ei: “Cobori în jos luceafăr blând/ Alunecând pe-o rază…”. Revoltă, indignare, rezistenţă din partea lui: “El tremura ca alte dăţi/ În codri şi pe dealuri/ Călăuzind singurătăţi/ De mişcătoare valuri/ Dar nu mai cade ca-n trecut/ În mări, din tot înaltul:/ -Ce-ţi pasă ţie, chip de lut/ Dac-oi fi eu sau altul?”…  Da, ai dreptate, dintr-o mare durere a răsărit Luceafărul… Şi totuşi Eminescu, mai târziu, a recăzut “ca-n trecut în mări, din tot înaltul”: s-a împăcat cu Veronica Micle”.

Veronica s-a măritat la 14 ani cu Ştefan Micle din Feleacu

Se pare că prima vizită –poate şi ultima- în Cluj a Veronicăi Micle, pe atunci Ana Câmpeanu, a fost când s-a măritat. La 14 ani, în 1864. Era din Năsăud. Soţul ei devenea Ştefan Micle, profesor universitar, din Feleacu, care avea 47 de ani, cu 33 de ani mai în vârstă.

“Veronica Micle se pare că n-a stat în Cluj, dar se pare că a stat în Feleacu. Atunci când s-a măritat, câteva zile. Ştefan Micle era din Feleacu şi Biserica Bob din Cluj era singura biserică catolică din zonă. În Feleacu era o biserică, dar nu era de confesiune greco-catolică. Deşi Veronica Micle nu era greco-catolică, din câte ştiu. Dar în Feleacu n-au stat mult, doar pentru nuntă, pentru că el era deja profesor la Iaşi, chiar primul rector, parcă, al universităţii de acolo. Ea s-a măritat la 14 ani, dar atunci erai femeie de măritat la 14 ani.

Se pare că şi Mihai Eminescu a fost în tranzit prin Cluj, în drumul spre Blaj. La Cluj, la Liceul Piarist a studiat şi profesorul său Aron Pumnul”, spune istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Se pare că, într-adevăr, în 1866, după moartea profesorului său Aron Pumnul, Mihai Eminescu renunţă la şcoală şi pleacă din Cernăuţi spre Blaj. Cu acea ocazie, în drumul său, se presupune că el ar fi trecut prin Cluj. Şi că ar fi şi înoptat la Cluj, într-o casă de pe actuala stradă a Bisericii Ortodoxe. Dar alte surse susţin că din Cernăuţi, el ar fi ajuns doar în localităţile clujene Dej şi Gherla. După care ar fi mers la Târgu Mureş şi de acolo la Blaj.

Despre ei

*Mihai Eminescu (Mihail Eminovici, 15 ianuarie 1850, 15 iunie 1889), poet, prozator și jurnalist, socotit cea mai importantă voce poetică din literatura română.

*Veronica Micle (Ana Câmpeanu, 22 aprilie 1850, 3 august 1889), poetă, a publicat poezii, nuvele și traduceri în revistele vremii și un volum de poezii. E cunoscută publicului în special datorită relației cu Mihai Eminescu.

*Ștefan Micle (25 septembrie 1817, 4 august 1879), pedagog și fizician, profesor şi rector universitar la Iași. Pe 7 august 1864 s-a căsătorit în Biserica Bob din Cluj cu Veronica Micle, care atunci avea 14 ani.

(Marius Avram)

Citește mai departe

EVENIMENT

Una dintre cele mai calde zile ale acestui an va fi azi la Cluj. Cer senin și 30 de grade Celsius

Publicat

Azi la Cluj vremea va fi caldă cu maxime de 30 de grade Celsius între orele 15:00-18:00.

Cerul va fi senin cu câțiva nori, iar cantitatea și șansele de precipitații vor fi 0. Vântul va sufla cu o viteză medie de 10 km/h, dar pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 30 km/h.

Aerul va fi umed în timpul dimineții, iar temperatura minimă este înregistrat[ în cursul începutului de zi, la ora 06:00 la 17 grade Celsius.

Numărul de ore cu soare va fi 11.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: CFR Cluj este CAMPIOANĂ! Lecție de fotbal oferită oltenilor

Publicat

sursa foto: https://www.facebook.com/cfr1907/

CFR Cluj a reușit să învingă pe terenul celor de la Universitatea Craiova în finala campionatului, scor 3-1. Trupa din Gruia își trece în cont al treilea titlu consecutiv în Liga 1, ajungând la șase astfel de trofee. CFR Cluj este campioana României și va fi singura reprezentată din Liga 1 în Uefa Champions League.

Chiar dacă Universitatea Craiova a reușit să deschidă rapid scorul, în minutul 10, după șutul fantastic trimis de Dan Nistor, elevii antrenați de Dan Petrescu au pus repede stăpânire pe joc și au fost echipa mai solidă pe tot parcursul partidei. CFR Cluj a reușit egalarea chiar înainte de pauză, pe fondul unui joc mai consistent.

Vinicius a trimis o lovitură de cap imparabilă, scorul de la pauză fiind egal, 1-1.

A doua repriză a început tot cu CFR Cluj în atac, oaspeții reușind să înscrie prin celălalt fundaș central, Kevin Boli, după o altă lovitură de cap.

Scorul final a fost stabilit de Ciprian Deac după un penalty transformat fără emoții.

Elevii antrenați de Dan Petrescu nu au foarte mult timp la dispoziție să sărbătorească acest succes, deoarece în perioada 18-19 august vor începe o nouă aventură europeană. CFR Cluj va juca în primul tur preliminar din UCL și va fi cap de serie. Tragere la sorți va avea loc pe 9 august.

Bucurie mare la Cluj. Fanii echipei au aprins torțe.

ECHIPELE DE START

Universitatea Craiova: Pigliacelli (p) – Vlădoiu, Cosic, Acka, Văteljelu – Nistor, Mateiu, Cicâldău – Bărbuț, Koljic, Mihăilă.
Rezerve: Popescu (p) – Mitran, Bălașa, Ivanov, Qaka, Ivan, Vangenin, Baiaram, Nițu.

Antrenor: Cristiano Bergodi

CFR Cluj: Arlauskis (p) – Burcă, Vinicius, Boli, Camora – Itu, Bordeianu, Deac – Omrani, Rondon, Joca.
Rezerve: Rus (p) – Cestor, Denis Ciobotariu, Hoban, Luis Aurelio, Chipciu, Pereira, Petrlia, Costache.

Antrenor: Valeriu Bordeianu

Au marcat: Dan Nistor (’10) / Vinicius (’36), Boli (’56), Deac (’77)

Stadion: „Ion Oblemenco” (Craiova)
Arbitru: Ovidiu Hațegan (Arad) / Asistenți: Octavian Șovre (Satu Mare) și Vasile Marinescu (București)

CFR Cluj este campioana României pentru a șasea oară în istorie. 2008, 2010, 2012, 2018, 2019 și 2020 sunt anii în care trupa din Gruia a câștigat cel mai important trofeu din Liga 1.

Citește și  FINALA dintre Craiova și CFR Cluj va avea prelungiri și penalty-uri dacă partida se termină la egalitate

Un articol de Răzvan Dan

sursa foto: Facebook/ CFR 1907

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujul pentru toţi. Administraţie supraîncărcată, cu personal inutil. Economia şi forţa de muncă a oraşului. Propunerile specialiştilor

Publicat

Fără a pune la îndoială nevoia de solidaritate socială a clujenilor, este, totuşi, nevoie ca banii contribuabililor să fie cheltuiţi judicios, eficient. O bună parte a impozitelor şi taxelor suportate de clujeni se pierd adesea pe plata salariilor, deloc mici, ale unor functionari. Angajaţi ai administraţiei locale. Un exemplu în acest sens este Primăria Cluj-Napoca. Dar mai sunt şi alte exemple. Nu, nu e nevoie ca angajaţii respectivi să îngroaşă rândurile şomerilor. Trebuie doar ca ei să lucreze unde şi pentru ce este nevoie.

Accent pe IT şi industriile creative. Economia şi forţa de muncă

Strategia de dezvoltare economică se axează astăzi în principal pe dezvoltarea industriilor creative şi IT. Acestea sunt vârful de lance al celor mai dezvoltate comunităţi din lume.

Aceste “cuvinte cheie” de viitor le putem compara cu cele din 1995, când discutam de introducerea internetului şi TIC (sisteme de informare şi comunicare avansate). Propunerile adresate CCL sunt:

  • Mutarea personalului birocratic/inutil din Primărie la activităţile şi serviciile creatoare de valoare din unităţile subordonate şi ong-urile/firmele asociate şi finanţate de aceasta.
  • Municipiul Cluj-Napoca a devenit un pol de dezvoltare în zona Transilvaniei. Iar veniturile bugetului local au crescut pe măsură. Însă, pe astfel de evoluţii economice, prioritatea direcţionării surplusului bănesc este limpede, spre investiţii. Şi nicidecum spre angajări pentru birocratizare.

Este de notorietate practica faptului că un număr mărit de funcţionari la o populaţie relativ stabilă produce birocraţie. Şi scade calitatea serviciilor. Şi sporeşte nemulţumirea cetăţenilor.

Cel mai elocvent exemplu vine din această perioadă cu pandemia COVID 19. Când numărul înjumătăţit de personal din Primărie a reuşit să servească mai bine cetăţenii. Iar informatizarea a fost suportul care a evoluat rapid şi mulţumitor în relaţia cu cetăţenii.

Atragerea de fonduri europene

CCL Cluj a anticipat falimentul administraţiilor municipale şi comunale din cauza suprapopulării cu funcţionari. Dar şi pe seama neimplicării în susţinerea cu programe speciale a iniţiativelor economice aducătoare de venit.

Atragerea de fonduri europene în finanţarea proiectelor rezultate din dezbaterile cu cetăţenii trebuie să reprezinte sursa principală.

Problema asistaţilor social. Alocări îndoielnice

Firmele din municipiul Cluj-Napoca au o permanentă nevoie de forţă de muncă, iar o bună parte a ei este atrasă de către administraţia locală. Însă bugetarea anuală a Primăriei ne scoate în evidenţă că suma de 100.084.000 lei este destinată în anul 2020 pentru asistenţa socială.

Fără a pune sub semnul întrebării nevoia de solidaritate socială, punem la îndoială rigoarea alocărilor şi mai ales faptul că timp de doi ani cheltuielile directe pentru nevoia de susţinere socială a crescut cu 20.000.000 lei.

CCL Cluj cere administraţiei locale să emită hotărârea ca asistaţii sociali care refuză să ocupe locurile de muncă vacante din firmele clujene să NU mai primească acest ajutor. Firmele clujene şi cetăţenii nu au fost şi nu sunt de acord să platească ne-munca şi lipsa de responsabilitate a autorităţilor în cheltuirea banului public.

Proiectul “Clujul pentru toţi”

*Consiliul Civic Local (CCL) Cluj-Napoca şi redacţia www.cluj24.ro au lansat proiectul „Clujul pentru toţi”. Este vorba de un demers civic, fără influenţe  politice. Scopul proiectului esta ca, alături de clujeni, să-i determinăm pe candidaţii la funcţia de primar şi la posturile de consilieri locali să-şi asume proiecte importante pentru oraş. Proiectele sunt propuse de specialişti în domeniile respective, dar şi de populaţie.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate