Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la finalul lui iunie. Temperaturi ridicate și FURTUNI

Publicat


soare

ANM a actualizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în iunie va fi călduroasă, cu perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

De obicei, iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului. Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, potrivit ANM.

Cum va fi VREMEA până la finalul lui iunie. Temperaturi ridicate și FURTUNI

Un val de aer tropical se va resimți până în 10 iunie.

Din a doua parte a săptămânii și în weekend vor fi valori la umbră de 35 de grade (în sud, sud-est și vest), ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă, scrie Alba24.ro.

Săptămâna 3-9 iunie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Acestea vor avea abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord-vest a țării. În rest va fi în general deficitar, mai ales în zona Carpaților Orientali.

Săptămâna 10-16 iunie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în regiunile nordice și centrale.

Excepție vor fi extremitățile de vest, de sud și de sud-est a țării, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Săptămâna 17-23 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea de vest a țării. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

O nouă licitație pentru construirea Spitalului Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Publicat

De

o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) anunță o nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj.

Anunțul de participare pentru atribuirea constractului pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj (Pachetul 2), a fost publicat în SEAP.

O nouă licitație pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj. Pachetul doi costă 2 miliarde de lei

Valoarea lucrărilor este de 2,015 miliarde de lei, aproximativ 403 milioane de euro, fără TVA.

Durata de execuție este de 40 de luni.

Finanțarea este asigurată prin Programul Sănătate 2021-2027.

Prima sapă la Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj (primul pachet) au început în 28 mai. Acesta va fi consturit în Florești, pe un teren de 7 hectare.

spitalul regional

Antreprenorul român Ubitech Construcții SRL a câștigat licitația pentru primul pachet de lucrări, valoare fiind de 52.277.047,79 de lei (fără TVA).

Aceste lucrări vor dura 8 luni și prevăd organizarea de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați.

Investiție de peste 2,5 miliarde de lei

Construcția Spitalului Regional de Urgență va dura pănă în 2027.

Valoarea totală a proiectului este de 2.565.357.442,87 de lei , valoarea totală eligibilă este de 663.447.212,37 de lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat este de 440.126.712,37 de lei, potrivit ANDIS.

Citește mai departe

EDUCATIE

O nouă facultate și un nou institut de cercetare, înființate la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj

Publicat

De

Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca a aprobat înființarea unei noi facultăți, de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, și a unui nou Institut de Cercetare Avansată.

Rectorul Anca Buzoianu a declarat pentru Cluj24 că prin cele două noi proiecte, UMFIH ”face un pas important spre viitor, în dezvoltarea educației și cercetării medicale.

”Noua Facultate de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății va oferi o pregătire de specialitate adaptată nevoilor actuale ale sistemului sanitar, oferind studenților nu numai o identitate profesională distinctă și recunoaștere sporită a competențelor, ci și oportunități mai ample de practică și simulare pentru o pregătire mai temeinică, educație specifică pentru a putea răspunde nevoilor individuale ale pacienților și adaptarea la noile provocări și tehnologii din domeniul sănătății.

O facultate dedicată va permite o adaptare mai rapidă la nevoile pieței muncii și la noile tehnologii, pregătind studenții pentru provocările viitorului.

Centru de excelență în domeniul medical

Institutul de Cercetare Avansată va consolida statutul universității noastre ca centru de excelență în domeniul medical. De asemenea, va centraliza resursele financiare și umane, optimizând utilizarea echipamentelor și promovând colaborarea interdisciplinară.

Acest lucru va permite derularea unor proiecte de cercetare de mare amploare, atragerea de finanțări semnificative și tineri cercetători talentați. Institutul va contribui la creșterea calității actului medical și la consolidarea poziției universității pe scena internațională”, a precizat Anca Buzoianu.

Buzoianu Iuliu Hațieganu

Potrivit acesteia, cel două investiții semnificative în educație și cercetare vor contribui la pregătirea unor profesioniști de excelență în domeniul sănătății, ”îmbunătățirea calității îngrijirilor medicale oferite pacienților, precum și la creșterea prestigiului universității la nivel național și internațional”.

”Suntem încrezători că înființarea noii facultăți și a institutului de cercetare va avea un impact major și pozitiv atât asupra sistemului de sănătate din România, cât și asupra educației și formării profesionale a studenților și cadrelor didactice”, a conchis rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca.

Universitatea clujeană are, în prezent, 3 facultăți: Medicină, Medicină Dentară și Farmacie.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Sabin Sărmaș: Dacă USR mă susținea ca independent la primărie, astăzi eram primarul Clujului

Publicat

sabin sărmaș

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, a fost invitatul jurnalistului Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24 unde a vorbit despre campania electorală și despre rezultatul alegerilor locale din 9 iunie în urma cărora s-a clasat pe locul 2 după Emil Boc.

”Dacă USR-ul mă susținea ca independent la Primăria Cluj, astăzi eram primarul Clujului, iar ei puneau viceprimar la Cluj. Fără doar și poate”, a spus, printre altele, Sărmaș.

Citește mai departe

CULTURA

Înălțarea Domnului sau Ispasul. Tradiții și obiceiuri în satele clujene

Publicat

De

În calendarul creștin, la 40 de zile după Înviere, este sărbătorită Înălțarea Domnului, numită popular Ispasul.

În acest an, Ispasul cade pe 13 iunie.

Înălțarea Domnului sau Ispasul. Tradiții și obiceiuri în satele clujene

Se îndătina ca în această zi de sărbătoare, după slujba de la biserică, oamenii să iasă la țarină, pentru a face „Ruga cea Mare”, pentru apărarea holdelor și a bobului de grâu, care, după credințele populare, poartă însuși chipul lui Hristos, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

În ajunul sărbătorii, tinerii puneau pe la porți și la ferestre flori de câmp, spice și leuștean, pentru norocul familiei și paza „de tot răul”.

Glie verde și crengi de paltin, în unele zone de Rusalii, se puneau pe pragul casei și al bisericii, „pentru îndepărtarea furtunilor și a trăsnetului”.

Leac de dor și drag. Ce făceau tinerii în noaptea de Ispas

Tot acum, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj, tineretul din sat mergea în noaptea de Ispas în codru, pentru a pândi înflorirea alunului, „leac de dor și de drag”.

Asta se arată în volumul „Obiceiuri tradiționale din Transilvania”, semnat de cercetător Maria Bocșe, editat în anul 2006 de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Foto: Înălțarea Domnului, pictură pe sticlă, autor călugărul iconar Ilarion Mureșan de la Mănăstirea Nicula.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax