Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi mai MARI pentru acestă perioadă

Publicat


toamna

Conform prognozei ANM pe următoarele patru săptămâni, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale, până pe 28 octombrie.

Până în 07.10.2024

Valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval.

Cum va fi VREMEA în următoarele patru săptămâni. Temperaturi mai MARI pentru acestă perioadă

Cu excepția regiunilor sudice, unde regimul pluviometric va fi local deficitar, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sud-vestul și în extremitatea de sud-est a țării.

Săptămâna 07.10.2024 – 14.10.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui ușor excedent în extremitatea de nord-vest a țării.

Săptămâna 14.10.2024 – 21.10.2024

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 21.10.2024 – 28.10.2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi ușor excedentar în cea mai mare parte a țării.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Chiriile din Cluj-Napoca, în scădere. Cum s-au schimbat prețurile pe cartiere, în septembrie 2024

Publicat

De

Piața chiriilor din Cluj-Napoca a suferit corecții semnificative în septembrie 2024. Totuși, în clasamentul pe cartiere, zonele preferate de studenți, datorită proximității față de universități, au înregistrat creșteri importante ale prețurilor.

Luna septembrie a adus scăderi de prețuri la apartamentele de vânzare, în Cluj-Napoca, potrivit Indicelui Blitz. Pe segmentul închirierilor, dinamica de prețuri a fost de asemenea, pe trend de scădere.

576 euro/lună, chiria medie în septembrie, la Cluj

Prețurile la chirii, în luna septembrie 2024, s-au stabilizat la o valoare medie de 576 euro/lună, după o corecție de preț de -7,4% față de luna anterioară.

Pe clasamentul pe cartiere, însă, se observă creșteri importante ale chiriilor, în special în zonele aflate la mare căutare în rândul studenților, datorită proximității față de universități.

Iată cum au fluctuat chiriile pe cartiere/zone, în septembrie 2024:

  • Mărăști cu +18,22%, până la valoarea de 558 euro.
  • Gheorgheni, cu +17,18%, până la valoarea de 566 euro.
  • Bună Ziua, cu +11,39% până la 763 euro.
  • Florești, cu +6,39%, până la 333 euro.
  • Mănăștur, cu -3,87%, până la 497 euro.
  • Central cu -6,36%, până la 677 euro.
  • Zorilor, cu -9,66%, până la valoarea de 720 euro.

Indicele BLITZ nu înregistrează modificările de prețuri la nivelul întregii piețe, ci doar variațiile la nivelul prețurilor înregistrate în baza de date cu proprietăți disponibile spre vânzare și închiriere pe portalul blitz.ro.

Citește mai departe

CULTURA

„Învățăm de la Natură”. Forumul Medierii Culturale are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie

Publicat

De

Forumul Medierii Culturale

”Învățăm de la Natură” este tema centrală a celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale de la Cluj-Napoca.

Această ediție explorează modul în care natura poate deveni atât un mediu, cât și un subiect al medierii culturale, pedagogiei, educației și comunicării științifice.

„Învățăm de la Natură”. Forumul Medierii Culturale are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie

Forumul care are loc la Cluj-Napoca între 29 și 30 octombrie încurajează colaborarea dintre artă, știință și educație pentru a dezvolta practici sustenabile și soluții inovatoare, arată organizatorii.

Artiști, educatori și mediatori culturali, cercetători și manageri culturali vor prezenta modele alternative de educație ecologică și de înțelegere a lumii și vor vorbi despre cum colaborează arta și știința pentru a explora mediul natural și pentru a dezvolta abilități soft.

Va fi explorat modul în care profesioniști din cultură, educație, știință pot lucra împreună pentru a crește gradul de înțelegere și de connștientizare a importanței mediului natural.

Forumului i se alătură în acest an parteneri din programul Studiotopia, o rețea europeană de organizații culturale care dezvoltă proiecte la intersecția dintre artă și știință.

Înscrierile sunt deschise până pe 27 octombrie, iar participarea este gratuită.

Programul forumului

Programul este curatoriat de Corina Bucea (Centrul Cultural Clujean / Academia Schimbării) și Raluca Iacob (consultant în politici și management cultural).

Program Forumul Medierii Culturale 2024:

Miercuri, 29 octombrie

  • 13.00-15.00 – Ce învățăm de la natură? – sesiune care va fi difuzată și online, pe pagina de Facebook a Centrului Cultural Clujean; Invitate: Eva Stein (pedagog și curator, Haus der Kulturen der Welt), Robertina Šebjanič (artistă și cercetătoare), Marlene Herberth (antropolog și arhivator al memoriei, KraftMade Research & Lab). Gazde: Raluca Iacob și Corina Bucea;
  • 15.30-17.30 – Cum își găsește loc natura în contexte culturale și comunitare?
    Invitate: Sabina Baciu (director festivalul CULMEA: Film și educație de mediu), Alina Teodorescu (artist și manager cultural, fondatoare a proiectului In Context Slănic Moldova). Moderatoare: Corina Bucea.

Joi, 30 octombrie

  • 14.00-16.00 – Ce practici bune ne ghidează să ne apropiem de lumea înconjurătoare
    Invitate: Bianca Băilă (grant manager și om de comunicare Științescu Timișoara, Fundația Comunitară Timișoara), Mimi Ciora și Gavril Pop (artiști și mediatori culturali, Asociația Foc și Pară | Indecis artist run), Andreia Bruckner (cercetătoare și manager, Asociația Tandem). Moderatoare: Irina Bălan;
  • 16.30-18.30 – Ce știu și ce nu știu cei care mediază natura dinspre știință sau artă
    Invitate: Orsolya Gal (artistă), Dana Peca (cercetătoare), Maria Balabaș (artistă, co-fondatoare Asociația MINIMORUM), Tibor Hartel (Ecolog, inițiator „Arborii Remarcabili din România”). Moderatoare: Raluca Iacob.

În prima zi a Forumului (29 octombrie, ora 10:00 – 12:00), Asociația REPER21 facilitează atelierul Apreciere și reciprocitate: cum pot relațiile și comunitatea defini starea de bine?, care oferă mediatorilor culturali ocazia să își dezvolte o perspectivă nouă asupra conceptului de bunăstare, născut din matricea culturală occidentală și difuzat astăzi la scară globală.

Înscriere și participare

Forumul este deschis pentru toți cei interesați de modul în care natura poate inspira noi abordări educaționale și artistice.

Participarea la Forum este gratuită, iar înscrierile se pot realiza online prin intermediul formularului disponibil pe Academia Schimbării.

Biblioteca Virtuală Mediere+: O nouă resursă pentru profesioniștii din domeniul cultural

În cadrul celei de-a șasea ediții a Forumului Medierii Culturale va fi lansată oficial Biblioteca Virtuală Mediere+, o platformă digitală dedicată educației continue în domeniul cultural.

Biblioteca va oferi acces gratuit la resurse variate, precum prezentări ale atelierelor, studii de caz, podcasturi realizate în colaborare cu Radio România Cultural, precum și publicații și ghiduri dedicate medierii culturale.

Primele resurse ale acestei biblioteci vor fi create prin intermediul noii serii de ateliere Mediere Culturală+ organizate online, premergător forumului, în perioada în perioada septembrie – noiembrie 2024.

Academia Schimbării și Centrul Cultural Clujean

Academia Schimbării este o platformă de sprijin și creștere a capacității sectorului cultural creată de Centrul Cultural Clujean.

Agenda Academiei include programe de formare și mentorat pentru artiști, manageri culturali și organizații culturale, programe de mediere culturală, programe de rezidențe artistice, programe de acces la burse și resurse pentru cultură, cercetare culturală și acțiuni de advocacy pentru dezvoltarea de politici publice în domeniul culturii.

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 134 de membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 40 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 36 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

 

Citește mai departe

CULTURA

Doi miniștri, prezenți la Cluj, la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane. Dezbateri economice și educaționale, la Herbstfest

Publicat

„Oktoberfest de Cluj-Napoca” vine cu dezbateri, activități culturale și distractive pentru întreaga familie, între 3 și 6 octombrie. Doi mininștri din Guvernul României vor fi prezenți la Cluj-Napoca, cu ocazia Festivalului de Toamnă al Economiei Germane.

Dezbaterile economice și pe teme de educație reprezintă una dintre componentele centrale ale Festivalului de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest 2024. La evenimentul de anul acesta vor participa Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, dar și Ligia Deca, ministrul Educației, reprezentanți ai autorităților locale, ai universităților și ai mediului de afaceri clujean.

„Oktoberfest de Cluj-Napoca” îmbină cultura și economia

Evenimentul, care își propune să creeze un cadru propice pentru dialog între mediul economic, academic și comunitate, oferă pe lângă aceste dezbateri și o gamă variată de activități pentru toate vârstele, de la spectacole culturale și concerte, la expoziții interactive și activități recreative, toate contribuind la o celebrare a relațiilor economice și culturale româno-germane.

Pe 4 octombrie, începând cu ora 14:00, va avea loc o serie de dezbateri de maximă actualitate, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai. Acestea vor aborda teme economice și educaționale esențiale pentru viitorul României, sub moderarea cunoscutului jurnalist Moise Guran. Speech-ul introductiv al dezbaterilor va fi susținut de către Florin Sabou, Președintele DWNT.

Dezbateri economice cu participarea ministrului Economiei

Prima dezbatere, intitulată „România – Cum devenim o economie și industrie de export?”, va începe la ora 14:00 și va aduce laolaltă lideri din cele mai importante companii care acționează în sectoare de interes național ale economiei românești. Aceștia vor discuta despre provocările cu care se confruntă economia românească și strategiile care pot transforma România într-un jucător competitiv pe scena globală.

Printre invitați se numără:

  • Ștefan-Radu Oprea, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
  • Emil Boc, Primarul Municipiului Cluj-Napoca
  • Christian von Albrichsfeld, Country Head Continental, General Manager
  • Dan Crișan, COO PENNY | REWE ROMANIA SRL
  • Maria Metz, CEO NTT Data BMW Group
  • Bern Hörmann, CEO MHP Consulting Romania

Învățământul dual academic, o soluție pentru dezvoltarea economiei

A doua dezbatere, „Învățământul dual academic – motor de creștere în economie”, va avea loc de la ora 15:30. Aceasta va explora potențialul învățământului dual în România, un model educațional ce îmbină teoria cu practica, în colaborare directă cu mediul economic. Invitații vor discuta despre beneficiile și provocările acestui model, precum și impactul pe termen lung asupra economiei și pieței muncii.

Invitați speciali la această dezbatere:

  • Ligia Deca, Ministrul Educației
  • Vasile Țopa, Rector UTCN
  • Florin Drăgan, Rector Universitatea Politehnica Timișoara
  • Christian Sacarea, Pro-Rector UBB Cluj-Napoca
  • Monica Constantinescu, CFO Robert Bosch
  • Stefan Balster, Managing Director E.ON Business Services Cluj
  • Daniel Metz, Vicepreședintele DWNT, Prorector Universitatea ”1 Decembrie” Alba-Iulia

Dezbaterile vor avea loc în limbile română și germană, cu traducere simultană disponibilă.

Programul complet și harta HerbstFest 2024

Pe lângă dezbaterile economice și educaționale, HerbstFest 2024 oferă un program bogat de activități pentru toate vârstele.

Printre evenimentele de top se numără:

  • Beer Bike – O activare inedită de tip Beer Bike, unde participanții pot pedala și savura bere autentică nemțească. Activitatea va fi disponibilă pe tot parcursul weekendului.
  • Delicii culinare și bere nemțească – De vineri până duminică, Piața Unirii va găzdui standuri cu mâncare cu specific german și bere 100% nemțească.

  • Prospețime, energie și distracție la HerbstFest, by PENNY și Parapet – Una dintre cele mai îndrăgite activități ale festivalului va fi savurarea unui pahar de suc natural de fructe, preparat chiar de participanți prin pedalarea unei biciclete electrice care alimentează un storcător de fructe. Partenerii noștri în această inițiativă sunt Parapet, care aduc bicicleta magică, și PENNY, alături de noi ca furnizor de prospețime.
  • Test Drive de Mașini Electrice by RMB Inter Auto – test drive-ul este gratuit, înscrierile se fac AICI. Vor fi disponibile mașini Mercedes-Benz EQE SUV și Mercedes-Benz EQA, oferite de RMB Inter Auto. Cei care vor testa mașinile vor primi și un pachet surpriză din partea HerbstFest.
  • Cinema powered by E.ON – publicul larg este invitat să se relaxeze vizionând filme fascinante oferite de Centrul Cultural German din Cluj-Napoca. Filmele vor fi în limba germană, cu subtitrare în limba engleză, pentru a fi accesibile cât mai multor persoane. Sunt 50 de locuri disponibile la fiecare proiecție, iar accesul este gratuit.

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane revine la Cluj după o pauză de șapte ani

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – HERBSTFEST ajunge, în 2024, la cea de-a 7-a ediție. Evenimentul a fost organizat între anii 2012 și 2017, iar acum revine, cu scopul de a celebra legătura dintre cultura germană și economie, în Cluj-Napoca. Evenimentul este organizat de DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

 

Citește mai departe

POLITICA

Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații

Publicat

Georgiana Teodorescu, AUR

Europarlamentarul AUR, Georgiana Teodorescu, a declarat că Ursula von der Leyen a anunțat că țările afectate de inundații nu vor primi ajutorul financiar sperat din Fondul de Solidaritate. Potrivit europarlamentarului AUR, argumentul șefei Comisiei Europene a fost acela că nu sunt bani suficienți în Fondul de Solidaritate și că statele afectate ar trebui să folosească fondurile de coeziune deja alocate, dar care sunt foarte greu accesibile din cauza birocrației.

„Săptămâna trecută s-a votat o rezoluție pentru ca Uniunea Europeană să acorde ajutor financiar din Fondul de Solidaritate pentru țările afectate de inundații, adică și pentru România. S-a votat acea rezoluție propusă de grupul politic ECR, din care face parte și AUR. Între timp, Comisia Europeană, condusă de doamna Ursula von der Leyen, cea pe care AUR nu a votat-o, ne-a spus că, de fapt, ar trebui să căutăm bani în altă parte, pentru că în fondul de solidaritate nu sunt bani suficienți.

Georgiana Teodorescu (AUR): Realitatea este că nu primim AJUTOARE externe pentru dezastrul cauzat de inundații

Motivul real, nedeclarat: Europa s-a concentrat pe ajutoare pentru Ucraina. Așa că trebuie să ne descurcăm cu banii disponibili prin fondurile de coeziune pe care i-am primit deja acum patru ani și care sunt foarte greu de accesat și de cheltuit din cauza birocrației. Deci, în esență, operația a reușit, pacientul a decedat”, a spus europarlamentarul AUR.
Potrivit Georgianei Teodorescu, la finalul zilei rămânem noi cu ai noștri și „dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”.

„Dragi români, nu ne vin ajutoare de afară. Noi singuri trebuie să ne ajutăm unii pe alții. Așa cum colegii mei au mers deja în teritoriu la Pechea și au muncit zi lumină acolo ca să-i ajute pe oameni să-și reconstruiască locuințele, asta este singura soluție pe care o avem. Asta învățăm din acest du-te – vino, din această plimbare de la Ana la Caiafa. Că la finalul zilei suntem noi cu ai noștri și dacă vrem să ne fie bine și dacă vrem să depășim greutățile, trebuie să fim solidari și să ne ajutăm”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax