Connect with us

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi mai MICI decât normalul perioadei, în prima parte

Publicat


În prima săptămână, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru începutul verii, apoi vremea devine obișnuită pentru această perioadă. Precipitațiile sunt normale pentru luna iunie, transmite Administrația Natională de Meteorologie, citată de Mediafax.

5 – 12 iunie

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice și sud-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, dar și deficitare în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

12 – 19 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

19 – 26 iunie

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile nord-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

26 iunie – 3 iulie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ziua Mondială a Inimii. Aproape 3.000 de pacienți cu probleme cardiace, internați în 2023 la Spitalul de Urgență Cluj

Publicat

De

medici cluj cardio spitalul de urgenta

Aproape 3.000 de pacienți cu boli ale inimii au fost tratați în regim spitalizare continuă în clinicile de specialitate ale Spitalului Clinic de Urgență din Cluj-Napoca în ultimul an. Medicii clujeni au făcut 1.113 de tratamente intervenționale, iar 6.366 de pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie al spitalului.

29 septembrie este Ziua Mondială a Inimii, iar autotitățile atrag atenția că bolile cardiovasculare sunt responsabile pentru jumătate din decesele înregistrate în România.

Ziua Mondială a Inimii. Aproape 3.000 de pacienți cu probleme cardiace, internați în 2023 la Spitalul de Urgență Cluj

Spitalul Clinic de Urgență din Cluj-Napoca tratează pacienți cu boli ale inimii în două secții de specialitate, respectiv Cardiologie I și II, care au în componență Unitatea de Supraveghere și Terapie Avansată a Cardiacilor Critici și, Laboratorul de Cardiologie Intervențională și un ambulatoriu.

Potrivit reprezentanților spitalului, acestea acoperă 30% din cazurile de specialitate din județ.

În cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, însemnă și 2.969 de pacienți tratați pe spitalizare continuă și 1.113 tratamente intervenționale. În ultimul an, 6.366 pacienți au fost investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie al spitalului.

„Renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație, ambulatoriul are și un aparat de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi unicat în această parte a țării.

Secția Clinică Cardiologie Intervențională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate: Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, prin care pacienții beneficiază de tratament prin procedeul angioplastiei primare și Programul de dilatări coronariene și arteriale periferice”, au precizat reprezentanții spitalului clujean.

La fiecare 30 de minute un român moare de infarct

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 de decese la 100.000 de locuitori.

Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică.

În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul.

Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat, au mai transmis medicii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fum la o grădiniță din Cluj-Napoca. 12 copii au fost EVACUAȚI. Au intervenit pompierii

Publicat

pompieri incendiu bun bun

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit, vineri, la o grădiniță de pe strada 11 Octombrie, după ce s-a raportat fum la panoul electric al unității.

”Până la sosirea noastră, cadrele didactice au reacționat exemplar, evacuând în siguranță 12 copii. Niciunul dintre aceștia nu a necesitat îngrijiri medicale. Echipajele noastre au constatat faptul că au ars două fire de la respectivul panou electric. Din fericire, nu există alte pericole”, au spus pompierii.

Forțele ISU se întorc în unitate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în octombrie: Toamnă blândă, cu temperaturi peste medie și ploi puține. Prognoza METEO pe 4 săptămâni

Publicat

toamna cluj12

Și în a doua lună de toamnă va fi o vreme frumoasă, cu temperaturi generoase, spun meteorologii. Se anunță o toamnă blândă, cu temperaturi mai ridicate decât cele normale pentru data din calendar, scrie Alba24.ro.

ANM a publicat estimarea valorilor termice și a precipitațiilor în următoarele patru săptămâni, în intervalul 2 octombrie – 30 octombrie.

În ceea ce privește cantitatea de precipitații, extrem de importantă, se anunță ploi puține, excepție face ultima săptămână din octombrie.

Vremea în weekend 29 septembrie – 1 octombrie 2023

Se anunță temperaturi mai ridicate decât cele normale, cu maxime care pot atinge 27 de grade Celsius. Duminică, în prima zi a lunii octombrie se mai răcește puțin, maximele nu vor mai trece de 25 de grade Celsius.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 02 – 09 octombrie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara, îndeosebi în regiunile vestice.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 09 – 16 octombrie 2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice și la munte.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 16 – 23 octombrie 2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice și estice.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sudice și sud-estice, în timp ce în restul teritoriului cantitățile de precipitații se vor situa în limite normale pentru această săptămână.

Vremea până la sfârșitul lunii octombrie. Săptămâna 23 – 30 ocrombrie 2023

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei perioade în toată țara, dar mai ales în regiunile sudice și sud-estice,

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână la nivelul întregii țări.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un grajd din Băișoara, județul Cluj, a luat FOC. Sursa, un aparat de sudură

Publicat

incendiu 1

Un incendiu a izbucnit, vineri, la un grajd din localitatea clujeană Băișoara. Focul ar fi pornit de la scânteile unui aparat de sudură. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda intervin la un incendiu care a distrus un grajd din localitatea Băișoara. La fața locului acționează atât echipajul de la Garda de Intervenție Băișoara, cât și o autospecială trimisă de la Turda. Până la sosirea pompierilor, proprietarul a reușit să scoată animalele și să le adăpostească în alt loc.

Flăcările s-au manifestat pe o suprafață de 150 mp, fiind lichidate. În interior s-au aflat scule electrice, material lemnos și baloți de fân. În aceste momente, pompierii înlătură efectele negative ale incendiului. Cel mai probabil, acesta a pornit de la scânteile produse de un aparat de sudură.

Până acum nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax