ACTUALITATE
Cum va fi vremea în noiembrie. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o prognoză de vreme pentru următoarele patru săptămâni, din care reiese că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale pe întreg teritoriul României, iar precipitaţiile vor fi apropiate de limitele lunare, cu anumite excepţii în unele zone şi perioade, când vor fi excedentare, scrie Agerpres.
Perioada vizată este 30 octombrie – 27 noiembrie.
Astfel, în săptămâna 30 octombrie – 6 noiembrie 2023, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în toată ţara, dar mai ales în regiunile vestice şi sud-estice, iar regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice şi nord-vestice, deficitar în sudul şi sud-estul teritoriului, în timp ce în rest cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite normale pentru această săptămână.
În săptămâna 6 – 13 noiembrie 2023, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-estice şi estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a ţării, cu precădere în vest, nord-vest şi local în centru, exceptând regiunile sudice, unde cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite normale pentru această săptămână.
Estimările meteorologice pentru săptămâna 13 – 20 noiembrie 2023 arată că temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile ţării, dar mai ales în sud-estul teritoriului, iar precipitaţiile vor fi excedentare în majoritatea regiunilor.
Estimări europene
În ultima săptămână de prognoză, respectiv 20 – 27 noiembrie 2023, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată ţara, iar regimul pluviometric va fi excedentar în sudul, estul şi local în centrul ţării, în timp ce în restul teritoriului cantităţile de precipitaţii se vor situa în limite normale pentru această perioadă.
Estimările meteorologice pentru perioada 30 octombrie – 27 noiembrie 2023 sunt realizate de către Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată – ECMWF, iar media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii este realizată comparativ cu media perioadei 2003 – 2022.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
FOTO. Skaterii și riderii clujeni, întâlnire cu viceprimarul Dan Tarcea. Au discutat despre skatepark-ul acoperit

Proiectul skatepark-ului acoperit din Cluj-Napoca prinde contur, anunță viceprimarul Dan Tarcea, care a avut vineri o întâlnire cu skateri și rideri, în care s-a discutat detalii tehnice, inclusiv ce fel de rampe să fie amplasate.
Skatepark acoperit va fi construit în Baza Sportivă Gheorgheni, care va avea suprafața de rulare într-o cuvă scufundată de beton armat.
Skaterii și riderii clujeni, întâlnire cu viceprimarul Dan Tarcea
La întâlnire, arată viceprimarul Clujului, au participat skateri, care practică skateboarding, BMX rideri (BMX), scooter rideri, care practică freestyle cu trotinete și inline skateri, care fac freestyle pe role, alături de proiectantul general.
”Împreună am discutat și agreat detaliile tehnice ale viitorului skatepark, inclusiv tipurile de rampe, foam-pit-ul, bowl-ul și structura generală a spațiului, astfel încât proiectul să răspundă cât mai bine nevoilor reale ale comunității”, a precizat Dan Tarcea.
Skatepark cu o suprafață de rulare de peste 1.000 de metri pătrați la Cluj-Napoca
Dan Tarcea a precizat că viitorul skatepark va include ”o suprafață de rulare de aproximativ 1.060 de metri pătrați, amenajată într-o cuvă scufundată de beton armat, acoperită cu o copertină verde integrată peisagistic”. Spațiul va fi structurat pentru sportivi de toate nivelurile, de la începători la avansați, cu rampe variate, bowl, foam-pit și elemente specializate pentru skateboarding, BMX, trotinete și role.
”De asemenea, vor fi amenajate zone complementare precum un perete de escaladă, gradene, vestiare, toalete smart, alei pietonale și mobilier urban. Skatepark-ul va beneficia de sisteme de iluminat sportiv, panouri fotovoltaice și reamenajarea spațiilor verzi”, a mai precizat Dan Tarcea.
După finalizarea documentației tehnice, proiectul va fi supus aprobării Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru a putea fi demarată faza de execuție.
EVENIMENT
Poliția Cluj efectuează cercetări în cazul actriței înșelate cu 100.000 de lei. Se caută autorii. Sfaturile polițiștilor

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că, joi, la sediul instituției s-a prezentat o persoană care a sesizat faptul că, în data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, a fost contactată telefonic de persoane necunoscute, care s-au prezentat drept reprezentanți ai unor instituții bancare. Persoana, identificată ca fiind o femeie de 42 de ani, actrița Patricia Brad de la Teatrul Național Cluj-Napoca, ar fi fost indusă în eroare printr-o notificare falsă referitoare la o presupusă anchetă privind tentativa de deschidere a unui credit pe numele său.
”Sub pretextul unei investigații, victimei i s-a sugerat să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție bancară și să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat criptomonedelor, situat într-un centru comercial din comuna Florești.
Persoana vătămată, în urma inducerii în eroare, a efectuat acțiunile solicitate de către persoanele în cauză.
În prezent se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor”, arată IPJ Cluj.
Recomandări pentru prevenirea unor astfel de situații
1. Verificarea surselor de contact: Persoanele sunt sfătuite să verifice cu atenție identitatea celor care le contactează telefonic, mai ales atunci când se prezintă ca fiind reprezentanți ai unor instituții financiare sau publice. În cazul unui apel suspect, este recomandat să se contacteze direct instituția menționată prin numere oficiale de telefon.
2. Nu divulga informații sensibile: În cazul în care sunt solicitate informații personale sau financiare, inclusiv datele cardurilor bancare sau ale conturilor bancare, este important ca acestea să nu fie oferite niciodată prin telefon sau mesaje nesolicitate.
3. Suspecți de fraude: Dacă o persoană este abordată de cineva care invocă un pretext nesigur (investigații, premii, solicitări urgente de bani), este indicat să refuze orice acțiune fără o verificare prealabilă a cerințelor.
4. Protejarea datelor personale: Utilizarea aplicațiilor de securitate pentru protejarea telefonului mobil și a conturilor bancare este esențială pentru prevenirea accesului neautorizat la datele personale.
5. Contactarea autorităților: În cazul în care o persoană are suspiciuni că a fost victima unei înșelăciuni sau a unei fraude, este important să contacteze imediat autoritățile competente și să depună plângere. Cu cât cazul este raportat mai repede, cu atât cresc șansele de identificare și prindere a autorilor.
”Aceste măsuri sunt esențiale pentru reducerea riscului de a deveni victimă a unor fraude financiare”, precizează polițiștii clujeni.
EVENIMENT
VIDEO. Lucrările la drumul care face legătura între DN1 și A3 la Tureni, la 85%. Când se va putea circula pe DEx4 Cluj

Lucrările pe șantierul drumului expres DEx4, care va asigura conexiunea între DN1 și autostrada A3, în zona Tureni, au atins un stadiu fizic de execuție de 85%, anunță CNAIR.
Asocierea de firme care construiește drumul este foarte bine mobilizată, desfășurând în prezent activități intense de terasamente, consolidări, amenajare de drenuri, rigole și șanțuri.
380 de muncitori și 170 de utilaje mobilizate pe șantierul DEx4 de la Cluj
Pe șantier sunt mobilizați chiar și acum 380 de muncitori cu 170 de utilaje. Dacă actualul ritm de lucru se menține, este posibil ca proiectul să fie finalizat până în luna iunie 2025, au mai precizat reprezentanții CNAIR.
Contractul are o valoare de 562,61 de milioane de lei, fără TVA și este finanțat prin Programul Transport 2021-2027. După deschiderea circulației, DEx4 va face legătura între localitatea Tureni și Cluj Napoca (DN1 – A3), contribuind semnificativ la fluidizarea traficului rutier din zonă.
EDUCATIE
Daniel David, după vizita în SUA: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă

Daniel David, ministrul Educației, a făcut săptămâna trecută o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind întâlnirea cu diaspora românească.
”Vizita a avut ca obiectiv principal întâlnirea cu absolvenții universităților românești, acum aflați în SUA, și cu diaspora românească, pentru a înțelege mai bine nevoile educaționale ale acestora și cum putem crea o relație bidirecțională, prin care să ne susținem reciproc în educație și cercetare, într-o lume tot mai volatilă”, a spus Daniel David.
Daniel David: Îi vom ajuta pe cei din diaspora pentru a întări limba și cultura românescă
”M-a interesat cum putem avea o conexiune directă… Cei care doresc, să se poată întoarce, iar pe cei care nu doresc, să îi ajutăm educațional acolo, pentru a întări limba, cultura și civilizația românească”, a declarat Daniel David, care spune că România are în SUA o diaspora puternică și, în mare parte, foarte bine educată.
Ministrul clujean al Educației a declarat că biblioteca online pentru lecțiile de la nivel gimnazial a fost de un mare interes pentru românii stabiliți în Statele Unite ale Americii. ”Acum mă voi gândi în ce formulă o putem deschide pentru românii din diaspora americană și apoi și pentru cei din alte zone”, a spus Daniel David.
Daniel David vrea o adevărată descentralizare în învățământ
Daniel David a mai precizat că vizita a fost foarte interesantă și că a înțeles mult mai bine ce înseamnă descentralizarea în învățământ.
”Trebuie să lăsăm opțiunile școlilor și elevilor pentru a alege discipline… Cred ca în unele zone putem folosi și noi mecanismul folosit acolo… De exemplu, temele impuse prin lege, educația juridică, educația financiară, educația pentru sănătate, pentru democrație, educația antreprenorială, unde nu putem pune câte o disciplină obligatorie în trunchiul comun, fiindcă atunci copiii nu mai ore pe parcursul unei zile.
Dar putem gândi pentru fiecare din aceste <<teme>> o disciplină care că fie opțională, dar din unitățile de învățare care intra în aceste disciplie, unele să devină obligatorii ca unități de învățare în consiliere și orinetare”, a spus Daniel David, care a dat ca exemplu ”unitatea” de educație antreprenoială care să fie în disciplina economie.