Connect with us

EVENIMENT

Cutremurul, simțit de clujeni în miez de noapte: S-a auzit ca un vuiet, inițial am crezut că e bubuiala de la UNTOLD

Publicat


Cutremurul produs noaptea trecută în Banat s-a resimțit și la Cluj-Napoca. Pe rețelele de socializare, zeci de locuitori din toate colțurile orașului au semnalat seismul.

Un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter a fost resimțit noaptea trecută în mai multe cartiere ale Clujului, inclusiv Mănăștur, Grigorescu, Gheorgheni, dar și în comunele Baciu și Florești. Seismul, produs la ora 23:46, a provocat o reacție rapidă pe rețelele de socializare, unde locuitorii au împărtășit experiențele lor.

Cum s-a simțit cutremurul în casele clujenilor?

Pe rețelele de socializare, zeci de persoane din diferite cartiere ale Clujului au confirmat că au simțit cutremurul. Clujenii descriu pe rețelele de socializare că a fost vorba despre un cutremur scurt, dar intens, care s-a simțit din mai multe cartiere ale municipiului.

Alți locuitori au menționat că nu au realizat imediat ce se întâmplă, considerând inițial că are legătură cu festivalul UNTOLD.

Un locuitor din cartierul Mănăștur a descris momentul: „Pfaiii da’ ce tare a fost în Mănăștur – Minerva, s-a auzit ca un zumzet, așa, ca un vuiet. Inițial am crezut că e bubuiala de la UNTOLD, apoi când s-au zgâlțâit patul și lustra s-a mișcat, la ora 23:46, am zis că e groasă, nu asa…”, arată un mănășturean, în secțiunea de comentarii a postării.

Alții au avut reacții similare, nefiind siguri pe moment de cauza zgomotelor și mișcărilor. „Ceva, ceva (s-a simțit – n.red.), dar am crezut că vecina face prostioare și mna….. Se întâmplă des, deci zgalțâiala-i un fenomen normal pt blocul nostru”, a spus un alt clujean.

Chiar și animalele de companie au simțit seismul: „Eu una nu am simțit nimic, dar catelușa mea nu se oprea din lătrat, nu știam ce o apucase la ora aia. Era foarte agitată…”, a povestit o femeie.

Cutremur de 4,7 grade în Banat

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a confirmat cutremurul, raportând că s-a produs în zona Banatului, la o adâncime de 5 km și a avut o intensitate de V grade pe scara Mercalli. A fost vorba despre un cutremur cu magnitudinea de 4,7 pe scara Richter.

Deși epicentrul a fost în Banat, efectele s-au resimțit și în județele din regiunile învecinate, inclusiv la Deva, Alba, Cluj, Arad, Zalău, potrivit relatărilor de pe social media, generând neliniște printre locuitori.

Până în prezent nu au fost raportate pagube sau victime ale seismului de sâmbătă noapte.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Transferul lui Vadim Rață de la „U” Cluj, în aer. Negocierile s-au ÎMPOTMOLIT

Publicat

Vadim Rață

Mijlocașul moldovean al Universității Cluj, Vadim Rață, a fost prezentat oficial la FC Argeș, echipă nou-promovată în Superliga. La scurt timp, însă, clubul a șters postarea.

Cei de la FC Argeș au anunțat oficial aducerea lui Vadim Rață miercuri în jurul orei 15:30. Postarea a dispărut după doar 3 ore.

Transferul lui Vadim Rață de la „U” Cluj, în aer. Negocierile s-au ÎMPOTMOLIT

Clubul a șters postarea prin care anunțase transferul lui Vadim Rață, la 3 ore de la oficializarea mutării. Din informațiile GSP, există unele probleme în ceea ce privește actele, iar în acest moment transferul e „în aer”.

Mijlocașul central care a evoluat sezonul trecut la Universitatea Cluj a semnat un contract valabil pe 2 ani cu formația din Pitești. Este al doilea jucător al „șepcilor roșii” care ajunge la formația din Pitești, după Dorinel Oancea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Gest impresionant de solidaritate la Cluj. Polițiști, jandarmi, pompieri, militari și angajați ai STS au donat sânge

Publicat

De

Coadă la donare de sânge Cluj

Peste 100 de donatori au stat joi la coadă pentru a salva vieți. Aceștia sunt angajați din Poliție, elevi de la Școala de Poliție, angajați de la Jandarmerie, Poliția Locală, de la ISU Cluj, militari de la Divizia a IV-a Infanterie „Gemina”, de la Serviciul de Telecomunicații Speciale și Poliția Locală.

Printre cei care au donat sânge s-au aflat și prefectul de Cluj, Maria Forna, șeful IPJ Cluj, Adrian Moșuțan, dar și șeful STS Cluj, general de brigadă Viorel Jurcă.

Coadă la donare de sânge la Cluj

A fost coadă, joi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Cluj. Peste 100 de oameni, mulți salvatori datorită meseriei pe care au ales-o, au venit să doneze sânge și să-i ajute încă o dată pe cei aflați în nevoie.

A fost o acțiune coordonată, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, care se sărbătorește în fiecare an la 14 iunie și care va continua și vineri, 13 iunie.

„Pentru jandarmii celor două unități din județ înseamnă o faptă bună, a ne ajuta semenii, a participa la acest efort comun al instituțiilor din Cluj de a face lucruri bune pentru oamenii din jur, pentru spitale, practic pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie”, a declarat colonel Sebastian Clițan, inspectorul-șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, care a donat și el sânge.

În jur de 60 de jandarmi au donat sau vor dona vineri sânge, atât de necesar în spitalele din Cluj.

Polițiștii, în ajutorul celor aflați în spitale

Joi, la Centrul de Transfuzie Sanguină s-au aflat și peste 50 de polițiști clujeni, urmând ca vineri să vină și alții.

„Suntem foarte încântați să participăm la campania de donare de sânge. Ministerul Afacerilor Interne este partener al campaniei și suntem foarte bucuroși pentru că putem salva și noi o viață, prin această campanie. Voi dona și eu, am mai donat și o voi mai face”, a declarat pentru Cluj24.ro Adrian Moșuțan, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj.

Prefectul Clujului, Maria Forna, donator de sânge din anul 2007

„Sufletul” acestei campanii este prefectul Clujului, Maria Forna, având în vedere și faptul că această campanie este inițiată de Instituția Prefectului.

„Am dat mână cu mână și am venit în întâmpinarea Centrului de Transfuzie Sanguină din Cluj, care se confruntă cu o criză de sânge, mai ales că numărul pacienților care au nevoie de transfuzii este semnificativ la nivelul județului Cluj. Fiind cerere mare, în contextul Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, ne-am mobilizat în număr foarte mare și se va dona sânge și mâine”, a declarat pentru Cluj24.ro prefectul Maria Forna.

Prefectul Clujului donează sânge, regulat, de aproape 20 de ani și spune că a făcut „pauză” doar când a fost însărcinată.

„Cu această ocazie îndemnăm toți clujenii să își facă un obicei din a participa la astfel de activități, pentru că, în primul rând, este vorba de binele și sănătatea semenilor noștri. Trebuie să dăm dovadă de empatie, mai ales că sângele nu poate fi înlocuit. Îi așteptăm pe toți cei care sunt eligibili să doneze în fiecare zi”, a mai spus Maria Forna.

E nevoie permanentă de sânge

Dr. Ruxandra Novac, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Cluj, s-a arătat impresionată de faptul că oamenii au venit să doneze în număr atât de mare.

„Este nevoie de sânge și, împreună cu donatorii noștri vechi, ne bucurăm de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, care este în weekend, alături de eroii noștri, de oamenii empatici care donează în fiecare zi.

Este nevoie de sânge permanent. Noi am crescut încet, în fiecare an, numărul de donatori, pentru că solicitările sunt foarte mari și pentru că vrem să fim prompți și să acoperim cu componente de sânge toate cererile din clinici. Apar și situații neprevăzute, cum ar fi accidentele rutiere, și trebuie să avem stocuri cât mai mari. Încercăm să facem față afluenței pentru că sunt foarte mulți. Le mulțumim din suflet celor care au venit, le dorim sănătate și le spunem ‘La mulți ani!’ de Ziua Mondială a Donatorului”, a spus dr. Ruxandra Novac.

La Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj, a mai spus directorul instituției, sunt aproximativ 120-130 de donatori zilnic. Acoperirea cu componente de sânge necesare este realizată în proporție de 92%, dar e nevoie ca numărul de donatori să crească, pentru că sunt, în continuare, sincope pe anumite grupe sanguine. În aceste situații, a spus dr. Ruxandra Novac, se solicită sprijinul județelor vecine.

Campania continuă și vineri

Acțiunea de donare de sânge este organizată de Instituția Prefectului județului Cluj, alături de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Alexandru Vaida Voevod”, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” Cluj-Napoca, Divizia 4 Infanterie Gemina, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj și Poliția Locală Cluj-Napoca.

Donarea de sânge se desfășoară azi până la ora 13:30, iar vineri, 13 iunie, începând cu ora 8:00 și până la ora 13:30, la Centrul Regional de Transfuzie Cluj, de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Agârbiciu. Focul a pornit de la un COȘ de fum

Publicat

incendiu

Un incendiu a izbucnit, joi dimineața, la o casă din Agârbiciu, în jud. Cluj. Focul ar fi pornit de la un coș de fum. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de locuit din localitatea Agârbiciu.

FOTO. INCENDIU la Agârbiciu. Focul a pornit de la un COȘ de fum

La fața locului au ajuns 4 autospeciale pentru stingerea incendiilor, o autoplatformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Cluj pentru a asigura acordarea asistenței medicale în caz de nevoie.

Echipajele operative au găsit acoperișul și primul etaj al casei cuprinse în totalitate de flăcări.
Intervenția promptă a pompierilor a împiedicat propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care a fost găsit. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment.

Conform cercetărilor preliminare incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător față de materiale combustibile”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe DN1, la Florești. Un bărbat de 44 de ani, RĂNIT

Publicat

politia

Un accident rutier a avut loc, joi dimineața, pe DN1, la Florești. Un șofer n-a respectat culoarea roșie a semaforului și a  intrat în coliziune cu alt autoturism. Un bărbat de 44 de ani a fost rănit.

„La data de 12 iunie a.c., în jurul orei 09:10, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier pe DN1 – E60, la intersecția cu strada Dumitru Tăuțan, din comuna Florești.

ACCIDENT pe DN1, la Florești. Un bărbat de 44 de ani, RĂNIT

Din primele cercetări a reieșit faptul că un bărbat, în vârstă de 32 de ani, din comuna Mănăstireni, care conducea un autoturism din direcția Gilău spre Cluj-Napoca, ar fi pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului electric, intrând în coliziune cu un alt autoturism, condus dinspre strada Dumitru Tăuțan de un bărbat de 44 de ani, din comuna Florești.

În urma impactului, conducătorul auto de 44 de ani a suferit leziuni, având nevoie de îngrijiri medicale.

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

La acest moment, traficul rutier în zonă este dirijat de polițiști”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate