Connect with us

ACTUALITATE

Curtea de Apel Cluj: Restricțiile Guvernului, exces de PUTERE. Se încalcă drepturile omului. Populația e ÎNFRICOȘATĂ

Publicat


Magistrații Curții de Apel Cluj susțin, în motivarea deciziei prin care au anulat condiționarea participării persoanelor la diverse evenimente de vaccinare, că recurgerea Guvernului la prelungirea repetată a stării de urgenţă bazat pe acelaşi motiv, se constituie într-un exces de putere care trebuie sancţionat de justiţie.

” Pentru gestionarea pandemiei Covid-19 nu se mai poate invoca nici urgenţa, nici excepţionalitatea, nici evoluţia necontrolată, prin urmare menţinerea acestei stări, care creează mari tensiuni şi generează consecinţe negative multiple, echivalează cu denaturarea scopului său.

Citește și Oamenii NU pot fi CONDIŢIONAŢI. Curtea de Apel Cluj DĂ de PĂMÂNT cu GUVERNUL. I-a ANULAT parţial hotărârea COVID-19

În momentul de faţa evoluţia pandemia nu mai este ceva imprevizibil, cum era la debutul pandemiei. Acum se pot face previziuni, aprecieri cu privire la modalitatea de gestionare şi control al pandemiei, astfel că măsurile nu mai au caracter de urgenţă.

În consecinţă recurgerea guvernului la prelungirea repetată a stării de urgen ţă bazat pe acelaşi motiv, se constituie într-un exces de putere care trebuie sancţionat de justiţie”, se arată în motivare.

Suprareglementare în România

Potrivit documentului, menţinerea în continuare a măsurilor ce restrâng drastic drepturi fundamentale contravine în mod flagrant art. 53 din Constituţie, nu este nici proporţională, nici necesară raportat la situaţia concretă din acest moment, şi nu a fost nici la instituire.

”Prin hotărârea de guvern atacată (HG nr. 531 din 12 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi anexelor, anularea parțială privind purtarea măștii de protecție în spații deschise, organizarea de petreceri în spații private, interzicerea circulației în intervalul 2200– 0500 – n.a.) sunt încălcate drepturi fundamentale ale omului, fără a exista nici o dovadă de nici un fel cu privire la utilitatea, necesitatea şi proporţionalitatea acestor restricţii, care nici în România nici pe plan mondial nu au produs niciun efect”, se precizează în motivare.

În document se consideră că România se află în prezenţa unei suprareglementări care cauzează insecuritate juridică şi paralelism legislativ prohibit de Curtea Constituţională.

Populația este înfricoșată

”O serie de măsuri ca de exemplu purtarea măştii, închiderea şcolilor, a restaurantelor se dispune ba prin hotărâri ale Comisiei Judeţene de Situaţii de Urgenţă ba prin Hotărâre de Guvern pentru întreaga ţară, prin urmare populaţia este dezorientată, înfricoşată şi pur şi simplu nu mai ştie ce comportament i se pretinde”, se mai arată în motivare.

Cu privire la purtarea măştilor în spaţii deschise, nu există, nu se face referire la nici un studiu serios în sensul că purtarea măştilor în aer liber ar avea vreun efect sau că nepurtarea măştilor ar fi dus la creşterea numărului de infectări.

”Virusul <<nu atârnă în aer>>, nu pluteşte, şi nu poate fi luat din aer-doar din contacte personale cu cineva infectat”, se menționează în documentul Curții de Apel Cluj.

În ceea ce privește interzicerea circulaţiei în intervalul orar 2000-0500 , ”nicăieri niciodată, în niciun mod nu s-a demonstrat că numărul de infectări creşte datorita vreunei întâlniri, noaptea”.

Gravă încălcare a vieții private

”Măsura constituie o gravă încălcare a vieţii private şi a libertăţii de mişcare, fără nicio proporționalitate cu scopul urmărit, având în vedere ca întâlnirile, circulaţia de noapte sunt oricum reduse. În generat putem afirma că măsurile luate nu-şi demonstrează în niciun mod eficacitatea, prin urmare sunt disproporţionate, încălcând principiul – <<în primul rând să nu faci rău>> – valabil nu numai în medicină.

În concluzie, prin Hotărâre de Guvern sau OUG nu se pot restrânge drepturi fundamentale potrivit art. 53 de Constituţie, deci măsurile sunt împotriva legii”, se mai afirmă în motivare.

Mai este de observat, că în ultima perioadă, s-au restrâns în mod succesiv tot mai multe drepturi şi libertăţi, fără ca eficacitatea lor să fie demonstrată printr-un studiu ştiinţific.

Abuz de putere

Prevederile criticate constituie în mod vădit o presiune privind exercitarea unui drept într-un anumit fel, ”ceea ce se constituie într-un abuz de putere evident”.

”Prevederea în sensul testării este şi ea discriminatorie, fiind absurd să impui oricărei persoane să se testeze din 3 în 3 zile, contra unor costuri considerabile, şi punându-i în acest fel într-o poziţie de netă inferioritate faţă de cei vaccinaţi.

De asemenea, se introduc măsuri diferite, la situaţii similare, de exemplu accesul în mail-uri şi magazine nu este condiţionat de nimic – fără niciun fel de explicaţie raţională sau logică”, consideră magistrații clujeni.

Cei nevaccinați sunt discriminați

Aceștia sunt de părere că, dincolo de aspectul general benefic al vaccinului, foarte multe persoane din cauza convingerilor religioase sau a stării de sănătate nu pot recurge la măsura vaccinării și prin urmare sunt excluse de la toate activitățile sportive, culturale, sociale permise de hotărârea de guvern.

”De asemenea, la momentul adoptării hotărârii, salariul mediu net în România era de aproximativ 3.500 de lei fără să vorbim de venitul minim pe economie și de faptul că există persoane care nu au nici măcar acest venit.

Or, efectuarea unui test RT-PCR sau a unui test antigen rapid trebuie să se realizeze la un laborator medical care să certifice exactitatea rezultatului testului și cum aceste teste nu sunt gratuite foarte multe persoane nu vor avea posibilitatea financiară să efectueze acest test și prin urmare vor fi nevoite să recurgă la vaccin care este gratuit pentru a putea participa la aceste activități”, se mai spune în motivare.

HG înseamnă constrângeri

Potrivit documentului, constrângerea pe calea unei hotărâri de guvern cu măsuri provizorii reluate prin alte hotărâri de guvern de prelungire a acestor măsuri conduce la permanentizarea acestei situații și la înlocuirea unei legi în acest sens cu o hotărâre de guvern care să ia măsuri privitoare la obligativitatea vaccinării populației.

”Totodată, nu există nici un studiu care să conducă la concluzia necesității instituirii acestor măsuri suplimentare de excludere și la lipsa oricărei importanțe a faptului că un număr mare de persoane a făcut boala și este imunizată prin efectul bolii”, mai cred judecătorii clujeni.

Vaccinarea nu garantează că persoanele nu poartă virusul

Vaccinarea, deși este în măsură să contribuire la creșterea imunității persoanelor vaccinate, nu poate garanta așa cum nu pot garanta nici testele de tipul RT-PCR sau testul antigen în mod cu totul cert că persoanele respective nu sunt purtătoare al virusului SARS COV2.

”Abuzul de drept este reliefat de  articolul 1 pct. 7 din anexa 3 contrazicând din nou scopul acestor dispoziții pentru că și în ipoteza existenței unui test negativ persoanele trebuie să se vaccineze la intrarea în incintă unde se desfășoară activitățile sportive.

Vaccinul, efecte negative

Vaccinarea așa cum arată chiar hotărârea de guvern are relevanță doar în ipoteza în care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, or impunerea vaccinării la intrarea în incinta arenei sportive poate fi periculoasă pentru viața și sănătatea acestor persoane, deoarece în anumite situații vaccinul poate avea și efecte negative amplificate de atmosfera competiției sportive la care participă acești spectatori vaccinați la intrarea în incintă”, mai arată judecătorii CA Cluj.

Un alt aspect în care drepturile și libertăților persoanelor sunt încălcate îl constituie activitatea de la art. 1 pct. 27 din anexa 3 unde festivitățile prilejuite de terminarea anului școlar au loc cu participarea personalului didactic, al elevilor și al însoțitorilor.

Condiționări, nerealiste

”Or, elevii pot fi însoțiți de părinți, bunici sau rude apropiate cum ar fi frații acestora cu care de obicei locuiesc sau în cazul copiilor chiar învaţă la aceeaşi şcoală și care pentru a participa la o ocazie unică în viață pentru sărbătorit sunt nevoiți fără nicio justificare să se vaccineze, să facă un test RT-PCR care pentru un copil poate fi invaziv și traumatizant sau să facă un test antigen rapid, sau  să se afle în perioada între a 15 și a 90 zi ca urmare a infectării cu SARS COV 2.

Cu excepția ultimei situații toate aceste condiționări sunt nerealiste și superflue întrucât se referă la persoane apropiate care locuiesc împreună cu copii de regulă și pentru care  participarea ar trebui permisă fiind o situație mai gravă înghesuirea acestor părinți şi frați la poartă decât permiterea accesului cu asigurarea distanțării și a măștii de protecție”, se subliniază în motivare.

De altfel, și operatorii economici și organizatorii de astfel de evenimente sociale sunt îndemnați să ocupe capacitatea maximă a spațiului deţinut dar cu condiția ca toate persoanele să fie vaccinate.

Clienții, opriți în restaurante de chelneri

”Dacă acest lucru s-ar întâmpla ,persoanele nevaccinate ar fi oprite de portari sau chelneri, deci de niște persoane care nu desfășoară o funcție publică să intre in locuri unde se desfășoară activități publice, în scopul maximizării eficienței economice a operatorilor economici.

Aceste prevederi sau practici aparent neutre dezavantajează și discriminează persoanele nevaccinate care la acest moment sunt majoritatea populației țării”, opinează judecătorii clujeni.

Restrângerea drepturilor cetățenilor

Dispozițiile din HG nu sunt conforme cu Ordonanța 137/2020 şi cu Legea 55/2020 deoarece încalcă limitele competenței prevăzute de lege, precum și drepturile și libertățile cetățenilor, stabilind cu exces de putere alte măsuri pentru asigurarea rezilienței comunităților și pentru diminuarea impactului de risc decât cele la care se referă legea realizând o restrângere nejustificată a drepturilor cetățenilor prin depășirea scopului urmărit și propus de protejare a sănătății populației, stabilind discriminatoriu și cu atingerea drepturilor sau libertăților cetățenilor ,activități la care pot participa doar o anumită categorie de cetățeni stabilind măsuri care nu sunt proporționale întrucât urmăresc substituirea prin hotărârea de guvern a unei legi privind obligativitatea vaccinării.

”Chiar dacă nu menționează expres obligativitatea tuturor persoanelor la vaccinare, hotărârea de guvern discriminează fără a fi necesar în scopul asigurării sănătății populației prin dezavantajarea categoriei persoanelor nevaccinate care aşa cum s-a arătat mai sus reprezintă majoritatea populației României”, mai scrie în motivare instanței.

CA Cluj a anulat dispoziții

Prin urmare, Curtea de Apel Cluj anulează dispozițiile ce încalcă dreptul cetățenilor de a lua parte în condiții de egalitate la activități și de a avea acces la toate locurile și folosinței destinate, ”arătând că aceste dispoziții discriminatorii nu sunt justificate obiectiv de un scop legitim atât timp cât există metode de atingere a scopului asigurării sănătății populației prevăzute chiar în actul administrativ normativ atacat care ar fi suficiente să asigure scopul propus”.

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Publicat

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.

Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.

„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.

Care sunt simptomele bolii?

Printre simptomele specifice babesiozei se numără:

  • febra mare
  • slăbiciunea
  • anemia severă
  • icterul
  • în stadii avansate, insuficiența renală

Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.

Măsuri de prevenție

Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:

  • Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
  • Verificarea zilnică a blănii câinelui;
  • Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
  • Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.

Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Publicat

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.

Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.

Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.

„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.

Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.

Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj anunță măsuri DRASTICE pentru derby-ul cu „U” Cluj: Nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați

Publicat

cfr

În contextul tensiunilor de după ultimul derby dintre CFR și „U” Cluj, clubul din Gruia anunță o serie de măsuri speciale pentru derby-ul cu Universitatea Cluj, programat sâmbătă, 3 mai 2025.

Decizia vine după incidentele repetate din confruntările directe, soldate cu distrugeri, amenzi, plăți întârziate și agresiuni asupra suporterilor. Reprezentanții clubului clujean transmit că „s-au săturat ca Gruia să devină ținta violenței și batjocurii”, punând pe primul plan siguranța fanilor proprii.

„Un derby înseamnă, fără dubiu, o confruntare intensă, o dorință arzătoare pentru triumf și un prilej de sărbătoare, mai ales dacă ne referim la un meci între două echipe din același oraș. În ultimele derby-uri de Cluj, însă, am ajuns la spitalizări, daune materiale și morale, dosare penale și procese în instanță.

„Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor”

Ceea ce pentru fanii Universității înseamnă divertisment, pentru clubul nostru înseamnă pierderi: distrugerea bannerelor publicitare, distrugerea scaunelor și băilor, ceea ce a necesitat multiple reparații pentru care clubul U Cluj și-a asumat responsabilitatea și angajamentul că le va plăti (semnând și o tranzacție). Din păcate plata, parțială, s-a realizat doar ieri, 28 aprilie 2025, după acționarea în instanță, la o distanță de opt luni și, deloc surprinzător, cu doar cinci zile înaintea unui nou meci direct.

Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor, a distrugerii și a batjocurii, și nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați și ridicați mereu de pe scaunele lor. Ne-am săturat, în egală măsură, și de promisiunile repetate ale clubului oaspete legate de oferirea biletelor în inelul superior, garanții care anunțau „deschidere” și „bună colaborare”, ajungând ca, în ultimul duel direct, să se folosească de o serie de tertipuri pentru a-i încurca pe suporterii noștri din a urmări derby-ul Clujului din zona promisă”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.

Acces restricționat la bilete

Accesul la bilete pentru meciul cu „U” Cluj de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu va fi restricționat și condiționat. Astfel, doar suporterii CFR care au fost prezenți la semifinala Cupei României cu Farul își vor putea achiziționa tichete, iar abonații pot cumpăra câte un bilet suplimentar pentru alți fani.

Universitatea Cluj va primi un număr de 1.158 de bilete în Peluza 1, sectoarele 27 și 28, iar însemnele clubului oaspete vor fi permise strict în aceste zone.

„În baza acestor fapte, invocând mai ales ultima noastră confruntare directă ajunsă și în presa internațională, clubul nostru a luat o decizie care, deși va fi profund contestabilă, este singura care poate asigura siguranța suporterilor noștri.

Cine va putea cumpăra bilete pentru derby-ul Clujului?

Astfel, la meciul de sâmbătă, 3 mai, cu U Cluj, biletele vor fi vândute în acest mod:

  • suporterii noștri, care și-au cumpărat bilet cu valoare la meciul cu Farul Constanța din semifinalele Cupei României și l-au scanat la turnicheți, își pot achiziționa bilete, pe aceleași locuri, și la meciul cu U Cluj. Cei care și-au achiziționat bilete online vor primi un email, pe aceeași adresă folosită în momentul achiziției, prin care pot finaliza plata. Cei care și-au achiziționat bilete de la casele din Gruia vor trebui să prezinte fizic biletul, tot la casierie, pentru a-și putea cumpăra bilet la derby, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00.
  • abonații și deținătorii de pachete de play-off pot cumpăra de la case câte un bilet pentru alți suporteri CFRiști, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00. Acest lucru se aplică celor care au plătit pentru un abonament sau pentru un pachet de play-off în acest sezon.
  • în semn de reciprocitate, clubul nostru va oferi galeriei U Cluj un procent similar cu cel oferit nouă în meciul tur din play-off (proporțional cu capacitatea stadionului nostru), în Peluza 1, în sectorul 28 și, parțial, în sectorul 27, însumând un număr de 1158 de bilete. Tot din rațiuni de siguranță, fularele și însemnele clubului oaspete vor fi permise exclusiv în aceste două sectoare, fiind interzise în restul stadionului”, au mai transmis cei de la CFR Cluj.

Prețurile biletelor

Prețurile biletelor pentru meciul cu U Cluj:

  • ⁠ ⁠Peluză – 35 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 2 – 40 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 1 – 45 lei
  • ⁠ ⁠VIP B – 150 lei
  • ⁠ ⁠Sky Lounge – 280 lei
  • ⁠ ⁠Business Lounge – 580 lei

„În fața oricărei rivalități și a oricăror rațiuni financiare, siguranța suporterilor noștri va fi mereu pusă pe primul loc”, au mai arătat reprezentanții clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incidentul de la Huedin s-a petrecut pe șantierul căii ferate. Cei doi copii care au murit aveau doar 4 și 6 ani

Publicat

Momente de coșmar la Huedin, după ce doi băieți de 4 și 6 ani au murit înecați într-o groapă cu apă aflată pe un șantier feroviar de pe strada Fildului.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 aprilie, iar în ciuda intervenției rapide a echipajelor medicale, micuții nu au mai putut fi salvați. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.

„În data de 29 aprilie, în jurul orei 16:40, Poliția orașului Huedin a fost sesizată cu privire la faptul că doi minori ar fi căzut într-o groapă cu apă (canal) aflată în incinta unui șantier amenajat pentru lucrări la sectorul de cale ferată, situat pe strada Fildului din localitate.

La fața locului intervin echipaje medicale pentru acordarea asistenței de specialitate celor doi minori, identificați ca fiind 2 băieți de 4, respectiv 6 ani.

Cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul și pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

În pofida manevrelor de resuscitare aplicate de echipajele specializate, cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul ambilor minori la fața locului”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate