Connect with us

EVENIMENT

„Cursă etică” de prins șoareci. Sfaturile unui clujean pentru iubitorii de animale și reacțiile lor: Aveți prea mult timp liber

Publicat


314464562 10228081233647308 4299415240566739780 n

Un bărbat a făcut o postare pe un grup de iubitori de animale din Cluj în care a prezentat cazul unui șoarece de casă (Mus musculus), capturat de către o cunoștință folosind o „cursă etică” instalată în cămara de alimente, cu scopul de a încuraja oamenii să nu mai brutalizeze animalele nedorite. Șoarecele a fost prins viu, fără să fie rănit, i s-au asigurat apă și hrană, iar dimineața următoare a fost eliberat în natură, aproape de casă.

„Cu toții am învățat de la părinți și bunici cum că rozătoarele ar fi o pacoste care trebuie eliminată. Mulți dintre noi perpetuează această tradiție oribilă, folosind în general capcane care îi omoară în cele mai groaznice chinuri (de exemplu, cele cu lipici).

Din fericire, există soluții mult mai rezonabile pentru ambele părți implicate: oameni și rozătoare. Cel mai important pas este acela de a le captura fără a le omorî sau răni. Pe piață au început să apară curse de acest tip (se numesc „etice” în engleză, din păcate în română încă nu pare să se fi adoptat termenul).

De asemenea, există tot felul de tutoriale interesante pe YouTube despre cum să confecționezi așa ceva singur acasă. E nevoie de atenție și implicare, o astfel de cursă trebuie verificată de mai multe ori pe zi, pentru că nu vrem ca animalul să moară de foame sau sete. Se poate folosi chiar și un webcam pentru supraveghere. Iar odată găsit, animalul trebuie eliberat în cel mai scurt timp posibil”, informează acesta.

Repunerea în teritoriu: ce (nu) trebuie făcut

Următorul pas menționat este eliberarea șoarecelui. Potrivit spuselor sale, deoarece șoarecii s-au adaptat destul de mult traiului urban-rural, dacă sunt eliberați foarte departe, în pustietate, vor fi puși din nou în pericol.

„Degeaba i-am mai cruțat dacă ulterior i-am dus într-un loc nefamiliar, unde sunt șanse minime pentru a găsi alte exemplare din aceeași specie pentru a se putea reproduce. Sigur, hrană vor găsi cam oriunde, dar nu e singurul criteriu de luat în considerare.

Mai mult, dacă e o femelă cu pui mici și o relocăm departe de cuib, puii ei nu vor putea supraviețui în lipsa mamei. Desigur, se poate întâmpla să reintre în casă odată ce i-am eliberat. Îi prindem și-i relocăm iar, de câte ori este nevoie”, adaugă bărbatul.

314986793 452563680337279 4058792649284808738 n

captură de ecran – bărbatul a postat un videoclip cu eliberarea șoarecelui

Omul nu e singura specie de pe planetă

Acesta a punctat, astfel, că este posibil ca oamenii să se ferească de șoareci fără să îi ucidă.

„Soluții sunt. Nu există animale <<folositoare>> și <<dăunătoare>>, e un concept învechit, dezvoltat în agricultură. Omul nu e singura specie de pe planetă, mai sunt și altele care au nevoie de hrană și adăpost, care vor pur și simplu să trăiască, și nu avem voie să le luăm acest drept”, conchide iubitorul de animale.

Controverse în comentarii: „Ați luat-o razna de tot”

Cu toate acestea, postarea cu scop educativ a generat controverse în secțiunea de comentarii.

„Este de speriat dacă am început să iubim șobolanii și șoarecii. Să îmi fac perucă? Poate mă umplu de păduchi și nu aș vrea să le fac rău. Tot ființe sunt”, a contraargumentat un utilizator, ironic, după ce un altul a comentat că oamenii au „luat-o razna”.

Drept răspuns, autorul postării a punctat că există și alte animale în afară de câinii și pisicile care acoperă 99% din conținutul de pe grupul Protecției Animalelor, sugerând că nu doar cele de companie trebuie protejate.

315079618 1137547346967444 8782772696353679727 n

șoarece capturat și eliberat în același mod de un utilizator din comentarii

Oameni revoltați de eliberarea șoarecilor lângă casă: „Unii zău că aveți mintea prea odihnită”

Aceeași persoană a întrebat: „Nu înțeleg de ce să îl prinzi dacă tot lângă casă îl lași liber. El intră iar în casă, tu îl prinzi din nou și îi dai drumul lângă casă, din nou?”.

„Așa se face eliberarea ca la carte, recomandată de specialiști în conservarea faunei. Puteți să-i lăsați și mai departe de casă, vor alege probabil alte locuri de activitate și nu se vor mai întoarce la dvs. Dacă nu i-ați omorât, deja ați făcut un mare bine. Mulțumesc”, a răspuns bărbatul.

„Voi ori aveți mult timp liber, ori nu prea aveți o viață, zău! Idealul nostru în viață este să stăm să vânăm șoareci și să îi eliberăm în curte pentru ca apoi să îi prindem iar… Pe bune? Unii oameni mai au și o viață! Mi se pare uman să nu-l ucizi dacă există alte metode de a-l captura, dar în privința restului de recomandări, unii zău că aveți mintea prea odihnită!”, a comentat un utilizator deranjat de sfaturile autorului.

„Nu e obligatoriu să faceți tot ce am scris acolo. Sunt doar recomandări. Dacă nu i-ați omorât, e cel mai important”, a răspuns el, urmând ca utilizatorul în cauză să spună că a realizat că a lăsat un comentariu cam acid și că apreciază blândețea cu care i-a răspuns.

Bărbatul a primit multe alte comentarii de la persoane cărora nu li se pare normal ca șoarecii să fie eliberați tot lângă casă, deoarece viteza lor de reproducere este mare și vor crea și mai multe probleme. Ca în comentariul precedent, el a punctat că se pot elibera și mai departe de casă și că cel mai important e să nu fie răniți sau omorâți.

315151086 855713288909981 7661938618697817029 n

un alt șoarece capturat și eliberat în același mod de un clujean

Iubitori de animale care au empatizat cu recomandările: „Mi-ai schimbat viziunea”

Alți clujeni au arătat interes față de postare, lăsând comentarii încurajatoare sau cerând mai multe informații pentru a putea captura, la rândul lor, șoarecii nedoriți fără să îi rănească.

„De unde e luată cușca?”, a întrebat cineva.

Bărbatul a lăsat un link către o cușcă de prins șoareci, cu mențiunea că există pe mai multe dimensiuni. Altcineva a spus că astfel de cuști se găsesc și la magazinele mari de bricolaj din oraș, unde dimensiunile sunt variante, iar prețurile oscilează între 8 și 10 lei.

„Așa postare bună nu am mai văzut demult, mi-ai schimbat viziunea asupra lor și ai dreptate, orice vietate merită să trăiască”, a precizat un clujean.

„Ați procedat exact cum este normal și firesc. Așa ar trebui să gândim toți”, a spus un altul.

„Este prea mult pentru mentalitatea românului”, a sugerat un clujean, referitor la comoditatea și lipsa de empatie a românilor în ceea ce privește bunăstarea animalelor.

Alții au trimis poze și videoclipuri cu șoareci prinși în același mod.

„Și noi procedăm la fel, le dăm drumul în capătul grădinii, poate au și ei familie”, a comentat un iubitor de animale.

Până în prezent, postarea a strâns 600 de reacții, aproape 200 de comentarii și peste 100 de distribuiri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

Publicat

bere

Mai mare rușinea! Consumul de bere la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008, în ciuda unei creșteri de 13% în 2024 față de anul precedent.

Specialiștii consideră că puterea scăzută de cumpărare a populației reprezintă unul dintre principalii factori care au dus la această situație.

Conform datelor furnizate de Asociația Berarii României, piața berii s-a stabilizat în 2024 ușor peste pragul de 15 milioane de hectolitri, după trei ani consecutivi de scădere. În perioada 2005-2023, producția de bere a avut o evoluție relativ constantă, cu o medie de 16,6 milioane de hectolitri, atingând vârful de 20,2 milioane de hectolitri în 2008.

Ne facem de RÂS! Consumul de BERE la draft în România rămâne sub nivelul înregistrat în perioada de vârf din 2008

„Evenimentele sportive din 2024 au contribuit la creșterea segmentului de bere la draft, însă încă suntem sub vârful pe care l-am avut în perioada de glorie”, a declarat marți Constantin Bratu, directorul general al Asociației Berarii României, într-o conferință de presă, conform Gândul.

La 2-3 ani după pandemie, consumul de bere în sectorul HoReCa nu și-a revenit din cauza scumpirilor generate de creșterile succesive de accize și de inflație. Bratu consideră că, pe lângă creșterea puterii de cumpărare, este necesară și o schimbare de mentalitate a românilor privind locul de consum al berii.

Un aspect pozitiv îl reprezintă faptul că producătorii locali de bere asigură peste 97% din consumul național prin producția internă. În schimb, exporturile de bere ale României au scăzut cu 20% în 2024 față de anul anterior, reprezentând doar 2,2% din producția internă.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

Dobânzi împrumut stat

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.

Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.

„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”

Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produ­ce durere în eco­no­mie.

Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.

Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.

„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”

Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.

În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.

Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.

Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

CULTURA

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

De

Tradiții de Paști în Cluj

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.

”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.

Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.

Țesărura, o ”taină” a casei

De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.

Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate