Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la finalul lui iunie. Temperaturi ridicate și FURTUNI

Publicat


soare

ANM a actualizat prognoza pentru următoarele patru săptămâni. Vremea în iunie va fi călduroasă, cu perioade de instabilitate atmosferică accentuată.

De obicei, iunie este cea mai bogată în precipitații dintre toate lunile anului. Prima lună calendaristică de vară este caracterizată, în general, printr-o alternanţă a zilelor însorite şi călduroase cu cele ploioase şi reci, potrivit ANM.

Cum va fi VREMEA până la finalul lui iunie. Temperaturi ridicate și FURTUNI

Un val de aer tropical se va resimți până în 10 iunie.

Din a doua parte a săptămânii și în weekend vor fi valori la umbră de 35 de grade (în sud, sud-est și vest), ceea ce înseamnă deja pragul unei zile de caniculă, scrie Alba24.ro.

Săptămâna 3-9 iunie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Acestea vor avea abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice și sud-estice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de nord-vest a țării. În rest va fi în general deficitar, mai ales în zona Carpaților Orientali.

Săptămâna 10-16 iunie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în regiunile nordice și centrale.

Excepție vor fi extremitățile de vest, de sud și de sud-est a țării, unde regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal.

Săptămâna 17-23 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în jumătatea de vest a țării. În rest, vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 24 iunie – 1 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile sudice.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va avea o tendință deficitară în cea mai mare parte a țării.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou. Până când se va aplica măsura Guvernului

Publicat

De

Pfafonare polițe RCA

Veste bună pentru șoferi. Guvernul prelungește cu încă trei luni plafonarea tarifelor la polița RCA, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, noul termen-limită de plafonare este 30 iunie 2025.

Plafonarea prețurilor la polița RCA prelungită din nou

Măsura este luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și are ca scop prevenirea dezechilibrelor în piața asigurărilor auto, precum și evitarea unor posibile creșteri de prețuri. „Prelungim cu încă trei luni plafonarea prețurilor la polițele RCA, până la 30 iunie 2025. Vrem să prevenim atât dezechilibre în piață, cât și posibile creșteri de prețuri”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

Plafonarea tarifelor RCA a fost instituită inițial în contextul instabilității din piața asigurărilor, pentru a proteja consumatorii și a tempera fluctuațiile bruște de prețuri.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii

Publicat

salar

După primul trimestru al anului 2025, Clujul se situează pe locul 2 după București la salarii. Cel mai bine câștigă angajații din IT, petrol – gaze, construcții/ instalații, inginerie, financiar/ contabilitate și audit/ consultanță.

„Este un moment în care piața se află într-o zonă de echilibru din punctul de vedere al joburilor, dar foarte activă atunci când vine vorba despre candidați care prospectează toate oportunitățile disponibile în această perioadă. Două elemente importante pentru cei aflați în căutare de job sunt stabilitatea și salariile oferite de angajatori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

STUDIU. Clujul, pe locul 2 după București la salarii. Care sunt cele mai bine PLĂTITE domenii

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună. 5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România. Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei.  Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).

Într-un clasament al domeniilor în care se câștigă cele mai mari salarii, pe primul loc se află în continuare IT-ul, cu o medie de 7.500 de lei net, pe lună. Pe locul al doilea se plasează industria de petrol și gaze, cu o medie netă de 6.000 de lei lunar. Specialiștii în construcții și instalații reprezintă unul dintre cele mai căutate segmente de candidați.

„Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori”

„Deficitul din acest sector îi determină pe angajatori să vină cu oferte salariale competitive astfel încât să poată recruta și fideliza angajații, iar acest tip de reacție la lipsa de personal din piața a dus la creșterea mediei salariale din domeniu. Astăzi, construcțiile și instalațiile sunt al treilea cel mai bine plătit sector, potrivit datelor Salario, cu o medie netă de 5.500 de lei, lunar. Această medie include atât salariile specialiștilor, cât și pe cele ale muncitorilor calificați și necalificați, cu sau fără experiență”, explică Roxana Drăghici.

Inginerii reprezintă o altă categorie de candidați foarte căutați de angajatori și care se califică în prima jumătate a clasamentului salariilor, cu medie aferentă domeniului de 5.400 de lei. 5.300 este media în audit / consultanță și 5.000 de lei în servicii financiare.

Pe de altă parte, cele mai mici medii salariale sunt înregistrate în domeniile în care cea mai mare parte a angajaților sunt din zona entry-level. Sunt incluse aici industria textilă (3.500 de lei), saloanele și clinicile de înfrumusețare (3.700 de lei), retailul (3.750 de lei) ori call-center / BPO (3.900 de lei).

„Cel mai mult au aplicat candidații entry level”

„Chiar dacă se situează în partea de jos a ierarhiei salariale, faptul că scot în piață un număr foarte mare de joburi face ca retailul și sectorul de call-center / BPO sa fie două dintre domeniile care atrag și cele mai multe aplicări. În acest sens, în primul trimestru al anului, retailul a fost domeniul care a strâns cele mai multe aplicări (900.000), iar call-center / BPO s-a aflat pe locul al treilea, cu 350.000 de aplicări”, punctează Roxana Drăghici. Cel mai mult au aplicat candidații entry level
(0-2 ani de experiență) și mid level (2-5 ani de experiență), iar, din punctul de vedere al segmentului de vârstă din care fac parte, cei mai activi au fost cei din grupul 25-35 de ani și cei cu vârsta între 18 și 24 de ani.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Piesele valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie

Publicat

De

Piesă sin cel de al doilea tezaut de la Șimleul Silvaniei, expus la MNIT

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) anunță prelungirea perioadei de expunere a celui de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei până la mijlocul lunii iulie 2025.

Tezaurul este expus acum în cadrul expoziției „Războinici uitați și podoabe eterne: barbari
migratori în timpul crizei imperiului roman (sec. V–VI p. Chr.)”.

Piese valoroase din cel de-al doilea TEZAUR de la Șimleu Silvaniei vor fi expuse la MNIT până în luna iulie

Expoziția reprezintă unul dintre cele mai semnificative evenimente organizate de MNIT, prezentând tezaure unice la nivel mondial, care includ bijuterii, medalioane, vase din aur și argint, împrumutate din colecţiile a peste zece muzee din ţară și din străinătate.

„Mulțumim Muzeului Național Maghiar pentru generozitatea și disponibilitatea lor de a extinde colaborarea noastră, permițându-ne să oferim publicului o perioadă extinsă de vizionare a acestor piese excepționale, unice în lume, într-un cadru expozițional adecvat și extins.

Ne bucură succesul deosebit al expoziției, confirmat și de creșterea semnificativă a numărului de vizitatori după vernisajul din noiembrie 2024. Acest interes crescut ne-a motivat să inițiem toate demersurile pentru prelungirea perioadei de împrumut a celui de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, iar răspunsul pozitiv primit din partea partenerilor noștri de la Budapesta ne onorează”, a declarat Felix Marcu, Manager MNIT.

Piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase

„Cel de al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei, descoperit în 1889 și aflat în colecțiile Muzeului Național Maghiar de la Budapesta, este compus din piese deosebite realizate din aur și argint, cu încrustări de pietre prețioase, Este vorba de o fibulă imperială (broșă pentru prinderea veșmintelor), zece perechi de fibule pentru vestimentația feminină, o verigă de jurământ și trei boluri.

Fibula imperială, decorată cu o piatră onix fațetată, este un unicat, fiind cunoscută de pe reprezentări romane târzii și bizantine, unde de fiecare dată este purtată de împărat. Până în momentul de față, exemplarul de la Șimleul Silvaniei este cea mai impresionantă fibulă imperială cunoscută”, afirmă Alpár Dobos, muzeograf din cadrul MNIT.

Expoziție unică în istoria MNIT

„Invităm publicul să profite de lunile rămase pentru a vizita această expoziție remarcabilă, unică în istoria muzeului, care aduce în premieră în Transilvania piese din ambele tezaure de la Șimleu Silvaniei. Experiența este amplificată printr-un cadru interactiv și imersiv, completat de ghidul nostru virtual, Rosamunda”, spune Felix Marcu, Manager MNIT.

Deși cel de-al doilea tezaur de la Șimleu Silvaniei poate fi vizitat până la jumătatea lunii iulie, expoziția va rămâne deschisă până finele lunii septembrie 2025. Muzeul este deschis de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00 (ultima intrare la 17:30), iar biletele pot fi achiziționate online pe site-ul MNIT.

Citește mai departe

EVENIMENT

RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN

Publicat

rotarun

RotaRUN for Charity, concursul caritabil de alergare aflat la prima ediție, se va desfășura pe 26 aprilie 2025, pe Platoul Sălii Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca.

„Evenimentul este organizat de Clubul Rotary Cluj-Napoca, în parteneriat cu Sport Management Events, Asociația Culturală Pro Transilvania și Asociația Veteranilor Militari și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvoratorul de Mir” și are ca scop principal adunarea de resurse financiare necesare pentru Faza 2 a proiectului de reabilitare a secției de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

RotaRUN for Charity, concurs caritabil de ALERGARE la Cluj-Napoca. Beneficiar, secția de Oncologie Pediatrică a IOCN

Faza 1, inițiată în 2023, a constat în dotarea cu mobilier specific a spațiului utilizat pentru pregătirea și administrarea tratamentului oncologic în Oncopediatrie (sala de tratament și compartimentul de terapie intensivă) și reabilitatea Secției cu paturi pentru 41 de pacienți și, de asemenea, în lucrări ample de refacere a Secției cu instalații, zugrăveli, pardoseală etc., la standardele cerute pentru spații cu destinație de spital. Suma investită a fost de 348.626 lei.

Pentru continuarea acestui proiect, Oncopediatrie – Faza 2, constând în dotarea cu 24 de paturi, 33 de noptiere și, desigur, alte lucrări ample de instalații, zugrăveli, pardoseli, etc., precum și pentru etapele următoare dedicate altor necesități și dotări ale IOCN ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca organizatorii au inițiat RotaRUN For Charity, eveniment la care sumele colectate din taxa de înscriere sunt 100% direcționate pentru finanțarea proiectul.

„Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”

„Oncologia pediatrică este o patologie sensibilă care necesită permanent o atenție specială. De aceea, împreună cu colegii din cadrul echipei de management a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și cu echipa medicală, facem eforturi susținute pentru a le putea oferi copiilor internați pe această secție cele mai bune condiții de tratament și îngrijire. Mulțumim Clubului Rotary Cluj-Napoca pentru implicare și sprijinul oferit!”, a spus Dr. Cătălin Vlad, Manager IOCN.

“RotaRun for Charity, inițiativa Clubului Rotary Cluj-Napoca, este in primul rând o puternică demonstrație de solidaritate cu copiii greu încercați de crunta boală care i-a adunat la Secția de Oncopediatrie a Institutului Oncologic Cluj-Napoca și o emanație de energie pentru toți cei care au nevoie de ea. De aceea ne dorim o mare mobilizare, pentru ca ei să vadă că nu sunt singuri și așteptăm să vină toți cei cărora le pasă, individual, în grup, școlile, universitățile, asociațiile, firmele din Cluj, din țară și de peste hotare. Sumele colectate la alergare sunt foarte importante, ele vor fi folosite integral la Proiectul Oncopediatrie”, Dr. Matei Miko, inițiatorul Proiectului.

Concursul se va desfașura pe o buclă de 3km pe Promenada Someșului, cu posibilitate de participare atât individuală, cât și în echipe. Pe baza codului STUD50 elevii și studenții au discount de 50% din taxa de participare. Mai multe detalii, AICI.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate