Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

„Cursă etică” de prins șoareci. Sfaturile unui clujean pentru iubitorii de animale și reacțiile lor: Aveți prea mult timp liber

Publicat


314464562 10228081233647308 4299415240566739780 n

Un bărbat a făcut o postare pe un grup de iubitori de animale din Cluj în care a prezentat cazul unui șoarece de casă (Mus musculus), capturat de către o cunoștință folosind o „cursă etică” instalată în cămara de alimente, cu scopul de a încuraja oamenii să nu mai brutalizeze animalele nedorite. Șoarecele a fost prins viu, fără să fie rănit, i s-au asigurat apă și hrană, iar dimineața următoare a fost eliberat în natură, aproape de casă.

„Cu toții am învățat de la părinți și bunici cum că rozătoarele ar fi o pacoste care trebuie eliminată. Mulți dintre noi perpetuează această tradiție oribilă, folosind în general capcane care îi omoară în cele mai groaznice chinuri (de exemplu, cele cu lipici).

Din fericire, există soluții mult mai rezonabile pentru ambele părți implicate: oameni și rozătoare. Cel mai important pas este acela de a le captura fără a le omorî sau răni. Pe piață au început să apară curse de acest tip (se numesc „etice” în engleză, din păcate în română încă nu pare să se fi adoptat termenul).

De asemenea, există tot felul de tutoriale interesante pe YouTube despre cum să confecționezi așa ceva singur acasă. E nevoie de atenție și implicare, o astfel de cursă trebuie verificată de mai multe ori pe zi, pentru că nu vrem ca animalul să moară de foame sau sete. Se poate folosi chiar și un webcam pentru supraveghere. Iar odată găsit, animalul trebuie eliberat în cel mai scurt timp posibil”, informează acesta.

Repunerea în teritoriu: ce (nu) trebuie făcut

Următorul pas menționat este eliberarea șoarecelui. Potrivit spuselor sale, deoarece șoarecii s-au adaptat destul de mult traiului urban-rural, dacă sunt eliberați foarte departe, în pustietate, vor fi puși din nou în pericol.

„Degeaba i-am mai cruțat dacă ulterior i-am dus într-un loc nefamiliar, unde sunt șanse minime pentru a găsi alte exemplare din aceeași specie pentru a se putea reproduce. Sigur, hrană vor găsi cam oriunde, dar nu e singurul criteriu de luat în considerare.

Mai mult, dacă e o femelă cu pui mici și o relocăm departe de cuib, puii ei nu vor putea supraviețui în lipsa mamei. Desigur, se poate întâmpla să reintre în casă odată ce i-am eliberat. Îi prindem și-i relocăm iar, de câte ori este nevoie”, adaugă bărbatul.

314986793 452563680337279 4058792649284808738 n

captură de ecran – bărbatul a postat un videoclip cu eliberarea șoarecelui

Omul nu e singura specie de pe planetă

Acesta a punctat, astfel, că este posibil ca oamenii să se ferească de șoareci fără să îi ucidă.

„Soluții sunt. Nu există animale <<folositoare>> și <<dăunătoare>>, e un concept învechit, dezvoltat în agricultură. Omul nu e singura specie de pe planetă, mai sunt și altele care au nevoie de hrană și adăpost, care vor pur și simplu să trăiască, și nu avem voie să le luăm acest drept”, conchide iubitorul de animale.

Controverse în comentarii: „Ați luat-o razna de tot”

Cu toate acestea, postarea cu scop educativ a generat controverse în secțiunea de comentarii.

„Este de speriat dacă am început să iubim șobolanii și șoarecii. Să îmi fac perucă? Poate mă umplu de păduchi și nu aș vrea să le fac rău. Tot ființe sunt”, a contraargumentat un utilizator, ironic, după ce un altul a comentat că oamenii au „luat-o razna”.

Drept răspuns, autorul postării a punctat că există și alte animale în afară de câinii și pisicile care acoperă 99% din conținutul de pe grupul Protecției Animalelor, sugerând că nu doar cele de companie trebuie protejate.

315079618 1137547346967444 8782772696353679727 n

șoarece capturat și eliberat în același mod de un utilizator din comentarii

Oameni revoltați de eliberarea șoarecilor lângă casă: „Unii zău că aveți mintea prea odihnită”

Aceeași persoană a întrebat: „Nu înțeleg de ce să îl prinzi dacă tot lângă casă îl lași liber. El intră iar în casă, tu îl prinzi din nou și îi dai drumul lângă casă, din nou?”.

„Așa se face eliberarea ca la carte, recomandată de specialiști în conservarea faunei. Puteți să-i lăsați și mai departe de casă, vor alege probabil alte locuri de activitate și nu se vor mai întoarce la dvs. Dacă nu i-ați omorât, deja ați făcut un mare bine. Mulțumesc”, a răspuns bărbatul.

„Voi ori aveți mult timp liber, ori nu prea aveți o viață, zău! Idealul nostru în viață este să stăm să vânăm șoareci și să îi eliberăm în curte pentru ca apoi să îi prindem iar… Pe bune? Unii oameni mai au și o viață! Mi se pare uman să nu-l ucizi dacă există alte metode de a-l captura, dar în privința restului de recomandări, unii zău că aveți mintea prea odihnită!”, a comentat un utilizator deranjat de sfaturile autorului.

„Nu e obligatoriu să faceți tot ce am scris acolo. Sunt doar recomandări. Dacă nu i-ați omorât, e cel mai important”, a răspuns el, urmând ca utilizatorul în cauză să spună că a realizat că a lăsat un comentariu cam acid și că apreciază blândețea cu care i-a răspuns.

Bărbatul a primit multe alte comentarii de la persoane cărora nu li se pare normal ca șoarecii să fie eliberați tot lângă casă, deoarece viteza lor de reproducere este mare și vor crea și mai multe probleme. Ca în comentariul precedent, el a punctat că se pot elibera și mai departe de casă și că cel mai important e să nu fie răniți sau omorâți.

315151086 855713288909981 7661938618697817029 n

un alt șoarece capturat și eliberat în același mod de un clujean

Iubitori de animale care au empatizat cu recomandările: „Mi-ai schimbat viziunea”

Alți clujeni au arătat interes față de postare, lăsând comentarii încurajatoare sau cerând mai multe informații pentru a putea captura, la rândul lor, șoarecii nedoriți fără să îi rănească.

„De unde e luată cușca?”, a întrebat cineva.

Bărbatul a lăsat un link către o cușcă de prins șoareci, cu mențiunea că există pe mai multe dimensiuni. Altcineva a spus că astfel de cuști se găsesc și la magazinele mari de bricolaj din oraș, unde dimensiunile sunt variante, iar prețurile oscilează între 8 și 10 lei.

„Așa postare bună nu am mai văzut demult, mi-ai schimbat viziunea asupra lor și ai dreptate, orice vietate merită să trăiască”, a precizat un clujean.

„Ați procedat exact cum este normal și firesc. Așa ar trebui să gândim toți”, a spus un altul.

„Este prea mult pentru mentalitatea românului”, a sugerat un clujean, referitor la comoditatea și lipsa de empatie a românilor în ceea ce privește bunăstarea animalelor.

Alții au trimis poze și videoclipuri cu șoareci prinși în același mod.

„Și noi procedăm la fel, le dăm drumul în capătul grădinii, poate au și ei familie”, a comentat un iubitor de animale.

Până în prezent, postarea a strâns 600 de reacții, aproape 200 de comentarii și peste 100 de distribuiri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Cămașa de Paști, cusută pe ascuns. Tradiții și obiceiuri de Sărbători în satele clujene

Publicat

De

Camașă de Paști cusută în satele clujene

Nu era sărbătoare însemnată în decursul anului la care fetele să nu îmbrace cămăși noi, cusute de ele în șezătoare sau acasă, pe furiș, departe de ochii celorlalte.

Astfel, pe toată durata postului, femeile torceau, ţeseau și coseau, deoarece era credinţa că de Înviere fiecare om trebuie să aibă haine noi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Cămașa de Paști, cusută pe ascuns. Tradiții și obiceiuri de Sărbători în satele clujene

„Modelul cusut pe cămașă era un mare secret și, totodată, o competiție între fete, în alegerea celui mai frumos, dar pe care să nu-l aibă nimeni”, spune Leontina Drânda din Măguri-Răcătău, județul Cluj.

Așa că, de cele mai multe ori, cusătura cămășii era atent gândită și lucrată. Fata cosea pe ascuns, ca să nu-i fure cineva modelul, ca la biserică și la joc, mai ales de Paști, cămașa ei să fie cea mai frumoasă.

Având în vedere obiceiul ca de Înviere să ai haine noi, se mai spunea despre Paşti: „Paştile falnice, tot în coji de ouă şi-n cămeşe nouă!”, conform specialiștilor de la CJCPCT Cluj.

FOTO: Detaliu cămașă – Răchițele, jud Cluj, Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Mii de clujeni au luat lumină în noaptea de Înviere și au cântat ”Hristos a Înviat!”. Cei mai mulți, la Catedrală

Publicat

De

Hristos

Mii de credicioși ortodocși au luat lumină în noaptea de Înviere la Catedrala Mitropolitană, dar și de la bisericile de cartier din Cluj-Napoca și au cântat ”Hristos a Înviat”, celebrând Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Cei mai mulți dintre ei au fost prezenți în fața Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca unde au asistat la slujba oficiată în aer liber de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

La miezul nopții, credicioșii au luat lumina sfântă chiar de la mitropolit, care, cu câteva ore mai devreme, a fost după ea la Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj unde a aterizat avionul care a adus-o tocmai din Ierusalim, după care, cu lumânări și candele aprinse în mâini, au înconjurat biserica, în frunte cu IPS Andrei și preoții care îl însoțeau.

Hristos a Înviat!

Hristos

Clujenii prezenți au cântat ”Hristos a Înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând”, celebrând Învierea Mântuitorului Isus Hristos.

Duminică dimineață, de la ora 9, mitropolitul Andrei va oficia slujba de Liturghie de Paști unde va citi Pastorala intitulată ”Iubirea adevărată este jertfelnică”.

Sursa video principal: Radio Renașterea

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului pentru Florin Piersic: Să-i dea Dumnezeu sănătate, să se facă bine

Publicat

De

mitropolit Andrei

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, a transmis, sâmbătă, un mesaj pentru actorul Florin Piersic, care este internat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca.

”Să-i dea Dumnezeu sănătate să se facă bine, să mai poată merge la Ierusalim”, a spus mitropolitul Clujului.

Florin Piersic își va petrece Paștile în Institutul Inimii.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Dinamo București scoate un egal pe Cluj Arena în fața lui ”U” Cluj, scor 3-3

Publicat

U dinamo

Dinamo București smulge, sâmbătă seara, un egal pe Cluj Arena în fața ”U” Cluj, scor 3-3, după un meci plin de răsturnări de situație din play-out-ul Superligii de fotbal.

Clujenii au deschis scorul în prima repriză prin Popa în minutul 6, Dinamo a egalat prin Bani în minutul 37, după care a preluat avantajul în repriza a doua, când Milanov a marcat în minutul 48.

”Șepcile roșii” au egalat prin Oancea în minutul 61, după care dinamoviștii au înscris prin Pavicic în minutul 87, iar clujenii au egalat prin Bic în minutul 90+1.

Meciul a avut 8 minute de prelungiri dictate de arbitrul de centru, Szabolcs Kovacs.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax