Connect with us
Advertisement
Advertisement

ECONOMIE

Cum vor fi prezentate unele produse pe rafturi din 2023. Noi REGULI. Ce se SCHIMBĂ

Publicat


supermarket alimente pixabay

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a luat în discuție modalitatea în care se vor aplica noi reguli privind unele produse alimentare, scrie Alba24.ro.

Potrivit articolului 6 din Legea nr. 307/2022, produsele lactate autentice vor fi separate la raft în magazine de cele ce conțin adaosuri de alte grăsimi sau proteine.

ANSVSA a propus membrilor Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) să adopte o conduită practică pentru aplicarea prevederilor acestui articol, în funcție de modelul propriu de organizare, dar în conformitate cu spiritul și scopul urmărit de lege.

Măsura propusă nu este restrictivă și poate fi aplicată gradual, în primă fază în magazinele din orașele reprezentative și apoi extinsă la nivel național, anunță ANSVSA. Acest proiect pilot urmează să fie folosit și ca studiu de caz pentru emiterea legislației secundare de aplicare a legii, în scopul emiterii unor norme metodologice cât mai clare și mai facile de implementat.

Urmează ca, după elaborarea și aprobarea normelor metodologice și a ghidului de definiții și termeni folosiți în industria laptelui, ANSVSA să efectueze controale tematice pentru verificarea respectării prevederilor legii.

Noua lege a laptelui. Ce se schimbă

Articolul 6 din Legea laptelui și a produselor lactate nr.307/2022:

– Produsele pe bază de lapte cu adaos de alte grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se comercializează într-un spațiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate față de laptele și produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conținutului acestor produse.

– Prevederile se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.

– Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

– Orice neconformitate depistată de autoritățile competente de control este notificată direct operatorului economic sub a cărui denumire se comercializează produsul alimentar; dacă operatorul nu are sediul în România, notificarea se face importatorului sau distribuitorului produselor alimentare provenite din Uniunea Europeană.

– În cazul modificării informațiilor de pe etichetă de către comerciant, acesta va fi sancționat în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Aceeași lege prevede că denumirea sub care este vândut alimentul trebuie să corespundă naturii, genului, speciei, sortimentului sau proprietăților alimentului ori materiilor prime utilizate în fabricație.

Potrivit ANSVSA, se interzice folosirea denumirilor reglementate legislația europeană, pe eticheta produselor finite, inclusiv mâncăruri, produse de patiserie și de pizzerie, de fast-food, de cofetărie, produse culinare din alimentația publică, care au în compoziția lor ingrediente ce nu se încadrează în definițiile laptelui și ale produselor lactate. În cazul în care produsul finit conține amestecuri de lapte și produse lactate cu produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, se va menționa pe etichetă procentul acestora.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Emil Boc a mai premiat o clujeancă de 100 de ani. Mesajul primarului

Publicat

boc

Primarul Emil Boc a premiat-o pe Iolanda Vass, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 ani, clujeanca centenară despre care Cluj24 a scris aici.

”Am avut plăcerea unei întâlniri deosebite în care am vorbit despre ce înseamnă o viață trăită bine, despre profesie și familie, despre cum avem grijă de noi, de sănătate și suflet.

Doamna Iolanda Vass a împlinit vârsta specială de 100 ani. Cu acest prilej am oferit, în numele comunității, un premiu reprezentat de suma de 2000 lei, un coș de bunătăți, flori și o diplomă aniversară.

Model pentru clujeni

Îi transmit încă o dată La mulți ani, zile frumoase și vă doresc tuturor să ajungeți la această frumoasă vârstă!”, a transmis Boc, care i-a spus sărbătoritei că este ”un model pentru toți clujenii”.

Fostă profesoară de matematică, Iolanda Vass s-a pensionat în anul 1981

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Șase pentru Consiliul Județean Cluj. Cine sunt candidații pentru funcția de președinte al CJ

Publicat

De

Finanțare nerambursabilă de la CJ Cluj pentru sute de entități

Un număr de șase candidați și-au depus dosarele pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit Biroului Electoral Județean (BEJ) Cluj au fost admise următoarele candidaturi:

Alin Tișe (PNL)

Alexandru Cordoș (PSD)

Adrian Oros (Alianța Dreapta Unită – ADU)

Csoma Botond (UDMR)

Eugen Cristian Șipoș (AUR)

Florian Alexandru Nicula (SOS)

Zece liste de candidați pentru CJ Cluj

De asemenea, următoarele formațiuni politice au depus liste de candidați pentru Consiliul Județean Cluj: PNL, PSD, ADU, UDMR, AUR, Partidul Alternativa Dreaptă, PUSL, Reper, SOS, PRM.

Scrutinul pentru locale se desfășoară într-un singur tur.

Campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în data de 10 mai 2024, ora 00:00, și se încheie în data de 8 iunie 2024, ora 07:00 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024, respectiv în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 07:00 pentru  alegerile locale din anul 2024.

Alegerile comasate – europarlamentare și locale – vor avea loc duminică, 9 iunie, între orele 7-21.

Citește mai departe

EVENIMENT

Zece pentru Primăria Cluj-Napoca. Cine sunt candidații pentru funcția de primar

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca

Zece candidați s-au înscris în lupta electorală pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 9 iunie.

Potrivit dosarelor admise de către Biroul Electoral Municipal (BEM) Cluj-Napoca, cei zece candidați sunt următorii:

Emil Boc (PNL)

Aurelia Cristea (PSD)

Viorel Băltărețu (Alianța Dreapta Unită – ADU)

Olah Emese (UDMR)

Călin Cozma (AUR)

Ramona-Victoria Strugariu (REPER)

Sorin Valeriu Naș (SOS)

Dan-Mihai Iacob (PUSL)

Sabin Sărmaș (independent)

Sorin Virgil Vamoș (independent)

Liste pentru Consiliul Local

În ceea ce privește Consiliul Local Cluj-Napoca, au depus liste de candidați partidele PNL, PSD, ADU, UDMR, AUR, Reper, PUSL, SOS și PRM, dar și-a depus candidatura și independentul Sorin Virgil Vamoș.

Scrutinul pentru locale se desfășoară într-un singur tur.

Campania electorală pe posturile de radio și de televiziune, publice și private, începe în data de 10 mai 2024, ora 00:00, și se încheie în data de 8 iunie 2024, ora 07:00 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024, respectiv în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 07:00 pentru  alegerile locale din anul 2024.

Alegerile comasate – europarlamentare și locale – vor avea loc duminică, 9 iunie, între orele 7-21.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Bătăuși în Săptămâna Mare la Cluj. Un bărbat a fost arestat, altul plasat sub control judiciar pentru 60 de zile

Publicat

bătăuși cu catuse la miini bun

Polițiștii clujeni au rezolvat cazurile a doi bătăuși care au fost acuzați de lovire în Săptămâna Mare și au suportat rigorile legii. Astfel, în primul caz, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au dispus, vineri, măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 37 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de lovire sau alte violențe.

În cursul zilei de 1 mai a.c., în jurul orei 18.20, echipajele de poliție au fost sesizate despre un conflict produs între trei persoane, în comuna Feleacu.

”Conform cercetărilor preliminare, a reieșit că, bărbatul, în timp ce se afla în vizită la o proprietate din comuna Feleacu, a observat că exemplarul canin de talie mică al proprietarului imobilului a ieșit din curte, năpustindu-se asupra unui câine de talie mare, precum și asupra minorului, cu vârsta de 14 ani, care îl însoțea.

Ulterior, câinele de talie mare a ripostat la atac, iar bărbatul s-a manifestat agresiv.

Minorul, speriat fiind, și-a anunțat imediat părinții, iar când aceștia au ajuns la fața locului ar fi fost agresați de bărbatul de 37 de ani”, arată IPJ Cluj.

Pe numele bărbatului, în temeiul probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, cercetările fiind continuate sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe.

Ulterior, după expirarea celor 24 de ore, acesta a fost plasat sub măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

A bătut doi bărbați în Băișoara

De asemenea, luni, în 29 aprilie, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Turda au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 39 de ani, cercetat în cadrul unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunile de lovire sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

Din activitatea de cercetare a polițiștilor a rezultat că în cursul zilei de 28 aprilie a.c., în jurul orei 15.20, în timp ce se afla în proximitatea unei societăți comerciale din comuna Băișoara, acesta ar fi agresat fizic doi bărbați, de 30 respectiv 35 de ani din județul Cluj, ca urmare a unui conflict spontan.

În baza investigațiilor derulate, față de acesta a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Ulterior, bărbatul de 39 de ani, a fost prezentat instanței, care a emis un mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru 30 de zile.

În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de lovirea sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax